- Η δράση αυτή συμβάλλει στη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τιςΧώρες Εταίρους και αντανακλά τους στόχους, τις προτεραιότητες και αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Ενίσχυση της ελκυστικότητας της ανώτατης εκπαίδευσης της Ευρώπης και στήριξη των Ευρωπαϊκών Ανώτατων Ιδρυμάτων στα πλαίσια του διεθνούς ανταγωνισμού.
- Ενίσχυση των προτεραιοτήτων που αναφέρονται στα Ανακοινωθέντα: “Increasing the impact of EU Development Policy. an agenda for change” και "European Higher Education in the World".
- Ενίσχυση της διεθνοποίησης, της ποιότητας, της ίσης πρόσβασης και του εκσυγχρονισμού των Ιδρυμάτων Ανώτατης εκπαίδευσης προς τα ιδρύματα εκτός Ευρώπης με σκοπό την προώθηση της ανάπτυξης και στόχων που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική, την εθνική κυριαρχία, την κοινωνική συνοχή, την ισότητα, τη σωστή γεωγραφική ισορροπία και διαφοροποίηση.
- Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις αναπτυσσόμενες χώρες, σε φοιτητές με χαμηλό οικονομικο-κοινωνικό υπόβαθρο και σε φοιτητές με ειδικές ανάγκες.
- Προώθηση της μη τυπικής εκπαίδευσης και συνεργασίας με τις Χώρες Εταίρους στο πλαίσιο της νεολαίας.
Σύμφωνα με την Εθνική Μονάδα Συντονισμού (ΙΚΥ): «Σκοπός της δράσης είναι να καταστήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΧΑΕ) ελκυστικό σε διεθνείς φοιτητές και προσωπικό Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης ανά τον κόσμο, προωθώντας παράλληλα τη διεθνοποίηση των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Συνεργαζόμενα Ιδρύματα Εταίροι
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης συμμετέχει (ήδη από το ακαδημαϊκό έτος 2015-16) στη Δράση της Διεθνούς Κινητικότητας μεταξύ Χωρών του Προγράμματος (E.E.) και Χωρών Εταίρων στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+ .
Εγκριθέν σχέδιο ακαδ. έτους 2015-2017:
- Boston University, USA: κινητικότητα ενός εξερχόμενου φοιτητή του Π.Κ. για σπουδές
- Harvard University, USA: κινητικότητα ενός εξερχόμενου μέλους διδακτικού προσωπικού του Π.Κ. για διδασκαλία
Εγκριθέν σχέδιο ακαδ. έτους 2016-17:
- Stanford University, USA: κινητικότητα ενός εξερχόμενου μέλους διδακτικού προσωπικού του Π.Κ. για επιμόρφωση
Εγκριθέν σχέδιο ακαδ. έτους 2017-19:
- University of Belgrade, Serbia: κινητικότητα α) δύο εξερχόμενων μελών διδακτικού προσωπικού του Π.Κ. για επιμόρφωση και β) δύο εισερχόμενων μελών διδακτικού προσωπικού του Π.Κ. για διδασκαλία.
- Harvard University, USA: κινητικότητα α) ενός εξερχόμενου μέλους διδακτικού προσωπικού του Π.Κ. για επιμόρφωση, β) ενός εξερχόμενου φοιτητή του Π.Κ. για σπουδές, γ) ενός εισερχόμενου μέλους διδακτικού προσωπικού για επιμόρφωση και δ) ενός εισερχόμενου φοιτητή για σπουδές.
Εγκριθέν σχέδιο ακαδ. έτους 2018-20:
- Universidad de Concepcion, Chile, κινητικότητα: α) ενός εξερχόμενου φοιηττή του Π.Κ. για επιμόρφωση β) ενός εξερχομενου μέλους του διδακτικού προσωπικού του Π.Κ. για διδασκαλία γ) ενός εισερχόμενου φοιτητή για σπουδές και δ) ενός εισερχόμενου μέλους του διδακτικού προσωπικού για διδασκαλία
- Indian Institute Dehli, India, κινητικότητα: α) ενός εισερχόμενου μέλους διδακτικού προσωπικού για επιμόφωση, β) ενός εισερχόμενου φοιτητή για σπουδές
- University of Tehran, Iran (Republic of), κινητικότητα: α) ενός εισερχόμενου μέλους διδακτικού προσωπικού για επιμόρφωση β) δύο εξερχόμενοι φοιτητές για πρακτική
- Novosibirsk State University, Russian Federation, κινητικότητα: α) ενός εξερχόμενου φοιτητή του Π.Κ. για επιμόρφωση β) ενός εισερχομενου φοιτητή για επιμόρφωση γ) ενός εξερχόμενου μέλους του διδακτικού προσωπικού του Π,Κ. για επιμόρφωση γ) ενός εισερχομενου μελους του διδακτικού προσωπικού για επιμόρφωση δ) ενός εξερχόμενου μέλους του διδακτικού προσωπικού Π.Κ. για διδασκαλία και ε) ενός εισερχόμενου μέλους διδακτικού προσωπικού για διδασκαλία
Το Πρόγραμμα Erasmus+ «Διεθνής Κινητικότητα» ξεκίνησε πιλοτικά το ακαδημαϊκό έτος 2015-16 και συνεχίζεται με μεγαλύτερη ευελιξία και προοπτική. Σύμφωνα με το ΙΚΥ, που είναι η Εθνική Μονάδα Συντονισμού: «Σκοπός της δράσης είναι να καταστήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΧΑΕ) ελκυστικό σε διεθνείς φοιτητές και προσωπικό Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης ανά τον κόσμο, προωθώντας παράλληλα τη διεθνοποίηση των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ε.Ε.».
