Τελετή Ορκωμοσίας Τμημάτων Φιλοσοφικής

Η ΤΕΛΕΤΗ ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ

 

Τελετή Ορκωμοσίας Τμημάτων Φιλοσοφικής

 

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020, 9:00-11:30

Αμφιθέατρτο Δ3

Πανεπιστημιούπολη Γάλλου

Τελετή αναγόρευσης του Gregory Nagy σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ


Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Τμήμα Φιλολογίας αναγορεύουν τον διαπρεπή καθηγητή Κλασικών Σπουδών του Harvard και διευθυντή του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών, Gregory Nagy, Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας, την  Πέμπτη 12 Μαρτίου, ώρα 7.00 μ.μ., στην Αίθουσα "Παντελής Πρεβελάκης" – Ωδείο, στην παλαιά πόλη του Ρεθύμνου.

 

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης τιμά τον Gregory Nagy για την καινοτόμο συνεισφορά του στη μελέτη των ομηρικών επών, αλλά και της αρχαϊκής ποίησης συνολικά, την ενίσχυση και προώθηση της έρευνας μέσω του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών και την προσφορά του στη διάχυση της γνώσης στην κοινωνία μέσω της εκτενούς χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών με στόχο την ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση.

Ο Gregory Nagy γεννήθηκε στη Βουδαπέστη το 1942. Γιος διαπρεπούς μουσικού μετοίκισε σε μικρή ηλικία με την οικογένειά του πρώτα στον Καναδά και στη συνέχεια στις ΗΠΑ. Είναι παντρεμένος με την Olga M. Davidson, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μουσουλμανικών Κοινωνιών και Πολιτισμών, Boston University, με την οποίαν έχουν δύο παιδιά.

Ο Nagy σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Indiana (ΒΑ 1962) και στο Harvard (διδάκτωρ 1966). Δίδαξε στο Harvard (1966-73), στο Johns Hopkins (1973-75) και επέστρεψε στο Harvard το 1975, όπου και διδάσκει ως σήμερα (από το 1984 κατέχει την έδρα Francis Jones). Το 2000 εξελέγη διευθυντής του Center for Hellenic Studies, ενός σπουδαίου ερευνητικού κέντρου του Harvard στη Washington DC. To 2008 ίδρυσε ένα αδελφό ίδρυμα στο Ναύπλιο. Χαρακτηριστικό της κατεύθυνσης που έδωσε ο Nagy και στα δύο ιδρύματα είναι η εξωστρέφεια και η εκτεταμένη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών στην έρευνα και τη διδασκαλία με πρωταρχικό σκοπό την ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση.

Πνευματικά ο Nagy ανήκει στη σχολή των Milman Parry και Albert Lord, των οποίων οι έρευνες στη σερβοκροατική παράδοση έφεραν επανάσταση στην κατανόηση του ύφους, του τρόπου και των συνθηκών σύνθεσης των ομηρικών επών. Ο Nagy είναι ανανεωτής της θεωρίας της προφορικότητας, την οποίαν έχει εμπλουτίσει και διευρύνει για να ερμηνεύσει τη σύνθεση και εκτέλεση του συνόλου της αρχαϊκής ποίησης, επικής και λυρικής, εντάσσοντάς την στο ιστορικό και πολιτισμικό της πλαίσιο. Έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες μελέτες, έχει εποπτεύσει πάνω από 50 διδακτορικές διατριβές και έχει λάβει πλήθος τιμητικών διακρίσεων σε όλον τον κόσμο, ανάμεσα στις οποίες και το Παράσημο του Ταξιάρχη τoυ Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας το 2019. Αναλυτικό βιογραφικό στην ιστοσελίδα:  https://chs.harvard.edu/CHS/article/display/1503

Ο Nagy διακρίνεται για την ευγένεια και την αμεσότητά του καθώς και τη διάθεση προσφοράς ιδιαιτέρως στους μη προνομιούχους.

«Περί φύσεως: Από τους “φυσιολόγους” της Ιωνίας στη σύγχρονη οικολογία»

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ

 

«Περί φύσεως: Από τους “φυσιολόγους της Ιωνίας στη σύγχρονη οικολογία»

Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020 / 19:00-20:30

Φοιτητικό και Πολιτιστικό Κέντρο «Ξενία», Ρέθυμνο 

 

Την Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020 και ώρα 19:00, στο Φοιτητικό και Πολιτιστικό Κέντρο «Ξενία» του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση λόγου με προσκεκλημένο ομιλητή τον Θεόδωρο Παπαγγελή, Καθηγητή Λατινικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης & Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα: «Περί φύσεως: Από τους “φυσιολόγους της Ιωνίας στη σύγχρονη οικολογία». Η ομιλία εντάσσεται στο πλαίσιο του φετινού κύκλου της ετήσιας σειράς εκδηλώσεων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Events Series 2020, με γενικό τίτλο: «Ευτοπία, Δυστοπία, Ουτοπία: Η αισθητική και η πολιτική του περιβάλλοντος».

