«Σχολή Γονέων»

Έναρξη της «Σχολής Γονέων»

στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Επόμενη Συνάντηση Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 17:00 

Tο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με την κα Άννα Μαρία Μαρκάκη, Ψυχολόγο - Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, συνδιοργανώνουν «Σχολή Γονέων» στον χώρο του Μουσείου, κάθε Παρασκευή στις 17:00.

Για 10 εβδομάδες, σε μία συνάντηση δυόμιση ωρών, οι γονείς ή μέλλοντες γονείς μέσα από βιωματικές ασκήσεις και συζήτηση θα επεξεργαστούν την πρόκληση της γονεϊκότητας και της επικοινωνίας στο ζευγάρι. Την ίδια ώρα τα παιδιά τους, με εγχειρίδιο τη βιωματική μάθηση και υπό το βλέμμα των παιδαγωγών του Μουσείου, θα εξερευνούν τον Ερευνότοπο!

Η θεματολογία της Σχολής Γονέων ποικίλλει και θα προσαρμοστεί στις αναδυόμενες ανάγκες της ομάδας. Ενδεικτικά αναφέρονται: οι σύγχρονες μορφές οικογένειας και ο κύκλος ζωής της, τα αναπτυξιακά στάδια των παιδιών, θέματα διαχείρισης των νέων τεχνολογιών (κινητά, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κλπ.), ο σχολικός και διαδικτυακός εκφοβισμός, η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης, τα όρια και θετικοί τρόποι οριοθέτησης και τέλος, η σημασία της σχέσης των γονέων στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.

Τα παιδιά στον Ερευνότοπο θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν διάφορα οικοσυστήματα (σπήλαιο-πλάτανος-υγρότοποι-θαμνότοποι), να ακούσουν  ιστορίες και να κατασκευάσουν χειροτεχνίες με ανακυκλώσιμα υλικά. Θα έχουν την ευκαιρία να αγγίξουν ζώα της Κρήτης και να περιεργαστούν τη μορφολογία τους κάτω από τον φακό του Στερεοσκοπίου. Επιπλέον, μπορούν να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ «οι Δεινόσαυροι της Παταγονίας», που προβάλλεται σε αποκλειστικότητα από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Οι γονεϊκοί ρόλοι και οι προκλήσεις της καθημερινότητας  θα τεθούν υπό διερεύνηση με κύριο στόχο να αποκτήσουν οι γονείς μια ουσιαστικότερη σχέση επικοινωνίας και εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους και τους συντρόφους τους. Η μόνη προϋπόθεση, τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά, είναι η ενεργός συμμετοχή!

Δηλώσεις συμμετοχής από Δευτέρα έως Παρασκευή στα τηλέφωνα : 2810-240139 και 6977677361, ώρες 3-9 μμ.

 

Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής 25 ωρών

Κόστος συμμετοχής: 150 ευρώ

Κόστος για τους Φίλους του ΜΦΙΚ: 120 ευρώ

Ηλικία παιδιών: 4 χρονών και άνω

Θεατρική παράσταση: 'Ουτοπίες'

«Ουτοπίες» της Μαρίνας Σπανάκη
στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης φιλοξενεί τη Θεατρική Ομάδα «Κύκλος γραφής» και το θεατρικό έργο «Ουτοπίες». Το έργο, που βασίζεται στο κείμενο του Μισέλ Φουκώ «Το ουτοπικό σώμα»,  είναι διασκευή και σκηνοθεσία της Μαρίνας Σπανάκη

Μια θεατρική παράσταση για την ουτοπία. «Μια ουτοπία που εκκινά από τη μορφή του έρωτα, σκηνή για το εδώ και στο τώρα, και εκείνη του θανάτου. Η αγάπη μια γέφυρα ανάμεσα στην ψευδαίσθηση του καθρέφτη και την απειλή του θανάτου. Ο άνθρωπος μια επινόηση προορισμένη να εξαφανιστεί στο προσεχές μέλλον». Ο «Κύκλος γραφής» αναπαριστά τον λόγο του Γάλλου φιλοσόφου Μισέλ Φουκώ ως μια απόπειρα επανακαθορισμού της χαμένης μας ταυτότητας. 

Ημέρες Παραστάσεων :

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Ώρα παράστασης: 21:00 μ.μ

Σκηνοθεσία : Μαρίνα Σπανάκη

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ κανονικό, 8 ευρώ το μειωμένο.

Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων : 6974 048406

 

Η είσοδος σε ΑΜΕΑ είναι ελεύθερη

Το Παραμύθι της Κυριακής «Πλουμιστά Παραμύθια για τράγους κι αίγες»

το Παραμύθι της Κυριακής
στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

«Πλουμιστά Παραμύθια για τράγους κι αίγες» Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης γεμίζει την  3η Κυριακή κάθε μήνα με μία σειρά μουσικών παραστάσεων Αφήγησης, τα «Πλουμιστά Παραμύθια της Φύσης». Την Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2019, στις 11:00 το πρωί, η παιδαγωγός Ευαγγελία Ορφανουδάκη και ο μουσικός Αλέκος Φανουράκης σάς προσκαλούν στα «Πλουμιστά Παραμύθια για τράγους κι αίγες» 

 

Ένας τραγοπόδαρος ήρωας που σκαρφαλώνει σαν κατσίκι στα βουνά μοιραίνεται απ΄τη Μοίρα του μεγάλο ριζικό. Ένας μικρός βοσκός πολεμά να καλοπιάσει φουριάρες (άγριες) αίγες, μα δεν υπολογίζει καλά. Τα γίδια μπήκαν στο μαντρί, ενώ από τα πατήματά τους εμπνεύστηκαν οι Χανιώτες κι έκαμαν χορό, τη γιτσικιά τη σούστα! Μα κι ένα όργανο μουσικό δεν θα γινόταν χωρίς την προβιά τους. Η ασκομπαντούρα! Να την γνωρίσουμε κι αυτή!

Αντλώντας υλικό από τον θησαυρό της προφορικής μας παράδοσης, καλούμε μικρούς και μεγάλους σε μία παράσταση συν-δημιουργίας με έντονο το διαδραστικό στοιχείο.

Η δράση «Πλουμιστά Παραμύθια της Φύσης» υλοποιείται κάθε 3η Κυριακή του μήνα  στους χώρους του Μουσείου και απευθύνεται σε όλη την οικογένεια*!
*Κατάλληλο για παιδιά από 5 ετών και πάνω

 

Γενική είσοδος για το παραμύθι: 3€

για τον Σύλλογο Φίλων:  Δωρεάν οι ενήλικες συνοδοί

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους γονείς ή κηδεμόνες ότι πρέπει να έχουν την ευθύνη των παιδιών τους καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Αφίσα

Πρόσκληση: Κοπή βασιλόπιτας ΚΕΜΕ-ΠΚ

 

Το ΔΣ του ΚΕΜΕ-ΠΚ σας προσκαλεί στην κοπή της βασιλόπιτας του Κέντρου, που θα γίνει την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου και ώρα 12.30 στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, Κτήριο Ε του ΚΕΜΕ.

 

πρόσκληση

Γυναίκες στην Επιστήμη

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

17:15-21:00

Αίθουσα Μανώλης Καρέλλης (πρώην Ανδρόγεω)

Αφίσα

Αναδεικνύοντας την αρωματική και κοσμητολογική διάσταση των φαρμακευτικών φυτών: μια πορεία στο χρόνο

Ημερίδα υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης

Αναδεικνύοντας την αρωματική και κοσμητολογική διάσταση των φαρμακευτικών φυτών: μια πορεία στο χρόνο

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Ώρα 5:00 μμ

 

Ιατρική Σχολή

Μουσείο Ιατρικής Κρήτης

 

αφίσα

Brown Bag Seminar: Κ. Κανελλόπουλος '“Η πολιτικοποίηση της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στην Ελληνική δημόσια συζήτηση”

 

Brown Bag Seminar

ΚΕΜΕ-ΠΚ

 

 

Κώστας Κανελλόπουλος

Επιστημονικά Υπεύθυνος Ερ. Προγράμματος “Europolity” (ΕΛΙΔΕΚ)

Η πολιτικοποίηση της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στην Ελληνική δημόσια συζήτηση 

Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019, 12:00

Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, Κτήριο Ε, ΚΕΜΕ-ΠΚ

Aνακοίνωση

TECHNIS & ΒΕΝΕTeC (UCRC) Webinar: Devrim Göktepe-Hultén 'Entrepreneurial Leadership in the Academic Community: Review & Stylized Facts'

 

TECHNIS & BENETeC (UCRC) Webinar

Devrim Göktepe-Hultén (Lund University, Sweden)
“Entrepreneurial Leadership in the Academic Community: Review & Stylized Facts”

Tuesday, 12 February 2019
14:00 Athens time

Announcement and Abstract

Entrepreneurial Leadership in the Academic Community: Review & Stylized Facts

TECHNIS & BENETeC (UCRC) Webinar

Devrim Göktepe-Hultén (Lund University, Sweden)
“Entrepreneurial Leadership in the Academic Community: Review & Stylized Facts”

Tuesday, 12 February 2019
14:00 Athens time

Announcement and Abstract


Ανοικτά διαδικτυακά μαθήματα: Εξέλιξη ή επανάσταση στη μορφή της εκπαίδευσης;

Δαρβινική Δευτέρα 

Ανοικτά διαδικτυακά μαθήματα:
Εξέλιξη ή επανάσταση στη μορφή της εκπαίδευσης;

 

Συζήτηση με τον Στέφανο Τραχανά 

 

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019, στις 7 μμ στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο Ηράκλειο Κρήτης 

Το πρώτο διαδικτυακό μάθημα, με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη και με 160.000 μαθητές από όλο τον κόσμο, «εκτοξεύτηκε» στις ΗΠΑ μόλις πριν οκτώ χρόνια και προκάλεσε μια επανάσταση στην εκπαίδευση με επιπτώσεις που ακόμα και σήμερα δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε.

Πρόκειται για μια ριζοσπαστική και αναπόφευκτη ανατροπή της άμεσης σχέσης μαθητή-δασκάλου, δηλαδή του εκπαιδευτικού μοντέλου που έχει παραμείνει πρακτικά αναλλοίωτο για 2.500 χρόνια; Κι αν όντως έτσι είναι, σε τι χρονικό ορίζοντα και σε τι βαθμό θα είναι δίπλα μας οι αλλαγές που έρχονται; Και πως θα πρέπει να αντιδράσουμε ως εκπαιδευτική κοινότητα και ως χώρα; Θα παραμείνουμε απλοί θεατές ή θα συμμετάσχουμε ενεργά συνεισφέροντας το δικό μας μερίδιο σε ένα παιχνίδι με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες;

Το θέμα αυτό θα αναπτύξει ο Στέφανος Τραχανάς. Μετά από μια πολυετή, μοναδικής επιτυχίας, υπηρεσία στη Διεύθυνση των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης (ΠΕΚ), ο κ. Τραχανάς εγκαινίασε και διευθύνει το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis των ΠΕΚ-ΙΤΕ. 
Αντλώντας από αυτήν την εμπειρία αλλά και τα διεθνή δεδομένα θα θέσει τα παραπάνω διλήμματα εγείροντας ίσως στην πορεία περισσότερα και βαθύτερα ερωτήματα.

Την εισήγηση θα ακολουθήσει εκτεταμένη συζήτηση.
Είσοδος ελεύθερη

Οι Δαρβινικές Δευτέρες διοργανώνονται και συντονίζονται από μία ομάδα 6 επιστημόνων του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΕΛΚΕΘΕ. Πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Πολυμέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://darwinianmondaysgr.weebly.com/

 

 

 

   

«Φύση – Ήχοι... Μουσική!» και «Μουσική σπουδή των ζώων!»

2 Μουσικοκινητικά Εργαστήρια
στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης
«Φύση – Ήχοι... Μουσική!»
και «Μουσική σπουδή των ζώων!»

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019 εγκαινιάζει 2 μουσικοκινητικά εργαστήρια, «Φύση-Ήχοι... Μουσική!» και «Μουσική σπουδή των ζώων!» της Σταυρούλας Χριστοδουλοπούλου, τα οποία υπόσχονται μοναδικές ηχο-δράσεις στα μεσογειακά οικοσυστήματα του Μουσείου!
      Τα παιδιά αναπτύσσουν τις ικανότητές τους μέσα από δύο προγράμματα που βασίζονται στις θεωρίες των δασκάλων του μουσικού παιχνιδιού, τις τεχνικές των Orff, Kodaly και Dalcroze, σε συνδυασμό με τη διδασκαλία των αρχών της παραδοσιακής και της κλασικής μουσικής.

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε πρόγραμμα

«Μουσική σπουδή των ζώων!»

                                                                        Aυστηρώς για εκπαιδευόμενους μουσικο-ερευνητές!    

Ή, αλλιώς, πώς η εξέλιξη των ειδών γίνεται τραγούδι;

Τα παιδιά θα περιηγηθούν, με τη βοήθεια του μουσειοπαδαγωγού, στο Μουσείο και θα ανακαλύψουν το φίδι, τον βάτραχο, την πάπια, τη νυχτερίδα, τη νυφίτσα και άλλα ζώα και μαζί τους θα στήσουν έναν τραγουδοχορό! Οι εκπαιδευόμενοι μουσικο-ερευνητές τραγουδώντας και παράγοντας μουσική με κυριότερο όργανο το ίδιο τους το σώμα μαθαίνουν τις 4 μεγάλες οικογένειες των ζώων, την εξέλιξη των ειδών, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και τις εντάσσουν στο τραγούδι τους. Βοηθοί τους σε αυτό το ταξίδι θα είναι κάποιοι μαγικοί χρωματιστοί σωλήνες που άλλοτε θα δουλεύουν σαν κυάλια και άλλοτε σαν μουσικά όργανα. Μια θα είναι εργαλεία ερευνητών της φύσης και μια όργανα μουσικών.

    Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας: από 3 έως 4,5 ετών

«Φύση-Ήχοι …Μουσική!»

Θα ήταν οι χελώνες ντράμερς;    

Ο T-Rex sola-ρει;

Οι μικροί συμμετέχοντες, χρησιμοποιώντας μουσικά όργανα, όπως ταμπουρίνα, μαράκες, καστανιέτες, με τη βοήθεια της μουσειοπαδαγωγού εμπνέονται από προϊστορικά και σύγχρονα ζώα ανακαλύπτουν μέσα από τον αρμονικό κόσμο της φύσης τον κόσμο της μουσικής. Οι βασικές έννοιες της μουσικής θα ενσωματωθούν από το μουσικό παιχνίδι με διασκεδαστικό τρόπο στα οικοσυστήματα του Μουσείου.

    Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας: από 4,5 έως 5,5 ετώνΧρήσιμες πληροφορίες
Σχεδιασμός και υλοποίηση
:  Σταυρούλα Χριστοδουλοπούλου, Βιολόγος Εκπαιδευτικός, Μουσικός, Ερμηνεύτρια Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και υπεύθυνη Σχεδιασμού Εκπαιδευτικών Εργαστηρίων Μουσικοκινητικής Αγωγής

Ηλικίες που απευθύνονται τα προγράμματα: 3-5 ετών

Διάρκεια: 1 ώρα & 15 λεπτά       

Αριθμός συμμετεχόντων ανά κύκλο: 12 παιδιά

Aριθμός συναντήσεων: 5
Κόστος συμμετοχής (για όλα τα εργαστήρια του κύκλου):  80€
Μέλη του Συλλόγου Φίλων ΜΦΙΚ: 70€

Πληροφορίες και Δηλώσεις συμμετοχής:  6992337927

TECHNIS & ΒΕΝΕTeC (UCRC) Webinar: Jacob S. Sherkow “The Pick-And-Shovel Play: Bioethics For Gene-Editing Vector Patents” (29-01-2019)

 

TECHNIS & BENETeC (UCRC) Webinar

Jacob S. Sherkow (
New York Law School)

 “The Pick-And-Shovel Play: Bioethics For Gene-Editing Vector Patents”

Tuesday 29 January 2019
14:00 Athens time

Announcement & Abstract

Paper

 

“The Pick-And-Shovel Play: Bioethics For Gene-Editing Vector Patents”

TECHNIS & BENETeC (UCRC) Webinar

Jacob S. Sherkow (
New York Law School)

 “The Pick-And-Shovel Play: Bioethics For Gene-Editing Vector Patents”

Tuesday 29 January 2019
14:00 Athens time

Announcement & Abstract

Paper

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ ΒΟΥΤΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ 1, ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ

ΠΕΜΠΤΗ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019 ΚΑΙ ΩΡΑ 13.00 ΜΜ

 

Έναρξη της «Σχολής Γονέων» στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Έναρξη της «Σχολής Γονέων»

στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Έναρξη Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 17:00

 

Tο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με την κα Άννα Μαρία Μαρκάκη, Ψυχολόγο - Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, συνδιοργανώνουν «Σχολή Γονέων» στον χώρο του Μουσείου.

Για 10 εβδομάδες, σε μία συνάντηση δυόμιση ωρών, οι γονείς ή μέλλοντες γονείς μέσα από βιωματικές ασκήσεις και συζήτηση θα επεξεργαστούν την πρόκληση της γονεϊκότητας και της επικοινωνίας στο ζευγάρι. Την ίδια ώρα τα παιδιά τους, με εγχειρίδιο τη βιωματική μάθηση και υπό το βλέμμα των παιδαγωγών του Μουσείου, θα εξερευνούν τον Ερευνότοπο!

Η θεματολογία της Σχολής Γονέων ποικίλλει και θα προσαρμοστεί στις αναδυόμενες ανάγκες της ομάδας. Ενδεικτικά αναφέρονται: οι σύγχρονες μορφές οικογένειας και ο κύκλος ζωής της, τα αναπτυξιακά στάδια των παιδιών, θέματα διαχείρισης των νέων τεχνολογιών (κινητά, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κλπ.), ο σχολικός και διαδικτυακός εκφοβισμός, η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης, τα όρια και θετικοί τρόποι οριοθέτησης και τέλος, η σημασία της σχέσης των γονέων στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.

Τα παιδιά στον Ερευνότοπο θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν διάφορα οικοσυστήματα (σπήλαιο-πλάτανος-υγρότοποι-θαμνότοποι), να ακούσουν  ιστορίες και να κατασκευάσουν χειροτεχνίες με ανακυκλώσιμα υλικά. Θα έχουν την ευκαιρία να αγγίξουν ζώα της Κρήτης και να περιεργαστούν τη μορφολογία τους κάτω από τον φακό του Στερεοσκοπίου. Επιπλέον, μπορούν να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ «οι Δεινόσαυροι της Παταγονίας», που προβάλλεται σε αποκλειστικότητα από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Οι γονεϊκοί ρόλοι και οι προκλήσεις της καθημερινότητας  θα τεθούν υπό διερεύνηση με κύριο στόχο να αποκτήσουν οι γονείς μια ουσιαστικότερη σχέση επικοινωνίας και εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους και τους συντρόφους τους. Η μόνη προϋπόθεση, τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά, είναι η ενεργός συμμετοχή!

Δηλώσεις συμμετοχής από Δευτέρα έως Παρασκευή στα τηλέφωνα : 2810-240139 και 6977677361, ώρες 3-9 μμ.

 

Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής 25 ωρών

Ανώτατος αριθμός μελών ομάδας: 15

Κόστος συμμετοχής: 150 ευρώ

Κόστος για τους Φίλους του ΜΦΙΚ: 120 ευρώ

Ηλικία παιδιών: 4 χρονών και άνω

*Σε περίπτωση συμπλήρωσης του απαιτούμενου αριθμού μελών (τουλάχιστον 10) δύναται να δημιουργηθούν 2 τμήματα:

1ο τμήμα- Σχολή Γονέων για γονείς παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας

2ο τμήμα- Σχολή Γονέων για γονείς παιδιών εφηβικής ηλικίας

 

Άννα Μαρία Μαρκάκη, Βιογραφικό

Η Άννα Μαρία Μαρκάκη είναι Ψυχολόγος και Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια. Τακτικό Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ) και Δόκιμο Μέλος της European Family Therapy Association (EFTA). Κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στη Δημόσια Υγεία και Επιδημιολογία στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης με τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα να αφορούν στην Αγωγή και Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας στην Κοινότητα, στη σχέση Κατάθλιψης, Θρησκευτικότητας και Κοινωνικής Στήριξης στην τρίτη ηλικία καθώς και στη σχέση Διατροφής και Ψυχικής Υγείας.

Είναι πιστοποιημένη Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια από το τετραετές πρόγραμμα σπουδών του Εργαστηρίου Συστημικής Σκέψης και Εκπαίδευσης και έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων ψυχαναλυτικής, γνωσιακής και συμπεριφορικής προσέγγισης. Το επιστημονικό της έργο έχει παρουσιαστεί με προφορικές ανακοινώσεις και αναρτήσεις σε συνέδρια και με άρθρα σε τόμους πρακτικών συνεδρίων και περιοδικών.

Από το 2010 έως το 2015, ως εκπαιδεύτρια της Σχολής Γονέων Ηρακλείου του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Υπουργείου Παιδείας, συντόνιζε ομάδες ενηλίκων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, συλλόγους, ΚΑΠΗ, εκπαιδευτικούς και ομάδες κρατουμένων στις φυλακές. Το 2010-2013 διατέλεσε  επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Κρήτης. Μέχρι το 2018 εργαζόταν στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠαΓΝΗ παρέχοντας ψυχολογικές υπηρεσίες σε παιδιά, εφήβους και στις οικογένειές τους τόσο στο τμήμα νοσηλείας όσο και στα εξωτερικά ιατρεία, ενώ παράλληλα ως υπεύθυνη της διασυνδετικής εξυπηρετούσε τις κλινικές του ΠαΓΝΗ που φιλοξενούσαν παιδιά και εφήβους.

Από τον Μάρτιο του 2018 συνεργάζεται με το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών με αντικείμενο την εκτίμηση μαθησιακών δυσκολιών με τη χρήση ψυχομετρικών εργαλείων και την ψυχολογική υποστήριξη και παρέμβαση σε παιδιά, εφήβους και τις οικογένειες αυτών, ενώ παράλληλα συνεχίζει να παρέχει υπηρεσίες ψυχολόγου στο ιδιωτικό της γραφείο.

poster

«Χάνδαξ –Κάστρο – Μεγάλο Κάστρο – Ηράκλειο … Τουρκοκρατία»

«Χάνδαξ –Κάστρο – Μεγάλο Κάστρο – Ηράκλειο … Τουρκοκρατία»  

στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
4η Ομιλία Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2018, ώρα 18:00

 

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης με  την κυρία Αθηνά Κυριακάκη - Σφακάκη συνδιοργανώνουν Κύκλο 8 Ομιλιών με γενικό τίτλο «Ξενάγηση στο Κρητικό Παρελθόν». Η κυρία Σφακάκη, ξεναγός και συγγραφέας βιβλίων αρχαιολογικού και ιστορικού περιεχομένου, θα μιλήσει, την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου  και ώρα 18:00, για τα μνημείων και τις πλουτοπαραγωγικές θέσης της νέας κτίσης των Τούρκων.

Αμέσως  μετά  την άλωση του Χάνδακα, Σεπτέμβριος 1669, τα  δημόσια οικοδομήματα  της πόλης, το  «ανάκτορο» του Δούκα, το  μέγαρο του Αρχιστρατήγου,  του Ναυάρχου, του Προβλεπτού και άλλων χρησιμοποιήθηκαν ως εγκαταστάσεις των Τουρκικών αρχών. Στον Χάνδακα αναφέρονται 23 συνοικίες, που μετονομάστηκαν με τουρκικά ονόματα. Υπήρχαν η Εβραϊκή συνοικία στο παράκτιο τείχος και η Αρμενική συνοικία γύρω από τον Άγιο Γεώργιο τον Δωριανό. Μνημεία  της  εποχής της Τουρκοκρατίας σώζονται ακόμα στο Ηράκλειο, όπως  το  Σεμπίλ Ιμπραχιμ, οι κρήνες Γενιτσάρ και Χαιναλή, ο Τεκές του τάγματος των τριών ανδρών στο Μαρτινένγο, τμήματα μιναρέδων στο Δεφδεντάρ τζαμί και στο Ζουλφικάρ τζαμί.

Οι ομιλίες πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Πολυμέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Συνοδεύονται με προβολές εικόνων και συζήτηση με το κοινό.

Εθελοντική επιμέλεια παρουσιάσεων: Αθηνά Κυριακάκη – Σφακάκη, Ξεναγός – Συγγραφέας

 

poster

Εκδήλωση για τον εμπλουτισμό του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Κρήτης

Εκδήλωση για τον εμπλουτισμό του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Κρήτης με αφορμή τη δωρεά αρχειακού σχετικού υλικού από τον τ. Δήμαρχο Ρεθύμνης Δημήτρη Ζ. Αρχοντάκη

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019, και ώρα 19:30 στο Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου

 

 

πρόσκληση

Παρουσίαση επετειακού τόμου για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Κρήτης

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019, και ώρα 19:00

στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών

«Πλουμιστά Παραμύθια για δροσομηλιές και μήλα»

το Παραμύθι της Κυριακής
στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

 

Την Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2019, στις 11:00 το πρωί, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης, η παιδαγωγός Ευαγγελία Ορφανουδάκη και ο μουσικός Αλέκος Φανουράκης σάς προσκαλούν στα «Πλουμιστά Παραμύθια για δροσομηλιές και μήλα»!

 

Μηλιές που είναι στον γκρεμό και μας λένε το τραγούδι τους. Μηλιές που αποκοιμίζουν ζωηρά παιδιά με νανουρίσματα γλυκά. Το μήλο το λαλώντα και ποιος είναι άξιος να το φέρει; To μάλωμα της μηλιάς και της ροδιάς και το επιμύθιο του Αισώπου.

Υποδεχόμαστε την καινούρια χρονιά με τραγούδια, παραμύθια λαϊκά, νανουρίσματα, μύθους του Αισώπου, λαχνίσματα και παιχνιδοτράγουδα ξεχασμένα, σε μια θεματική παράσταση μόνο για δροσομηλιές και μήλα!

Ζεστάνετε τις κοιλιές σας που βάζουμε μέσα τα παραμύθια κι ελάτε να τις γεμώσουμε! 

Η δράση «Πλουμιστά Παραμύθια της Φύσης» υλοποιείται κάθε 3η Κυριακή του μήνα  στους χώρους του Μουσείου και απευθύνεται σε όλη την οικογένεια*!

*Κατάλληλο για παιδιά από 5 ετών και πάνω

 

Γενική είσοδος για το παραμύθι: 3€

 

για τον Σύλλογο Φίλων:  Δωρεάν οι ενήλικες συνοδοί

Διάλεξη: 'Radically alternative theories of mind'

Διάλεξη του κ. François Kammerer, Université Catholique de Louvain,

με θέμα “Radically alternative theories of mind

την Τετάρτη 16.1.2019 και ώρα 20:00 στην αίθουσα Μιχελή του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών

Διάλεξη: «Προς το τέλος του δρόμου...»

Διάλεξη του Δημητρίου Μαυρουδή, Καθηγητή Παθολογικής Ογκολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης με θέμα:
«Προς το τέλος του δρόμου...»

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019, ώρα 18:00

Αίθουσα 7Α-04, Ιατρικής Σχολής,
Πανεπιστημιούπολη Βουτών, Ηράκλειο

Αφίσα

Tελετή απονομής του βραβείου εξαίρετης πανεπιστημιακής διδασκαλίας

Πρόσκληση τελετής απονομής του βραβείου εξαίρετης πανεπιστημιακής διδασκαλίας "Στέλιου Πηχωρίδη" για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 από κοινού στον καθηγητή Θεόδωρο Τομαρά και τον ομότιμο καθηγητή Μωυσή Μυλωνά

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 12:00 μμ

Αμφιθέτρο "Μαρία Μανασσάκη"
Πανεπιστημιούπολη Βουτών

TECHNIS & ΒΕΝΕTeC (UCRC) Webinar: Nicholas Vonortas “An Economic Appraisal of Microgravity Protein Crystallization for Drug Development” (15/01/2019)

TECHNIS and BENETeC (UCRC) Webinar 

 

 

Nicholas Vonortas (George Washington University)

“An Economic Appraisal of Microgravity Protein Crystallization for Drug Development”

 Tuesday 15 January 2019

14:00 Athens time

Announcement and Abstract

 

«Η Κάρμεν Ρουγγέρη επιστρέφει το ’19!»

«Η Κάρμεν Ρουγγέρη επιστρέφει το ’19!»
στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης

Tο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης
κάνει φινάλε στις φετινές γιορτινές του 10+1 εκδηλώσεις υποδεχόμενο το 2019
την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019, 18:00π.μ στον 3ο Όροφο
παρέα με την Κάρμεν Ρουγγέρη!       

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης- Πανεπιστήμιο Κρήτης σάς προσκαλεί σε μία αφήγηση ιστοριών με τον ξεχωριστό τρόπο της Κάρμεν Ρουγγέρη!

Μία περιήγηση στον μαγικό χώρο του παραμυθιού μέσα από ιστορίες παλιές και περίεργες. Ένα ταξίδι με τη φιλοπερίεργη παρέα του «Χένσελ και της Γκρέτελ» στα μονοπάτια της Ελληνικής Μυθολογίας!

Η Κάρμεν Ρουγγέρη θα παρουσιάσει, για πρώτη φορά στην Κρήτη, το βιβλίο της
«Η Γέννηση του κόσμου και... Ιστορίες των θεών του Ολύμπου».

«Ιστορίες που έπλασαν ο αρχαίος ελληνικός λαός και οι ποιητές του για τη γέννηση του κόσμου, για τους θεούς και για τους ήρωες. Ιστορίες που διασώθηκαν από τη γραπτή παράδοση. Με το σκεπτικό λοιπόν ότι όλοι θέλουμε να χαρούμε την ομορφιά των αρχαίων μύθων όπως χαιρόμαστε ένα παραμύθι, παίρνουμε τα πράγματα από την αρχή... Αλήθεια τι πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες; Πως γεννήθηκε ο κόσμος;»

 

Είσοδος ελεύθερη

«Κρητικός Πόλεμος, 1645-1669»

«Κρητικός Πόλεμος, 1645-1669»  

στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
3η Ομιλία Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2018, ώρα 18:00

 

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης με  την κυρία Αθηνά Κυριακάκη - Σφακάκη συνδιοργανώνουν Κύκλο 8 Ομιλιών με γενικό τίτλο «Ξενάγηση στο Κρητικό Παρελθόν». Η κυρία Σφακάκη, ξεναγός και συγγραφέας βιβλίων αρχαιολογικού και ιστορικού περιεχομένου, θα μιλήσει, την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου  και ώρα 18:00, για το τρομερότερο συμβάν του ελληνισμού μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, τον Κρητικό πόλεμο και τη μεγαλύτερη πολιορκία που έχει καταγράψει η παγκόσμια ιστορία, την πολιορκία του Χάνδακα από τους Τούρκους.