Στο πλαίσιο του ανωτέρου προγράμματος προβλέπεται η κινητικότητα φοιτητών (πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου), διδακτικού και διοικητικού προσωπικού μεταξύ των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης των χωρών που συμμετέχουν στο Erasmus+ (Ε.Ε. + Ισλανδία + Λιχτενστάιν + Νορβηγία + FYROM + Τουρκία) και εταίρων (τρίτων χωρών, εκτός Ευρώπης), ξεκινώντας την ακαδημαϊκή συνεργασία με ΑΕΙ όλου του πλανήτη (βλ. αναρτημένο πίνακα κατανομής προϋπολογισμού).
Η κινητικότητα αφορά σπουδές και πρακτική άσκηση (από το 2018), διδασκαλία και επιμόρφωση.
- Για την κινητικότητα φοιτητών και προσωπικού από και προς τις χώρες Εταίρους, θα πρέπει το ελληνικό Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης να υπογράψει Συμφωνία (Inter-institutional Agreement) με το Ίδρυμα στη χώρα Εταίρο. Υπογράφοντας τη Συμφωνία, τα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης των χωρών Εταίρων δεσμεύονται να τηρήσουν τους όρους που εμπεριέχονται στον Πανεπιστημιακό Χάρτη Erasmus+.
- Η διάρκεια μετακίνησης των φοιτητών είναι από 3 έως 12 μήνες και του προσωπικού από 5 ημέρες έως 2 μήνες αντίστοιχα.
- Τα Ιδρύματα που συμμετέχουν στη δράση «Διεθνής Κινητικότητα», θα πρέπει να αναγνωρίζουν τις πιστωτικές μονάδεςπου αποκτούν οι φοιτητές όσο βρίσκονται σε κάποια από τις χώρες Εταίρους ή στην Ελλάδα.
Για περαιτέρω πληροφορίες, δείτε τα αρχεία που επισυνάπτονται στη θεματική ενότητα «Διεθνής Κινητικότητα» ή επισκεφτείτε την αντίστοιχη σελίδα του ΙΚΥ (βλ. https://www.iky.gr/el/diethnhs-kinhtikothta-gia-foithtes-kai-proswpiko-anwtaths-ekpaideyshs).
Οδηγίες για την υποβολή σχεδίων 2019
- Ενημερωτικό σημείωμα ΙΚΥ Διεθνής Κινητικότητα 2019
- Eισήγηση για τη δράση της Διεθνούς Κινητικότητας - Hμερίδα ενημέρωσης Erasmus+ 17/12/2018
- Restrictions in participation in Erasmus+ for certain Partner Countries 2019
- Erasmus+ International Credit Mobility Handbook for Participating Organisations 2019
- Budget 2019
Γενικές οδηγίες
- Επείγουσα ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις επιλέξιμες κινητικότητες που αφορούν το West Africa Trust Fund Window για το Call 2018
- Erasmus+ International Credit Mobility Handbook for Participating Organisations 2017
- Σύντομη Παρουσίαση Διεθνούς Κινητικότητας (Tεχνικές Οδηγίες)
- Πρακτικός Οδηγός για τη Διεθνή Κινητικότητα_En_Version
- Πρακτικός Οδηγός για τη Διεθνή Κινητικότητα_Gr_Version
- Κατάλογος με τα συμμετέχοντα πανεπιστήμια και πληροφορίες για την χορήγηση βίζας σε υπηκόους τρίτων χωρών
- Erasmus+ Brochure International Dimension-2
- Frequently Asked Questions
- Χώρες Εταίροι κονδύλια και κινητικότητες
- Οδηγός προετοιμασίας & υλοποίησης κινητικοτήτων εκτός χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Εντυπα και Χρηματοδότηση Εγκεκριμένων Σχεδίων Διεθνούς Κινητικότητας 2017-2019
- Inter-institutional agreement
- Ποσά επιχορήγησης μετακινουμένων (φοιτητές και προσωπικό)
- Σύμβαση Επιχορήγησης
- Mobility agreement for staff training
- Grant agreement for Erasmus+ Teaching and Training
- Grant agreement for Erasmus+ Studies
- Αίτηση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος
- Οδηγίες προς μετακινούμενους
ΟΔΗΓΟΣ ΚΑ107: Erasmus+ International Credit Mobility: Handbook for Higher Education Institutions
ΝΕO:
- Προκήρυξη Eγκεκριμένου Σχεδίου Διεθνούς Κινητικότητας Erasmus+ 2018-2019 ΣΠΟΥΔΕΣ (Ηνωμένες Πολιτείες)
- Προκήρυξη Eγκεκριμένου Σχεδίου Διεθνούς Κινητικότητας Erasmus+ 2018-2019 ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ (Ηνωμένες Πολιτείες)
- Προκήρυξη Eγκεκριμένου Σχεδίου Διεθνούς Κινητικότητας Erasmus+ 2017-2019 (Σερβία)
- Προκήρυξη Εγκεκριμένου Σχεδίου Διεθνούς Κινητικότητας Erasmus+ 2015-2017 (Ηνωμένες Πολιτείες)
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ERASMUS+ (αριθ. πρωτ. 6841/26-05-2017)
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ERASMUS+ (αριθ. πρωτ. 581/19-1-2017)