Διάλεξη Şükrü Ilıcak [Ph.D., Harvard University]

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Τουρκολογία του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο κ. Şükrü Ilıcak, Διδάκτορας Παν/μίου Harvard, θα δώσει διάλεξη με θέμα "Οι μουσουλμάνοι Αλβανοί στην Ελληνική Επανάσταση" την Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά στην αίθουσα 56 (Συνεδριάσεων) του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, στις 20.30.

 

Αφίσα διάλεξης

 

Απόφαση Συνέλευσης Τμήματος Ι&Α 20 Δεκεμβρίου 2017

Αρχεία

Διάλεξη Τι θα μπορούσαν να πουν δύο Αθηναίοι του 5ου αι. π.Χ.;

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Διάλεξη

Γιώργος Καββαδίας
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Τι θα μπορούσαν να πουν
δύο Αθηναίοι του 5ου αι. π.Χ.;

15 / 5 / 2018, ώρα 19:00
Αμφιθέατρο Α - Διδακτήρια Φιλοσοφικής Σχολής

Θέμα της αποψινής διάλεξης είναι όσα θα είχαν να διηγηθούν δύο Αθηναίοι του 5ου αι. π.Χ. Ευρίσκονται μαζί με τα κτερίσματα τους σε δύο ιδιαίτερες προθήκες της αίθουσας 55 της Συλλογής Αγγείων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Οι δύο σκελετοί, μαζί με έναν τρίτο, βρέθηκαν το 1891-2 μέσα σε μαρμάρινες σαρκοφάγους, στην ανασκαφή του Οικοπέδου Σαπουντζάκη, στην οδό Πειραιώς, στο ίδιο αρχαίο νεκροταφείο όπου βρέθηκαν οι πασίγνωστοι αμφορείς του 8ου αι. αι. π.Χ., αυτοί που είναι γνωστοί ως αμφορείς του Διπύλου. Από την συνεργατική μελέτη, αφ’ ενός του οστεολογικού υλικού, που έγινε από την Δρ. Άννα Λάγια, και της αρχαιολογικής συνάφειας των κτερισμάτων αφ’ ετέρου, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε με αρκετή σαφήνεια πότε έζησαν, πως έζησαν, πότε και πως τάφηκαν, και φυσικά ποίων, κοσμοϊστορικής σημασίας, γεγονότων υπήρξαν οι δύο Αθηναίοι, μέτοχοι και μάρτυρες.

 

 

Διημερίδα: Κάρολος Δαρβίνος: Η Ζωή και το Έργο του

αφίσα

Τη Δευτέρα 14/5 και την Τρίτη 15/5 θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, Αίθουσα «Πειραματικό θέατρο», Διημερί

δα από ομάδα εθελοντών φοιτητών/τριών του Τμήματος Βιολογίας, με συν-διοργανωτές το Τμήμα Βιολογίας, την Περιφέρεια Κρήτης και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης.  Θέμα της διημερίδας θα είναι:

 

Κάρολος Δαρβίνος: Η Ζωή και το Έργο του

Σκοπός της εκδήλωσης αυτής είναι η ενημέρωση κυρίως των μαθητών Α΄θμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης, αλλά και του ευρύτερου κοινού της πόλης του Ηρακλείου, για την Εξελικτική Θεωρία, που διατύπωσε ο Δαρβίνος. Η εκδήλωση θα εστιάσει στο επιστημονικό του έργο, στα κίνητρα που τον οδήγησαν στη συγκεκριμένη μελέτη, στη μεθοδολογία που ακολούθησε και κυρίως στην επίδραση της θεωρίας του, στο να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο η ανθρωπότητα αντιλαμβανόταν την εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη γη.

Η δράση αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προβολής των επιστημονικών περιοχών στις οποίες δραστηριοποιείται το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και της γνωριμίας, με την Εξελικτική Θεωρία, των μαθητών του Νομού Ηρακλείου.

 

 

Πρόγραμμα 2

Πρόγραμμα 1