Η επιχείρηση κατάληψης της Κρήτης από τους Τούρκους υπήρξε η  μακρόχρονη και αιματηρότατη πάλη, ουσιαστικά δύο κόσμων και δύο πολιτισμών· της Χριστιανικής Βενετίας και της Ισλαμικής Αυτοκρατορίας. Το 1645 οι Τούρκοι με πρόφαση πειρατική επιδρομή αποβιβάσθηκαν στα Χανιά και χρειάστηκαν δύο χρόνια να φθάσουν μέχρι την Σητεία. Για είκοσι δυο ακόμη χρόνια πολιορκούσαν το Ηράκλειο, η μεγαλύτερη πολιορκία που έχει καταγράψει η παγκόσμια ιστορία. Με την κατάληψη της πόλης, 24 Σεπτεμβρίου 1669, έπεσε και ο τελευταίος προμαχώνας της  Χριστιανικής  Ανατολής. Η κατάκτηση της Κρήτης από τους Τούρκους έθεσε τέλος στην Κρητική Αναγέννηση. Ο κρητικός λαός και ο κρητικός πολιτισμός περιέπεσαν σε βαθύ σκότος. Με τα γεγονότα και για τα γεγονότα του «Κρητικού πολέμου» ασχολήθηκαν πολλοί, όπως ο Μαρίνος Τζάνε  Μπουνιαλής.

Οι ομιλίες πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Πολυμέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Συνοδεύονται με προβολές εικόνων και συζήτηση με το κοινό.

 

Εθελοντική επιμέλεια παρουσιάσεων: Αθηνά Κυριακάκη – Σφακάκη, Ξεναγός – Συγγραφέας

 

Διάλεξη: «Aντίσταση στην εξουσία: Μια διαπολιτισμική ερμηνεία στην ευρωπαική, ισλαμική και κινεζική παράδοση»

Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών

Διάλεξη του Βασίλειου Σύρου, Πανεπιστήμιο Ουτρέχτης

με τίτλο:   

«Aντίσταση στην εξουσία: Μια διαπολιτισμική ερμηνεία στην ευρωπαική, ισλαμική και κινεζική παράδοση»

 

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018, 14:30

Αίθουσα 4, Διδακτήρια Φιλοσοφικής Σχολής, Πανεπιστημιούπολη Γάλλου


Αρχεία

Διάλεξη: Stoic Vices. The Testimonies from Galen and Calcidius

Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών

Διάλεξη του Teun Tieleman, Πανεπιστήμιο Ουτρέχτης

με τίτλο: Stoic Vices. The Testimonies from Galen and Calcidius.

 

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018, 20:00

Αίθουσα Μιχελή, Πανεπιστημιούπολη Γάλλου

Αρχεία

Διάλεξη: «What did Husserl’s Phenomenology want to Accomplish? And What Now?»

Διάλεξη του κ. Burt Hopkins Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Lille και Προέδρου του διεθνούς HUSSERL CIRCLE Με θέμα: «What did Husserl’s Phenomenology want to Accomplish? And What Now?»

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018, 18:00

Αίθουσα 8 των διδακτηρίων της Φιλοσοφικής Σχολής

Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου

Αρχεία

Εκδήλωση του Μουσείου Ιατρική στις 12 Δεκεμβρίου αφιερωμένη στον Γιαννούλη Χαλεπά

 

Αφιερωμένη στο έτος Χαλεπά η εκδήλωση του Μουσείου Ιατρικής  του Παν/μίου Κρήτης στις 12 Δεκεμβρίου 2018 στο Εμπορικό Επιμελητήριο Ηρακλείου (7.00 μμ) με κεντρικό ομιλητή τον Καθηγητή Μάνο Στεφανίδη και θέμα «Ψυχική νόσος και Τέχνη». Ο γνωστός ιστορικός τέχνης θα συνδέσει τρεις εμβληματικές προσωπικότητες της Τέχνης που αν και δε συναντήθηκαν ποτέ, οι ζωές τους έχουν πολλά κοινά σημεία αναφοράς.


Ο ομιλητής θα εξερευνήσει αυτήν ακριβώς τη σχέση μεταξύ της έκτροπης συμπεριφοράς και της δυναμικής της καλλιτεχνικής έκφρασης, ιδωμένη υπό το πρίσμα δύο μεγάλων δημιουργών, του Ολλανδού Βίνσεντ Βαν Γκογκ και του δικού μας Γιαννούλη Χαλεπά. Επιπρόσθετα, θα τη συσχετίσει με τη ζωή και το έργο του ζωγράφου Διαμαντή Διαμαντόπουλου , έκθεση έργων του οποίου διοργανώνει το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης αυτή την περίοδο με τίτλο «ΤΕΡΑΤΟΛΟΓΙΕΣ. Από την Ιστορία του Ανθρώπου».

 

Τι συνδέει τον Βαν Γκογκ, τον Χαλεπά και τον Διαμαντόπουλο; Ασφαλώς η μανιοκατάθλιψη που, εκτός από τον εντονότατο ψυχικό πόνο που επιφέρει, κάποτε καθιστά τον ασθενή επικίνδυνο και για τον εαυτό του. Ίσως και άλλες ψυχοπαθολογικές διαταραχές που διαμορφώνουν κυρίαρχες πλευρές της προσωπικότητάς τους. Περισσότερο όμως τους συνδέει η σφοδρή επιθυμία να υπερβούν τη νόσο μέσα από τη μεγάλη δημιουργία. Ασθένεια μαζί και ίαση λοιπόν η Τέχνη. Άμυνα, καταφυγή, δικαίωση. Ο απόλυτος Μύθος που εξυψώνει τους ίδιους τους δημιουργούς σε μύθους της εποχής τους.

Αφίσα Εκδήλωσης

Αρχεία

Διάλεξη: Νεότερα αρχαιολογικά δεδομένα για τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού

Στο πλαίσιο του προγράμματος διαλέξεων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας για το χειμερινό εξάμηνο, η κ. Ειρήνη Λεγάκη, Αρχαιολόγος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, θα δώσει διάλεξη με θέμα "Νεότερα αρχαιολογικά δεδομένα για τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού" την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα 56 (Συνεδριάσεων) του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, στις 20.30.

Διάλεξη: Κοσμογονία και ανθρωπογονία στο ιποκρατικό Περί σαρκών

Διάλεξη Σταύρου Κουλουμέντα με θέμα "Κοσμογονία και ανθρωπογονία στο ιποκρατικό Περί σαρκών".

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 20:00 στην αίθουσα Μιχελή

Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου

«Ηράκλειο, Τρίτη 25 Αυγούστου 1898. Η τελευταία Εκατόμβη»

«Ηράκλειο, Τρίτη 25 Αυγούστου 1898. Η τελευταία Εκατόμβη»
στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης
2η Ομιλία Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 18:00

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με την κυρία Αθηνά Κυριακάκη - Σφακάκη συνδιοργανώνουν Κύκλο Ομιλιών με γενικό τίτλο «Ξενάγηση στο Κρητικό Παρελθόν».
Η κυρία Σφακάκη, ξεναγός και συγγραφέας βιβλίων αρχαιολογικού και ιστορικού περιεχομένου, θα μιλήσει, την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου και ώρα 18:00, για την τελευταία περίοδο των κρητικών επαναστάσεων που ονομάστηκε «τυχερή».

Η λύση της αυτονομίας της Κρήτης πυροδοτεί μία σειρά γεγονότων μεγάλης αγριότητας, εμπρησμών και βιαιοπραγιών, μεταξύ των οποίων και η σφαγή εκατοντάδων Χριστιανών, 17 Άγγλων στρατιωτών και του υποπρόξενου της Αγγλίας στο Ηράκλειο, Λυσίμαχου Καλοκαιρινού. Τα δραματικά γεγονότα καταγράφηκαν ως η μεγάλη σφαγή της 25ης Αυγούστου 1898. Ήταν η μεγαλύτερη και η τελευταία τραγωδία της περιόδου της Τουρκοκρατίας στην Κρήτη και στην πόλη του Ηρακλείου.

Στον Άγιο Ματθαίο, στο εσωτερικό του ναού, σε ειδική κρύπτη, βρίσκονται ακόμα, χωρίς πληροφοριακή πινακίδα να δηλώνει την ταυτότητα και την ιστορία τους, τα οστά των θυμάτων της σφαγής του 1898, που τοποθετήθηκαν εκεί όταν έγινε η εκταφή από το προαύλιο. Μόνο το λείψανο του Λυσίμαχου Καλοκαιρινού μεταφέρθηκε στον οικογενειακό τάφο των Καλοκαιρινών, βορειοδυτικά της Εκκλησίας του Αγίου Κωνσταντίνου.
Οι ομιλίες πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Πολυμέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Συνοδεύονται με προβολές εικόνων και συζήτηση με το κοινό.

Εθελοντική επιμέλεια παρουσιάσεων: Αθηνά Κυριακάκη – Σφακάκη, Ξεναγός – Συγγραφέας

Είσοδος Ελεύθερη

8+1 μέρες : «Λόγοι για να ελπίζουμε, ένα απόγευμα με τη Dr. Jane Goodall»

8+1 μέρες : «Λόγοι για να ελπίζουμε, ένα απόγευμα με τη Dr. Jane Goodall» από το Natural History Museum of Crete - Official Page

Ο αετός και ο τρυποκάρυδος «είναι μια αλληγορία για τη ζωή μας πάνω στη Γη. Κανένας μας δεν μπορεί να πετάξει από μόνος του πολύ ψηλά. Όλοι μας χρειαζόμαστε έναν αετό. Όλοι μας χρειαζόμαστε τη βοήθεια των άλλων στον καθημερινό μας αγώνα»*.
*Τζέιν Γκούντολ (2016), «Ο αετός & ο τρυποκάρυδος», Αθήνα: Πατάκης

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018 ώρα 18:30, στην αίθουσα Πειραματικού Θεάτρου στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Jane Goodall’s R & S Greece και την Περιφέρεια Κρήτης. Τελείται υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μέγας χορηγός: Aegean Airlines. Χορηγός: Galaxy Hotel.

Θα υπάρχουν βιβλία της Dr. Goodall προς πώληση, με δυνατότητα υπογραφής από την ίδια μετά το τέλος της ομιλίας.

Είσοδος ελεύθερη, με διανομή δελτίων προτεραιότητας που αρχίζει την ίδια μέρα στις 5:30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου.

photo

Διάλεξη: Αλέξης Καλοκαιρινός, 'Εξέλιξη της συνεργασίας: Γλώσσα, Νοανάγνωση, Κανονιστικότητα)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΙΑΛΕΞΗ

Αλέξης Καλοκαιρινός

Εξέλιξη της συνεργασίας:
Γλώσσα, Νοανάγνωση, Κανονιστικότητα
(Evolution of communication.
Language, Mindreading, Normativity)

Τετάρτη, 5/12/2018, 14.30-17.30
Αίθουσα Συνεδριάσεων του Τμήματος Φιλολογίας

Η διάλεξη προσφέρεται στο πλαίσιο
του μεταπτυχιακού μαθήματος Πραγματολογίας του Νίκου Βέργη
και είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο

Η κρίση του κοινοβουλευτισμού στον ευρωπαϊκό και ελληνικό μεσοπόλεμο

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Διάλεξη

Νίκος Αλιβιζάτος
Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών

Η κρίση του κοινοβουλευτισμού
στον ευρωπαϊκό και ελληνικό μεσοπόλεμο

4 / 12 / 2018, ώρα 11:30
Αίθουσα 1 - Διδακτήρια Φιλοσοφικής Σχολής

Διάλεξη: Νίκος Αλιβιζάτος, 'Η κρίση του κοινοβουλευτισμού στον ευρωπαϊκό και ελληνικό μεσοπόλεμο

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Διάλεξη

Νίκος Αλιβιζάτος
Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών

Η κρίση του κοινοβουλευτισμού
στον ευρωπαϊκό και ελληνικό μεσοπόλεμο

4 / 12 / 2018, ώρα 11:30
Αίθουσα 1 - Διδακτήρια Φιλοσοφικής Σχολής

Τελετή Ορκωμοσίας Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης

Τελετή ορκωμοσίας Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης
Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018, και ώρα 12:00
στο Αμφιθέατρο Δ3
Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου

Αρχεία

Διάλεξη: «Λατινικά γνωμικά, παιδεία και τρόπος ζωής»

Ο Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος), Πανεπιστήμιο Harvard 

και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης 

 σας προσκαλούν στη διάλεξη

του Κώστα Παναγιωτάκη,

Καθηγητή Λατινικής Φιλολογίας του Τμήματος Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Γλασκώβης,

με θέμα

«Λατινικά γνωμικά, παιδεία και τρόπος ζωής».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 20:00
στο Φοιτητικό και Πολιτιστικό Κέντρο «Ξενία» στο Ρέθυμνο.

Η ομιλία θα γίνει στα Ελληνικά.

 

 

 

Αφίσα

Διάλεξη: «Το τέλος της ζωής στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ηθικά διλήμματα»

Διάλεξη Νίνας Μαγγίνα με θέμα: «Το τέλος της ζωής στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ηθικά διλήμματα»

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018, ώρα 17:30

Αίθουσα Μιχελή Φ.Κ.Σ., Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου

Αφίσα

Διάλεξη: Μεταβυζαντινὰ ιατροσοφικά χειρόγραφα και φαρμακευτικά βοτανολόγια. Ένα κρητικο-ιταλικό φαρμακευτικό βοτανολόγιο

Η Βικελαία Βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρακλείου και το Μουσείο Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης

σας καλούν στην ομιλία του Αγαμέμνονα Τσελίκα

Προϊστάμενου του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης, με θέμα: 

Μεταβυζαντινὰ ιατροσοφικά χειρόγραφα και φαρμακευτικά βοτανολόγια. Ένα κρητικο-ιταλικό φαρμακευτικό βοτανολόγιο

 

Με την εκδήλωση αυτή τιμάμε τον Θεσσαλονικέα ιατρό και συλλέκτη Στάθη Χατζηιωαννίδη, 

ο οποίος δώρισε πρόσφατα στο Μουσείο Ιατρικής 

Ιατροσοφικό Χειρόγραφο του 1820, ένα χειρόγραφο μοναδικής αξίας για το Μουσείο μας. 

 

Η εκδήλωση θα γίνει στην Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018, στις 7μμ

αφίσα

Τελετή Ορκωμοσίας Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης

Τελετή ορκωμοσίας Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης
Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018, και ώρα 13:00
στο Αμφιθέατρο Δ3
Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου

Διάλεξη: 'Η ρωμαϊκή Κρήτη από το παράθυρο των νομισμάτων'

Στο πλαίσιο του προγράμματος διαλέξεων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας για το χειμερινό εξάμηνο, ο κ. Κλεάνθης Σιδηρόπουλος, από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, θα δώσει διάλεξη με θέμα "Η ρωμαϊκή Κρήτη από το παράθυρο των νομισμάτων" την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα 56 (Συνεδριάσεων) του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, στις 20.30.

Αρχεία

Τελετή Ορκωμοσίας Τμήματος Κοινωνιολογίας

Τελετή Ορκωμοσίας Τμήματος Κοινωνιολογίας

Πέμτπη 29 Νοεμβρίου 2018, ώρα 11:30

Αμφιθέατρο Δ3

Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, Ρέθυμνο

Τελετή Ορκωμοσίας Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης

Τελετή Ορκωμοσίας Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018, ώρα 13:30

Αμφιθέατρο Δ3

Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, Ρέθυμνο

Τελετή Ορκωμοσίας Τμήματος Ψυχολογίας

Τελετή Ορκωμοσίας Τμήματος Ψυχολογίας

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018, ώρα 11:30

Αμφιθέατρο Δ3

Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, Ρέθυμνο

Διάλεξη: 'Σύνταξη και σημασιολογία των απόλυτων υπερθετικών. Μια διαγλωσσική προσέγγιση'

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Διάλεξη

Μαρία Μπαρούνη
Διδάκτορας Γλωσσολογίας

Σύνταξη και σημασιολογία των απόλυτων υπερθετικών.
Μια διαγλωσσική προσέγγιση.

27 / 11 / 2018, ώρα 20:30
Αίθουσα Συνεδριάσεων Τμήματος Φιλολογίας

Τελετή Ορκωμοσίας Τμημάτων Βιολογίας & Φυσικής

Τελετή Ορκωμοσίας Τμημάτων Βιολογίας & Φυσικής

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018, ώρα 13:00

Αμφιθέατρο Ν. Πετρίδης, Κτίριο Τμήματος Μαθηματικών & Εφαρμοσμένων Μαθηματικών

Τελετή Ορκωμοσίας Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών

Τελετή Ορκωμοσίας Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018, ώρα 11:00 π.μ.

Αμφιθέατρο Ν. Πετρίδη

TECHNIS & BENETeC (UCRC) Webinar:

 

TECHNIS & BENETeC (UCRC)

Webinar


Timo Minssen (University of Copenhagen) 

 “AI in the Medical Sciences & the Lex Machina”


 
Tuesday 20 November 2018
15:00 Athens time

 


Announcement & Abstract

 

 

Διάλεξη: «Σχεσιακότητα, ετερότητα και ηθική φροντίδας στη μελέτη νέων και εναλλακτικών μορφών οργάνωσης»

Το Εργαστήριο Κοινωνικής Ανάλυσης Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας,
 
το Εργαστήριο Βιοηθικής
και το Εργαστήριο Μελετών για το Κοινωνικό Φύλο
 
σας προσκαλούν στη διάλεξη της
Μαριάννας Φωτάκη, MD, PhD, MSc (Econ)
Professor of Business Ethics,
Warwick Business School, University of Warwick

με θέμα
«Σχεσιακότητα, ετερότητα και ηθική φροντίδας στη μελέτη νέων και εναλλακτικών μορφών οργάνωσης».

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 15.00 - 17:00 στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του ΚΕΜΕ, κτήριο Ε.

 

TECHNIS & BENETeC (UCRC) Webinar:

TECHNIS & BENETeC (UCRC)

Webinar

 

Corinne Langinier (University of Alberta, Canada)

 

“Green Technology and Patents in the Presence of Green Consumers”

Tuesday 6 November 2018
18:00 Athens time

Announcement & Abstract

 

Σεμιναρίο επιμόρφωσης: «Φαρμακευτικά Φυτά. Από την παραδοσιακή και τη λαϊκή ιατρική στην Επιστήμη».

Διοργάνωση προγράμματος επιμόρφωσης – κατάρτισης Το Μουσείο Ιατρικής Κρήτης οργανώνει τη διεξαγωγή σεμιναρίου κατάρτισης με τίτλο: «Φαρμακευτικά Φυτά. Από την παραδοσιακή και τη λαϊκή ιατρική στην Επιστήμη».

Το σεμινάριο υλοποιείται στο πλαίσιο των προγραμμάτων του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του Π.Κ και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, τη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και τη Δ/νση Αγροκτήματος ΤΕΙ Κρήτης.

Διάλεξη: Γιάννης Κόκκωνας, 'Ο καραγκιοζοπαίχτης Σωτήρης Σπαθάρης και η μεγάλη περιπέτεια της αυτοβιογραφίας του'

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΙΑΛΕΞΗ

Γιάννης Κόκκωνας
Καθηγητής στο Τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας
του Ιονίου Πανεπιστημίου

Ο καραγκιοζοπαίχτης Σωτήρης Σπαθάρης
και η μεγάλη περιπέτεια της αυτοβιογραφίας του

6 / 11 / 2018, ώρα 20:30
Αίθουσα Συνεδριάσεων Τμήματος Φιλολογίας

19η Ετήσια διάλεξη “Εις μνήμην Ι. Καμπίτση”: Κωνσταντίνος Κάππαρης, 'Γυναίκες στο εδώλιο στην κλασική Αθήνα'

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

19η Ετήσια διάλεξη “Εις μνήμην Ι. Καμπίτση”

Κωνσταντίνος Κάππαρης
Καθηγητής στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών
του Πανεπιστημίου της Φλόριντα

Γυναίκες στο εδώλιο στην κλασική Αθήνα

6 / 11 / 2018, ώρα 19:30
Αμφιθέατρο Α - Διδακτήρια Φιλοσοφικής Σχολής

http://www.philology.uoc.gr/staff/ioannis_kambitsis/

24ο Συνέδριο Πανελλήνιο Εντατικό Σεμινάριο-Συνέδριο “Ζητήματα μεθοδολογίας της έρευνας στις κοινωνικές επιστήμες»

 

Το Εργαστήριο Κοινωνικής Ανάλυσης και Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης σας προσκαλεί στο 24ο Συνέδριο Πανελλήνιο Εντατικό Σεμινάριο-Συνέδριο για νέους ερευνητές “Ζητήματα μεθοδολογίας της έρευνας στις κοινωνικές επιστήμες» που θα γίνει στη Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο στις 2, 3 και 4 Νοεμβρίου. Τo  Πανελλήνιο Εντατικό Σεμινάριο-Συνέδριο για νέους ερευνητές “Ζητήματα μεθοδολογίας της έρευνας στις κοινωνικές επιστήμες» αποτελεί ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό θεσμό που προάγει στην πράξη την κριτική γνώση, τη ριζοσπαστική εκπαίδευση και την συσσώρευση επιστημονικής γνώσης μέσα από οριζόντιες συνεργασίες μεταπτυχιακών φοιτητών, υποψηφίων διδακτόρων, νέων ερευνητών και πανεπιστημιακών.

Το Συνέδριο-Σεμινάριο φέτος περιλαμβάνει πέντε παράλληλες ομάδες εργασίας με εισηγήσεις και συζητήσεις γύρω από τα εξής αντικείμενα: ‘Νεώτερη και σύγχρονη κοινωνική θεωρία’, ‘Προφορικές μαρτυρίες και βιογραφικές αφηγήσεις: σύγχρονες εξελίξεις και προκλήσεις στην προφορική ιστορία και τη βιογραφική προσέγγιση’ ‘Αθλητισμός και σώμα στις κοινωνικές επιστήμες: διακρίσεις, ταυτότητες, σχέσεις εξουσίας’, ‘Συλλογική δράση, κοινωνικά κινήματα, εργασία και συνδικάτα’ και ‘Μετανάστευση, κινητικότητα, συνύπαρξη και αποκλεισμός’. Στις ολομέλειες του συνεδρίου θα λάβουν χώρα δύο θεματικά πάνελ ‘Ευάλωτες ζωές:  εθνογραφίες, εναλλακτικές δημοσιότητες και συναισθήματα’ και ‘Η εξέλιξη της βιογραφικής αφηγηματικής έρευνας στην Ελλάδα: προκλήσεις και προοπτικές’)

Για το πρόγραμμα την αφίσα καθώς και επιπλέον πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Συνεδρίου : http://sociology.soc.uoc.gr/ekaeke/?p=484

 

       Ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικής Ανάλυσης και Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας

 

       Γιάννης Ζαϊμάκης

Έκθεση & Συνέδριο 'Γυναίκες του Τύπου – Ο Τύπος των γυναικών'

Αφίσα

 

Η Έκθεση και το Συνέδριο Γυναίκες του Τύπου – Ο Τύπος των γυναικών, που οργανώνεται από το Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Δημόσια Ιστορία» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και υπό την Αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έχει ως αντικείμενο τη γυναικεία εκδοτική δραστηριότητα κατά την ύστερη οθωμανική περίοδο και πιο συγκεκριμένα, από το 1845, χρονολογία έκδοσης του πρώτου γυναικείου εντύπου στον οθωμανικό (αλλά και ελληνόφωνο) χώρο, έως το 1923, χρονολογία οριστικής διάλυσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Αφορά τόσο στα έντυπα που παράγονται και στη λειτουργία τους στο δημόσιο χώρο όσο και στις γυναίκες ως εκδότριες, αρθρογράφους, συντελεστές των εκδόσεων και ως αναγνωστικό κοινό.

Σπίτι Πολιτισμού, Ρέθυμνο, 9-11 Νοεμβρίου 2018

 

Περισσότερα εδώ

Συνέδριο: Προσεγγίσεις στην Ιστορία του Κινηματογράφου (2-3 / 11 / 2018)

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
 

ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Συνέδριο

Προσεγγίσεις στην Ιστορία του Κινηματογράφου

Συνέδριο με τη συμμετοχή
διδακτόρων, υποψήφιων διδακτόρων,
μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών και φοιτητριών
του Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστήμιου Κρήτης

2-3 / 11 / 2018
Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών
Νικηφόρου Φωκά 130 & Μελισσινού, Ρέθυμνο

Αφίσα
Πρόγραμμα
Δελτίο Τύπου

4ο Διεθνές Συμπόσιο Σχολικής Ψυχολογίας στην Κρήτη

 

"Σχολική Ψυχολογία και Ειδική Αγωγή: Νέες Τάσεις, Νέες Πρακτικές και Νέες Προκλήσεις στα Σχολεία"

26 & 27 Οκτωβρίου 2018

Ρέθυμνο

Αφίσα-Πρόγραμμα

 

Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών: Reunion της Τάξης 1988-89 και Καλωσόρισμα της Τάξης 2018-19

Tο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών
της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών
του Πανεπιστημίου Κρήτης

Προσκαλεί το σύνολο των φοιτητών και των μελών του στην εκδήλωση για το Reunion της τάξης του 1988-89 και το Καλωσόρισμα της Τάξης 2018-19. Ελάτε να συναντήσουμε απόφοιτους του Τμήματος και να μάθουμε από τις εμπειρίες τους και την πορεία τους στον χώρο εργασίας! Σας περιμένουμε όλους σε μια ευχάριστη εκδήλωση!

Ημέρα: Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018
Ώρα: 12:00
Χώρος: Αμφιθέατρο Β “Στέλιος Ορφανουδάκης», Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστημιούπολη Βουτών

Πρόγραμμα:

12:00-12:30 Καλωσόρισμα - το CSD σήμερα
Άγγελος Μπίλας, Πρόεδρος Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών
12:30-13:00 Παρουσίαση του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ και απονομή υποτροφιών Στέλιου Ορφανουδάκη Δημήτρης Πλεξουσάκης, Διευθυντής Ινστιτούτου Πληροφορικής, ΙΤΕ και καθηγητής Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών
13:00-13:45 Ομιλία: Γιατί νιώθω τυχερός που σπούδασα στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών
Σταύρος Τρυπάκης, Καθηγητής,  Πανεπιστήμιο Aalto Φιλανδίας (απόφοιτος τάξη  του ‘88)
13:45-14:30 Διάλειμμα και σνακ (CSD και ξερό ψωμί :-)
14:30-15:00 Ομιλία: FORTH… στην FORTHnet: 3 γράμματα διαφορετικά, 3 δεκαετίες μετά!
Πάνος Παπαδόπουλος, Διευθύνων σύμβουλος Forthnet (απόφοιτος τάξη του ’88)
15:00-16:00 Πάνελ:  Εμάς μας νοιάζει!   Η νέα γενιά του CSD.
Παλιοί απόφοιτοι της Τάξης 1988 συναντούν τους σημερινούς φοιτητές.  Μία ευκαιρία για να συζητήσουμε τις προοπτικές εργασίας και ότι ακολουθεί μετά τις σπουδές.
Συντονίστρια:
Καθ. Μαρία Παπαδοπούλη, Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών
Συμμετέχοντες:
 • Δέσποινα Βαμβακά, Ελεύθερος Επαγγελματίας
 • Γιώργος Καρβέλης, Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου (EPLO)
 • Νεκτάριος Μουμουτζής, Μέλος ΕΔΙΠ, Πολυτεχνείο Κρήτης & Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας
 • Κωστής Πανόπουλος, ΝΕΤSEMANTICS
 • Δημήτρης Παπαματθαιάκης, DP studies
 • Θεολόγος Τσιγάρος, Μέλος ΕΔΙΠ, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
16:00-16:30 Σνακ & interaction μεταξύ αποφοίτων και φοιτητών
16:30 Κλείσιμο της εκδήλωσης στο Πανεπιστήμιο

Εκδήλωση τιμής στην πρέσβειρα του ελληνικού πολιτισμού GAIL HOLST-WARHAFT

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Εκδήλωση τιμής στην πρέσβειρα
του ελληνικού πολιτισμού
GAIL HOLST-WARHAFT

Την Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018, στις 8.00 μ.μ., θα τιμηθεί από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο «Ξενία», η ποιήτρια, ελληνίστρια, μουσικός και μεταφράστρια Gail Holst-Warhaft.
Η τιμώμενη, κλασική φιλόλογος και καθηγήτρια στο Κορνέλλ των ΗΠΑ, είναι ταυτόχρονα μια από τις πρώτες μελετήτριες του ρεμπέτικου τραγουδιού και του μοιρολογιού, έχει συμμετάσχει στις ορχήστρες του Μίκη Θεοδωράκη και του Σαββόπουλου, έχει γράψει βιβλίο για τον Θεοδωράκη, έχει μεταφράσει πλήθος από σημαντικούς έλληνες συγγραφείς.

Για την προσωπικότητα και το έργο της Γκέιλ Χολστ θα μιλήσουν καθηγητές, καθηγήτριες και φοιτήτριες της Φιλοσοφικής Σχολής. Η τιμώμενη θα μιλήσει με θέμα «Μεταφράζοντας την Ελλάδα – από τα ρεμπέτικα στον Παπαδιαμάντη». Την εκδήλωση πλαισιώνει το φωνητικό σύνολο Α γ κ ά λ η μ’ και η Μαρία Φραγκιαδάκη.

Γυναικεία θυσία: Διηγήσεις Μαρτυρίων και η Γένεση της Δυτικής Αφήγησης

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΙΑΛΕΞΗ

Σταυρούλα Κωνσταντίνου
Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών
του Πανεπιστημίου Κύπρου

Γυναικεία θυσία:
Διηγήσεις Μαρτυρίων
και η Γένεση της Δυτικής Αφήγησης

23 / 10 / 2018, ώρα 20:30
Αίθουσα Συνεδριάσεων Τμήματος Φιλολογίας

Φεστιβάλ: «Σύγχρονη Τέχνη Νέων Μέσων και Δημιουργικότητα στην Εκπαίδευση»

24 έως 27 Οκτωβρίου 2018, Σπίτι του Πολιτισμού, ΡέθυμνοΑναλυτικές Πληροφορίες:  www.edivea.org

Είσοδος Ελεύθερη

Έναρξη: Τετάρτη 24/10 ωρα 18.00  Ρέθυμνο, Σπίτι Πολιτισμού

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης [EDIBEA], το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου [Εργαστήριο Διαδραστικών Τεχνών - In.Arts] και η Περιφέρεια Κρήτης - Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου διοργανώνουν φεστιβάλ με τίτλο: «Σύγχρονη Τέχνη Νέων Μέσων και Δημιουργικότητα στην Εκπαίδευση» από 24 έως 27 Οκτωβρίου 2018, στο Ρέθυμνο.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ έχει προγραμματισθεί η παρουσίαση 15 καλλιτεχνικών έργων και 9 προβολών (Σπίτι Πολιτισμού).

Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν 9 ομιλίες πανεπιστημιακών  και  9 Βιωματικά Εργαστήρια [Πανεπιστημιούπολη Ρέθυμνου - Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε -ΕΔΙΒΕΑ]

10ο Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο (Retreat) - Βιοηθικά προβλήματα στις επιστήμες της ζωής

Κοινό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΒΙΟΗΘΙΚΗ
σε συνεργασία με τη Νομική Σχολή Εθνικού και ΚαποδιστριακούΠανεπιστημίου Αθηνών και το
Εργαστήριο Βιοηθικής Πανεπιστημίου Κρήτης, KEME διοργανώνουν το

10ο Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο (Retreat) - Βιοηθικά προβλήματα στις επιστήμες της ζωής

 

19-21 Οκτωβρίου 2018

Αίθουσα Συλλόγου Ξενοδόχων Ν. Ρεθύμνης

 

Πρόγραμμα

Ιστοσελίδα συνεδρίου

TECHNIS & BENETeC (UCRC) Webinar: 'Trademark Opposition and Proximity' (16-10-2018)

 

 

TECHNIS & BENETeC (UCRC)

Webinar

Kyriakos Drivas
(University of Piraeus, Greece)

 

“Trademark Opposition and Proximity”

Tuesday 16 October 2018
13:00 Athens time

Announcement & Abstract

ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ (ΡΕΘΥΜΝΟ)

Το Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης που υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση &  Διά Βίου Μάθηση», ΕΣΠΑ 2014-2020 διοργανώνει τις  Απολογιστικές του Ημερίδες για την περίοδο 2017 – 2018.

Οι Ημερίδες θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου  2018 στις 10:00 π.μ. στο Ηράκλειο (Αμφιθέατρο Μαρίας Μανασάκη – Φοιτητικό Κέντρο- Πανεπιστημιούπολη Βουτών)  και την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018 στις 15:00  στο Ρέθυμνο (Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων  της Βιβλιοθήκης- Πανεπιστημιούπολη Γάλλου)

Στην ημερίδα πέρα από τον απολογισμό της δράσης της Πρακτικής Άσκησης για την περίοδο υλοποίησης του Προγράμματος 2017-18  θα παρουσιαστούν οι εμπειρίες των Τμημάτων,  των φοιτητών αλλά και των Φορέων απασχόλησης. Επίσης θα παρουσιαστούν  καλές πρακτικές αλλά  και  προτάσεις βελτίωσης για την επερχόμενη περίοδο υλοποίησης του Προγράμματος (2018-2022).

Η συμμετοχή στις ημερίδες είναι ελεύθερη.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των ημερίδων μπορείτε να το βρείτε εδώ. 

Πληροφορίες: http://www.dasta.uoc.gr/pa

ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ)

Το Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης που υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση &  Διά Βίου Μάθηση», ΕΣΠΑ 2014-2020 διοργανώνει τις  Απολογιστικές του Ημερίδες για την περίοδο 2017 – 2018.

Οι Ημερίδες θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου  2018 στις 10:00 π.μ. στο Ηράκλειο (Αμφιθέατρο Μαρίας Μανασάκη – Φοιτητικό Κέντρο- Πανεπιστημιούπολη Βουτών)  και την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018 στις 15:00  στο Ρέθυμνο (Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων  της Βιβλιοθήκης- Πανεπιστημιούπολη Γάλλου)

Στην ημερίδα πέρα από τον απολογισμό της δράσης της Πρακτικής Άσκησης για την περίοδο υλοποίησης του Προγράμματος 2017-18  θα παρουσιαστούν οι εμπειρίες των Τμημάτων,  των φοιτητών αλλά και των Φορέων απασχόλησης. Επίσης θα παρουσιαστούν  καλές πρακτικές αλλά  και  προτάσεις βελτίωσης για την επερχόμενη περίοδο υλοποίησης του Προγράμματος (2018-2022).

Η συμμετοχή στις ημερίδες είναι ελεύθερη.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των ημερίδων μπορείτε να το βρείτε εδώ. 

Πληροφορίες: http://www.dasta.uoc.gr/pa

Εκδήλωση: «Η ενημέρωση και η γνώση τα μόνα όπλα απέναντι στις καταστροφές»

13 Οκτωβρίου 2018 - Παγκόσμια Ημέρα Μείωσης Καταστροφών

«Η ενημέρωση και η γνώση τα μόνα όπλα απέναντι στις καταστροφές»

φωτο

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης συμμετέχει και φέτος στις εκδηλώσεις της Διεθνούς Ημέρας Μείωσης των Καταστροφών του Ο.Η.Ε. Σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου, το Σύλλογο Φίλων του ΜΦΙΚ και το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO του Ψηλορείτη, διοργανώνουν διήμερο ενημερωτικών εκδηλώσεων.


Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018, 18:00-20:00.

Έκθεση ΜΦΙΚ:

Ανοικτή ομιλία με θέμα «Καταστροφές και κλιματική αλλαγή: Μύθοι και πραγματικότητες», από τον Δρ Χαράλαμπο Φασουλά. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα είναι ανοικτός ο χώρος της περιοδικής έκθεσης για καταστροφές και θα λειτουργεί για όλους η σεισμική τράπεζα του Μουσείου.

 

Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2018. 11:00-14:00.

Αίθριος χώρος κτιρίου Λότζια, Λ. 25ης Αυγούστου:

- Κινητή έκθεση για καταστροφές του έργου RACCE

- Δραστηριότητες ενημέρωσης και εκπαίδευσης για τα παιδιά με βάση το υλικό της μουσειοσκευής του RACCE.


Διοργάνωση:

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης

Δήμος Ηρακλείου,

Σύλλογος Φίλων ΜΦΙΚ,

Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Ψηλορείτη

Διάλεξη: Bart Soethaert, 'Μορφές του ιστορικού μυθιστορήματος (1935-1950) στην Ελλάδα: Άγγελος Τερζάκης, Παντελής Πρεβελάκης και Θανάσης Πετσάλης-Διομήδης'

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΙΑΛΕΞΗ

 

Bart SoethaertFreie Universität του Βερολίνου Μορφές του ιστορικού μυθιστορήματος (1935-1950) στην Ελλάδα:
Άγγελος Τερζάκης, Παντελής Πρεβελάκης 
και Θανάσης Πετσάλης-Διομήδης

16 / 10 / 2018, ώρα 20:30


Αίθουσα Συνεδριάσεων Τμήματος Φιλολογίας

Διάλεξη: Μιχαήλ Πασχάλης, 'Η διαχρονική γοητεία της ταινίας 'Casablanca' και συναφείς ταινίες των ετών 1939-1945

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΙΑΛΕΞΗ:  Μιχαήλ Πασχάλης  Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας

Η διαχρονική γοητεία της ταινίας Casablanca και συναφείς ταινίες των ετών 1939-1945

Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο του σεμιναρίου «O B΄ Παγκόσμιος Πόλεμος στον Κινηματογράφο» και είναι ανοικτή στο κοινό

18 / 10 / 2018, ώρα 11:30  Αίθουσα Συνεδριάσεων Τμήματος Φιλολογίας

Διεθνές Συνέδριο: Anabases in Antiquity and Beyond. Xenophon's 'Anabasis' and its Legacy

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

 

Διεθνές Συνέδριο Anabases in Antiquity and Beyond. Xenophon's Anabasis and its Legacy.

Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και την Περιφέρεια Κρήτης

19-21 / 10 / 2018 Τεχνικό Επιμελητήριο, Ηράκλειο

Πρόγραμμα:
http://www.philology.uoc.gr/conferences/Xenophons_Anabasis_&_its_Legacy_2018/Programme.pdf

Δελτίο Τύπου:
http://www.philology.uoc.gr/conferences/Xenophons_Anabasis_&_its_Legacy_2018/Deltio_Tupou.doc

Αφίσα:
http://www.philology.uoc.gr/conferences/Xenophons_Anabasis_&_its_Legacy_2018/Poster.pdf

 

 

Διεθνές Workshop: On the Place of Case in Grammar (PlaCiG)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ
Διεθνές Workshop

On the Place of Case in Grammar (with special reference to the diachrony of case systems and the interaction between cases and prepositions)
(PlaCiG)

18-20 / 10 / 2018  Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο ‘Ξενία’  Νικολάου Ψαρρού 46, Ρέθυμνο

Το workshop διοργανώνεται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Arts and Humanities Research Council (AHRC) project 'Investigating Variation and Change: Case in diachrony' (AH/P006612/1) από όπου και θα χρηματοδοτηθεί.

Περισσότερες πληροφορίες:  https://www.ulster.ac.uk/conference/placig

Δελτίο Τύπου:
http://www.philology.uoc.gr/conferences/PlaCiG_2018/Deltio_Tupou.doc

Τελετή Αναγόρευσης Αντώνη Μόλχο

 

φωτο

Τελετή Αναγόρευσης του Αντώνη Μόλχο ομότιμου καθηγητή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας και του Πανεπιστημίου Brown των ΗΠΑ σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

 

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018, ώρα 19:00, Αμφιθέατρο Β' Φιλοσοφική Σχολή, Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, Ρέθυμνο

 

Διάλεξη: Ο Ανθρώπινος Βιοϋπολογιστής ως όργανο δημιουργίας μιας εικονικής πραγματικότητας

Ο καθηγητής Αστροφυσικής Μάνος Δανέζης

θα μιλήσει με θέμα:

 

«Ο Ανθρώπινος Βιοϋπολογιστής ως όργανο δημιουργίας μιας εικονικής πραγματικότητας»

 

Η ομιλία θα γίνει στην Ιατρική Σχολή

(Αμφιθέατρο Δημήτρης Εμμανουήλ)

την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου ώρα 7 μμ

 

 

Μετά την διάλεξη θα ακολουθήσει συζήτηση και ερωτήσεις του κοινού προς τον ομιλητή.

 

 

Η εκδήλωση τελεί:

 • Υπό την Αιγίδα της Ιατρικής Σχολής
 • Και του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου

 

Συνέδριο: Ο Karl Marx και οι Κοινωνικές Επιστήμες

ΤΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018 - Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Πανεπιστημιούπολη Γάλλου

The 2018 Nobel Prize in Physics: From optical tweezers to strong laser fields science

"Special joint Colloquium UoC Physics & IESL-FORTH"

Friday, 12 October 2018

16:00 -17:00

3rd Floor Seminar Room

 

Speaker: Prof. Stelios Tzortzakis

Department of Materials Science and Technology, University of Crete, Greece

Institute of Electronic Structure and Laser, FORTH, Greece

Science Program, Texas A&M at Qatar

Διάλεξη: Prof. Dr. Ulrike Egelhaaf-Gaiser και Έλενα Ιακώβου, 'Οι εξωτικοί λαοί στη λογοτεχνία του 5ου αιώνα π.Χ.'

 

ΔΙΑΛΕΞΗ

Prof. Dr. Ulrike Egelhaaf-Gaiser και Έλενα Ιακώβου
University of Göttingen

Οι εξωτικοί λαοί
στη λογοτεχνία του 5ου αιώνα π.Χ.

10 / 10 / 2018, ώρα 17:30-20:30
Αίθουσα 7 - Διδακτήρια Φιλοσοφικής Σχολής

Τελετή Αναγόρευσης του GERHARD HAERENDEL Ομότιμου Διευθυντή του Ινστιτούτου MAX PLANCK Φυσικής της Γερμανίας σε Επίτιμο Διδάκτορα του τμήματος Φυσικής του ΠΚ

 

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Τμήμα Φυσικής αναγορεύει τον Gerhard Haerendel, Ομότιμο Διευθυντή του Ινστιτούτου Max Planck Εξωγήινης Φυσικής της Γερμανίας , σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φυσικής, της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η αναγόρευση του τιμώμενου θα πραγματοποιηθεί από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητή Οδυσσέα – Ιωάννη Λ. Ζώρα, τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 13.00 στο Αμφιθέατρο «Μαρία Μανασσάκη» του Φοιτητικού Κέντρου στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών στο Ηράκλειο

Ευ ζώων: ψυχοπαιδαγωγικές προσεγγίσεις, τάσεις και προοπτικές

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με τον Δήμο Χερσονήσου και την Φιλοζωική Ομάδα Σείριος Ηρακλείου διοργανώνουν Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο:

Ευ ζώων: ψυχοπαιδαγωγικές προσεγγίσεις, τάσεις και προοπτικές

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

Αίθουσα Ανδρόγεω, Ηράκλειο Κρήτης

Τελετή Αναγόρευσης Καθηγητή ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΙΚΟΥ σε επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών/ Αμφιθέατρο «ΜΑΡΙΑ ΜΑΝΑΣΣΑΚΗ» Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 12.00

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών αναγορεύει τον Αντώνιο Μίκο, Καθηγητή Εμβιομηχανικής, Χημικής και Βιομοριακής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Rice των Η.Π.Α, σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η αναγόρευση του τιμώμενου θα πραγματοποιηθεί από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητή Οδυσσέα – Ιωάννη Λ. Ζώρα, την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 12.00 στο Αμφιθέατρο «Μαρία Μανασσάκη» του Φοιτητικού Κέντρου στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών στο Ηράκλειο.

 

Παρακαλούμε δείτε παρακάτω στα αρχεία που ακολουθούν το Δελτίο τύπου, την πρόσκληση και την αφίσα της εκδήλωσης

 

Πρόσκληση σε Ενημερωτική συνάντηση του Τομέα Γνώσης της RIS3Crete στο Πανεπιστήμιο Κρήτης|

 

Tην Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 11:00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο "Ν.Πετρίδης", κτίριο Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Πανεπιστημίου Κρήτης ενημερωτική συνάντηση του Τομέα της Γνώσης στο πλαίσιο υλοποίησης της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Κρήτης (RIS3Crete).

 

Σκοπός της συνάντησης είναι η ενημέρωση των Ακαδημαϊκών & Ερευνητικών Ιδρυμάτων, των ενδιαφερόμενων ερευνητών και των επιχειρηματιών ώστε μέσα από την διαδικασία της διαβούλευσης και της επιχειρηματικής ανακάλυψης να καταγραφεί η τρέχουσα τάση, όσον αφορά στη δυνατότητα ενσωμάτωσης της γνώσης στην παραγωγή καινοτομίας, που θα αξιοποιεί τα αποτελέσματα της έρευνας μετατρέποντας την ερευνητική γνώση σε επιχειρηματική γνώση και θα δημιουργεί μία νέα βιώσιμη, υγιή και καινοτόμο επιχειρηματικότητα.

Στον Τομέα της Γνώσης προβλέπεται η προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, κυρίως μέσω διευκολύνσεων οικονομικής εκμετάλλευσης των νέων ιδεών και η στήριξη της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων, καθώς και η δημιουργία φυτωρίων επιχειρήσεων. Ενδεικτικά, θα ενισχυθούν δράσεις όπως, η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών, η παροχή χώρου εγκατάστασης και πρώτης λειτουργίας επιχειρήσεων (θερμοκοιτίδες/incubators), η παροχή ενισχύσεων κ.α.

Για την οργάνωση της διαδικασίας έχει ήδη συγκροτηθεί και λειτουργεί η «Πλατφόρμα του Τομέα της Γνώσης». Η Πλατφόρμα Καινοτομίας έχει ήδη αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες για την οργάνωση μιας διαδικασίας συλλογής ιδεών και προτάσεων με στόχο το σχεδιασμό των εν δυνάμει δράσεων στον τομέα της Γνώσης.

Στην παρούσα φάση επιδιώκεται η καταγραφή των καινοτόμων προτάσεων που αξιοποιούν  την έρευνα και τη γνώση σε όλους τους τομείς της Περιφερειακής οικονομίας, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για συστηματικότερη διαβούλευση, με στόχο να ενισχυθούν οι δραστηριότητες, στις οποίες το νησί μας διαθέτει σημαντική εξειδίκευση και μπορεί να διαμορφώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Από τη διαδικασία αυτή θα προκύψει το εύρος της θεματολογίας των προσκλήσεων των δράσεων, από την ΕΥΔ του ΕΠ της Περιφέρειας Κρήτης «ΚΡΗΤΗ 2014-2020».

 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προχωρήσουν στην ηλεκτρονική υποβολή καινοτόμων ιδεών στον Τομέα της Γνώσης μέσω της διεύθυνσης: http://ris3.crete.gov.gr/submit-ris3kno/. Η διαδικασία Yποβολής ιδεών θα είναι Ενεργή έως:

30 Σεπτεμβρίου 2018.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ και τη Δρ. Μαρία Μακριδάκη (τηλ: 2810 39 1966).

 

 

 

Perspectives on Aesthetic Perception

Perspectives on Aesthetic Perception" Research Workshop

 

14-15 Σεπτεμβρίου 2018

 

Αίθουσα Μιχελή, Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών

Ρέθυμνο

 

Πρόγραμμα

Αρχεία

Από και προς το Αιγαίο. Ακολουθώντας τα βήματα των περιπλανώμενων καλλιτεχνών της ελληνιστικής περιόδου

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΙΑΛΕΞΗ

Dr. Angela Cinalli
Υπότροφος του Ιδρύματος Géza Alföldy
Επισκέπτρια ερευνήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Από και προς το Αιγαίο.
Ακολουθώντας τα βήματα των περιπλανώμενων καλλιτεχνών
της ελληνιστικής περιόδου.

Η διάλεξη θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα


Η παρούσα διάλεξη πραγματεύεται τους επονομαζόμενους poeti vaganti ("περιπλανώμενους καλλιτέχνες"). Κατά τη διάρκεια της ελληνιστικής περιόδου και μετέπειτα επαγγελματίες καλλιτέχνες (μουσικοί, τραγουδιστές κλπ.) ταξίδευαν σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να επιδείξουν την τέχνη τους, να αυξήσουν τη φήμη τους και να κερδίσουν χρήματα. Οι επιγραφές παρέχουν πλούσιο υλικό για τους poeti vaganti, αποκαλύπτοντας ένα σύνθετο και δημοφιλές φαινόμενο, που διαμόρφωσε την πολιτιστική ζωή της ελληνιστικής εποχής. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί ποικίλες καλλιτεχνικές διαδρομές σε όλη την Ελλάδα. Η παρούσα ανακοίνωση θα επικεντρωθεί στην Κρήτη ως καλλιτεχνικό κέντρο.

12/9/2018, ώρα 18:30
Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών
Νικηφόρου Φωκά 130 & Μελισσινού, Ρέθυμνο

Πρόσκληση Ορκωμοσίας Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών

 

Παρακαλούμε δείτε παρακάτω στο αρχείο που ακολουθεί την Πρόσκληση Ορκωμοσίας Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών

Announcement: Symposium in honor of Prof. J. Papamatheakis

 

On behalf of the Organizing Committee we invite you to participate in the Workshop “Gene Regulation: from transcription factors to nuclear architecture and beyond”. The scope of the workshop is to honor Professor Emeritus Joseph Papamatheakis for his lifetime scientific achievements and his contributions during the establishment and thereafter of the IMBB.

The Workshop will be organized by the Institute of Molecular Biology and Biotecnology and will take place on 21 July 2018 at the Foundation for Research and Technology, "G. Lianis" Amphitheater [Programme attached].

 

Dr. Ioannis Talianidis, Director IMBB

Prof. Charalampos Spilianakis, Biology UoC and IMBB

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΗΜΟΥ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑ ROGER KORNBERG ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΥ ΚΟΙΝΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018 8 μ.μ. ΣΤΟ ΙΤΕ

Οµιλία του ∆ιάσηµου Νοµπελίστα Roger Kornberg για το ευρύ κοινό Τέταρτη 18 Ιουλίου 2018, στις 8 µµ. στο ΙΤΕ Προσκεκληµένος ως κεντρικός Οµιλητής των ∆ιαλέξεων Ωνάση 2018 ο Νοµπελίστας Roger Kornberg, Καθηγητής στο Πανεπιστήµιο Stanford, θα δώσει το βράδυ της Τετάρτης 18 Ιουλίου στις 8 µ.µ. στο Αµφιθέατρο του ΙΤΕ οµιλία που απευθύνεται στο ευρύ κοινό και έχει σαν θέµα: “Applied and not yet applied Science – Εφαρµοσµένη και µη ακόµα εφαρµοσµένη Επιστήµη”Δείτε τα συνημμένα αρχεία που βρίσκονται στις παρακάτω υπερ-συνδέσεις :

http://news.uoc.gr/news/2018/18-07/CV.Καθηγητής.Roger.D.Kornberg.pdf

foto

Πρόσκληση Ορκωμοσίας Τμημάτων Βιολογίας & Φυσικής

 

Παρακαλούμε δείτε παρακάτω στο αρχείο που ακολουθεί την πρόσκληση ορκωμοσίας τμημάτων Βιολογίας & Φυσικής

 

 

 

 

Πρόσκληση Ορκωμοσίας Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών & Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών

 

Παρακαλούμε δείτε παρακάτω στο αρχείο που ακολουθεί την πρόσκληση ορκωμοσίας τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών & Τμήματος  Επίστημης και Τεχνολογίας Υλικών

 

 

Τελετή προς τιμή του Φώτη Καφάτου

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τιμώντας τη μνήμη του  Φώτη Καφάτου αποφάσισε να μετονομάσει το κτίριο του Τμήματος Βιολογίας σε κτίριο "Φώτης Καφάτος".

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018 και ώρα 18:00 στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών μπροστά στη Νοτιοδυτική είσοδο του Τμήματος Βιολογίας.

Biodiversity, genomics and intellectual property rights

Brown Bag Seminar

Aureliano Bombarely

Assistant Professor, Virginia Tech, USA

 

“Biodiversity, genomics and intellectual property rights”

 

Tuesday 19 June 2018, 12:00

UCRC Conference Room, Building E

&

live streaming at www.keme.uoc.gr

Attached file: Announcement & Abstract

Αρχεία

2nd Data Driven World – Data Workshop

Διοργάνωση: Σύλλογος Αποφοίτων Μεταπτυχιακών Σπουδών Πανεπιστημίου Κρήτης
29 Ιουνίου - 1 Ιουλίου 2018, Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

Κατά τη διάρκεια του 2nd Data Driven World, θα παρουσιαστούν οι τελευταίες τεχνολογικές, νομικές και πολιτικές εξελίξεις στο κόσμο των δεδομένων, σε ενότητες όπως η επιχειρηματική ευφυΐα, ο καθορισμός στρατηγικής και λήψης αποφάσεων, η διαμόρφωση τεχνικών προώθησης και marketing ενώ ταυτόχρονα αναλυθούν τεχνικές και θέματα Συλλογής / Αποθήκευσης / Επεξεργασίας / Προστασίας και Αξιοποίησης Δεδομένων, τους νομικούς περιορισμούς και το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων το οποίο διαμορφώνεται στο δημόσιο τομέα, στην πολιτική αλλά και στο κόσμο των επιχειρήσεων εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπό την Αιγίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης και της Περιφέρειας Κρήτης

Υποστήριξη: Δήμος Ηρακλείου

 

Περισσότερες πληροφορίες

http://uocpga.gr/ddw2/

11ο συνέδριο FOSSCOMM 2018

11ο συνέδριο FOSSCOMM 2018
13-14 Οκτωβρίου 2018
Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ηράκλειο

Το FOSSCOMM (Free and Open Source Software Communities Meeting) είναι το πανελλήνιο συνέδριο των κοινοτήτων ελεύθερου λογισμικού και λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Απευθύνεται κυρίως σε προγραμματιστές, φοιτητές και γενικά σε όποιους ενδιαφέρονται για το open source ανεξαρτήτως του γνωστικού τους υποβάθρου. Το περιεχόμενο είναι ευρέως ενδιαφέροντος, από τεχνικά ζητήματα και workshops, μέχρι μεταφράσεις, νομικά θέματα, θέματα πολιτικής σχετικά με το ελεύθερο/ανοιχτό λογισμικό κ.α. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2008 κι έως σήμερα έχει διοργανωθεί σε 6 διαφορετικές πόλεις. Η διοργάνωση γίνεται από εθελοντές και η χρηματοδότησή του βασίζεται σε χορηγίες και δωρεές.

Κάλεσμα για εθελοντές

Οι διοργανωτές, ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών και τοLΑΒάκι hackerspace, ανακοινώνουν ανοικτό κάλεσμα για τη συμμετοχή εθελοντών στην προετοιμασία του συνεδρίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορείτε να εγγραφείτε ηλεκτρονικά μέσω της φόρμας εγγραφής, αλλά και μπορείτε επίσης να έρθετε στην εβδομαδιαία συνάντηση που γίνεται κάθε Τετάρτη στις 20:00 στον χώρο του Ραδιοφωνικού Σταθμού (Φοιτητικό Κέντρο, ισόγειο).

Η πρώτη συνάντηση εθελοντών και διοργανωτών θα γίνει την Τετάρτη 20/6 στις 20:00 στο πολύκεντρο νεολαίας Ηρακλείου στην Ανδρόγεω. Προσκαλούμε όσους ενδιαφέρονται, εγγεγραμμένους και μη, να έρθουν για γνωριμία και ανταλλαγή απόψεων.

Κάλεσμα για παρουσιάσεις

Επιπλέον, η οργανωτική επιτροπή του FOSSCOMM 2018 καλεί τις κοινότητες ελεύθερου και ανοιχτού λογισμικού, καθώς και πάσης φύσεως ενδιαφερόμενους, να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για ομιλίες και εργαστήρια στο https://fosscomm2018.gr/fs2018. Η επίσημη γλώσσα του συνεδρίου είναι τα Ελληνικά, αλλά φέτος θα δεχτούμε και ομιλίες στα Αγγλικά.

Η οργάνωση των ομιλιών του συνεδρίου φέτος θα γίνει σε ενότητες. Για αρχή είμαστε σε συνεννόηση με την Ελληνική κοινότητα του Open Web Application Security Project (OWASP) για την διοργάνωση ενότητας security, καθώς και με το Libre Space Foundation (LSF) για την διοργάνωση ενοτήτων space και Software Defined Radio (SDR). Οι ενότητες βρίσκονται υπό διαμόρφωση και χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας: όταν υποβάλλετε τις προτάσεις σας, να δηλώσετε και σε ποια ενότητα θεωρείτε πως θα μπορούσαν να ενταχτούν. Αν δεν υπάρχει κάποια ενότητα που σας καλύπτει, μπορείτε να προτείνετε εσείς κάποια μέσω της φόρμας υποβολής και θα την εντάξουμε στη λίστα. Αν θέλετε ως κοινότητα να αναλάβετε την διοργάνωση ή στήριξη κάποιας ενότητας παρακαλούμε να έρθετε σε επαφή μαζί μας.

Μπορείτε να ενημερώνεστε για τα νέα μας από την ιστοσελίδα μας και τα social media.

Website : https://fosscomm2018.gr
Facebook : https://www.facebook.com/fosscomm2018
Twitter : https://www.twitter.com/Fosscomm2018
Gooogle+ : https://plus.google.com/communities/106528323646718418578
diaspora*: https://librenet.gr/people/191ba6e03b72013694ce2a00007a465d
Mastodon : https://mastodon.social/@fosscomm2018
Matrix channel (chat) : #fosscomm2018:matrix.org
E-mail : fosscomm2018@tolabaki.gr

CfP : https://fosscomm2018.gr/fs2018

Οι διοργανωτές,

Ημερίδα: Βιώσιμη Ανάπτυξη, Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Νέες Δεξιότητες

Υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης

Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Κρήτης, Επιμελητήριο Ηρακλείου

9:00-15:00

Επιμελητήριο Ηρακλείου

 

Πρόγραμμα

Αρχεία

2nd International Conference in Contemporary Social Sciences:

 

To 2o Διεθνές Συνέδριο για τις Σύγχρονες Κοινωνικές Επιστήμες - 2nd International Conference in Contemporary Social Sciences: "Public Policy at the Crossroads: Social Sciences Leading the Way?", θα πραγματοποιηθεί στις 15-16 Ιουνίου 2018 στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, στο Ρέθυμνο.

Το συνέδριο διοργανώνεται από τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου και την πρόσκληση


http://icconss.soc.uoc.gr/en/

 

Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Frankfurt am Main και Διευθυντής Μεμβρανικής Μοριακής Βιολογίας του Ινστιτούτου Max Planck Hartmut Michel.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Τμήμα Χημείας αναγορεύει τον Διευθυντή Μεμβρανικής Μοριακής Βιολογίας του Ινστιτούτου Max Planck Βιοφυσικής και Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Frankfurt am Main Hartmut Michel, σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018 και ώρα 18:30, στο αμφιθέατρο «Μαρία Μανασσάκη» του Φοιτητικού Κέντρου στην   Πανεπιστημιούπολη Βουτών, στο Ηράκλειο.

Ο Καθηγητής Hartmut Michel το 1988 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ στη Χημεία.

 

Η αναγόρευση του τιμώμενου θα πραγματοποιηθεί από τον Αντιπρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού, Υποδομών και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Κρήτης,  Καθηγητή Παναγιώτη Τσακαλίδη.

 

 

Παρακαλούμε δείτε παρακάτω στα αρχεία που ακολουθούν το Δελτίο Τύπου την πρόσκληση και την αφίσα της εκδηλώσης

 

Webinar: “Intellectual Property Regimes and Firm Structure”

Technis & BENETec at UCRC 
Webinar
 
Pavel Chakraborty (Lancaster University Management School)
 
“Intellectual Property Regimes and Firm Structure”
 
Tuesday 12 June 2018
13:00 Athens time

 

Info & Abstract

Ημερίδα: Πώς τα Εμπόδια γίνονται Ευκαιρίες! Η Ψυχική Ανθεκτικότητα στην Εκπαίδευση

Η Μονάδα Σχολικής Ψυχολογίας του Εργαστηρίου Ψυχολογικής Έρευνας (Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης) και το Κέντρο Ερευνών και Μελετών του Παν/μίου Κρήτης για τις Ανθρωπιστικές, τις Κοινωνικές και τις Επιστήμες της Αγωγής οργανώνουν Επιστημονική Ημερίδα με θέμα "Πώς τα Εμπόδια γίνονται Ευκαιρίες! Η Ψυχική Ανθεκτικότητα στην Εκπαίδευση" στις 11 Ιουνίου 2018 και ώρα 17.30-20.30 στο Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο.

 

Δελτίο Τύπου

 

 

Αφίσα

Αρχεία

Συμπόσιο: Κριτική Παιδαγωγική από τον Σωκράτη στον Φρέιρε και στον Καζαμία

Συμπόσιο με τίτλο "Κριτική Παιδαγωγική από τον Σωκράτη στον Φρέιρε και στον Καζαμία"

Ομιλητής: Ανδρέας Καζαμίας, Ομότιμος Καθηγητής των Πανεπιστημίων Wisconsin-Madison των Η.Π.Α. και Αθηνών

 

Σάββατο 09 Ιουνίου 2018, 17:00

Αίθουσα Οπιτικοακουστικών, Π.Τ.Δ.Ε.

