Έμβλημα Πανεπιστημίου Κρήτης

Το έμβλημα του Πανεπιστημίου Κρήτης βασίζεται σε ελληνιστικό νόμισμα της Γόρτυνας (430-300 π.χ) και παριστάνει την Ευρώπη σε στάση στοχασμού, καθισμένη σε κλάδους ελαίας.


Το έμβλημα είναι σχεδιασμένο σε μετάλλιο από τη γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη.

ΛΟΓΟΤΥΠΟ

Η απόφαση για την ανάθεση της σχεδίασης του εμβλήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης ελήφθη το 1992 µε απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου.

Πρύτανης ήταν ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής Γεώργιος Γραµµατικάκης και την παρακολούθηση του έργου ανέλαβε ο τότε Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αν. Καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας, Νικόλαος Φαράκλας.

Η γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη ανέλαβε την καλλιτεχνική επιμέλεια του εμβλήματος και επεξηγεί  « ...Η Ευρώπη στην Κρήτη και από εκεί η αρχή του πολιτισµού στην Ευρώπη! Η ζωή του πολιτισµού του ανθρώπου ξεκινάει από εκείνην και συµβολικά αναπτύσσεται σπείρα από τον οµφαλό της που περιέρχεται όλου του χώρου και την λέξη ΕΥΡΩΠΗ και επιστρέφει στην πίσω πλευρά του νοµίσµατος και αγκαλιάζει µε στεφάνι το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ και την Κρητική Θάλασσα. Το τόξο υποδηλώνει την ξανά-επιστροφή της σπείρας προς τα µπρος. Μια αέναη κίνηση ζωής θανάτου – ζωής όπως συµβολίζουν από την αρχαιότητα αυτά τα σύµβολα. Η ελιά όπως είπαµε σύµβολο ειρήνης.

Τα πέντε κλαδιά ελιάς, πέντε ήπειροι, ειρηνικά συνδεδεμένοι µε την µητέρα Ευρώπη.

Η σπείρα στο κέντρο της Ευρώπης, στον οµφαλό, θυµίζει σαλίγκαρο, σύµβολο ζωής και τροφής στον αρχαίο Κρητικό Πολιτισµό. Εξ’ άλλου πίσω η απόδειξη της σπείρας είναι σαν απόληξη γοργόνας».