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό και πραγματοποιείται από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

 

To ετήσιο πρόγραμμα Events Series εντάσσεται στις δραστηριότητες του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard (ΚΕΣ) που απευθύνονται στο ευρύ κοινό, επεκτείνοντας τη διεθνή παρουσία και προσφορά του Harvard, και συμπληρώνοντας την αποστολή του. Απώτερος σκοπός των ποικίλων επιστημονικών και επιμορφωτικών δραστηριοτήτων του ΚΕΣ στο Ναύπλιο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας είναι η προαγωγή της μελέτης του ελληνικού πολιτισμού, καθώς και η ανάδειξη των ανθρωπιστικών αξιών του.

 

Σύντομη περίληψη της ομιλίας

Ανασκόπηση των αντιλήψεων για τη φύση ως οντολογικό παράγοντα και φυσικό περιβάλλον με έμφαση στο αντιθετικό ζεύγος φύση-πολιτισμός. Ο ελληνικός φιλοσοφικός στοχασμός, ο χριστιανισμός, ο Ρομαντισμός και οι τροπές της σύγχρονης περιβαλλοντικής και οικολογικής συζήτησης αποτελούν, μεταξύ άλλων, τους σημαντικότερους κόμβους της παρουσίασης.

 

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του Θεόδωρου Παπαγγελή

Ο Θεόδωρος Παπαγγελής σπούδασε κλασική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.  Ασχολήθηκε κυρίως με τη λατινική ποίηση της εποχής του Αυγούστου.  Μετέφρασε την Ερωτική Τέχνη και τις Μεταμορφώσεις (ανθολόγιο) του Οβιδίου, και πιο πρόσφατα την Αινειάδα του Βιργιλίου.  Είναι καθηγητής της Λατινικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ και από το 2013 τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

ποστερ

Τελετή αναγόρευσης του καθηγητή John Kenyon Davies σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ


Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας αναγορεύουν τον διαπρεπή καθηγητή John Kenyon Davies Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας.  Ο John Kenyon Davies είναι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και Ομότιμος Καθηγητής - κάτοχος της έδρας Rathbone στην Αρχαία Ιστορία & Κλασική Αρχαιολογία, στο Πανεπιστήμιο Liverpool / Mεγάλη Βρετανία.  Η αναγόρευση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Μαρτίου, ώρα 12.00, στο Aμφιθέατρο Β΄ της Φιλοσοφικής Σχολής, στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, στο Ρέθυμνο.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης τιμά τον καθηγητή John Kenyon Davies όχι μόνο για την καθοριστική συμβολή του στην έρευνα για την Αθηναϊκή Δημοκρατία, αλλά και συνολικά για τη διάνοιξη νέων οριζόντων στο πεδίο της Αρχαίας Ιστορίας, για την ερευνητική του πολυτροπία και τη διδακτική του δεινότητα, για την ευρεία διοικητική του εμπειρία και για τη σταθερή υποστήριξή του προς το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ο John Kenyon Davies  γεννήθηκε το Σεπτέμβριο 1937 στην Ουαλία, στην πόλη Cardiff της Μεγάλης Βρετανίας, και έζησε στο Manchester, στην Οξφόρδη, στο Saint Andrews (Σκωτία) και στο Liverpool, έχοντας επισκεφτεί με υποτροφίες το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στη Washington DC, την  Pennsylvania, την Αθήνα και τη Bologna. Παντρεύτηκε δύο φορές: αρχικά, το Σεπτέμβριο 1962, την Anna Elbina Laura Margherita Morpurgo από το Μιλάνο, μετέπειτα Καθηγήτρια Συγκριτικής Ινδοευρωπαϊκής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Από το δεύτερό του γάμο, το 1978, με την Νicola Jane Perrin από το Cambridge, δικηγόρο, απέκτησε δύο παιδιά, τον Martin και την Penelope.