Πανεπιστημιούπολή Γάλλου Ρέθυμνο

 

Αφίσα

Αρχεία

Ξενάγηση στο Κρητικό Παρελθόν, Πολιτισμοί – Ιστορία

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

«Ξενάγηση στο Κρητικό Παρελθόν, Πολιτισμοί – Ιστορία» Κύκλος Ομιλιών Τεσσάρων Ενοτήτων – Τελευταία συνάντηση, 6 Ιουνίου 2018

Ο  Δήμος  Ηρακλείου και το  Μουσείο  Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης, συνδιοργανώνουν Κύκλο Ομιλιών Τεσσάρων Ενοτήτων με γενικό τίτλο «Ξενάγηση στο Κρητικό Παρελθόν, Πολιτισμοί – Ιστορία» από την κυρία Αθηνά Κυριακάκη - Σφακάκη, την Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018, ώρα 18:00.

Κύκλος ομιλιών

Οι ομιλίες πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Πολυμέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Θα συνοδεύονται με προβολές  εικόνων και στη συνέχεια θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό.

4η ΕΝΟΤΗΤA- ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΟΜΙΛΙΑΣ, 6.6.2018

«1840-1898  Β΄περίοδος Τουρκοκρατίας εξεγέρσεις  και επαναστάσεις  των Κρητών. 1898-1913  Ανεξαρτησία , Ένωση της Κρήτης  με την Ελλάδα’».

 Η συμμετοχή στις ομιλίες είναι ελεύθερη. 

Κύκλος ξεναγήσεων – Τελευταία Ξενάγηση στις 9 Ιουνίου 2018

Η ξενάγηση του Σαββάτου, 9 Ιουνίου 2018, θα ξεκινήσει στις 14:00 το μεσημέρι από το άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου στην πλατεία Ελευθερίας. Η πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή θα ξεκινήσει από την καρδιά της πόλης, θα συμπεριλάβει τις κρήνες Γενιτσάρ και Χαϊναλή, τον Προμαχώνα Σαμπιονάρα, τα Νεώρια, το Ενετικό Λιμάνι, την πλατεία 18 Άγγλων και θα καταλήξει στο Φρούριο του Κούλε.

Δηλώσεις συμμετοχών στις ξεναγήσεις : Πελαγία Βελιγραδή, 6938104008 και
Αθηνά Αντωναράκη, 6945548800                                                                                                                                              

Στις ξεναγήσεις μπορούν να  συμμετέχουν και άτομα που δεν παρακολούθησαν τις  ομιλίες.
Η διοργάνωση υποστηρίζεται από τους Εθελοντές Τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου και τους Φίλους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.

Είσοδος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης για την ξενάγηση: €5 (κανονικό) και €4 (μειωμένο).

 

Εθελοντική επιμέλεια, παρουσιάσεις και ξεναγήσεις: Αθηνά Κυριακάκη – Σφακάκη
Ξεναγός – Συγγραφέας

Διημερίδα: Όψεις της Ηγεσίας στον Αρχαίο Κόσμο (7-8 / 6 / 2018)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣΔΙΗΜΕΡΙΔΑ
Όψεις της Ηγεσίας στον Αρχαίο Κόσμο(Aspects of Leadership in the Ancient World)Ρέθυμνο 7-8 / 6 / 2018
Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών
Νικηφόρου Φωκά 130 & ΜελισσινούΤο αναλυτικό πρόγραμμα υπάρχει στη διεύθυνση:
http://www.philology.uoc.gr/conferences/Aspects_of_Leadership_2018/
Αφίσα:
http://www.philology.uoc.gr/conferences/Aspects_of_Leadership_2018/poster.pdf
Δελτίο Τύπου:
http://www.philology.uoc.gr/conferences/Aspects_of_Leadership_2018/Deltio_Tupou.doc

Εκδήλωση Πανεπιστημίου Κρήτης στο πλαίσιο του Εορτασμού των 40 χρόνων απο τη λειτουργία του Ιδρύματος

Χρηστικές Πληροφορίες για την Κεντρική Εκδήλωση του ΠΚ στο πλαίσιο του Εορτασμού των 40 χρόνων απο την Λειτουργία του Ιδρύματος

Θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε σχετικά με την εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018  και ώρα 20. 00 στο Δημοτικό Θέατρο Ρεθύμνου  «Ερωφίλη» στη Φορτέτζα, στο πλαίσιο του εορτασμού των 40 χρόνων λειτουργίας του, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, τα ακόλουθα:


Ο Επετειακός τόμος και η νέα έκδοση του video (Ελληνική – Αγγλική έκδοση ) του Πανεπιστημίου Κρήτης θα πωλούνται στην είσοδο του Δημοτικού  Θεάτρου "Ερωφίλη".

Έχει ληφθεί μέριμνα να προσκληθούν όλα τα Μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης. Όποιος ή όποια δεν έχει, εκ παραδρομής, λάβει πρόσκληση και ενδιαφέρεται να παραστεί στην εκδήλωση,  παρακαλείται  να εκτυπώσει τη συνημμένη πρόσκληση και να ενημερώσει την κα Γιώτα Διαμάντη, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων, email: diamanti@admin.uoc.gr , τηλ. 2810393229.

Η πρόσκληση ισχύει για δύο άτομα και είναι απαραίτητη για την είσοδό σας στο χώρο της εκδήλωσης.

Επειδή η πρόσβαση στο χώρο της εκδήλωσης είναι δύσκολη, παρακαλείσθε να μεριμνήσετε για την έγκαιρη προσέλευσή σας. Πέρας προσέλευσης 19.30 .

 

Παρακαλούμε δείτε παρακάτω στα αρχεία που ακολουθούν την πρόσκληση και το πρόγραμμα της εκδήλωσης

 

 

ΤΠΕ, Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση & Δημιουργικότητα στο Σύγχρονο Σχολείο.

Πανεπιστήμιο Κρήτης
1ο Πανελλήνιο Συνέδριο: ΤΠΕ, Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση & Δημιουργικότητα στο Σύγχρονο Σχολείο.
Ρέθυμνο 8-10 Ιουνίου
www.edivea.org

Πρόσκληση για την τελετή απονομής των βραβείων William Stanley Moss

Παρακαλούμε δείτε παρακάτω στο αρχείο που ακολουθεί την πρόσκληση και το πρόγραμμα της τελετής απονομής των βραβείων William Stanley Moss

Ψυχόραμα Ψυχολογίας 2018

Εκδηλώσεις από την ομάδα Ψυχόραμα Ψυχολογίας

Σάββατο 26/5 στις 20:15, στην Δ3,

Θεατρική παράσταση με αφιέρωμα στο Tennessee Williams "Σσσ...μία σταγόνα ακόμα..."

Χορευτική παράσταση και  ακουστικό-ηλεκτρικό λάιβ.

 

Κυριακή 27/5, στις 21:00, στην Δ3

Θεατρική παράσταση με αφιέρωμα στο Tennessee Williams "Σσσ...μία σταγόνα ακόμα..."

Party λήξης του ψυχοράματος

Αφίσα

 

Ο Rush Rehm θα μιλήσει για την επικείμενη παράσταση της Εκάβης και της Ελένης του Ευριπίδη στο Stanford Rep's summer festival

ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

ΔΙΑΛΕΞΗ

Rush Rehm
Stanford University

Ο Rush Rehm θα μιλήσει για την επικείμενη παράσταση
της Εκάβης και της Ελένης του Ευριπίδη
στο Stanford Rep's summer festival

Καθηγητής Κλασικών και Θεατρικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Stanford
και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Stanford Rep,
o Rush Rehm έχει γράψει πολυάριθμα βιβλία και άρθρα
για την Αρχαία Ελληνική Τραγωδία.
Είναι επίσης ηθοποιός και σκηνοθέτης.
Η πρόσφατη παραγωγή του, η Εκάβη του Ευριπίδη,
θα παρουσιαστεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2018.

29 / 5 / 2018, ώρα 20:30
Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο ‘Ξενία’
Νικολάου Ψαρρού 46, Ρέθυμνο

Eκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο:«Clarivate Analytics Web of Science, EndNote Online & InCites Journal Highly Cited Data»

Eκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο:«Clarivate Analytics Web of Science, EndNote Online & InCites Journal Highly Cited Data»

 Βιβλιοθήκη του Π.Κ. στις Βούτες, στο Ηράκλειο, 

Παρασκευή, 25 Μαϊου 2018, στις 12.00 με 14.00.

 

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλη την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα και θα πραγματοποιηθεί από την εκπαιδευτρια κα Λυπιτάκη (evangelia.lipitakis@clarivate.com) στην ελληνική γλώσσα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιείτε για πρώτη φορά τις πλατφόρμες  Clarivate Analytics Web of Science ™ και Journal Highly Cited Data ή είστε προηγμένος χρήστης,

θα θέλαμε να σας προσφέρουμε ένα πρακτικό σεμινάριο για να διευκολύνετε την εργασία σας με τις πλατφόρμες.

Στόχος αυτού του σεμιναρίου είναι να παρουσιάσει με πρακτικά παραδείγματα πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Web of Science ™ και το Highly Cited Data

για να αναζητήσετε και να αναλύσετε τις πιο σχετικές πληροφορίες στις  θετικές, κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, να προσδιορίσετε τάσεις

για να ενημερώσετε την έρευνά σας και πιθανές συνεργασίες σας με επιρροή χρησιμοποιώντας ανάλυση αναφορών (citation analysis).

 Web of Science ™ & Endnote Online - Παραδείγματα σχετικά με τα ακόλουθα θέματα:

  Emerging Sources Citation Index: 7,000 νέα peer reviewed περιοδικά

 • Αναζήτηση Open Access
 • Basic/Advanced αναζήτηση & πλοήγηση
 • Αναζήτηση Organization enhanced
 • Εξερεύνηση πλήρους αρχείου
 • Αναζήτηση Citing /Cited References
 • Λειτουργία Analyzing Results & Citation Reports
 • Εξαγωγή αποτελεσμάτων
 • Δημιουργία Citation Alerts
 • Αποθήκευση Marked List
 • Αναγνωριστές Συγγραφέων ResearcherID & ORCID
 • Δημιουργία Λογαριασμού στο EndNote
 • Μεταφορά και οργάνωση βιβλιογραφίας στο ΕndNote
 • Αναφορά βιβλιογραφίας Cite While You Write
 • Manuscrpit Matcher

  InCites Journal Highly Cited Data ™ - Παραδείγματα σχετικά με τα ακόλουθα θέματα:

 Ενσωμάτωση των Journal Impact Factor & Highly/Hot papers με το Web of Science

 • Περιοδικά βάσει κατάταξης & κατηγορίας
 • Σύγκριση τάσεων και τεταρτημορίων (JIF Quatrtiles)
 • Δημιουργία λιστών περιοδικών
 • Προβολή Προφίλ Περιοδικού
 • Δείκτες Κατάταξης Περιοδικών
 • Highly Cited Papers
 • Hot Papers
 • Research Fronts
 • Κατάταξη πεδίων
 • Φίλτρα και αναζήτηση
 • Εξαγωγές, λήψεις και αναφορές
 • Επισκόπηση των Field Baselines & Citation Thresholds

22o Διεθνές Συνέδριο Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Διεθνούς Χρηματοδότησης

Στις 24-26 Μαΐου 2018 θα πραγματοποιηθεί στην Πανεπιστημιούπολη, στο Ρέθυμνο, το 22o Διεθνές Συνέδριο Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Διεθνούς Χρηματοδότησης.

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου http://macro.soc.uoc.gr/

Διάλεξη: Seriously funny: the Acharnians and the war

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Διάλεξη

Elizabeth Irwin
Columbia University

Seriously funny:
the Acharnians and the war

22 / 5 / 2018, ώρα 19:00
Αμφιθέατρο Α - Διδακτήρια Φιλοσοφικής Σχολής

Βιωματικό εργαστήριο: Οι 4 εποχές: εντός, εκτός και επί τα αυτά

Βιωματικό εργαστήριο για τo Καλοκαίρι στον 3ο όροφο
του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

 

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Βενιζέλειο Γ.Ν.Η
σάς προσκαλούν την Τετάρτη 23 Μαΐου 2018, ώρα 18:00, στο βιωματικό εργαστήριο

«Οι 4 εποχές: εντός, εκτός και επί τα αυτά», με συντονίστρια τη Μαρία Αλατζόγλου, ψυχολόγο - ψυχοθεραπεύτρια, Mph, Βενιζέλειο Γ.Ν.Η

2ο  Βιωματικό εργαστήριο για το Καλοκαίρι

Οι συμμετέχοντες στο βιωματικό εργαστήριο θα αλληλεπιδράσουν με ερεθίσματα από τη φύση, τη λογοτεχνία και τη μουσική. Μέσα από παίξιμο ρόλων και άλλες βιωματικές προσεγγίσεις θα αναρωτηθούν για τους κύκλους των εποχών και τους συσχετισμούς με τους κύκλους της ζωής. Θα  αφυπνίσουν μνήμες και συναισθήματα και θα αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους ύπαρξης και συνύπαρξης με τη φύση. Με αφορμή συγκεκριμένα ερεθίσματα, θα αναρωτηθούν για τα γυρίσματα των κύκλων και για τη διαδικασία της προσωπικής νοηματοδότησης, με στόχο να αναδυθούν νέες προοπτικές θέασης του εαυτού και κατά συνέπεια του φυσικού κόσμου που μας περιβάλλει.

 

 

Είσοδος Ελεύθερη

Διάλεξη -Veronica Kalas - Byzantine Settlements and Rock-Cut Architecture from the Peristrema Valley, Cappadocia

Τρίτη 22 Μαΐου

Veronica Kalas (ανεξάρτητη ερευνήτρια)

Byzantine Settlements and Rock-Cut Architecture from the Peristrema Valley, Cappadocia

Δαρβινική Δευτέρα με θέμα «Άνθρωποι και μηχανές: ποιος θα είναι ο αφέντης και ποιος ο υπηρέτης;»

Ομιλητές:  Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης Σταυρούλα Τσινόρεμα (Τμήμα Φιλοσοφίας) και Γιάννης Τσαμαρδίνος (Τμήμα Επιστήμες Υπολογιστών)

Ο τίτλος της ομιλίας τους θα είναι: «Άνθρωποι και μηχανές: ποιος θα είναι ο αφέντης και ποιος ο υπηρέτης;»

Τόπος και χρόνος: Δευτέρα 21 Μαϊου 2018, 7:30 μμ, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Ανακοίνωση

1η Ερευνητική Συνάντηση του ΚΕΜΕ-ΠΚ: Διάλογος, Διεπιστημονικότητα, Συνέργειες

Το Κέντρο Ερευνών και Μελετών του ΠΚ
για τις Ανθρωπιστικές, τις Κοινωνικές και τις Επιστήμες της Αγωγής

σας προσκαλεί στο συνέδριο με θέμα
1η Ερευνητική Συνάντηση του ΚΕΜΕ-ΠΚ: Διάλογος, Διεπιστημονικότητα, Συνέργειες

26 & 27 Μαΐου 2018
Αίθουσα Δ3-7Α, Παν/πολη Γάλλου, Ρέθυμνο

Πρόγραμμα

Αρχεία

Ο Γιάννης Ρίτσος και η τέχνη της ανάγνωσης

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Διάλεξη

John Kittmer
Απελθών Πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα

Ο Γιάννης Ρίτσος και η τέχνη της ανάγνωσης
(Η ομιλία θα γίνει στα Ελληνικά)

23 / 5 / 2018, ώρα 20:30
Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο ‘Ξενία’
Νικολάου Ψαρρού 46, Ρέθυμνο

O Τζων Κίτμερ είναι διπλωμάτης καριέρας και δημόσιος λειτουργός. Βρίσκεται προσωρινά σε άδεια, προκειμένου να ολοκληρώσει το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Kings College του Λονδίνου, όπου διεξάγει έρευνα για την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου. Πριν από την άδεια του ο Τζων υπηρέτησε ως Διευθυντής των Overseas Territories στο Υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας στο Λονδίνο (2016-17) και ως Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα (2013-16). Εκτός από το Υπουργείο Εξωτερικών, έχει υπηρετήσει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Γεωργικών Υποθέσεων, στο Γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου και στο Υπουργείο Παιδείας και Απασχόλησης. Ο Τζων έχει πτυχίο στις Κλασικές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο Καίμπριτζ. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αρχαία Ελληνική Τραγωδία και Κωμωδία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στα Νέα Ελληνικά από το Πανεπιστήμιο King’s College London. Έχει δημοσιεύσει άρθρα για την αρχαία και νέα ελληνική λογοτεχνία και διατηρεί ένα μηνιαίο μπλογκ στα Ελληνικά με θέμα ‘Ανταποκρίσεις: Λονδίνο / Αθήνα’ στο www.in.gr. Από τον Ιούνιο του 2018 ο Τζων θα είναι Πρόεδρος της Ελληνοαγγλικής Ένωσης.

Τα παράξενα πουλιά της Ελλάδας και της Κρήτης

Σάββατο 19 Μαΐου 2018
«Τα παράξενα πουλιά της Ελλάδας και της Κρήτης»

Αλκυόνη

 

Πόσο μεγάλο ψάρι μπορεί να φάει η Αλκυόνη;
Χρειάζεται οδοντίατρο ο Σταυρομύτης;
Πρέπει να πάει σε μανικιουρίστα η Λιβαδοκελάδα;
Ξέρετε σε τί μοιάζουν το Φοινικόπτερο με τη Φάλαινα;
Ποιος είναι ο μεγαλύτερος γλωσσάς στον ορνιθόκοσμο;

 

Ελάτε το Σάββατο 19 Μαΐου 2018 στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστημίου Κρήτης για να γνωρίσετε έναν επιστήμονα
και να συζητήσετε μαζί του για τα παράξενα πουλιά της Ελλάδας και της Κρήτης.
Σας περιμένουμε ακόμη για να παίξουμε, να εξερευνήσουμε και να φτιάξουμε κατασκευές!

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

11:00-12:00   Παρουσίαση-Συζήτηση με θέμα «Τα παράξενα πουλιά της Ελλάδας και της Κρήτης» με το Μιχάλη                         Δρετάκη, M.Sc.Βιολόγο-Ορνιθολόγο του ΜΦΙΚ.12:00-14:00    «Στο Εργαστήριο του Επιστήμονα»: Έχετε δει από πολύ κοντά Σταχτάρα, Μπεκάτσα, Στραβολαίμη, Κατσουλιέρη, Πυροβασιλίσκο, Βραχοτσοπανάκο ή το Μικροτσικνιά και την κάτασπρη Τυτώ; Ο Ορνιθολόγος θα μας τα συστήσει ένα ένα, θα μας δείξει τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά τους και θα μας διηγηθεί όλες τις περίεργες και ιδιαίτερες συνήθειές τους.

12:00-14:00     «Όπως εγώ έτσι κι εσύ, γίνε αλλιώτικο πουλί, σε μια παρέα ξεχωριστή»: Μικροί και μεγάλοι, ελάτε να «πετάξουμε» σαν πουλιά μέσα στο Μουσείο και να βρούμε κι άλλα παράξενα πουλιά με ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά και συνήθειες. Δηλώσεις συμμετοχής την ημέρα της εκδήλωσης στο χώρο της υποδοχής του Μουσείου (για οικογένειες με παιδιά από 4 μέχρι και 12 ετών).

12:00-14:00    Στον Ερευνότοπο κατασκευάζουμε τα δικά μας ξεχωριστά παράξενα πουλιά με ζωγραφική και κολάζ (για όλες τις ηλικίες).

 

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους γονείς ή κηδεμόνες ότι πρέπει να έχουν την ευθύνη των παιδιών τους
καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

  

Γενική είσοδος 5€

Δωρεάν είσοδος για:

Ø  Μέλη του Συλλόγου «Φίλοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης»

Ø  Παιδιά κάτω των 4 ετών και ΑμεΑ

Συμπόσιο της Unesco με θέμα: «Άμπελος, οίνος, διατροφή και υγεία»

Η Έδρα της Unesco Κουλτούρα και Παραδόσεις του Οίνου του Πανεπιστημίου της Βουργουνδίας και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, σε συνεργασία με:

- την Περιφέρεια Κρήτης

- τον Δήμο Ηρακλείου

- την Ένωση Μεσογειακής Διαροφής και Υγείας

- τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό 'ΔΗΜΗΤΡΑ' (ΕΛΓΟ-'ΔΗΜΗΤΡΑ')

διοργανώνει συμπόσιο με θέμα "Άμπελος, οίνος, διατροφή και υγεία"

23-26 Μαΐου 2018

Ηράκλειο

 

Ιστοσελίδα συνεδρίου

 

Αναγόρευση ως ομότιμων καθηγητών Β. Δημητριάδη και Ε. Α. Ζαχαριάδου,Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, μετά από πρόταση του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, απονέμει στον κ. Βασίλη Δημητριάδη και στην κα Ελισάβετ Α. Ζαχαριάδου τον τίτλο των Ομότιμων Καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε τελετή που θα γίνει την Τετάρτη 23 Μαΐου 2018, ώρα 20.30, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας (αίθ. 56) της Φιλοσοφικής Σχολής στο Ρέθυμνο.

Το έργο των τιμώμενων θα παρουσιάσουν οι επίκουροι καθηγητές Αντώνης Αναστασόπουλος και Ηλίας Κολοβός.

 

Παρακαλούμε δείτε παρακάτω στο αρχείο που ακολουθεί την αναλυτική πρόσκληση

 

Πανεπιστήμιο Κρήτης / Μουσείο Ιατρικής / Πανεπιστήμιο Santiniketan, India / Θεατρική Παράσταση Λυσιστράτη

 

Θεατρική Παράσταση "Λυσιστράτη" Αμφιθέατρο "Μανασσάκη" Φοιτητικό Κέντρο Βουτών Σάββατο  26 Μαϊου και ώρα 19:00

 

 

Διήμερο Εργαστήριο-Σεμινάριο: 'Literary Studies and Digital Technologies'

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ
Ερευνητικό Εργαστήριο για τα Λογοτεχνικά Είδη
 
και την Ιστορία της Λογοτεχνίας

Διήμερο Εργαστήριο-Σεμινάριο
"Literary Studies and Digital Technologies"

Σάββατο και Κυριακή 26-27 Μαΐου,
Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων - Κτίριο Ε' - ΚΕΜΕ

Το αναλυτικό πρόγραμμα υπάρχει στη διεύθυνση:
http://www.philology.uoc.gr/conferences/Literary_Studies_and_Digital_Technologies_2018/Programme.pdf

Επετειακή Διημερίδα αποφοίτων Τμήματος Κοινωνιολογίας

Το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων λειτουργίας του Τμήματος διοργανώνει τη 2η Συνάντηση Αποφοίτων του στις 18 και 19 Μαΐου 2018 στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου στο Ρέθυμνο με ένα διήμερο επετειακών εκδηλώσεων.

Οι εκδηλώσεις αυτές στοχεύουν στη σφυρηλάτηση των σχέσεων του Τμήματος με την κοινωνία, στην ανάπτυξη ενός ενεργούς διαύλου επικοινωνίας με τους αποφοίτους, στην επανεργοποίηση του Συλλόγου Αποφοίτων,  στην ανάδειξη της σημασίας των κοινωνιολογικών σπουδών και των ζητημάτων που αφορούν τα επαγγελματικά δικαιώματα  καθώς και τους ρόλους των κοινωνιολόγων στον 21ο αιώνα.

Στην διάρκεια των εκδηλώσεων θα γίνουν θεματικές ομάδες εργασίας επικεντρωμένες γύρω από τις εξής θεματικές ενότητες: «Κοινωνιολογία και Εκπαίδευση», «Κοινωνιολογία, Τοπική Αυτοδιοίκηση και  Κοινωνική Ένταξη», «Κοινωνιολογία  και Κοινωνική Έρευνα», «Κοινωνιολογία, ΜΜΕ και οπτικός πολιτισμός», «Η κοινωνιολογία στο Στρατό». Μέσα από αυτές τις  θεματικές ομάδες επιδιώκεται η ανάδειξη καινοτόμων πρωτοβουλιών και βέλτιστων πρακτικών κοινωνιολογικής εργασίας, καθώς  και η ενημέρωση  και η ευαισθητοποίηση των αποφοίτων μας σε επίκαιρα αλλά και διαχρονικά   ζητήματα κοινωνιολογικού ενδιαφέροντος. Επιπλέον, θα γίνουν ενημερωτικές εισηγήσεις για την επαγγελματική απασχόληση,  τα επαγγελματικά δικαιώματα, και τη μελλοντική προοπτική των αποφοίτων του Τμήματος Κοινωνιολογίας βασισμένη σε ερευνητικό υλικό.  Επίσης θα συζητηθούν  οι  κοινωνιολογικές  σπουδές, οι  προοπτικές  και οι προκλήσεις τους  Ελλάδα.

Το Τμήμα καλεί όλους τους αποφοίτους του να συμμετάσχουν ενεργά  στις εκδηλώσεις αυτές, να ενισχύσουν το Σύλλογο των Αποφοίτων και γενικά να ενδυναμώσουν τον παρεμβατικό τους ρόλο στην κοινωνία, ιδιαίτερα στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία της οικονομικής κρίσης.

Πρόγραμμα

Αφίσα

Αρχεία

Συνέδριο: Η Ελεύθερνα, η Κρήτη και ο Έξω Κόσμος

Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο με τίτλο

Η Ελεύθερνα, η Κρήτη και ο Έξω Κόσμος

Πέμπτη 31 Μαΐου έως Σάββατο 2 Ιουνίου 2018, Grecotel Creta Palace Ρέθυμνο

Κυριακή 3 Ιουνίου 2018, Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας

 

Πρόγραμμα

Πρόσκληση

Αρχεία

5ο Διεθνές Συνέδριο «Σταυροδρόμι Γλωσσών & Πολιτισμών»

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Εργαστήριο Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών (Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ.) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης/K.E.ME. του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με το «Πολύδρομο» (Ομάδα για τη Διγλωσσία και τον Πολυπολιτισμό στην Εκπαίδευση & την Κοινωνία, http://www.polydromo.gr).

1-3 Ιουνίου 2018 στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο

To 5ο Σταυροδρόμι Γλωσσών και Πολιτισμών είναι αφιερωμένο στη σύζευξη σχολείου και οικογένειας ως προνομιακών χώρων συνάντησης γλωσσών και πολιτισμών. Συγκεκριμένα, το Συνέδριο φιλοδοξεί να αποτελέσει τόπο συζήτησης ζητημάτων διαπολιτισμικότητας, διγλωσσίας και διγραμματισμού στις σύγχρονες πολυπολιτισμικές κοινωνίες με έμφαση στο πώς τα φαινόμενα αυτά αναπτύσσονται είτε στο πλαίσιο της τυπικής εκπαίδευσης είτε μέσα από εναλλακτικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο της οικογένειας και της κοινότητας των μαθητών από μειονοτικό και μεταναστευτικό υπόβαθρο.

Περισσότερες πληροφορίες: https://clc5.ediamme.edc.uoc.gr/el/

 

Διάλεξη: Οι σχέσεις της Λιθουανίας με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στις πηγές του 14ου αιώνα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΙΑΛΕΞΗ

Kristina Svareviciute
Πανεπιστήμιο του Βίλνιους (Vilnius University)
Πρόγραμμα Erasmus+ / Κινητικότητα Διδακτικού Προσωπικού για Διδασκαλία

Οι σχέσεις της Λιθουανίας
με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως
στις πηγές του 14ου αιώνα

17 / 5 / 2018, ώρα 18.00
Αμφιθέατρο Α - Διδακτήρια Φιλοσοφικής Σχολής

Διάλεξη Şükrü Ilıcak [Ph.D., Harvard University]

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Τουρκολογία του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο κ. Şükrü Ilıcak, Διδάκτορας Παν/μίου Harvard, θα δώσει διάλεξη με θέμα "Οι μουσουλμάνοι Αλβανοί στην Ελληνική Επανάσταση" την Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά στην αίθουσα 56 (Συνεδριάσεων) του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, στις 20.30.

 

Αφίσα διάλεξης

 

Απόφαση Συνέλευσης Τμήματος Ι&Α 20 Δεκεμβρίου 2017

Αρχεία

Διάλεξη Τι θα μπορούσαν να πουν δύο Αθηναίοι του 5ου αι. π.Χ.;

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Διάλεξη

Γιώργος Καββαδίας
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Τι θα μπορούσαν να πουν
δύο Αθηναίοι του 5ου αι. π.Χ.;

15 / 5 / 2018, ώρα 19:00
Αμφιθέατρο Α - Διδακτήρια Φιλοσοφικής Σχολής

Θέμα της αποψινής διάλεξης είναι όσα θα είχαν να διηγηθούν δύο Αθηναίοι του 5ου αι. π.Χ. Ευρίσκονται μαζί με τα κτερίσματα τους σε δύο ιδιαίτερες προθήκες της αίθουσας 55 της Συλλογής Αγγείων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Οι δύο σκελετοί, μαζί με έναν τρίτο, βρέθηκαν το 1891-2 μέσα σε μαρμάρινες σαρκοφάγους, στην ανασκαφή του Οικοπέδου Σαπουντζάκη, στην οδό Πειραιώς, στο ίδιο αρχαίο νεκροταφείο όπου βρέθηκαν οι πασίγνωστοι αμφορείς του 8ου αι. αι. π.Χ., αυτοί που είναι γνωστοί ως αμφορείς του Διπύλου. Από την συνεργατική μελέτη, αφ’ ενός του οστεολογικού υλικού, που έγινε από την Δρ. Άννα Λάγια, και της αρχαιολογικής συνάφειας των κτερισμάτων αφ’ ετέρου, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε με αρκετή σαφήνεια πότε έζησαν, πως έζησαν, πότε και πως τάφηκαν, και φυσικά ποίων, κοσμοϊστορικής σημασίας, γεγονότων υπήρξαν οι δύο Αθηναίοι, μέτοχοι και μάρτυρες.

 

 

Διάλεξη Αλεξάνδρα Μπούνια, καθηγήτρια - Πανεπιστήμιο Αιγαίου, «Ιστοριογραφία της μουσειολογίας»

Στο πλαίσιο του προγράμματος διαλέξεων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας για το εαρινό εξάμηνο, η κ. Αλεξάνδρα Μπούνια, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, θα δώσει διάλεξη με θέμα "Ιστοριογραφία της μουσειολογίας'" την Τετάρτη 16 Μαΐου 2018.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα 56 (Συνεδριάσεων) του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, στις 20.30.

Αφίσα διάλεξης

 

Διάλεξη Αλεξάνδρα Μπούνια, καθηγήτρια - Πανεπιστήμιο Αιγαίου, «Ιστοριογραφία της μουσειολογίας»

Στο πλαίσιο του προγράμματος διαλέξεων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας για το εαρινό εξάμηνο, η κ. Αλεξάνδρα Μπούνια, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, θα δώσει διάλεξη με θέμα "Ιστοριογραφία της μουσειολογίας'" την Τετάρτη 16 Μαΐου 2018.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα 56 (Συνεδριάσεων) του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, στις 20.30.

Αφίσα διάλεξης

 

Συμπόσιο: Σύγχρονες Τάσεις στην Εκπαίδευση

Σύγχρονες Τάσεις στην Εκπαίδευση: αρχιτεκτονική της διδασκαλίας, διαδικασία της μάθησης και εκπαίδευση ευάλωτων ομάδων

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Αίθουσα Δ2Γ, Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου

Πρόσκληση

Αρχεία

Πανεπιστήμιο - Καινοτομία - Επιχειρηματικότητα

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, η Περιφέρεια Κρήτης και το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018 και ώρα 18:00

στην αίθουσα "Καστελλάκη" του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου

Πρόγραμμα


Αρχεία

Διημερίδα: Κάρολος Δαρβίνος: Η Ζωή και το Έργο του

αφίσα

Τη Δευτέρα 14/5 και την Τρίτη 15/5 θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, Αίθουσα «Πειραματικό θέατρο», Διημερί

δα από ομάδα εθελοντών φοιτητών/τριών του Τμήματος Βιολογίας, με συν-διοργανωτές το Τμήμα Βιολογίας, την Περιφέρεια Κρήτης και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης.  Θέμα της διημερίδας θα είναι:

 

Κάρολος Δαρβίνος: Η Ζωή και το Έργο του

Σκοπός της εκδήλωσης αυτής είναι η ενημέρωση κυρίως των μαθητών Α΄θμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης, αλλά και του ευρύτερου κοινού της πόλης του Ηρακλείου, για την Εξελικτική Θεωρία, που διατύπωσε ο Δαρβίνος. Η εκδήλωση θα εστιάσει στο επιστημονικό του έργο, στα κίνητρα που τον οδήγησαν στη συγκεκριμένη μελέτη, στη μεθοδολογία που ακολούθησε και κυρίως στην επίδραση της θεωρίας του, στο να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο η ανθρωπότητα αντιλαμβανόταν την εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη γη.

Η δράση αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προβολής των επιστημονικών περιοχών στις οποίες δραστηριοποιείται το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και της γνωριμίας, με την Εξελικτική Θεωρία, των μαθητών του Νομού Ηρακλείου.

 

 

Πρόγραμμα 2

Πρόγραμμα 1

 

 

 

 

 

 

EFPC 2018: Vulnerability and Compassion: The role of Primary Care in Europe' How to overcome the austerity period?

2018 EFPC Conference Crete 24-25 September

"Vulnerability and Compassion: The role of Primary Care in Europe"  How to overcome the austerity period?

 

Call for Abstracts (Deadline extended to 14 May, 2018)

Location main conference:

Technological Educational Institute of Crete

Website: http://www.euprimarycare.org/Η Ελένη Μπετεινάκη στο Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης - 13 Μαΐου 2018 - Παραμύθια για τη Μητέρα

Η Ελένη Μπετεινάκη αφηγείται στον 3ο όροφο
του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
την Κυριακή 13 Μαΐου 2018, ώρα 11:00

 

Την Κυριακή 13 Μαΐου 2018 και ώρα 11.00 π.μ. η Ελένη Μπετεινάκη,
παρέα με τις κούκλες της,
θα αφηγηθεί το παραμύθι της Ηλιογέννητης*
στον 3ο όροφο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
.
Ένα παραμύθι με πολλές παραλλαγές που χάνεται στα βάθη των χρόνων και διατηρήθηκε ίσαμε τις μέρες μας.

«Μια φορά και δυο καιροί όπως λένε τα παραμύθια, ένα ζευγάρι όμορφο σε ένα μικρό χωριό περίμενε να γεννηθεί το πρώτο το παιδί τους. Δουλειές πολλές κάθε πρωί έκανε η γυναίκα  και σαν πέρασε ο καιρός και βάρυνε πολύ κανείς δεν ήταν δίπλα της να τήνε βοηθήσει να κουβαλήσει φορτίο βαρύ στο σπίτι να ανάψει τη φωτιά, να στήσει το τσουκάλι της. Κι ό Ήλιος τότε  έσκυψε και ένα χαμόγελο πλατύ της χάρισε. Εκείνη του ’πε «Βοήθα με, σου τάζω το παιδί μου!». Σε λίγο γεννήθηκε μια κόρη που ομορφότερη δεν είχε γεννηθεί με κατάξανθα μαλλιά και χρώμα άσπρο, λαμπερό, φωτεινό σαν τον Ήλιο…»

Ένα παραμύθι ύμνος στη μάνα, την μητρική αλλά και πατρική αγάπη, στη δύναμη ψυχής, τους φόβους, τις κακοτοπιές της ζήσης…

 Όταν τελειώσει η αφήγηση, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης θα γιορτάσει την Ημέρα της Μητέρας με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο!

 

Τιμή εισόδου:

Η δραστηριότητα συμπεριλαμβάνεται στη Γενική Είσοδο

˟Φίλοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης κόστος συμμετοχής: 2€/παιδί

(χωρίς χρέωση ενηλίκων) 

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους γονείς ή κηδεμόνες ότι πρέπει να έχουν την ευθύνη των παιδιών τους
καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

 

Τελετή Αναγόρευσης Καθηγητή Αλεξάνδρου Μακρυγιάννη σε Επίτιμο Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του ΠΚ

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

 

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης αναγορεύει τον  κ. Αλέξανδρο Μακρυγιάννη Ph.D.,  Καθηγητή Φαρμακολογίας, Χημείας και Κλινικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου  Northeastern των Η.Π.Α., σε Επίτιμο Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης,  την Τρίτη 22 Μαΐου 2018 και ώρα 12:00 , στο «Αμφιθέατρο Μεταπτυχιακών» της Ιατρικής Σχολής  στην Πανεπιστημιούπολη  Βουτών, στο Ηράκλειο.

Η αναγόρευση του τιμώμενου θα γίνει από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Καθηγητή Οδυσσέα – Ιωάννη Λ. Ζώρα.

 

Παρακαλούμε δείτε παρακάτω στο αρχείο που ακολουθεί το αναλυτικό δελτίο τύπου και την πρόσκληση

3η Ημερίδα Μουσείου Ιατρικής: Αέναο Φως

Τετάρτη 9 Μαΐου 2018, 18:00

Μουσείο Ιατρικής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστημιούπολη Βουτών

Πρόγραμμα

εςρ;

Αρχεία

Η ταινία Ναπολέων (1927) του Abel Gance: Το έργο και ο κινηματογραφικός δημιουργός από τη σκοπιά της πολιτιστικής ιστορίας

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Διάλεξη

Δημήτρης Βεζύρογλου
Université Paris 1 - Panthéon-Sorbonne

Η ταινία Ναπολέων (1927) του Abel Gance:
Το έργο και ο κινηματογραφικός δημιουργός
από τη σκοπιά της πολιτιστικής ιστορίας

9 / 5 / 2018, ώρα 20:00
Αμφιθέατρο Α' - Διδακτήρια Φιλοσοφικής Σχολής

Αφίσα:

http://www.philology.uoc.gr/events/a/2018/0509-01/Poster.pdf

Vision and visuality: the afterlife of Roman ruins


Διάλεξη

Professor Roland Mayer,
King's College

Vision and visuality: the afterlife of Roman ruins

9 / 5 / 2018, ώρα 19:00
Αίθουσα Συνεδριάσεων Τμήματος Φιλολογίας

Επιφανείς και έκπτωτοι νεκροί στο νότιο νεκροταφείο της αρχαίας Λαμίας

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Αρχαίος Μεσογειακός Κόσμος" του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Λάμπρος Σταυρογιάννης, Υποψήφιος Διδάκτορας Παν/μίου Θεσσαλίας, θα δώσει διάλεξη με θέμα "Επιφανείς και έκπτωτοι νεκροί στο νότιο νεκροταφείο της αρχαίας Λαμίας" την Τετάρτη 9 Μαΐου 2018.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα 56 (Συνεδριάσεων) του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, στις 20.30.

Θαλάσσια παράκτια βιοποικιλότητα της Κρήτης

Τί λειτουργίες παρέχουν στο θαλάσσιο οικοσύστημα τα λιβάδια της Ποσειδωνίας;

Πού κρύβονται τα ψάρια και τα καβουράκια;

Μπορούν οι δορυφόροι να δουν το βυθό;

Τί ζει στην άμμο;

Ανθίζουν τα φύκια;

 

Ελάτε το Σάββατο 5 Μαΐου 2018 στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστημίου Κρήτης για να γνωρίσετε έναν επιστήμονα και να συζητήσετε μαζί του για τη θαλάσσια παράκτια βιοποικιλότητα της Κρήτης.

Σας περιμένουμε ακόμη για να παίξουμε, να εξερευνήσουμε και να φτιάξουμε κατασκευές!

 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

11:00-12:00     Παρουσίαση-Συζήτηση με θέμα «Θαλάσσια παράκτια βιοποικιλότητα της Κρήτης» με το Δρ Δημήτρη Πουρσανίδη, Ερευνητή στον τομέα Περιφερειακής Ανάλυσης του                                   Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης.

 

 

12:00-14:00    «Στον πάγκο του επιστήμονα»: Με τη βοήθεια του στερεοσκοπίου θα παρατηρήσουμε υλικό από την παραλία (κοχύλια, φύκια, κ.ά.) και στη συνέχεια θα γνωρίσουμε τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο επιστήμονας για την ανακάλυψη των μυστικών της θάλασσας (μάσκα, βατραχοπέδιλα, φωτογραφική μηχανή κ. ά.).

12:00-14:00     «Τα βατραχοπέδιλά μου βάζω και τη μάσκα μου φορώ, με βουτιά θα ταξιδέψω σ΄ έναν κόσμο μαγικό»: Μικροί και μεγάλοι εξερευνητές των παράκτιων περιοχών, φέρτε τα εργαλεία σας, την παρατηρητικότητα και τη φαντασία σας, για να καταδυθείτε σε έναν κόσμο μαγικό και να ανακαλύψτε τα μυστικά του βυθού! Δηλώσεις συμμετοχής την ημέρα της εκδήλωσης στο χώρο της υποδοχής του Μουσείου (για οικογένειες με παιδιά από 4-12 ετών).

12:00-14:00     «Παιχνίδι μνήμης στην ακτή του Ερευνότοπου»: Ελάτε στην ακτή του Ερευνότοπου για να παίξουμε ένα παιχνίδι μνήμης, με τα μικρά και μεγάλα ζώα και φυτά της ακτής και της θάλασσας (για όλες τις ηλικίες).

12:00-14:00     Θέλετε να φτιάξετε πολύχρωμα και μοναδικά πλάσματα της θάλασσας; Στον Ερευνότοπο, θα «βυθιστούμε» στον κόσμο των κατασκευών και της φαντασίας  (για όλες τις ηλικίες).

 

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους γονείς ή κηδεμόνες ότι πρέπει να έχουν την ευθύνη των παιδιών τους
καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Γενική είσοδος 5€

Δωρεάν είσοδος για:

Ø  Μέλη του Συλλόγου «Φίλοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης»

Ø  Παιδιά κάτω των 4 ετών και ΑμεΑ

 

dfgh

2οι Παγκρήτιοι Μαθητικοί Αγώνες Ρητορικής Τέχνης

Πέμπτη 26 Απριλίου 2018, 3ο ΓΕΛ Ρεθύμνου, 15:00-21:00

Παρασκευή 27 Απριλίου 2018 & Σάββατο 28 Απριλίου 2018, Φιλοσοφική Σχολή, 9:30-13:00, 15:00-21:00

Δελτίο Τύπου

Πρόγραμμα

Αφίσα

 

Αρχεία

Συνέδριο: Hidden Cultural Heritage

H Eφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο Δήμος Ρεθύμνης σε συνεργασία με το CICOP ITALY και το CICOP Confederation Net σας προσκαλούν στο συνέδριο Hidden Cultural Heritage που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 4th Biennial of Architectural and Urban Restoration "BRAU4".

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο, στο Σπίτι του Πολιτισμού στην οδό Βερνάρδου 12, στις 25, 26 και 27 Απριλίου 2018.

 

Πρόγραμμα

Δελτίο Τύπου

Αρχεία

Τρία χρόνια διαδικτυακά μαθήματα στην Ελλάδα: Συμπεράσματα από ένα

Γενικό σεμινάριο Τμήματος Φυσικής

Τρία χρόνια διαδικτυακά μαθήματα στην Ελλάδα: Συμπεράσματα από ένα "πείραμα"

Στέφανος Τραχανάς

 

Πέμπτη 26 Απριλίου 2018, 17:00-18:00

Τρίτος όροφος, Αίθουσα Σεμιναρίων

 

Ανακοίνωση

 

Αρχεία

Διάλεξη: Η Ίσιδα στον Βιργίλιο

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ -ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

ΔΙΑΛΕΞΗ

Λιλή Πανούση
College of William and Mary

Η Ίσιδα στον Βιργίλιο

25 / 4 / 2018, ώρα 16:00
Αμφιθέατρο Β - Διδακτήρια Φιλοσοφικής Σχολής

Διάλεξη: Βασιλική Πανούση, 'Η θεά Ίσιδα στο Ρωμαϊκό έπος: Φύλο, Εθνότητα και Ρωμαϊκή Ταυτότητα' (25/4/2018, 16:00)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

ΔΙΑΛΕΞΗ

Βασιλική Πανούση
College of William and Mary

Η θεά Ίσιδα στο Ρωμαϊκό έπος:
Φύλο, Εθνότητα και Ρωμαϊκή Ταυτότητα

25 / 4 / 2018, ώρα 16:00
Αμφιθέατρο Β - Διδακτήρια Φιλοσοφικής Σχολής

«Ξενάγηση στο Κρητικό Παρελθόν, Πολιτισμοί – Ιστορία» Κύκλος Ομιλιών Τεσσάρων Ενοτήτων

Ο  Δήμος  Ηρακλείου και το  Μουσείο  Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης, συνδιοργανώνουν Κύκλο Ομιλιών Τεσσάρων Ενοτήτων με γενικό τίτλο «Ξενάγηση στο Κρητικό Παρελθόν, Πολιτισμοί – Ιστορία» από την κυρία Αθηνά Κυριακάκη - Σφακάκη, την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018, ώρα 18:00.

 

Κύκλος ομιλιών

Οι ομιλίες πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Πολυμέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Θα συνοδεύονται με προβολές  εικόνων και στη συνέχεια θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό.

2Η  ΕΝΟΤΗΤΑ:  ΡΩΜΑΙΚΗ ΕΠΟΧΗ,(67π.Χ-324μ.Χ.), Α’ ΒΥΖΑΝΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (324–824),             ΑΡΑΒΟΚΡΑΤΙΑ ,(824-961), Β΄ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (824-1204)

 Η συμμετοχή στις ομιλίες είναι ελεύθερη. 

 

Κύκλος ξεναγήσεων

Κάθε ενότητα κλείνει με δυο ξεναγήσεις, μία στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, με πληροφορίες για την περιοχή στην οποία βρίσκεται (Κιζίλ  Τάμπια), και μία σε Αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία που έχουν αναφερθεί στις ομιλίες. 

Δηλώσεις συμμετοχών στις ξεναγήσεις : Πελαγία Βελιγραδή, 6938104008 και Αθηνά Αντωναράκη, 6945548800                                                                                                                                              

Στις ξεναγήσεις μπορούν να  συμμετέχουν και άτομα που δεν παρακολούθησαν τις  ομιλίες.
Η διοργάνωση υποστηρίζεται από τους Εθελοντές Τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου και τους Φίλους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.

Είσοδος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης για την ξενάγηση: €5 (κανονικό) και €4 (μειωμένο).

 

Εθελοντική επιμέλεια, παρουσιάσεις και ξεναγήσεις: Αθηνά Κυριακάκη – Σφακάκη
Ξεναγός – Συγγραφέας

 

Περισσότερες πληροφορίες : http://www.nhmc.uoc.gr/el/news/31121

τυε

 

Παρουσίαση βιβλίου 'Φυλετικές θεωρίες στην Ελλάδα', 25/4/18, 20:00, Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο 'Ξενία'

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου και οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης σας προσκαλούν την Τετάρτη 25 Απριλίου, στις 20:00 στο Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο "Ξενία", στην παρουσίαση του βιβλίου

Φυλετικές θεωρίες στην Ελλάδα | προσλήψεις και χρήσεις στις επιστήμες, την πολιτική, τη λογοτεχνία και την ιστορία της τέχνης κατά τον 19ο και 20ό αιώνα

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Ελένη Φουρναράκη, ιστορικός | Κώστας Γκούνης, ανθρωπολόγος | Ευγένιος Ματθιόπουλος, ιστορικός τέχνης | Έφη Αβδελά, ιστορικός

Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο "Ξενία", Σοφοκλή Βενιζέλου 16, Ρέθυμνο

 

Αφίσα και πρόσκληση εκδήλωσης


Διάλεξη Philosophy in Prisons: Critical Thinking, Community of Inquiry and Ontological Disturbance

Διάλεξη της Mary Bovill - Lecturer and Researcher in Language and Philosophy στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου
με θέμα: Philosophy in Prisons: Critical Thinking, Community of Inquiry and Ontological Disturbance


Τετάρτη 25/4, 14:30, αίθουσα Δ2-Α.

 

Λεπτομέρειες: http://www.fks.uoc.gr/_/pw/site/assets/files/1012/marybovill2018.pdf

6η διάλεξη στο πλαίσιο του 'Παλαιολιθικού Σεμιναρίου': Νένα Γαλανίδου, 23/4/18, 19:00, αμφιθ. 'Ι. Δρακόπουλος', Κεντρικό κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30)

Τη Δευτέρα 23 Απριλίου 2018 και ώρα 19:00 θα δοθεί η έκτη διάλεξη για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, στο πλαίσιο του "Παλαιολιθικού Σεμιναρίου", από τη Νένα Γαλανίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το θέμα της είναι "Νεάντερταλ στο Ιόνιο Πέλαγος | Neanderthals in the Ionian Sea".

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο “"Ι. Δρακόπουλος”, στο Κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30). Είσοδος ελεύθερη

 

Αφίσα διάλεξης*Σε μια κοινή προσπάθεια για τη συνομιλία της Παλαιολιθικής Αρχαιολογίας στην Ελλάδα με το ειδικό και το ευρύ κοινό, τα Τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Κρήτης διοργανώνουν διαρκές επιστημονικό σεμινάριο. Το σεμινάριο θα λειτουργήσει ως forum για την παρουσίαση και συζήτηση των σύγχρονων θεωρητικών ρευμάτων και των πορισμάτων της έρευνας πεδίου.

Υπεύθυνες διοργάνωσης:

Γεωργία Κουρτέση-Φιλιππάκη, αναπλ. καθηγήτρια Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Νένα Γαλανίδου, αναπλ. καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης

Απόφαση Συνέλευσης Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας 23/3/2016

Διάλεξη: Ο καλοφαγάς ευπατρίδης και τα ποντίκια: Ερμηνευτικά σχόλια σε ένα επεισόδιο του Τιμαρίωνα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ -ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΙΑΛΕΞΗ

Μαρίνα Λουκάκη, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο καλοφαγάς ευπατρίδης και τα ποντίκια:
Ερμηνευτικά σχόλια σε ένα επεισόδιο του Τιμαρίωνα

24 / 4 / 2018, 14:30-15:30
Αίθουσα Συνεδριάσεων Τμήματος Φιλολογίας

Ημερίδα σταδιοδρομίας από το Τμήμα Μαθηματικών & Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών

Το Τμήμα Μαθηματικών & Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με τους φοιτητικούς τους συλλόγους και την εταιρεία Accenture διοργανώνουν ημερίδα σταδιοδρομίας στις 20 Απριλίου.

Το ελληνικό τμήμα της Accenture απασχολεί σημαντικό αριθμό πτυχιούχων μαθηματικών και πληροφορικής. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, πέραν της περιγραφής του ανθρώπινου δυναμικού και των δραστηριοτήτων της εταιρείας θα αναδειχθούν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες της νέας ψηφιακής εποχής. Μετά τις διαλέξεις θα ακολουθήσουν συνεντεύξεις για όσους φοιτητές ή αποφοίτους των δύο Τμημάτων ενδιαφέρονται. Υπάρχει η δυνατότητα για πρακτική άσκηση (internship) στην Accenture αναλόγως των δεξιοτήτων των υποψηφίων. Τα internships αυτά διαρκούν συνήθως 6 μήνες και αμοίβονται με τον βασικό μισθό. Καλό θα ήταν για την απόκτηση της σχετικής εμπειρίας να συμμετάσχουν στις συνεντεύξεις όσον τον δυνατόν περισσότεροι φοιτητές, ανεξάρτητα από το έτος φοίτησης.

Ανακοίνωση

Αρχεία

Ημερίδα: Με τα Γερμανικά ένα βήμα μπροστά

Ημερίδα από το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Πέμπτη 19 Απριλίου,  αίθουσα Γ20/Αίθουσα σεμιναρίων 1, Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου

 

Πρόγραμμα

Αφίσα

Δελτίο Τύπου

Διάλεξη: Ὁ διαφωτισμός κι εμείς'

Την Τρίτη 17 Απριλίου 2018, 20.30 στην αίθουσα Μιχελή του τμήματος ΦΚΣ, διοργανώνεται από το ΠΜΣ: "Γνώση, αξίες και κοινωνία" διάλεξη του καθηγητή του πανεπιστημίου Paris II Panthéon–Assas, κ. Philippe Raynaud με θέμα:
Ὁ διαφωτισμός κι εμείς' στο πλαίσιο διαλέξεων για το κλασικό φυσικό δίκαιο και το ρεπουμπλικανισμό.

Διάλεξη που διοργανώνεται στο πλαίσιο του μαθήματος “Ιατρική και φιλοσοφία στην αρχαιότητα” θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23/4, 11:30, στην αίθουσα Μιχελή, Τμήμα ΦΚΣ

Ιατρική και φιλοσοφία στην αρχαιότητα (διδάσκουσα: Χλόη Μπάλλα)/Ανοιχτά μαθήματα

 

H τρίτη διάλεξη που διοργανώνεται στο πλαίσιο του μαθήματος “Ιατρική και φιλοσοφία στην αρχαιότητα” θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23/4, 11:30, στην αίθουσα Μιχελή, Τμήμα ΦΚΣ, με ομιλητή τον 

 

Δημήτρη Μποσνάκη, επικ. Καθηγητή αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας και θέμα:

Μνημειακές εγκαταστάσεις της λατρείας του Ασκληπιού: Επίδαυρος – Αθήνα – Κως. Τυπολογικές συγκλίσεις και αποκλίσεις στην οργάνωση του χώρου».

 

Προβολή του ντοκιμαντέρ Jane

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης - Πανεπιστήμιο Κρήτης σάς προσκαλεί την Παρασκευή, 30 Μαρτίου, ώρα 19:00μμ, στην προβολή του ντοκιμαντέρ Jane,
για τη ζωή και το έργο της διενθούς φήμης πρωτευοντολόγου και πρέσβειρας ειρήνης του ΟΗΕ, δρ. Jane Goodall.

            Την προβολή θα εισηγηθούν ο Δρ. Μωυσής Μυλωνάς, διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, και η Άννα Κατωγυρίτη, διευθύντρια του Jane Goodall's R&S Greece

                                                         Η προβολή συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, το Νational Geographic και το Jane Goodall’s R&S Greece.


                       Το ντοκιμαντέρ «JANE» έκανε πρεμιέρα την Κυριακή 18 Μαρτίου στις 21.00 αποκλειστικά στο National Geographic, ενώ θα προβληθεί σε επανάληψη την Κυριακή 22 Απριλίου στις 18.35.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.nhmc.uoc.gr/el/news/Goodall

 

ΦΓ

Δελτίο Τύπου / Το πρώτο TEDx συνέδριο του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι γεγονός!

Το TEDxUniversityofCrete είναι ένα συνέδριο που διοργανώνεται αποκλειστικά από φοιτητές και απευθύνεται τόσο στη φοιτητική κοινότητα όσο και στο ευρύτερο κοινό. Στόχος μας είναι μέσα από ενδιαφέρουσες ομιλίες να δώσουμε το έναυσμα για συζήτηση σχετικά με ιδέες που αξίζουν να διαδοθούν!

Συνδυάζοντας έναν μεγάλο αριθμό από διαφορετικές πτυχές της καθημερινής ζωής και με θέμα “Destinations”, το TEDxUniversityofCrete θα παρουσιάσει ομιλίες από σημαντικούς και αξιόλογους ανθρώπους, μερικοί από τους οποίους είναι ο Μίλτος Λογιάδης, η Κάρμεν Ρουγγέρη, ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, η Άδα Σταματάτου, ο Ηλίας Κυρίτσης, ο Πωλ Βιττωρούλης, η Άννα Μιχοπούλου και η Διάνα Βουτυράκου.

Oι “Προορισμοί”, αναφέρονται στους στόχους που έχουμε κατακτήσει, αλλά και στους επόμενους, μιας και το ταξίδι προς την ολοκλήρωση δε σταματά ποτέ. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τους “προορισμούς” μέσα από τη σκοπιά 12 διαφορετικών ατόμων και να αναλογισθούν ποιος είναι ο ρόλος μας ως άτομα που συμπορεύονται σε αυτή την αέναη διαδρομή που εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες εμπειρίες.

Επιπρόσθετα, η εκδήλωση πλαισιώνεται από 4 διαφορετικά workshops, μία έκθεση επιστήμης αλλά και εντυπωσιακά performances που έχουν προετοιμαστεί ειδικά γι’ αυτό.

Σας καλούμε, λοιπόν, το Σάββατο 24 Μαρτίου 2018 να ζήσετε τη μοναδική αυτή εμπειρία μαζί μας, στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.

Μπορείτε να εξασφαλίσετε τη θέση σας κλείνοντας το εισιτήριό σας,αλλά και να μάθετε περισσότερα για την εκδήλωση μας στην ιστοσελίδα www.tedxuniversityofcrete.com .

Διάλεξη - Αλεξάνδρα Μπούνια - Ιστοριογραφία της μουσειολογίας

Τετάρτη 16 Μαΐου

Αλεξάνδρα Μπούνια (Πανεπιστήμιο Αιγαίου)

Ιστοριογραφία της μουσειολογίας

Διάλεξη Φωτεινή Κονδύλη - Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της συλλογικής παραγωγής του αστικού τοπίου στη βυζαντινή Αθήνα

Φωτεινή Κονδύλη (Πανεπιστήμιο Virginia)

Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της συλλογικής παραγωγής του αστικού τοπίου στη βυζαντινή Αθήνα

Διάλεξη Μαρθάρη Μαρίζα - Ο πρωτοκυκλαδικός οικισμός Σκάρκου Ίου: αρχαιολογική σημασία και ανάδειξη

Τετάρτη 21 Μαρτίου

Μαρίζα Μαρθάρη (Διεύθυνση Αρχαιοτήτων ΥΠ.ΠΟ.)

Ο πρωτοκυκλαδικός οικισμός Σκάρκου Ίου: αρχαιολογική σημασία και ανάδειξη

Διάλεξη Ειρήνης Παπαδάκη [Επικοινωνιολόγος, ΤΕΙ Ηπείρου | Μέλος ΣΕΠ, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο] «Αρχαιολογικοί χώροι, αρχαιολογικά μουσεία και πολιτιστική επικοινωνία», 23/3/18, 13.00, αίθ. 56

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Αρχαίος Μεσογειακός Κόσμος", κατεύθυνση: Προϊστορική Αρχαιολογία, του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης η Ειρήνη Παπαδάκη, Επικοινωνιολόγος, ΤΕΙ Ηπείρου | Μέλος ΣΕΠ, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, θα δώσει διάλεξη με θέμα "Αρχαιολογικοί χώροι, αρχαιολογικά μουσεία και πολιτιστική επικοινωνία" την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα 56 (Συνεδριάσεων) του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, στις 13.00.

 

Αφίσα διάλεξης

 

Ιατρική και φιλοσοφία στην αρχαιότητα/Ανοιχτά μαθήματα

 Στο πλαίσιο της παράδοσης «Ιατρική και φιλοσοφία στην αρχαιότητα»

(διδάσκουσα: Χλόη Μπάλλα) πραγματοποιούνται μια σειρά από διαλέξεις/ανοιχτά μαθήματα, με προσκεκλημένους εισηγητές τους:

Σταύρο Κουλουμέντα (Πανεπιστήμιο Κρήτης)

Γεωργία Τσούνη (Πανεπιστήμιο Βέρνης)

Δημήτρη Μποσνάκη (Πανεπιστήμιο Κρήτης)

Γιώργο Καζαντζίδη (Πανεπιστήμιο Πατρών)

 

 Οι δύο πρώτες διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στις 22 και τις 29 Μαρτίου.

 

Σταύρος Κουλουμέντας, Πανεπιστήμιο Κρήτης:

«Αλκμαίων ο Κροτωνιάτης και η μελέτη των έμβιων όντων»

22 Μαρτίου, 11:30 π.μ., αίθουσα 3

 

Γεωργία Τσούνη, Πανεπιστήμιο Βέρνης:

«Ιατρική και πολιτική γνώση στα Πολιτικά 3.11»

29 Μαρτίου, 11:30 π.μ., αίθουσα 3

 

 

Plato on sophistic, eristic, and antilogic

 

International workshop, organized by the Department of Philosophy and Social Studies,

Graduate Programme: “Philosophy: Science, Values and Society”

University of Crete

29-30 March, 2018

Michelis Room/αίθουσα Μιχελή

 

 

Day 1, Thursday 29

17.30-20.30

 

Chair: Dimos Spatharas

Ian Campbell: “The resolution of contradiction and paradox in eristic argumentation”

Geneviève Lachance: “Was Plato an eristic according to Isocrates?” 

Sevastiana Samarkou: “Nehamas on eristic, antilogic, sophistic and dialectic”

 

Day 2, Friday 30

11.00-14.00

 

Chair: Stavros Kouloumentas

Kalliopi Papamanoli: “οὐκ ἂν αἰσχύνοιο εἰς τοὺς Ἕλληνας σαυτὸν σοφιστὴν παρέχων; The figure of the sophist in Plato’s Protagoras

Chloe Balla: “The criticism of antilogic in the Phaedo 

Pantelis Bassakos: “Antilogic and the definition of the sophist”

 

Participants:

Chloe Balla, University of Crete

Pantelis Bassakos, Panteion University

Ian Campbell, Princeton University

Stavros Kouloumentas, University of Crete

Geneviève Lachance, University of Geneva

Kalliopi Papamanoli, University of Crete

Sevastiana Samarkou, University of Crete

Dimos Spatharas, University of Crete

 

For further information, please contact: kalliopi.papamanoli@gmail.com

Ενημέρωση για Έκθεση στην Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη στο Ρέθυμνο

Παρακαλούμε δείτε παρακάτω την αφίσα της Έκθεσης

Διάλεξη: Στέλλα Χελιδώνη, 'Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, 'Η Φόνισσα:' Δύο και ένας μίτοι για την ερμηνευτική προσέγγιση του έργου' (27/3/2018, 20:30)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΙΑΛΕΞΗ

Στέλλα Χελιδώνη
Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Η Φόνισσα:
Δύο και ένας μίτοι για την ερμηνευτική προσέγγιση του έργου

Η Στέλλα Χελιδώνη θα συζητήσει τη σχέση της Φόνισσας
με την εκκλησιαστική παράδοση της θαυματουργής διάσωσης από πνιγμό
και θα διερευνήσει τις πιθανές σχέσεις του Παπαδιαμάντη
με τον νεοπλατωνισμό και την ελληνική εκδοχή του νιτσεϊσμού.

27 / 3 / 2018, ώρα 20:30
Αίθουσα Συνεδριάσεων Τμήματος Φιλολογίας

ΔΙΑΛΕΞΗ της Δρ. Γεωργίας Τσούνη, διδάσκουσας στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης Με θέμα: Ο Στωικός θεός και η αναλογία κόσμου και «τεχνουργήματος»

Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών

ΤΟΜΕΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

ΔΙΑΛΕΞΗ

της Δρ. Γεωργίας Τσούνη, διδάσκουσας στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης

Με θέμα: Ο Στωικός θεός και η αναλογία κόσμου και «τεχνουργήματος»

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018, ώρα 5.30 μ.μ.,

αίθουσα ΜΙΧΕΛΗ

του Τμήματος Φ.Κ.Σ.

 

Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο του σεμιναρίου “Τέχνη και δημιουργία στην αρχαία φιλοσοφία” (διδάσκουσα : Χλόη Μπάλλα)

Διάλεξη του κυρίου Παντελή Μπασάκου, Ομότιμου Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου, Με θέμα: H ιστορία της ρητορικής

Τµήµα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών

ΤΟΜΕΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

ΔΙΑΛΕΞΗ του κυρίου Παντελή Μπασάκου, Οµότιµου Καθηγητή Παντείου Πανεπιστηµίου,

Με θέµα:H ιστορία της ρητορικής

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018,

ώρα 12.00,

Αµφιθέατρο Α της Φιλοσοφικής Σχολής

Η διάλεξη πραγµατοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων για την προετοιµασία των 2ων Παγκρήτιων Αγώνων Ρητορικής Τέχνης

Πρόσκληση Ορκωμοσίας Νέων Πτυχιούχων των Τμημάτων Βιολογίας και Φυσικής

Πρόσκληση Ορκωμοσίας Νέων Πτυχιούχων

των Τμημάτων Βιολογίας και Φυσικής

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018, ώρα 13:00

στο Αμφιθέατρο "Ν.Πετρίδης"

κτίριο Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Πανεπιστημίου Κρήτης

 

Παρακαλούμε δείτε παρακάτω στο αρχείο που ακολουθεί την πρόσκληση και το πρόγραμμα της Ορκωμοσίας

 

 

Πρόσκληση – Πρόγραμμα Ορκωμοσίας Νέων Πτυχιούχων Τμήματος Χημείας

Παρακαλούμε δείτε παρακάτω στο αρχείο που ακολουθεί το πρόγραμμα και την πρόσκληση ορκωμοσίας του τμήματος Χημείας

 

 

Η Κάρμεν Ρουγγέρη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Η Κάρμεν Ρουγγέρη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

 

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης- Πανεπιστήμιο Κρήτης και οι εκδόσεις «ΚΑΡΜΙΝΑ» σάς προσκαλούν  την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018, ώρα 18:30, στην παρουσίαση του βιβλίου «Χένσελ και Γκρέτελ» της Κάρμεν Ρουγγέρη, σε εικονογράφηση Χριστίνας Κουλουμπή.

Η Κάρμεν Ρουγγέρη επιστρέφει στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης για να παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Κρήτη το παραμύθι της «Χένσελ και Γκρέτελ».

«Τα πολύ παλιά χρόνια τότε που υπήρχαν ακόμη στον κόσμο μάγισσες κακές και νεράιδες καλές, ζούσαν βαθιά μέσα στο δάσος σ' ένα φτωχικό μα πολύ χαριτωμένο σπιτάκι ο μικρός Χένσελ και η μικρή Γκρέτελ. Τα δυο παιδιά ζούσαν με τον πατέρα τους, τον κυρ-Πέτρο τον σκουπά, και την μητέρα τους, την καλή αλλά πολύ φωνακλού γυναίκα του. Οι καημένοι ήταν πολύ φτωχοί. Κάποιες φορές δεν είχαν παρά σκέτη νερόσουπα στο τραπέζι τους για φαγητό και άλλοτε μόνο ένα κανάτι γάλα. Βέβαια τα παιδιά με το παιχνίδι ξεχνούσαν την πείνα τους. Μια μέρα, εκεί που έπαιζαν μέσα στο σπίτι, έχυσαν κατά λάθος το γάλα που είχε κρατήσει η μαμά μέσα στο φανάρι.

- Τι κάνατε; Χύσατε το γάλα; Τώρα πως θα σας φτιάξω ρυζόγαλο; Είπε κλαίγοντας η μαμά.

Ύστερα θυμωμένη φώναξε: χαθείτε από τα μάτια μου, δεν θέλω να σας βλέπω. Τα δυο παιδιά για να την καλοπιάσουν και να απαλύνουν την στεναχώρια της φεύγουν κρυφά να πάνε στο δάσος να μαζέψουν φράουλες. Εκεί.....»

asd

Αρχαιολογικοί χώροι, αρχαιολογικά μουσεία και πολιτιστική επικοινωνία

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Αρχαίος Μεσογειακός Κόσμος", κατεύθυνση: Προϊστορική Αρχαιολογία, του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης η Ειρήνη Παπαδάκη, Επικοινωνιολόγος, ΤΕΙ Ηπείρου | Μέλος ΣΕΠ, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, θα δώσει διάλεξη με θέμα "Αρχαιολογικοί χώροι, αρχαιολογικά μουσεία και πολιτιστική επικοινωνία" τη Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα 56 (Συνεδριάσεων) του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, στις 12.30.

 

Αφίσα

Αρχεία

Ιατρική και φιλοσοφία στην αρχαιότητα/Ανοιχτά μαθήματα

 Στο πλαίσιο της παράδοσης «Ιατρική και φιλοσοφία στην αρχαιότητα»

(διδάσκουσα: Χλόη Μπάλλα) πραγματοποιούνται μια σειρά από διαλέξεις/ανοιχτά μαθήματα, με προσκεκλημένους εισηγητές τους:

Σταύρο Κουλουμέντα (Πανεπιστήμιο Κρήτης)

Γεωργία Τσούνη (Πανεπιστήμιο Βέρνης)

Δημήτρη Μποσνάκη (Πανεπιστήμιο Κρήτης)

Γιώργο Καζαντζίδη (Πανεπιστήμιο Πατρών)

 

 Οι δύο πρώτες διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στις 22 και τις 29 Μαρτίου.

 

Σταύρος Κουλουμέντας, Πανεπιστήμιο Κρήτης:

«Αλκμαίων ο Κροτωνιάτης και η μελέτη των έμβιων όντων»

22 Μαρτίου, 11:30 π.μ., αίθουσα 3

 

Γεωργία Τσούνη, Πανεπιστήμιο Βέρνης:

«Ιατρική και πολιτική γνώση στα Πολιτικά 3.11»

29 Μαρτίου, 11:30 π.μ., αίθουσα 3

 

 

Plato on sophistic, eristic, and antilogic

 

International workshop, organized by the Department of Philosophy and Social Studies,

Graduate Programme: “Philosophy: Science, Values and Society”

University of Crete

29-30 March, 2018

Michelis Room/αίθουσα Μιχελή

 

 

Day 1, Thursday 29

17.30-20.30

 

Chair: Dimos Spatharas

Ian Campbell: “The resolution of contradiction and paradox in eristic argumentation”

Geneviève Lachance: “Was Plato an eristic according to Isocrates?” 

Sevastiana Samarkou: “Nehamas on eristic, antilogic, sophistic and dialectic”

 

Day 2, Friday 30

11.00-14.00

 

Chair: Stavros Kouloumentas

Kalliopi Papamanoli: “οὐκ ἂν αἰσχύνοιο εἰς τοὺς Ἕλληνας σαυτὸν σοφιστὴν παρέχων; The figure of the sophist in Plato’s Protagoras

Chloe Balla: “The criticism of antilogic in the Phaedo 

Pantelis Bassakos: “Antilogic and the definition of the sophist”

 

Participants:

Chloe Balla, University of Crete

Pantelis Bassakos, Panteion University

Ian Campbell, Princeton University

Stavros Kouloumentas, University of Crete

Geneviève Lachance, University of Geneva

Kalliopi Papamanoli, University of Crete

Sevastiana Samarkou, University of Crete

Dimos Spatharas, University of Crete

 

For further information, please contact: kalliopi.papamanoli@gmail.com

Όψεις της Ελληνικής Αρχαιότητας σε νομίσματα, χαρτονομίσματα και γραμματόσημα του νεοελληνικού κράτους

Έκθεση με τίτλο: "Όψεις της Ελληνικής Αρχαιότητας σε νομίσματα, χαρτονομίσματα και γραμματόσημα του νεοελληνικού κράτους"

μέσα από ιδιωτικές συλλογές, στο πλαίσιο του μαθήματος "Αρχαία Ελληνική Ιστορία και η πρόσληψή της στους νεότερους χρόνους"

 

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κρήτης-Ρέθυμνο, Αίθουσα "Παντελή Πρεβελάκη"

Διάρκεια: Δεκέμβριος 2017-20 Απριλίου 2018

Επίσκεψη κάθε Τετάρτη και Παρασκευή κατόπιν συνεννοήσεως με τη Γραμματεία του Π.Τ.Δ.Ε.

αφιδα

Ξενάγηση στο Κρητικό Παρελθόν, Πολιτισμοί – Ιστορία

Ο  Δήμος  Ηρακλείου και το  Μουσείο  Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης, συνδιοργανώνουν Κύκλο Ομιλιών Τεσσάρων Ενοτήτων με γενικό τίτλο «Ξενάγηση στο Κρητικό Παρελθόν, Πολιτισμοί – Ιστορία» από την κυρία Αθηνά Κυριακάκη - Σφακάκη, την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018, ώρα 18:00.

Περισσότερα εδώ.

αφισα.

Ορκωμοσία - Τμήμα Μαθηματικών & Εφαρμοσμένων Μαθηματικών

Παρακαλούμε δείτε παρακάτω στο αρχείο που ακολουθεί την πρόσκληση και το πρόγραμμα ορκωμοσίας του τμήματος Μαθηματικών & Εφαρμοσμένων Μαθηματικών

Πρόσκληση – Πρόγραμμα Ορκωμοσίας των Τμημάτων Επιστήμης Υπολογιστών και Επιστήμης & Τεχνολογίας Υλικών

Παρακαλούμε δείτε παρακάτω στο αρχείο που ακολουθεί την πρόσκληση και το πρόγραμμα ορκωμοσίας των Τμημάτων Επιστήμης Υπολογιστών και Επιστήμης & Τεχνολογίας Υλικών

Η χρήση της κρητικής χλωρίδας στην κηποτεχνία

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστημίου Κρήτης σας καλεί για να γνωρίσετε ένα επιστήμονα και να συζητήσετε μαζί του για τα μυστικά της κηποτεχνίας χρησιμοποιώντας αυτοφυή φυτά της Κρήτης.

 

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

 

 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

11:00-12:00         Παρουσίαση-Συζήτηση με θέμα «Η χρήση της κρητικής χλωρίδας στην κηποτεχνία» με την κ. Ειρήνη Χριστοφορίδη, M.Sc. Τεχνολόγο Γεωπόνο Τ.Ε.Ι. Κρήτης.

12:00-14:00         «Στον πάγκο του επιστήμονα»: Γνωριμία με μερικά από τα σημαντικότερα φυτά της κρητικής χλωρίδας με χρήση στην κηποτεχνία. Παρατήρηση ανθέων και άλλων φυτικών τμημάτων.

12:00-14:00         «Με φυτά και φαντασία παίζω με την κηποτεχνία»: Οι μικροί βοτανικοί θα αναζητήσουν στοιχεία για τα φυτά που θα χρησιμοποιήσει ο κηποτέχνης. Όμως πρέπει πρώτα να λύσουν το μυστήριο για τις χρήσεις και τα προϊόντα! Δηλώσεις συμμετοχής την ημέρα της εκδήλωσης στο χώρο της υποδοχής του Μουσείου (για παιδιά από 4 μέχρι και 7 ετών).

12:00-14:00         «Ψηφιακά παιχνίδια κηποτεχνίας»: Αν σας αρέσει η εξερεύνηση και τα παιχνίδια γνώσης σε tablet, μη χάνετε καιρό! Θα εντοπίσουμε τα αυτοφυή φυτά της Κρήτης μέσα στο μουσείο και θα αναζητήσουμε τις απαντήσεις. Δηλώσεις συμμετοχής την ημέρα της εκδήλωσης στο χώρο της υποδοχής του Μουσείου (για οικογένειες με παιδιά από 8 ετών και πάνω).

12:00-14:00         Θέλετε να φτιάξετε ένα δικό σας κήπο; Ελάτε στον Ερευνότοπο, με χαρτιά, χαρτόνια, χρώματα, φυσικά υλικά και φαντασία για να εμπνευστείτε και να δημιουργήσετε (για όλες τις ηλικίες).

Οι γονείς ή κηδεμόνες πρέπει να έχουν την ευθύνη των παιδιών τους
καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Γενική είσοδος 5€

Δωρεάν είσοδος για:

 • Μέλη του Συλλόγου «Φίλοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης»
 • Παιδιά κάτω των 4 ετών και ΑμεΑ

Ξενάγηση στο Κρητικό Παρελθόν, Πολιτισμοί – Ιστορία

«Ξενάγηση στο Κρητικό Παρελθόν, Πολιτισμοί – Ιστορία»

Κύκλος Ομιλιών Τεσσάρων Ενοτήτων

Ο  Δήμος  Ηρακλείου και το  Μουσείο  Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης, συνδιοργανώνουν Κύκλο Ομιλιών Τεσσάρων Ενοτήτων με γενικό τίτλο «Ξενάγηση στο Κρητικό Παρελθόν, Πολιτισμοί – Ιστορία» από την κυρία Αθηνά Κυριακάκη - Σφακάκη, την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018, ώρα 18:00.

Κύκλος ομιλιών

Οι ομιλίες πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Πολυμέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Θα συνοδεύονται με προβολές  εικόνων και στη συνέχεια θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό.

2Η  ΕΝΟΤΗΤΑ :       ΜΥΚΗΝΑΙΚΗ ΕΠΟΧΗ : 1450-1100 Π.Χ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ  ΙΔΕΑ

Μετά  την καταστροφή  των  Μινωικών  ανακτορικών  συγκροτημάτων, πόλεων, μεγάρων., επαύλεων και οικισμών, και την επικράτηση των Μυκηναίων, το  κέντρο  του πολιτισμού  μετατίθεται  στην Πελοπόννησο. Οι Μινωίτες δεν αφανίστηκαν, Δημιούργησαν  την τελευταία  αναλαμπή  του Μινωικού πολιτισμού, τον Υστερομινωικό πολιτισμό. Οι Μυκηναίοι  της Κρήτης εστιάζουν  το  ενδιαφέρον τους  στις  σχέσεις  των με  τα Αχαϊκά κέντρα,  και  τους  διευκολύνουν τα  ταξίδια  από την δυτική Κρήτη προς  Πελοπόννησο, γι’ αυτό και   η  πυκνή οίκηση της  Δυτικής  Κρήτης. Χρησιμοποιούν  την Γραμμική Β γραφή. Στην Κρήτη  επικρατούν τα Αχαϊκά ήθη και έθιμα. Η  λατρεία  της μεγάλης  θεάς των Μινωιτών υποχωρεί   λατρεύονται οι Θεοί των Αχαιών, προς  τους οποίους  μεταβιβάζονται  ιδιότητές της. Μυκηναϊκή Κρήτη  στα  Ομηρικά έπη.  

Η συμμετοχή στις ομιλίες είναι ελεύθερη. 

 

Κύκλος ξεναγήσεων

Κάθε ενότητα κλείνει με δυο ξεναγήσεις, μία στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, με πληροφορίες για την περιοχή στην οποία βρίσκεται (Κιζίλ  Τάμπια), και μία σε Αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία που έχουν αναφερθεί στις ομιλίες. 

Δηλώσεις συμμετοχών στις ξεναγήσεις : Πελαγία Βελιγραδή, 6938104008 και Αθηνά Αντωναράκη, 6945548800                                                                                                                                              

Στις ξεναγήσεις μπορούν να  συμμετέχουν και άτομα που δεν παρακολούθησαν τις  ομιλίες.
Η διοργάνωση υποστηρίζεται από τους Εθελοντές Τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου και τους Φίλους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.

Είσοδος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης για την ξενάγηση: €5 (κανονικό) και €4 (μειωμένο).

 

Εθελοντική επιμέλεια, παρουσιάσεις και ξεναγήσεις: Αθηνά Κυριακάκη – Σφακάκη
Ξεναγός - Συγγραφέας

sd

Webinar: “How Antitrust Enforcement Can Spur Innovation: Bell Labs and the 1956 Consent Decree”

Technis & BENETec at UCRC

Webinar

Martin Watzinger (University of Munich)
 “How Antitrust Enforcement Can Spur Innovation: Bell Labs and the 1956 Consent Decree”

Tuesday 13 March 2018
13:00 Athens time

Πρόσκληση- Πρόγραμμα ημερίδας Μουσείου Ιατρικής Κρήτης με θέμα: Εγκέφαλος και Εθισμός: Τι επιλέγεις να σε Οδηγεί΄

foto

 

Παρακαλούμε δείτε παρακάτω στο αρχείο που ακολουθεί το πρόγραμμα και την πρόσκληση της ημερίδας

Η Εκπαιδευτική Κοινότητα μπροστά στις Πολιτικές Αξιολόγησης των Εκπαιδευτικών την Περίοδο της Κρίσης: Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου HΟRIZON2020 *RE.CRI.RΕ.* Προβληματισμοί, προκλήσεις & προτάσεις για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Ημερίδα με θέμα «Η Εκπαιδευτική Κοινότητα μπροστά στις Πολιτικές Αξιολόγησης των Εκπαιδευτικών την Περίοδο της Κρίσης: Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου HΟRIZON2020 *RE.CRI.RΕ.* Προβληματισμοί, προκλήσεις & προτάσεις για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών»

 

 17 Μαρτίου 2018, ώρα 10 πμ. – 14.00 μ.μ. 
Aμφιθέατρο Δ7, Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου

Δελτίο Τύπου

 

afisa

Αρχεία

Digital Humanities, Information Literacy, Ψηφιακή Μετάβαση, Διεπιστημονική Έρευνα: Υπηρεσίες της ProQuest για τις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες

Κεντρική Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κρήτης

Δευτέρα 5 Μαρτίου,  11:00 – 14:00

Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Κεντρικής Βιβλιοθήκης, Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 11:00 – 11:10       Εισαγωγή 

 

11:10 – 11:30        Υπηρεσίες υποστήριξης: Curriculum Analysis - Benchmarking Analysis

 

11:30 – 12:00       Πρωτογενείς πηγές πληροφόρησης  – Text & Data Mining & Content Delivery

 

12:00 – 12:30       Διάλειμμα

 

12:30 – 12:45       Ψηφιακή Μετάβαση: Print-to-Electronic Services (P-to-E), Title Matching Fast (TMF) & Ebooks

 

12:45 – 13:00       Η εργαλειοθήκη του ερευνητή A&I, περιεχόμενα non-journal και περιεχόμενα σε multi-format

 

13:00 – 13:15       Διάλειμμα

 

13:15 – 14:00       Information Literacy

 

Ομιλητές

Γιάννης Γκανάτσιος ProQuest Account Manager, Italy, Greece, Cyprus & Malta
Μαρία Παραδεισανού – InterOPTICS AE Database Subscriptions Manager
Roberta Catania – ProQuest
Sales Specialist Books & eBooks -Southern Europe &Turkey

Γνωριμία με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας

ΔΙΑΛΕΞΗ

Τζελίνα Χαρλαύτη


Γνωριμία με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών
του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας

6 / 3 / 2018, 20:30
Αίθουσα Συνεδριάσεων του Τμήματος Φιλολογίας

Σάββατα με τους Επιστήμονες

Σάββατα με τους Επιστήμονες "Τα μυστικά του εγκεφάλου μας" - Πρόγραμμα

asdf

 

Αρχεία

Σεμινάριο Διδασκόντων «Φιλοσοφία και Κοινωνικές Επιστήμες» του Τμήματος ΦΚΣ για το Εαρινό Εξάμηνο 2017-18

Πρόγραμμα Σεμιναρίου Διδασκόντων «Φιλοσοφία και Κοινωνικές Επιστήμες» του Τμήματος ΦΚΣ για το Εαρινό Εξάμηνο 2017-18.

 

Πρόγραμμα

 

Ομαδικό πρόγραμμα διαχείρισης άγχους και προσαρμογής στο ακαδημαϊκό περιβάλλον

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Φοιτητών του ΠΚ σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή οργανώνουν Ομάδα για την καλύτερη διαχείριση του άγχους

Τρίτη 6 Μαρτίου 2018 στις 13:00


ασδ

Αρχές Συνεργασίας

Η πρώτη συνάντηση έχει σκοπό να διευκρινίσει αυτό που σε απασχολεί. Με τον / την σύμβουλο θα συζητήσετε το είδος της υπηρεσίας που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες σου. Εάν άλλες υπηρεσίες είναι καταλληλότερες για σένα θα σου δοθούν λεπτομερείς πληροφορίες.

Κάποιοι φοιτητές χρειάζονται μόνο μια συνεδρία. Άλλοι μπορεί να θελήσουν να διερευνήσουν βαθύτερα τα ζητήματα που τους προβληματίζουν. Το Κέντρο παρέχει συμβουλευτική σύντομης διάρκειας, περίπου 15 συνεδριών. Η κάθε συνεδρία διαρκεί 50 λεπτά, τα οποία και πρέπει να τηρούνται, γιατί οποιαδήποτε καθυστέρηση επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της συνάντησής μας. Μπορείς να σταματήσεις την συνεργασία σου με το κέντρο ή να ζητήσεις πληροφορίες για άλλες υπηρεσίες, όποτε το επιθυμείς. Εάν θελήσεις να διακόψεις είναι καλύτερα για σένα να το συζητήσεις με την /τον σύμβουλό σου.

Για να είναι αποδοτική η εμπειρία σου στο Συμβουλευτικό Κέντρο, θα πρέπει να έχεις αποφασίσει ότι θα παίξεις ενεργό ρόλο στη διαδικασία συζητώντας ανοιχτά και ειλικρινά τα θέματα που σε απασχολούν. Μπορείς να είσαι βέβαιος /α για τη διατήρηση του απορρήτου τόσο για την επίσκεψη στο Κέντρο, όσο και για ότι λέγεται κατά την διάρκεια αυτής. Η μόνη περίπτωση που το Κέντρο διατηρεί το δικαίωμα να μην τηρήσει την αρχή της εχεμύθειας είναι εάν θεωρηθεί ότι υπάρχει κίνδυνος να προξενήσεις κακό στον εαυτό σου ή σε κάποιον άλλο.

Σε περίπτωση που θέλεις να ακυρώσεις ένα προγραμματισμένο ραντεβού, σε παρακαλούμε να το κάνεις τουλάχιστον 24 ώρες πριν, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του Κέντρου. Εάν χαθούν πάνω από δύο ραντεβού χωρίς ενημέρωση, το Κέντρο δεν κρατά την ώρα του ραντεβού για την επόμενη φορά. Εκτός ωρών λειτουργίας του Κέντρου μπορείς πάντα να στείλεις ένα e-mail ή να αφήσεις μήνυμα στον τηλεφωνητή του Κέντρου, μόνο να θυμάσαι ότι δεν είναι απολύτως ασφαλείς τρόποι επικοινωνίας, οπότε σε συμβουλεύουμε να μην δίνεις σε αυτά τα μηνύματα πολύ προσωπικές πληροφορίες.

Εάν όταν έρθεις στο Κέντρο νιώθεις ήδη πολύ έντονα, σε παρακαλούμε να το κάνεις γνωστό στην αρχική σου επίσκεψη. Εάν υπάρχει κάτι επείγον όταν το Κέντρο είναι κλειστό, μπορείς να απευθυνθείς στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής (τηλ. 2810 342050), ή στα νοσοκομεία της πόλης : Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΠΑΓΝΗ ( 2810 392100) και Βενιζέλειο Νοσοκομείο (2810 368000-1)

Ότι ερωτήσεις ή απορίες έχεις σε παρακαλούμε να τις συζητήσεις με τον /την σύμβουλο. Στο τέλος θα σου δοθεί ένα ανώνυμο ερωτηματολόγιο για να μας δώσεις την δική σου άποψη για την εμπειρία σου στο Συμβουλευτικό Κέντρο.

Δαρβινική Δευτέρα: «Η εξέλιξη της μάθησης και της μνήμης: από τα νευρικά κύτταρα στην τεχνητή νοημοσύνη»

 

foto

Πώς ο νευρικός ιστός µαθαίνει και αποθηκεύει πληροφορίες, δηµιουργώντας µνήµες;

Πώς αυτή η γνώση µπορεί να αξιοποιηθεί µε τη σηµερινή τεχνολογία;

Το θέµα µε τον τίτλο «Η εξέλιξη της µάθησης και της µνήµης: από τα νευρικά κύτταρα στην τεχνητή νοηµοσύνη» θα πραγµατευθεί η Δρ. Παναγιώτα Ποϊράζη Διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, στο Ίδρυµα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Η εισήγηση θα περιλαµβάνει µια αναδροµή στο τι γνωρίζαµε και ποιες είναι οι κρατούσες απόψεις σχετικά µε το θέµα. Ιδιαίτερη έµφαση θα δοθεί στους µηχανισµούς που χρησιµοποιεί ο εγκέφαλος για να αξιοποιεί τη µάθηση και τη µνήµη µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Επίσης θα γίνει αναφορά στους περιορισµούς του νευρικού ιστού και πώς αυτοί µπορούν να ξεπεραστούν µε τη χρήση της τεχνολογίας, οδηγώντας σε ένα εξελιγµένο σύστηµα µνήµης και µάθησης στον υπολογιστή και στο διαδίκτυο, µε πιθανή προέκταση στην παραγωγή ενός τύπου υβριδίου µεταξύ ανθρώπου και µηχανής.

Την εισήγηση θα ακολουθήσει εκτεταµένη συζήτηση.

Δευτέρα 26-2-2018, 7 µµ στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Είσοδος ελεύθερη.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.nhmc.uoc.gr/el/news/darviniki-poirazi

Νέο Σεμινάριο Digital Advertising: Search, Display & Social από το Grow Greek Tourism Online της Google

lo

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το Digital Advertising και για το πως μπορείτε να διαφημίσετε online μια επιχείρηση?  Το Grow Greek Tourism Online από την Google προσφέρει ένα νέο δωρεάν 2ωρο σεμινάριο πάνω στο Digital Advertising: Search, Display & Social.

Την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου σας καλούμε να παρακολουθήσετε το σεμινάριο που πραγματοποιείται για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης για να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να προωθήσετε μία  επιχείρηση online.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους τους φοιτητές (προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς) και αποφοίτους. Στο νέο 2ωρο σεμινάριο θα αποκτήσετε μία καλή βάση γνώσεων για το πως να αξιοποιείτε τις μηχανές αναζήτησης, τα social media καθώς και άλλα διαδικτυακά εργαλεία ώστε να διαφημίσετε μία επιχείρηση ή ένα προϊόν, να στοχεύετε συγκεκριμένες ομάδες καταναλωτών, να ελέγχετε τα κόστη διαφήμισης και να ξεκινάτε συζητήσεις με πελάτες. Μετά την ολοκληρωμένη παρακολούθηση του σεμιναρίου θα λάβετε ηλεκτρονικά, εντός 1 εβδομάδας, βεβαίωση παρακολούθησης. 

Εγγραφείτε εδώ για το νέο 2ωρο σεμινάριο του Grow Greek Tourism Online. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (ώρα προσέλευσης 15:00).

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2017, 15:30-17:30

Αίθουσα Δ3, Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, Ρέθυμνο

 

Εάν ανυπομονείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το Digital Marketing, μπορείτε να δημιουργήσετε το εξατομικευμένο πλάνο εκμάθησής σας στη δωρεάν ηλεκτρονική εκπαιδευτική πλατφόρμα του Grow Greek Tourism Online και να επωφεληθείτε από περαιτέρω εκπαίδευση της Google στο δικό σας ρυθμό. Αφού ολοκληρώσετε την εκπαίδευση μπορείτε να πάρετε και το πιστοποιητικό ολοκλήρωσης με την υπογραφή του Grow Greek Tourism Online της Google και του IAB Europe.

 

Ανυπομονούμε να σας δούμε!

Ομιλία Αθηνάς Κυριακάκη – Σφακάκη «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Θέση και εκθέματα»

Ο  Δήμος  Ηρακλείου και το  Μουσείο  Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης, συνδιοργανώνουν Κύκλο Ομιλιών Τεσσάρων Ενοτήτων με γενικό τίτλο «Ξενάγηση στο Κρητικό Παρελθόν, Πολιτισμοί – Ιστορία». Σας προσκαλούμε στην 4η και τελευταία ομιλία της πρώτης ενότητας του κύκλου, με θέμα «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Θέση και εκθέματα» και εισηγήτρια την Αθηνά Κυριακάκη – Σφακάκη, Ξεναγό – Συγγραφέα.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00 στην Αίθουσα Πολυμέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Θα γίνει εμπλουτισμένη εισήγηση και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Είσοδος ελεύθερη

«ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΘΕΜΑΤΑ»

Περίληψη ομιλίας:

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου είναι κτισμένο στον προμαχώνα Σαμπιονάρα, στην θέση που κατά την Ενετική Εποχή υπήρχε η Μονή του Αγίου Φραγκίσκου. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας η συνοικία γύρω από την θέση αυτή ονομαζόταν Χουγκιάρ. Όταν ο Αχμέτ Φειζάλ Κιοπρουλής κατέλαβε την πόλη Candia, το 1669, στον προμαχώνα Σαμπιονάρα τοποθέτησε επτά μπαλτάδες προς τιμήν των επτά ορδών των Τούρκων που αφανίσθηκαν.

Ένα μονόχωρο δωμάτιο κτίσθηκε και φιλοξένησε την πρώτη συλλογή αρχαιολογικών ευρημάτων. Η οικοδόμηση του σημερινού Μουσείου ξεκίνησε το 1937. Εντός του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου φιλοξενούνται αρχαιολογικά ευρήματα από όλη την Κρήτη. Κορωνίδα των εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου είναι τα ευρήματα από τις ανασκαφείσες Μινωικές Θέσεις. Τα μινωικά τέχνεργα, μάρτυρες του αρχαιοτέρου Ευρωπαϊκού πολιτισμού, επιβεβαιώνουν την λαμπρότητα του πολιτισμού, την κατασκευαστική τελειότητα και λειτουργικότητά των, την υψηλού επιπέδου αισθητική των Μινωιτών τεχνητών και χρηστών. Ενδιαφέροντα είναι και τα εκτιθέμενα ευρήματα των μετέπειτα εποχών των κρητικών πολιτισμών, από την Μυκηναϊκή μέχρι και την Ρωμαϊκή.

Αποκριάτικη εκδήλωση στο ΜΦΙΚ

Tο Σάββατο 17 Φεβρουαρίου το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης μπαίνει δυναμικά στον ρυθμό της Αποκριάς!

Απόκριες 2018 στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Στις 11:00 η νηπιαγωγός – συγγραφέας Ελένη Μπετεινάκη θα μας αφηγηθεί το παραμύθι «Ένας πρίγκιπας Χαρταετός στο νησί του… Πηγαινέλα».

Στη συνέχεια, από τις 12:00 ως τις 15:00, μεταμορφώνουμε τον Ερευνότοπο σε χώρο αποκριάτικου ξεφαντώματος και περιμένουμε μικρούς και μεγάλους καρναβαλιστές, με τις στολές και τις μεταμφιέσεις σας, να χορέψουμε, να κατασκευάσουμε πρωτότυπες μάσκες, να παίξουμε παιχνίδια, να διασκεδάσουμε!

Βάλτε όλη τη φαντασία σας και εμπνευστείτε από τη Φύση, τα Ζώα, τα Φυτά για τη μεταμφίεση σας, για να συμμετέχετε στον Διαγωνισμό Καλύτερης Αμφίεσης και να κερδίσετε δώρο – έκπληξη από το Πωλητήριο του ΜΦΙΚ! Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προσφερθεί κέρασμα σε όλους. 

Σάββατο 17/2 στον Ερευνότοπο του ΜΦΙΚ

Ώρες: 11.00-15.00

Γενική είσοδος κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης: €5

“Ασκληπιός και Ασκληπιάδαι: Θεία και ανθρώπινη επέμβαση στην υγεία κατά την αρχαιότητα»

Σας  προσκαλούμε στην εκδήλωση του Μουσείου Ιατρικής με θέμα:

 

 “Ασκληπιός και Ασκληπιάδαι: Θεία και ανθρώπινη επέμβαση

στην υγεία κατά την αρχαιότητα»

Ομιλητής: κ.  Βασίλειος Λαμπρινουδάκης

Ομότιμος Καθηγητής Αρχαιολογίας Ε.Κ.Π.Α

 

Τετάρτη 14  Φεβρουαρίου 2018, ώρα 19.30

αίθουσα Καστελλάκη,  Επιμελητήριο Ηρακλείου

 

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Μουσείο Ιατρικής Κρήτης

στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων Λόγου και Τέχνης 2017-8.

 

Η παρουσία σας θα  μας χαροποιήσει ιδιαίτερα 

 

Ο Διευθυντής του Μουσείου Ιατρικής 

 

Καθηγητής, Γιάννης Μουζάς

 
 

Επιστημονικός υπεύθυνος της εκδήλωσης: 

Επ. Καθηγητής, Ι.  Τσιαούσης

Πρόσκληση

Αφίσα

 

Αποκριάτικος Χορός Playroom 2018

O Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων των Παιδιών των Εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης σας προσκαλεί στο Παιδικό Αποκριάτικο Πάρτυ που θα γίνει στο Playroom στις Βούτες το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018 17:00-20:00.

 

Αρχεία

Σάββατα με τους Επιστήμονες «Τεχνολογία και Φύση»

Για ποιο λόγο θαυμάζουμε τα αρχιτεκτονήματα του Gaudi;

Με ποιο τρόπο μπορούμε να περάσουμε απαρατήρητοι δίπλα από έναν καρχαρία;

Πώς θα αισθανόταν μια σαύρα εάν έβλεπε έναν άνθρωπο να περπατάει στο ταβάνι;

Ποια πλάσματα της φύσης θα έπρεπε να είχαν ελεύθερη είσοδο σε όλα τα αεροπλάνα;

Ελάτε το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018 στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστημίου Κρήτης για να γνωρίσετε έναν επιστήμονα και να συζητήσετε μαζί του για την τεχνολογία και τη φύση. Σας περιμένουμε ακόμη για να παίξουμε, να εξερευνήσουμε και να φτιάξουμε κατασκευές!

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

11:00-12:00    Παρουσίαση-Συζήτηση με θέμα «Τεχνολογία και Φύση» με την κ. Χάρις Μαυρουδή, Εκπαιδευτικό με ΜSc. στις Νέες Τεχνολογίες.

12:00-14:00    «Στο Εργαστήριο του Επιστήμονα»: Η φύση κινείται και εμείς την προγραμματίζουμε.

12:00-14:00     «Μια μέλισσα ρομπότ στα χέρια σας»: Τα παιδιά γνωρίζονται με ένα ρομπότ μέλισσα και συνεργάζονται μαζί του για να λύσουν ένα παιχνίδι γρίφων. Δηλώσεις συμμετοχής την ημέρα της εκδήλωσης στο χώρο της υποδοχής του Μουσείου (για ηλικίες από 4 μέχρι και 7 ετών).

12:00-14:00         «Άγγιξε ένα πλάσμα της φύσης και γίνε υπερήρωας»: Τα παιδιά ερευνούν τους οργανισμούς του Μουσείου, συλλέγουν πληροφορίες για τις ικανότητές τους και δημιουργούν ένα δικό τους ήρωα.  Δηλώσεις συμμετοχής την ημέρα της εκδήλωσης στο χώρο της υποδοχής του Μουσείου (για ηλικίες από 8 ετών και πάνω).

12:00-14:00    Στον Ερευνότοπο δημιουργούμε τα δικά μας ρομπότ με ανακυκλώσιμα υλικά, φαντασία και πολύ εφευρετικότητα (για όλες τις ηλικίες).

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους γονείς ή κηδεμόνες ότι πρέπει να έχουν την ευθύνη των παιδιών τους
καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. 

Γενική είσοδος 5€

Δωρεάν είσοδος για:

Ø  Μέλη του Συλλόγου «Φίλοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης»

Ø  Παιδιά κάτω των 4 ετών και ΑμεΑ

Facebook:  Natural History Museum of Crete  & Φίλοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Twitter: @nhmcrete

http://www.nhmc.uoc.gr/el/news/31096#1

Σεμινάριο για το Πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC)

Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (ΙΜΣ/ΙΤΕ)

και το Κέντρο Ερευνών και Μελετών του Πανεπιστημίου Κρήτης

για τις Ανθρωπιστικές, τις Κοινωνικές και τις Επιστήμες της Αγωγής (ΚΕΜΕ-ΠΚ)

σας προσκαλούν στο σεμινάριο

 με θέμα  “ERC in the Humanities and Social Sciences”

 

την Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Παν/πολη Γάλλου, Ρέθυμνο.

 

Πρόγραμμα και πληροφορίες για τη δήλωση συμμετοχής

Νέος κύκλος για τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του ΜΦΙΚ

Το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018 αρχίζει ο νέος κύκλος για τα 2 εκπαιδευτικά προγράμματα "Αισθάνομαι τη Φύση" και "Προγραμματίζω τη Φύση".

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Αισθάνομαι τη Φύση" απευθύνεται σε παιδιά 2-4 ετών, ενώ το εκπαιδευτικό εργαστήρι ρομποτικής "Προγραμματίζω τη Φύση" απευθύνεται σε παιδιά 8-12 ετών.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε Δευτέρα έως Παρασκευή 16:00 - 20:00, στο τηλέφωνο 6945817380, με την κ. Χάρις Μαυρουδή, Εκπαιδευτικό - Ερμηνεύτρια Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και υπεύθυνη Σχεδιασμού των δύο εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

 

Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ στους παρακάτω συνδέσμους.

Αισθάνομαι τη Φύση

Προγραμματίζω τη Φύση

 

ΤΕΣΤ ΤΕΣΤ

Αρχεία

Τελετή εγκαινίων της νέας Αίθουσας Συνεδριάσεων της Συγκλήτου

Τελετή εγκαινίων της νέας Αίθουσας Συνεδριάσεων της Συγκλήτου στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου και κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018, 10:00 π.μ.

 

Πρόσκληση

Αρχεία

Ημερίδα Μουσείου Ιατρικής με θέμα Επιτυχημένη Γήρανση: Μύθος ή Πραγματικότητα

 

Σας προσκαλούμε στην ημερίδα με θέμα “Επιτυχημένη Γήρανση: Μύθος ή Πραγματικότητα; την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 17.30 μ.μ.στην αίθουσα Καστελλάκη (Επιμελητηριακό Μέγαρο Ηρακλείου)

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Μουσείο Ιατρικής Κρήτης στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων Λόγου και Τέχνης 2017-8.

Παρακαλούμε δείτε παρακάτω την αναλυτική πρόσκληση και την αφίσα της εκδήλωσης

Αναλυτική πρόσκληση

Αφίσα Εκδήλωσης

Εκδήλωση μνήμης για το Γάλλο ανθρωπολόγο Serge Collet

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων της βιβλιοθήκης.

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017, 13:30

Στην εκδήλωση θα είναι παρούσα και η σύζυγος του Barbara Collet.

Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση στο χώρο της Βιβλιοθήκης

Προβολή ταινίας “Les Oiseaux de Passage” σε συνεργασία με τη ΝεΚΛΗ

Το ΜΦΙΚ εγκαινιάζει τη συνεργασία του με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου, με μια προβολή ταινίας για μικρούς και μεγάλους την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 18.30 στην αίθουσα πολυμέσων του Μουσείου.

Τo Les Oiseaux de Passage” (Τα Διαβατάρικα Πουλιά) είναι μια ταινία του βραβευμένου σκηνοθέτη Olivier Ringer, που αφηγείται μια συγκινητική ιστορία αγάπης. Η προβολή είναι μια ευγενική προσφορά του Νεανικού Πλάνου (www.neanikoplano.gr) και η είσοδος είναι ελεύθερη (απαραίτητη η κράτηση θέσης).

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://nhmc.uoc.gr/el/news/31071

δχφγ

Σεμινάριο Διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών

Ανακοίνωση στο πλαίσιο του Σεμιναρίου Διδασκόντων με τίτλο: Αντιλήψεις και στάσεις φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης για την αντιγραφή στις εξετάσεις στο πανεπιστήμιο: διαδικτυακή έρευνα 2015-6.

Εισηγητές: Μηνάς Σαματάς, Περικλής Δράκος

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017, 15:30

Αίθουσα Α2.2 Τμήματος Οικονομικών Επιστημών

 

Εκδήλωση Πρακτικής Άσκησης

Οι φοιτητές/τριες και οι διδάσκοντες/ουσες της Σχολικής Πρακτικής Άσκησης Β' του ΠΤΔΕ Ρεθύμνου διοργανώνουν εκδήλωση όπου θα παρουσιαστεί μέρος των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της πρακιτκής άσκησης στα δημοτικά σχολεία του Ρεθύμνου.

Επίσης θα λειτουργεί έκθεση έργων και κατασκευών των φοιτητών/τριών.

Σάββατα με τους Επιστήμονες: «Υπεραισθήσεις ζώων»

σφδ Ελάτε το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 11:00 στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστημίου Κρήτης για να γνωρίσετε έναν επιστήμονα και να συζητήσετε μαζί του για τις υπεραισθήσεις των ζώων· για τις αισθήσεις δηλαδή εκείνες που ενώ απουσιάζουν ή είναι περιορισμένες στους ανθρώπους,  τα ζώα τις έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένες.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ

 

 

 

Διάλεξη: Η Ελλάδα του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Διάλεξη από την Πανγιώτα Μήνη με τίτλο "Η Ελλάδα του Θόδωρου Αγγελόπουλου"

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017, 20:45

 

 

Αρχεία

Ανοιχτή Εκδήλωση με θέμα τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βουνού

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης - Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) σε συνεργασία με  τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο (ΕΟΣ) Ηρακλείου διοργανώνει Ανοιχτή Εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βουνού τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017, και ώρα 18:00 στην Έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (Λεωφόρος Σοφοκλή Βενιζέλου, Κόλπος Δερματά, Ηράκλειο). 

Η εκδήλωση υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE+ Πληροφόρηση & Επικοινωνία, με τίτλο «Οι Οικολογικές Υπηρεσίες, τα Κοινωνικά Οφέλη και η Οικονομική Αξία των Υπηρεσιών των Οικοσυστημάτων στις Περιοχές NATURA 2000 στην Κρήτη» (LIFE Natura2000Value Crete)».

 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Η Κάρμεν Ρουγγέρη μας ταξιδεύει στον κόσμο του παραμυθιού

Η αγαπημένη μικρών και μεγάλων Κάρμεν Ρουγγέρη μας ταξιδεύει στον κόσμο του παραμυθιού και μας αφηγείται το «Παραμύθι Χωρίς Όνομα».
Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017 - 18:30
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Περισσότερες πληροφορίες: http://uocphotos.nhmc.uoc.gr/el/news/31070

ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο διοργανώνει τουρνουά Χριστουγέννων την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017  για φοιτητές& φοιτήτριες  στα αθλήματα:

Δίαθλο, Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (Πινγκ – Πονγκ), Σκάκι, Κολύμβησης,  Λαϊκά παραδοσιακά παιχνίδια.

 

Δίαθλο

Δίαθλο, σύνθετο αγώνισμα που αποτελείται κατά σειρά από τρέξιμο- κολύμβηση- τρέξιμο. Συγκεκριμένα στον αγώνα διάθλου του Παν. Γυμναστηρίου οι αποστάσεις είναι οι εξής: 1500μέτρα τρέξιμο σε ανώμαλο δρόμο- 200μέτρα κολύμβηση στην πισίνα του Γυμναστηρίου- 1000μέτρα τρέξιμο σε ανώμαλο δρόμο. Θα υπάρχει ηλεκτρονική χρονομέτρηση για τους συμμετέχοντες.

Ώρα έναρξης του αγώνα: 10:00πμ

 

Επιτραπέζια Αντισφαίριση

Μετά από κλήρωση οι αγώνες θα διεξαχθούν με το σύστημα απλού αποκλεισμού (νοκ-άουτ), στα τρία (3) νικηφόρα σέτ των 11πόντων. Θα υπάρχουν ξεχωριστές κατηγορίες για φοιτητές-τριες.

Πρόγραμμα αγώνων Επ. Αντισφαίρισης

12.00πμ.        κλήρωση αγώνων

12.30μμ         έναρξη αγώνων

Σκάκι

Ανοικτό τουρνουά RAPID ελβετικό σύστημα 5γύρων. Ο χρόνος σκέψης κάθε παίκτη για όλη τη παρτίδα θα είναι 10’ με επιπρόσθετο χρόνο 3’’ για κάθε κίνηση (10’ + 3’’). Στους αγώνες θα υπάρχουν κατηγορίες φοιτητών, φοιτητριών. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου.

Πρόγραμμα αγώνων Σκάκι

12.00πμ.        κλήρωση αγώνων

12.30μμ         έναρξη αγώνων

Κολύμβηση

Αγώνες 50μέτρων σε όλα τα κολυμβητικά στυλ. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στο Πανεπιστημιακό κολυμβητήριο και θα υπάρχουν ξεχωριστές κατηγορίες για φοιτητές και φοιτήτριες.

 

Πρόγραμμα αγώνων Κολύμβησης

14.00μμ         Προθέρμανση

14.30μμ         50ελεύθερο φοιτητών-τριών

14.45μμ         50ύπτιο φοιτητών-τριών

15.00μμ         50 πρόσθιο φοιτητών-τριών

15.15μμ         50πεταλούδα φοιτητών-τριών

15.30μμ         4x25 μεικτή ομαδική

15.45μμ         4x25 ελεύθερη ομαδική

(στις σκυτάλες κολύμβησης  δεν  υπάρχει  περιορισμός συμμετοχής φοιτητών - φοιτητριών π.χ. δύο φοιτητές και δύο φοιτήτριες η τρεις φοιτητές και μια φοιτήτρια ή το αντίθετο  )

 Λαϊκά παραδοσιακά παιχνίδια

Στα πλαίσια του τουρνουά θα διεξαχθούν ενδεικτικά λαϊκά παραδοσιακά παιχνίδια με ελεύθερη συμμετοχή. Τα παρακάτω παιχνίδια έχουν επιλεγεί από την οργανωτική επιτροπή:

•          Τσουβαλοδρομίες,

•          Διελκυστίνδα,

•          Μαντηλάκι.

 Σε όλους τους συμμετέχοντες στο τουρνουά θα δοθούν αναμνηστικά μετάλλια και  διπλώματα συμμετοχής

Ημερομηνία δηλώσεων, έως 12/12/2017

Ημερομηνία διεξαγωγής του τουρνουά, 13/12/2017

Προϋποθέσεις συμμετοχής:  δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι φοιτητές και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ανεξάρτητα από το αν διαθέτουν κάρτα μέλους του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου Τα μη μέλη συμμετέχουν με  δική τους  ευθύνη υπογράφοντας σχετική δήλωση για την ιατρική τους κατάσταση.

Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου στις Βούτες.  

Δηλώσεις συμμετοχής στην Γραμματεία του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου ή στο email: unisport@admin.uoc.gr

Διάλεξη: Ταπεινωμένοι και Καταφρονεμένοι Νεκροί, Δημήτρης Μποσνάκης

ΔΙΑΛΕΞΗ

Δημήτρης Μποσνάκης
Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας

Ταπεινωμένοι και Καταφρονεμένοι Νεκροί

13 / 12 / 2017, ώρα 19:30
Αίθουσα 1 - Διδακτήρια Φιλοσοφικής Σχολής

Διάλεξη Χριστίνας Θεοδοσίου «Ο εορτασμός της λήξης του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στη Γαλλία στο μεσοπόλεμο»

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Σύγχρονη Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ιστορία" του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης η Χριστίνα Θεοδοσίου, Πανεπιστημιακή Υπότροφος του Τμήματος, θα δώσει διάλεξη με θέμα "Ο εορτασμός της λήξης του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στη Γαλλία στο μεσοπόλεμο" την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017, στις 20:30.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα 56 (Συνεδριάσεων) του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

Αφίσα

Αρχεία

Επετειακό Συνέδρειο Σχολής Κοινωνικών Επιστημών

Με αφορμή τα 30 χρόνια λειτουργίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΣΚΕ) (1987-2017), η Σχολή διοργανώνει Συνέδριο με θέμα «Η KΡΗΤΗ ΣΤΟΝ 21Ο ΑΙΩΝΑ: Προβλήματα, Προκλήσεις και προοπτικές στην Κοινωνία, Οικονομία, Πολιτική και Υγεία». Το Συνέδριο επιδιώκει να αναδείξει τα προβλήματα αλλά και τις αναπτυξιακές προκλήσεις και προοπτικές της κοινωνίας, της οικονομίας, της πολιτικής και υγείας της Κρήτης σήμερα, σε μια περίοδο κρίσης και ραγδαίων αλλαγών. Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στις αρχές Δεκεμβρίου 2017 (1-2/12/17) στο Ρέθυμνο

1η Ημερίδα Μουσείου Ιατρικής: Τα φαμακευτικά φυτά

Το  Μουσείο Ιατρικής διοργανώνει ημερίδα με τίτλο " Φαρμακευτικά φυτά. Από τη φύση και τη λαϊκή παράδοση στην ιατρική επιστήμη". Η ημερίδα διοργανώνεται στο χώρο του Μουσείου Ιατρικής και τελεί υπό την αιγίδα Πανεπιστημίου Κρήτης και της Ιατρικής Σχολής.

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

 

 

Συναυλία με το μουσικό σχήμα «ΙΑΜΑ» του Μουσείου Ιατρικής Κρήτης

δφγ

Δύο μουσεία του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Μουσείο Ιατρικής Κρήτης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης συναντιούνται σε μια μουσική βραδιά. Το μουσικό σχήμα ΙΑΜΑ του Μουσείου Ιατρικής Κρήτης δυόμισι χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση στην Ιατρική Σχολή θα εμφανιστεί στην σκηνή της αίθουσας πολυμέσων του ΜΦΙΚ χαρίζοντας μας μουσικές από το κρητικό αστικό τραγούδι το ρεμπέτικο, το λαϊκό, το έντεχνο και το νεότερο ελληνικό. Το ΙΑΜΑ αποτελείται από μια ομάδα από ερασιτέχνες ή επαγγελματίες μουσικούς αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την υποστήριξη των δράσεων πολιτισμού και ψυχαγωγίας του Μουσείου Ιατρικής. Στη συναυλία συμμετέχουν οι: Αντώνης Νικολιδάκης, Βασίλης Ξημέρης, Δεβόρα Κεγιαδάκη, Γιαννης Μουζάς, Ελένη Δελιούση, Νικος Ματζαπετάκης, Παναγιώτης Τσιβερδής, Κωστας Χόνδρος.

Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Κρήτης

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017 - 20:30

Χώρος: ΜΦΙΚ

Ώρα: 20.30

Είσοδος: Ελεύθερη

MARΙΑ DE BUENOS AIRES

"MARΙΑ DE BUENOS AIRES" Mουσικοχορευτικό θέαμα - ακρόαμα από την καλλιτεχνική ομάδα ΜΑRIONETAS.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017 ΩΡΑ 20:30
Αμφιθέατρο Μαρία Μανασσάκη

Είσοδος ελεύθερη!!!!

Μετά την παράσταση "Maria de Buenos Aires" θα γίνει live από την Μουσική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης

Διάλεξη: Στέλλα Χελιδώνη

Η προγραμματισμένη για αύριο Τρίτη 28/11/2017 διάλεξη της κυρίας Στέλλας Χελιδώνη με τίτλο "Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, 'Η Φόνισσα': Δύο και ένας μίτοι για την ερμηνευτική προσέγγιση του έργου.", αναβάλλεται.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΙΑΛΕΞΗ

Στέλλα Χελιδώνη
Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης,
Η Φόνισσα:
Δύο και ένας μίτοι για την ερμηνευτική προσέγγιση του έργου

28 / 11 / 2017, ώρα 20:30
Αίθουσα Συνεδριάσεων Τμήματος Φιλολογίας

Διάλεξη: Γιάννης Δημητρακάκης 'Μυστικισμός και ορθολογικότητα: Ο Τ. Παπατσώνης αναγνώστης του T. S. Eliot' (28/11/2017, 20:30)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΙΑΛΕΞΗ

Γιάννης Δημητρακάκης
Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας

Μυστικισμός και ορθολογικότητα:
Ο Τ. Παπατσώνης αναγνώστης του T. S. Eliot

28 / 11 / 2017, ώρα 20:30
Αίθουσα Συνεδριάσεων Τμήματος Φιλολογίας

Διάλεξη: Μαρία Σταματοπούλου 'Κλασική αρχαιολογία: αντικείμενο, μεθοδολογία, ερμηνευτικές προσεγγίσεις και προβλήματα' (28-11-2017, 19:00-20:30)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

ΔΙΑΛΕΞΗ

Μαρία Σταματοπούλου
Lincoln College, Oxford University

Κλασική αρχαιολογία:
αντικείμενο, μεθοδολογία,
ερμηνευτικές προσεγγίσεις και προβλήματα

28 / 11 / 2017, ώρα 19:00-20:30
Αμφιθέατρο Β - Διδακτήρια Φιλοσοφικής Σχολής

Διάλεξη: Έλενα Θεοδώρου 'Κριτήρια επιλογής εργαλείου γλωσσικής αξιολόγησης' (27-11-2017, 18:00-20:00)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΙΑΛΕΞΗ

Έλενα Θεοδώρου
Λέκτορας του Τμήματος Επιστημών Αποκατάστασης
Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Κριτήρια επιλογής εργαλείου
γλωσσικής αξιολόγησης


27 / 11 / 2017, ώρα 18:00-20:00
Αίθουσα 5 - Διδακτήρια Φιλοσοφικής Σχολής

Διάλεξη: Έλενα Θεοδώρου 'Θέματα γλωσσικών διαταραχών: η διαδικασία της διάγνωσης' (28-11-2017, 13:00-15:00)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΙΑΛΕΞΗ

Έλενα Θεοδώρου
Λέκτορας του Τμήματος Επιστημών Αποκατάστασης
Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Θέματα γλωσσικών διαταραχών:
η διαδικασία της διάγνωσης

28 / 11 / 2017, ώρα 13:00-15:00
Αίθουσα 3 - Διδακτήρια Φιλοσοφικής Σχολής

Εκδήλωση στον Περιβαλλοντικό σταθμό στο Φινοκαλιά Λασιθίου

Το εργαστήριο Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών (ΕΠΕΧΗΔΙ) του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστήμιου Κρήτης ανοίγει τις πόρτες και σας περιμένει στον Περιβαλλοντικό σταθμό στο Φινοκαλιά Λασιθίου. Η εκδήλωση αποτελεί μια ευκαιρία για το ευρύ κοινό να ενημερωθεί για το έργο του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Λασίθι και τη συνεχή παρουσία του από το 1993. Ο σταθμός βρίσκεται δίπλα σε μια από τις πιο απομονωμένες και άγριες ακτές του Μεραμπέλου, περιτριγυρισμένος από το βαθύ φαράγγι της σκοτεινής και το κρητικό πέλαγος που συνθέτουν ένα κρητικό τοπίο μοναδικής ομορφιάς.


Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Νοεμβρίου του 2017
(11:00 με 14:00)

 

Στοιχεία επικοινωνίας:
Δρ. Γιώργος Κουβαράκης
(τηλ.: 6974143594, email: gkouvarakis@uoc.gr)
Πανεπιστήμιο Κρήτης Εργαστήριο Περιβαλλοντικών
Χημικών Διεργασιών
(Ε.ΠΕ.ΧΗ.ΔΙ)

Διάλεξη: Μια μέρα στη Γλαρέντζα. Η καθημερινή ζωή σε ένα αστικό κέντρο του ύστερου Μεσαίωνα

Στο πλαίσιο του προγράμματος διαλέξεων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας για το χειμερινό εξάμηνο, η κ. Ελένη Μπαρμπαρίτσα (Δρ. Αρχαιολόγος, Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας) θα δώσει διάλεξη με θέμα "Μια μέρα στη Γλαρέντζα. Η καθημερινή ζωή σε ένα αστικό κέντρο του ύστερου Μεσαίωνα'" την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα 56 (Συνεδριάσεων) του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, στις 20.30.

 

Αφίσα

Αρχεία

2ος Κύκλος Εκπαιδευτικού Προγράμματος 'Αισθάνομαι τη Φύση' για παιδιά 2-4 ετών

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά 2-4 ετών και υλοποιείται στο ΜΦΙΚ από την κ. Χάρις Μαυρουδή, Εκπαιδευτικό - Ερμηνεύτρια Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.  Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε Δευτέρα έως Παρασκευή 14:00 - 19:00, στο τηλέφωνο 6945817380, με την κ. Χάρις Μαυρουδή.

Πρόγραμμα

Αφίσα

Αρχεία

Webinar: Shiri Breznitz “Improving or Impairing? Following Technology Transfer Changes at the University of Cambridge” (21/11/2017)

shiri

The TECHNIS research group in association with the BENETeC laboratory at UCRC (University of Crete Research Center for the Humanities, the Social and Education Sciences) are pleased to invite you to a free webinar on Tuesday 21 November 2017 at 14:00 London time (15:00 Amsterdam time, 16:00 Athens time).

The speaker is Shiri Breznitz, Associate Professor, Munk School of Global Affairs.

The title of the talk is “Improving or Impairing? Following Technology Transfer Changes at the University of Cambridge”.

The moderator will be Dr. Andreas Panagopoulos, Assistant Professor at the Department of Economics,    University  of Crete.    For more information please visit our site at http://technisnet.org/current%20seminars.html.

The program we use to deliver webinars is called VSee and you can easily download it for free. A very short demo of VSee can be found at https://www.youtube.com/watch?v=nDb7-Mrz0L4.

This webinar is free and open to all. To participate and for further information, please contact Dr. Andreas Panagopoulos at least a day prior to the seminar.

Αρχεία

Τιμητική εκδήλωση για την προσφορά του Δήμου Τσαντίλη και Παρουσίαση βιβλίου «Το Δίλημμα της Πεταλούδας»

Σας προσκαλούμε τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, ώρα 18.00 στην αίθουσα πολυμέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης όπου θα πραγματοποιηθεί τιμητική εκδήλωση για την προσφορά του συγγραφέα Δήμου Τσαντίλη στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση.

Θα μιλήσουν οι: Κίμωνας Χατζημπίρος, Καθηγητής ΕΜΠ και Πέτρος Λυμπεράκης, Ερευνητής ΜΦΙΚ

Ο κοσμήτορας της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης Καθηγητής Νίκος Χανιωτάκης θα απονείμει στον τιμώμενο τιμητική πλακέτα.

Στη συνέχεια, στις 19.00 θα ακολουθήσει η παρουσίαση του βιβλίου «Το Δίλημμα της Πεταλούδας» του Ηλία Ευθυμιόπουλου, έκδοση της Ακαδημίας Αθηνών 2017.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Κίμωνας Χατζημπίρος, Καθηγητής ΕΜΠ και

Μωυσής Μυλωνάς, Καθηγητής Παν/μίου Κρήτης και Διευθυντής ΜΦΙΚ και ο συγγραφέας του βιβλίου Ηλίας Ευθυμιόπουλος.

 

 

 

Διάλεξη: Philippe Schlenker 'Super Semantics: an overview' (21-11-2017, 20:30)

Διάλεξη του Philippe Schlenker, Directeur de Recherche - Institut Jean-Nicod - Département d'Études Cognitives
Ecole Normale Supérieure, Paris (LINGUAE research group) Advanced Grant Leader - European Research Council - 2013-2018: "New Frontiers of Formal Semantics" (FRONTSEM) Global Distinguished Professor - Department of Linguistics - New York University

Τίτλος: Super Semantics: an overview

21 / 11 / 2017, ώρα 20:30
Αίθουσα Συνεδριάσεων Τμήματος Φιλολογίας

 

https://sites.google.com/site/philippeschlenkerhome/

Επετειακή Εκδήλωση: Τέχνη του Δρόμου και Κρίση- Εικόνες, Σώματα-Κείμενα

Με την ευκαιρία των 30 χρόνων λειτουργίας του Τμήματος Κοινωνιολογίας σας προσκαλούμε  στις εκδηλώσεις που οργανώνει το Εργαστήριο Κοινωνικής Ανάλυσης και Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας με θέμα «Τέχνη του Δρόμου, Γκράφιτι και Κρίση: Εικόνες, Σώματα, Κείμενα» στο Σπίτι του Πολιτισμού στις 22, 23 και 24 Νοεμβρίου 2017.


Ο Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης,
Καθηγητής κ. Γιάννης Ζαϊμάκης

 

Πρόγραμμα

 

 

Αρχεία

Ημερίδα: Αναγνώσεις στην λογοτεχνία και τις ταινίες τρόμου (18/11/2017, 17:00)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

ΗΜΕΡΙΔΑ

Αναγνώσεις στην λογοτεχνία
και τις ταινίες τρόμου

18 / 11 / 2017, 17:00
Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο ‘Ξενία’
Νικολάου Ψαρρού 46, Ρέθυμνο

 

Το Τμήμα Φιλολογίας διοργανώνει ημερίδα με θέμα: Αναγνώσεις στην λογοτεχνία και τις ταινίες τρόμου. Οι ομιλητές, Καθηγητές των Πανεπιστημίων της Κρήτης και των Πατρών, θα εξετάσουν ποικίλες πτυχές της λογοτεχνίας και των ταινιών τρόμου. Θα εστιάσουν το ενδιαφέρον τους στην συναισθηματική ανταπόκριση των αναγνωστών ή των θεατών στην λογοτεχνία και τις ταινίες του είδους, στα ειδολογικά χαρακτηριστικά της λογοτεχνίας του τρόμου –όπως αποτυπώνονται ήδη στην αρχαία γραμματεία, ιδίως στην παραδοξογραφία και το Ρωμαϊκό μυθιστόρημα–, και στην αφηγηματική δομή και τις αφηγηματικές ιδιοσυγκρασίες των ταινιών τρόμου (horror movies). Επίσης, θα συζητηθεί η εικονοποιία της φρίκης του θανάτου σε σχέση με την ελπίδα της Αναστάσεως σε Χριστιανικά συμφραζόμενα, καθώς και η σημασία της αισθητικής του τρόμου και της βίας στο πρώιμο έργο του Διονύσιου Σολωμού.

Πρόγραμμα

Αρχεία

1ης Παγκρήτιας Πανεπιστημιάδας τένις που θα διοργανώσει το ΗΡΑΚΛΕΙΟ Ο.Α.Α.

1ης Παγκρήτιας Πανεπιστηµιάδας

ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΑΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΟ 18 ΕΤΩΝ (1997) ΚΑΙ ΠΑΝΩ

17/11/2017 – 19/11/2017

Ο «ΗΡΑΚΛΕΙΟ» Ο.Α.Α. στην επιθυµία και ανάγκη να έρθει κοντά στην Πανεπιστηµιακή και Ερευνητική κοινότητα της Κρήτης διοργανώνει την

1 η Παγκρήτια Πανεπιστηµιάδα Τένις

δίνοντας το δικαίωµα σε όλους του καθηγητές, φοιτητές και υπαλλήλους των Πανεπιστηµιακών και Ερευνητικών ιδρυµάτων της Κρήτης

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΙΤΕ

ΕΛΚΕΘΕ

ΜΑΙΧ

να λάβουν µέρος σε µία καινοτόµο διοργάνωση τένις.

Οι αγώνες θα πραγµατοποιηθούν από την Παρασκευή 17/11/2017 ως και την Κυριακή 19/11/2017, στις εξής ώρες:

Παρασκευή: 16.00 – 24.00

Σάββατο: 14.00 – 24.00

Κυριακή: 10.00 – 19.00

Παρακαλούμε δείτε παρακάτω στα αρχεία που ακολουθούν την αναλυτική προκήρυξη και την αφίσα της 1ης Παγκρήτιας Πανεπιστημιάδας τένις που θα διοργανώσει το "ΗΡΑΚΛΕΙΟ" Ο.Α.Α.

 

Διάλεξη Στυλιανού Ε. Κατάκη [Επίκ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών] 'Η πόλη και το Ασκληπιείο της Επιδαύρου κατά τη ρωμαϊκή περίοδο', 15.11.2017

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος διαλέξεων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας για το χειμερινό εξάμηνο, ο Στυλιανός Ε. Κατάκης, επίκουρος καθηγτής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα δώσει διάλεξη με θέμα "Η πόλη και το Ασκληπιείο της Επιδαύρου κατά τη ρωμαϊκή περίοδο" την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017.

 

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα 56 (Συνεδριάσεων) του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, στις 20.30.

 

Αφίσα διάλεξης


Διάλεξη Ιωάννη Ν. Γρηγοριάδη [Πανεπιστήμιο Bilkent, Άγκυρα] 'Θρησκεία και εθνικισμός στην Ελλάδα και την Τουρκία: μια 'ιερά σύνθεση'', 21.11.2017

Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας σας προσκαλεί στη διάλεξη του κ. Ιωάννη Ν. Γρηγοριάδη (Πανεπιστήμιο Bilkent, Άγκυρα) με θέμα "Θρησκεία και εθνικισμός στην Ελλάδα και την Τουρκία: μια 'ιερά σύνθεση'". Η διάλεξη θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων (αρ. 56) του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017, στις 20.30΄.

Περίληψη:

Με χρονική απόσταση περίπου ενός αιώνα, ο ελληνικός και ο τουρκικός εθνικισμός πέρασαν από την εχθρότητα απέναντι στη θρησκεία σε μια "ιερά σύνθεση" σύμφωνα με την οποία το έθνος και η θρησκεία δεν ήταν εχθροί, αλλά αλληλοσυμπληρώνονταν. Η μετακίνηση αυτή μπορεί να εξηγηθεί και στις δύο περιπτώσεις ως αναγκαιότητα για την ενοποίηση του πληθυσμού, με δεδομένη την εθνοτική, γλωσσική και πολιτισμική ποικιλομορφία του.

 

Αφίσα διάλεξης

Διάλεξη Εdward Harris [Επίτιμος Καθ., Πανεπιστήμιο Durham, Μεγ. Βρετανία] 'Many Occupations, Few Professions: Technical Specialization in the Classical and Hellenistic Greek Worlds', 14.11.2017, 20:30, αίθ. 56 (Συνεδριάσεων) Τμ. Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Παν.Κρήτης

Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής σας προσκαλεί στη διάλεξη του καθ. Edward Harris, ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου του Durham, με τίτλο:

«Many Occupations, Few Professions: Technical Specialization in the Classical and Hellenistic Greek Worlds».

Η διάλεξη θα δοθεί την Τρίτη 14.11, στην αίθουσα 56 (Συνεδριάσεων) του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, στις 20.30.

Αφίσα διάλεξης

Έκθεση: Ο Παντελής Πρεβελάκης ως ιστορικός της τέχνης

Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο φιλοξενεί την έκθεση με τίτλο Ο Παντελής Πρεβελάκης ως ιστορικός τέχνης. Στόχος της έκθεσης είναι η ανάδειξη μέρους της πολυδιάστατης πνευματικής δημιουργίας του Παντελή Πρεβελάκη (1909-1986), πεζογράφου, καθηγητή, τεχνοκρίτη και ιστορικού της τέχνης. Παρουσιάζονται όψεις της θεωρητικής και ερευνητικής ενασχόλησής του με την ιστορία της τέχνης, με υλικό από την προσωπική του βιβλιοθήκη και το αρχείο του, που φυλάσσονται στις Κλειστές Συλλογές της Βιβλιοθήκης.

Α' Δελτίο Τύπου για Τελετή Αναγόρευσης του Orhan Pamuk ως Επίτιμου Διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

 

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Τμήμα Φιλολογίας αναγορεύει τον Orhan Pamuk (Ορχάν Παμούκ), σε Επίτιμo Διδάκτορα του Τμήματος  Φιλολογίας, την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018, στην Αίθουσα "Παντελής Πρεβελάκης" – Ωδείο, στην παλαιά πόλη του Ρεθύμνου.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης τιμά τον Orhan Pamuk ως μεγάλο συγγραφέα με παγκόσμια αναγνώριση, κάτοχο του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας 2006, και ως μία δημοκρατική συνείδηση που δεν διστάζει να μιλήσει για το δίκιο του άλλου και για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

 

 

Βραδιά ποίησης με τη Ruth Padel

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

ΒΡΑΔΙΑ ΠΟΙΗΣΗΣ

Ruth Padel

MIGRATIONS - ΑΠΟΔΗΜΙΕΣ

 

Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής διοργανώνει βραδιά ποίησης με την διακεκριμένη Βρετανίδα ποιήτρια Ruth Padel. Η Ruth θα διαβάσει τα ποιήματά της στα Ελληνικά και στα Αγγλικά και θα μιλήσει για το θέμα της μετανάστευσης την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017, στις 20.30, στο Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο «Ξενία».

Η εκδήλωση αφιερώνεται στη μνήμη της Ελένης (Νέλας) Γιαννακοδήμου.

Παρακαλούμε δείτε στο αρχείο που ακολουθεί την πρόσκληση για την εκδήλωση

 

Ετήσια διάλεξη εις μνήμην Ι. Καμπίτση: Ισμήνη Τριάντη

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

18η ετήσια διάλεξη εις μνήμην Ι. Καμπίτση


Ισμήνη Τριάντη 
ε.τ. Διευθύντρια Ακροπόλεως Ομότιμη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων   Νέα μικρά μαρμάρινα γλυπτά από τη Δήλο  

 7 / 11 / 2017, ώρα 19:15  Αμφιθέατρο Β - Διδακτήρια Φιλοσοφικής Σχολής

7th ΕURIPA Rural Health Forum

 

2017, 7th EURIPA Health Forum, Crete Greece

Παρακαλώ δείτε παρακάτω στο αρχείο που ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου

 

 

 

Δαρβινική βραδιά με προσκεκλημένη τη Ruth Padel, τρισέγγονη του Δαρβίνου

Εκδηλώσεις για τα 10 Χρόνια της Έκθεσης ΜΦΙΚ

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, συμπληρώνοντας 10 χρόνια λειτουργίας στο κτήριο της παλιάς ηλεκτρικής στον κόλπο Δερματά, γιορτάζει και διοργανώνει 10 εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.

 

Μια Δαρβινική βραδιά με την Ρουθ Παντέλ, τρισέγγονη του Κάρολου Δαρβίνου. Η κ. Ρουθ Παντέλ θα μιλήσει στα Ελληνικά και στα Αγγλικά γύρω από ζωή του μεγάλου προγόνου της, ειδικότερα πώς πέτυχε να συνδυάσει την επιστημονική του εργασία με την οικογενειακή του ζωή και πώς το βάρος του μεγάλου ονόματος  επηρέασε την οικογένεια και τους άμεσους απογόνους του.  Η κα Παντέλ θα διαβάσει κάποια ποιήματα από το βιβλίο της Darwin - A Life inPoems (Δαρβίνος: η ζωή του σε ποιήματα).

Η Ρουθ Παντέλ είναι καθηγήτρια ποίησης στο King's College του Λονδίνου και Μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας για την Λογοτεχνία. Έγραψε τη διδακτορική της διατριβή στην Οξφόρδη στην Αρχαία Ελληνική, συμμετείχε στις ανασκαφές της Βρετανικής Σχολής στην Κνωσό και, κατά την παραμονή της στο Ηράκλειο (όπου έζησε ως ποιήτρια και συγγραφέας και συμμετείχε επίσης στην Χορωδία του Δήμου) δημοσίευσε δυο βιβλία από την διδακτορική της έρευνα πάνω στη αρχαία ελληνική τραγωδία

((In and Out of the Mind, Princeton University Press 1992, Whom Gods Destroy, Princeton University Press 1995)

(για περισσότερα ανατρέξτε στο www.ruthpadel.com)

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου. 

 

Για την εκδρομή στον Στρούμπουλα που δυστυχώς αναβλήθηκε λόγω ακατάλληλων καιρικών συνθηκών θα υπάρξει νέα ανακοίνωση. Οι εκδηλώσεις για τα 10 Χρόνια της Έκθεσης ΜΦΙΚ ανακοινώνονται στην επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου: http://www.nhmc.uoc.gr/el/ten-years

 

 

Βραδιά Tango & Μilonga με το τμήμα Tango της Χορευτικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΧΟΠΚ)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκδηλώσεις για τα 10 Χρόνια της Έκθεσης ΜΦΙΚ

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, συμπληρώνοντας 10 χρόνια λειτουργίας στο κτήριο της παλιάς ηλεκτρικής στον κόλπο Δερματά, γιορτάζει και διοργανώνει 10 εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.

Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου η ΧΟΠΚ (Χορευτική Ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης) έρχεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας για μια μελωδική, χορευτική βραδιά με την ομάδα Αργεντίνικου Tango. Η βραδιά θα ξεκινήσει στις 19:30 με μια σύντομη γνωριμία με το tango, μέσα από παιχνίδια κινήσεων και αλληλεπιδράσεων, υπό τον ήχο μουσικών που γεννήθηκαν σε παλιά λιμάνια. Στη συνέχεια, στις 21:00 θα ξεκινήσει η milonga, όπως λέγεται η βραδιά tango στην Αργεντινή, με όμορφες μουσικές επιλογές από την Αγγελική, μέλος της ΧΟΠΚ tangο. Η βραδιά είναι ανοικτή στο κοινό.

 

foto  foto

Ημερίδα: Εμίλ Ντυρκέμ (1858-1917): εκατό χρόνια μετά... Ιστορία των ερμηνειών και προοπτικές της έρευνας

Στις 15 Νοεμβρίου 2017 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον θάνατο του Γάλλου θεμελιωτή της Κοινωνιολογίας Εμίλ Ντυρκέμ. Το Τμήμα Κοινωνιολογίας διοργανώνει μια ημερίδα για τη σκέψη του και την εξέλιξή της μέσα από τις θέσεις του ανιψιού του Ανθρωπολόγου Μαρσέλ Μώς. Η ημερίδα θα λάβει χώρα στις 3 Νοεμβρίου 2017 από τις 11.00 ως τις 18.00 στην αίθουσα Α3 1 του Τμήματος Κοινωνιολογίας. Επιστημονικά υπεύθυνος ο καθηγητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας Μύρων Αχείμαστος.


Πρόσκληση

Αρχεία

Διάλεξη Δ. Τζιόβα στο ΙΜΣ-ΙΤΕ 1.11.2017

Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών/ΙΤΕ σας καλεί στη διάλεξη του Δημήτρη Τζιόβα με θέμα «Ο πρωτεϊκός Καζαντζάκης και οι αναθεωρήσεις του» Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου και ώρα 20.30

Αίθουσα Διαλέξεων ΙΜΣ, Νικηφόρου Φωκά 130, Ρέθυμνο

 

Δημήτρης Τζιόβας

Ο πρωτεϊκός Καζαντζάκης και οι αναθεωρήσεις του

Σε κάθε Καζαντζακική επέτειο αναγνωρίζεται μεν το γεγονός ότι τα μυθιστορήματά του διαβάζονται ακόμη, τίθεται όμως και το ερώτημα αν θα εξακολουθούν να έχουν την ίδια απήχηση στο μέλλον. Μπορεί ο Καζαντζάκης να χαίρει διεθνούς αναγνώρισης και προβολής και για δεκαετίες να έχει απήχηση στους νέους, τους ξένους και φυσικά τους Κρητικούς, παρόλα αυτά οι μεταπολεμικοί έλληνες κριτικοί και ομότεχνοί του τον υποτιμούσαν ως πεζογράφο. Έτσι κατέληξε να αποτελεί το κατεξοχήν παράδοξο για την ελληνική λογοτεχνία. Είναι δυνατόν έναν τόσο δημοφιλή συγγραφέα στο εξωτερικό να μην τον εκτιμά η κριτική του τόπου του; Πώς εξηγείται αυτό το παράδοξο και κατά πόσο έχει αλλάξει η κριτική στάση απέναντι στον Καζαντζάκη και το έργο του τις τελευταίες δεκαετίες; Για να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα η διάλεξη θα επικεντρωθεί σε τρεις προσπάθειες αναθεώρησης του καζαντζακικού έργου τα τελευταία χρόνια: την κριτική, την πολιτισμική και την έμφυλη. Η ανασκόπηση των αλλαγών στην προσέγγιση του Καζαντζάκη αποσκοπεί στο να δείξει ότι η διάρκεια της απήχησης ενός συγγραφέα βασίζεται στην ανανέωση και την αναθεώρηση των τρόπων που τον διαβάζουμε και στο βαθμό που το έργο του προσφέρεται ή ανταποκρίνεται σε νέες προσεγγίσεις.

 

(παρακαλούμε δείτε παρακάτω στο αρχείο που ακολουθεί την αφίσα της εκδήλωσης)

 

Σεμινάριο του ΚΕΜΕ-ΠΚ για τις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Δράσεις - Π. Λιβεράκος (6/11/2017)

 

Πάνος Λιβεράκος (UNDP  Regional Hub for Civil Service, Δρ. Πολιτικής Οικονομίας & Δημόσιας Πολιτικής του State University of New York,  Editor-in-Chief του International Journal of Civil Service Reform and Practices)

«Προτάσεις για ερευνητικά προγράμματα και μελέτες: ανίχνευση ευκαιριών, τεχνικές σχεδιασμού και παραγωγής προτάσεων»
 
Δευτέρα 6 Νοεμβρίου και ώρα 15.00 - 17.00
Αίθουσα Οπτικοακουστικών Μέσων (ΠΤΔΕ, Πανεπιστημιούπολη Γάλλου)

Παρακαλούμε δείτε παρακάτω στο αρχείο που ακολουθεί την  Πρόσκληση  

 

Διάλεξη Joanna Bourke [Καθηγήτρια Ιστορίας, Birkbeck College]

Joanna Bourke, Καθηγήτρια Ιστορίας, Birkbeck College,
«Σεξουαλική βία στην επιστήμη και την ιατρική: μία ιστορία»

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017, 20:30, αμφιθέατρο Β

Περίληψη:
Οι επαγγελματίες της ιατρικής παίζουν κεντρικό ρόλο στην εξέταση, θεραπεία και συμβουλευτική των θυμάτων σεξουαλικής βίας. Εξετάζοντας εξονυχιστικά το σώμα του θύματος, καθορίζουν κατά πόσο η αστυνομία θα θεωρήσει την επίθεση σοβαρή και θα υποκινήσει νομικές διαδικασίες. Γυναίκες, άντρες και παιδιά που κακοποιούνται σεξουαλικά εξαρτώνται από τους επαγγελματίες γιατρούς και ψυχιάτρους για σωματική και συναισθηματική φροντίδα. Η ομιλία διερευνά τις ιστορικές μετατοπίσεις στο ρόλο των γιατρών που ασχολούνται με θύματα σεξουαλικής βίας.

 

Αφίσα

Περίληψη-Βιογραφικό

Αρχεία

Πρόσκληση σε διάλεξη του κ.TIEN-HUI CHIANG, καθηγητή του Πανεπιστημίου Zhengzhou της Κίνας, την Τρίτη 31/10/2017

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης - ΚΕΜΕΙΕΔΕ - Συλλογή Αρβελέρ θα δοθεί διάλεξη του καθηγητή του Πανεπιστημίου Zhengzhou της Κίνας, κ. Tien - Hui Chlang με θέμα "The Social Academy of Social Capital in Chinese Society: How its School Heads Exercise Duality in a Institutionalized Context"

 

Παρακαλούμε δείτε παρακάτω στο αρχείο που ακολουθεί την αναλυτική πρόσκληση

Αναλυτική Πρόσκληση

 

Κλιματική αλλαγή, ηθική και δημοκρατία

Ομιλία: "Κλιματική αλλαγή, ηθική και δημοκρατία"
Κωνσταντίνος Κουκουζέλης, Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης
Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017, 19:00
Πολύκεντρο Νεολαίας Δήμου Ηρακλείου

Διοργάνωση: Συμπόσιο πολιτισμού

 

Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης των ερευνητών δράσης

Φέτος το Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης των ερευνητών δράσης θα γίνει 20-22 Οκτωβρίου 2017, φιλοξενείται στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου (αίθουσες Φιλοσοφικής Σχολής) και συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το συνέδριο αφορά άμεσα την εκπαίδευση και το ρόλο του εκπαιδευτικού, αλλά και τους επαγγελματίες της υγείας και κοινωνικής εργασίας, όπως φαίνεται από τις εισηγήσεις του επισυναπτόμενου προγράμματος.

 

Παρακαλούμε δείτε το πρόγραμμα του Διεθνούς συνεδρίου στο αρχείο που ακολουθεί

Πρόγραμμα Συνεδρίου

 

 

 

Διάλεξη Yucel Terzibasoglu (Πανεπιστήμιο Bogazici, Κωνσταντινούπολη) 'Rural Commons in Historical Perspective', 23/10/17, 20:30, Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, αίθ. 56

Στο πλαίσιο του προγράμματος διαλέξεων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας για το χειμερινό εξάμηνο, ο Yucel Terzibasoglu από το Πανεπιστήμιο Bogazici της Κωνσταντινούπολης, θα δώσει διάλεξη με θέμα "Rural Commons in Historical Perspective: Land and Collective Agrarian Practices in the Balkans and Anatolia" τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα 56 (Συνεδριάσεων) του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, στις 20.30.

Αφίσα διάλεξης

Απόφαση Συνέλευσης Τμήματος Ι&Α: 21/6/2017

 

Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας
Φιλοσοφική Σχολή - Πανεπιστημίου Κρήτης
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Τ.Κ.74100 ΡΕΘΥΜΝΟ

Επετειακή Ημερίδα 30 χρόνων Τμήματος Ψυχολογίας

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης,

Καθηγητής κ. Γεώργιος Παναγής έχει την τιμή και τη χαρά να σας προσκαλέσει

σε ημερίδα που οργανώνεται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από τη λειτουργία

του πρώτου Τμήματος Ψυχολογίας στην Ελλάδα και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 11:30 στο Ωδείο Ρεθύμνου.

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

 

Παρακαλούμε δείτε παρακάτω στο αρχείο που ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης

 

Αναλυτικό Πρόγραμμα Εκδήλωσης

 

 

ποστερ

Αρχεία

Τελετή Αναγόρευσης του Κωνσταντίνου Κριμπά, σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Βιολογίας

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Τμήμα Βιολογίας αναγορεύει τον Ομότιμο Καθηγητή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Κωνσταντίνο Κριμπά σε Επίτιμο Διδάκτορα.

Δαρβινική Δευτέρα με τον κ. Κριμπά

Η πρώτη Δαρβινική Δευτέρα της φετινής περιόδου θα συµπέσει µε την αναγόρευση του οµότιµου καθηγητή του Παν/µίου Αθηνών και τακτικού µέλους της Ακαδηµίας Αθηνών κ. Κριµπά σε επίτιµο διδάκτορα του Παν/µίου Κρήτης. Ο κ. Κριµπάς είναι επιφανής θεωρητικός και πειραµατικός ερευνητής της Εξέλιξης. Η αναγόρευση και η οµιλία του κ. Κριµπά µε τον τίτλο «Η Υποδοχή του Δαρβινισµού στην Ελλάδα» θα λάβουν χώρα τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 7.00 µµ στην «Αίθουσα Πολυµέσων» του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Πρόσκληση συμμετοχής φοιτητών στο « World Academic Expo (WAVE) 2017»

Ο εκπαιδευτικός μη-κερδοσκοπικός οργανισμός «Άφιξις» σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στο πρότυπο επιστημονικό εκθεσιακό συνέδριο «World Academic Expo (WAVE  που διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά στη Θεσσαλονίκη, στις 25 και 26 Νοεμβρίου 2017. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (κτίριο Μ2) και θα φιλοξενήσει παρουσιάσεις φοιτητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, φοιτητικών ομάδων και εταιριών start-up.

Το συνέδριο απευθύνεται σε φοιτητές κάθε επιπέδου (προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς) πανεπιστήμιων της Ελλάδας και του εξωτερικού και δίνει την ευκαιρία στους νέους επιστήμονες και ερευνητές να αποκτήσουν ουσιώδεις δεξιότητες μέσα από ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων, ετοιμάζοντας τους για μελλοντικές ακαδημαϊκές και μη καριέρες. 

 

Παρακαλώ δείτε παρακάτω στο αρχείο που ακολουθεί την αναλυτική Πρόσκληση

 

Αναλυτική Πρόσκληση

20η ετήσια διάλεξη εις μνήμην Νίκου Παναγιωτάκη: Αλέξης Πολίτης 'Η Βενετοκρατία με τα μάτια του Ρομαντισμού (1850-1880)' (Ηράκλειο, 23/10/2017)

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΒΙΚΕΛΑΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ-ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ – ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

20η ετήσια διάλεξη εις μνήμην Νίκου Παναγιωτάκη

Αλέξης Πολίτης
Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης

Η Βενετοκρατία με τα μάτια του Ρομαντισμού (1850-1880)

23/10/2017, ώρα 19.30
Αίθουσα «Μανόλη Καρέλλη» - Ηράκλειο


Η πρόσκληση και το πρόγραμμα της εκδήλωσης υπάρχουν στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.philology.uoc.gr/events/a/2017/1023-01/Prosklnsn.pdf

Πρόσκληση Επιστημονικής Ημερίδας με θέμα Οικογένεια και Κοινωνία: Δομές,Παρεμβάσεις, Προκλήσεις και Προοπτικές

Η Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος διοργανώνουν Επιστημονική Ημερίδα με Θέμα Οικογένεια και Κοινωνία: Δομές Παρεμβάσεις Προσκλήσεις & Προοπτικές

 

Παρακαλώ δείτε παρακάτω στο αρχείο που ακολουθεί την αναλυτική Πρόσκληση της Επιστημονικής Ημερίδας

Αρχεία

Διάλεξη: Dr. Renaud Gagné - Hyperborea Between Cult and Song: Theologies of Space in Archaic Greece (18/10/2017, 14:30)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΙΑΛΕΞΗ Dr. Renaud Gagné University of Cambridge

Hyperborea Between Cult and Song:
Theologies of Space in Archaic Greece

Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο του μαθήματος "Ομηρικές συνομιλίες: Εξάμετρες και πεντάμετρες συνθέσεις
της αρχαϊκής & κλασικής εποχής." 18 / 10 / 2017, ώρα 14:30 Αίθουσα Συνεδριάσεων Τμήματος Φιλολογίας

Διάλεξη: Professor Stephanie Hemelryk Donald - Child Migrants in World Cinema

 Διάλεξη  Professor Stephanie Hemelryk Donald: "Child Migrants in World Cinema"

 

Το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης διοργανώνει την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017 ώρα 20:30 στο 'Ξενία' στο Ρέθυμνο διάλεξη με τίτλο "Child Migrants in World Cinema" και ομιλήτρια την Καθηγήτρια Stephanie Hemelryk Donald.

Η ομιλία θα εξετάσει κινηματογραφικές ταινίες που αφορούν είτε άμεσα είτε έμμεσα το θέμα της πατρίδας/σπιτιού και της παιδικής ηλικίας στην σύγχρονη εποχή της εξαναγκαστικής μετανάστευσης και του εκτοπισμού, εποχή κατά την οποία οι παγκόσμιες συγκρούσεις δημιουργούν εκατομμύρια περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες και η σχέση ανάμεσα στον κινηματογράφο και την ιστορική καταγραφή αποκτά ξεχωριστή σημασία.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά. 

 

Σχετικά με την ομιλήτρια

Η Stephanie Hemelryk Donald είναι Καθηγήτρια Ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο New South Wales της Αυστραλίας όπου κατείχε τον τίτλο Future Fellow and Distinguished Professor του iCinema Research Centre. Στο παρελθόν διατέλεσε καθηγήτρια Κινεζικών Μελετών στα Media στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ, Foundation Dean του Media and Communication στο Πανεπιστήμιο RMIT της Μελβούρνης και επισκέπτρια καθηγήτρια του Centre for World Cinemas στο Πανεπιστήμιο του Λιντς. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στον κινηματογράφο, τα media και τις εμπειρίες των παιδιών στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού με έμφαση στον οπτικό πολιτισμό. Μερικά από τα βιβλία που έχει γράψει ή έχει επιμεληθεί είναι: Little Friends: Children’s Film and Media Culture in New China (2005), Tourism and the Branded City: Film and Identity on the Pacific Rim (συν-επιμέλεια, 2007), Inert Cities: Globalization, Mobility and Suspension in Visual Culture (συν-επιμέλεια, 2014), Childhood and Nation in Contemporary World Cinema: Borders and Encounters (συν-επιμέλεια, 2017) και There's no Place like Home: The Migrant Child in World Cinema (υπό έκδοση, 2017).

Παρακαλώ δείτε παρακάτω στα αρχεία που ακολουθούν το αναλυτικό Δελτίο Τύπου και το Πόστερ της Εκδήλωσης

Διάλεξη: Prof. Ewen Bowie - How have papyri and inscriptions changed our perceptions of Archilochus’ iambic and elegiac poetry since 1891? (17/10/2017, 11:30)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ
 


ΔΙΑΛΕΞΗ: Prof. Ewen Bowie Oxford University

ΘΕΜΑ: How have papyri and inscriptions changed
our perceptions of Archilochus’ iambic
and elegiac poetry since 1891?

Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο του μαθήματος "Ελεγεία και ίαμβος"

17 / 10 / 2017, ώρα 11:30
Αμφιθέατρο Γ - Διδακτήρια Φιλοσοφικής Σχολής

Σεμινάριο Grow Greek Tourism Online της Google για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης

Γνωρίζετε ότι το Grow Greek Tourism Online από την Google προσφέρει δωρεάν 3ωρο σεμινάριο πάνω σε ψηφιακές δεξιότητες για τον τουρισμό και όχι μόνο;

 

Με την υποστήριξη του Μεταπτυχιακού προγράμματος TIME-MBE στο Ρέθυμνο, την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου σας καλούμε να παρακολουθήσετε το σεμινάριο που πραγματοποιείται για τους φοιτητές και αποφοίτους του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς και για όλους τους ενδιαφερόμενους, για να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να δραστηριοποιείστε στο διαδίκτυο.

 

Στο 3ωρο σεμινάριο θα αποκτήσετε μία καλή βάση γνώσεων για τις μηχανές αναζήτησης, την ψηφιακή διαφήμιση, τα web analytics, και πολλά ακόμα και θα δείτε πως μπορείτε κι εσείς να αξιοποιήσετε το διαδίκτυο με σκοπό να  αναβαθμίσετε το βιογραφικό σας, να αναπτύξετε τις δεξιότητές σας, και να διεκδικήσετε θέσεις σχετικές με την online διαφήμιση.

 

Μετά την ολοκληρωμένη παρακολούθηση του σεμιναρίου θα λάβετε ηλεκτρονικά, εντός 1 εβδομάδας, βεβαίωση παρακολούθησης.

 

Εγγραφείτε και δηλώστε συμμετοχή εδώ: goo.gl/BBdtR2  για το 3ωρο σεμινάριο του Grow Greek Tourism Online. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας βάσει της σειράς εγγραφής  (ώρα προσέλευσης 15:30).

 

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017, 16:00-19:30

Αίθουσα Δ3, Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, Ρέθυμνο