Ο Davies αποφοίτησε με άριστα το 1959 από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου ολοκλήρωσε και τη διδακτορική του διατριβή, υπό την εποπτεία του περίφημου καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας, David Lewis (1966). Η τρίτομη διδακτορική του διατριβή, με τίτλο Αthenian Propertied Families, 600-300 π.Χ., συνιστούσε μια μνημειώδη απόπειρα καταγραφής των αρχαίων Αθηναίων που κατείχαν έγγειο ιδιοκτησία, συνδυάζοντας φιλολογικές με κυρίως επιγραφικές μαρτυρίες. Το κύριο σώμα της μελέτης αυτής, μαζί με μία σύντομη εισαγωγή, δημοσιεύτηκε σύντομα, το 1971, ενώ η αρχική της εισαγωγή δημοσιεύτηκε δέκα χρόνια αργότερα, με τον τίτλο Wealth and the Power of Wealth in Classical Athens. Μετέφερε εξάλλου τo ενδιαφέρον του για την οικονομική και κοινωνική ιστορία και σε άλλες περιόδους, όπως η Ελληνιστική εποχή, με συντονισμένες πρωτοβουλίες. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης (κολλέγια Μerton, 1960-61 & 1962-63, Balliol, 1963-65, & Oriel, 1968-1977), του Saint Andrews (1965-1968), της Pennsylvania και στο Πανεπιστήμιο του Liverpool, ως Καθηγητής – κάτοχος της έδρας Rathbone στην αρχαία ιστορία και την κλασική αρχαιολογία (1977-2003).  Από τη θέση αυτή διατέλεσε αντιπρύτανης στο Πανεπιστήμιο του Liverpool (1986-1990) και μέλος της Leverhulme Trust. Έχει διατελέσει επιμελητής επιφανών περιοδικών στις Κλασικές Σπουδές, όπως το Journal of Hellenic Studies και τα Archaeological Reports. Έχει προεδρεύσει στη Συμβουλευτική Επιτροπή του Ινστιτούτου Κλασικών Σπουδών στο Λονδίνο, έχει αναπτύξει σχέσεις με τη Βρετανική Σχολή Αθηνών, έχει συμμετάσχει σε σημαντικά προγράμματα όπως το Lexicon of Greek Personal Names και η επανέκδοση του τόμου των επιγραφών Inscriptiones Graecae II3 για την αρχαία Αθήνα. Τη σημασία της προσωπικής του έρευνας για την αρχαία ιστορία καταδεικνύει η χρηματοδότηση από το ίδρυμα Leverhulme Trust μιας ερευνητικής θέσης στη βαθμίδα του καθηγητή (Leverhulme Research Professorship). Είναι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, Μέλος της Εταιρείας Αρχαιογνωστών (Society of Antiquaries) και αντεπιστέλλον μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Έχει δημοσιεύσει και επιμεληθεί πληθώρα μελετών και έχει εποπτεύσει πολλές διδακτορικές διατριβές, ενώ πολλοί από τους φοιτητές και συνεργάτες του εργάζονται πλέον ως ιστορικοί και αρχαιολόγοι. Συγκαταλέγεται αναμφισβήτητα  στους επιφανέστερους ιστορικούς της ελληνικής αρχαιότητας, και στους ελάχιστους πλέον ειδικούς μελετητές της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και της αρχαίας οικονομίας.

 

Προς τιμήν του Kαθηγητή J. K. Davies το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών / ITE συνδιοργανώνουν διεθνές επιστημονικό συνέδριο στο Ρέθυμνο, με τίτλο “Historical Change in the Ancient Aegean”, στις 13-15 Μαρτίου 2020 (13/3: Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, Νικηφόρου Φωκά 130 & 14-15/3: Πολιτιστικό Κέντρο Ξενία, Ψαρρού 46).

 

 

Ηistorical change in the ancient Aegean:

Συνέδριο προς τιμήν του John Kenyon Davies (Ρέθυμνo, 13-15 Μαρτίου 2020)

 

Στη μακρόχρονη ακαδημαϊκή του πορεία ο Kαθηγητής J. K. Davies συνέβαλε καθοριστικά στη μελέτη της αρχαϊκής, της κλασικής και ελληνιστικής περιόδου. Ομολογουμένως ελάχιστων ιστορικών το έργο διαμόρφωσε τους τρόπους με τους οποίους προσεγγίζουμε και τις τρεις παραπάνω περιόδους της αρχαίας Ελληνικής ιστορίας, όπως αυτό του Davies. Ωστόσο η συμβολή του ξεχωρίζει όχι μόνο εξαιτίας του ιδιαίτερα εκτενούς χρονικού της εύρους, αλλά και για τη θεματική της ποικιλία. Οι συμβολές του συγκεκριμένου ερευνητή στη μελέτη της κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας, της ιστορίας των θεσμών, της ιστορίας της πολιτικής, της κρατικής διαμόρφωσης  και του πολέμου, στη θρησκευτική και πολιτισμική ιστορία, στην επιγραφική και στη μελέτη των αρχαίων κειμένων, είναι αναμφισβήτητα μείζονος σημασίας. Προκειμένου να τιμήσουν τον καθηγητή Davies για τη συμβολή του στη μελέτη της αρχαίας Ελληνικής ιστορίας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών συνδιοργανώνουν ένα διεθνές συνέδριο που επενδύει στο έργο του Davies, προκειμένου να διερευνηθεί ένα μείζον ζήτημα της αρχαίας Ελληνικής ιστορίας: αυτό της ιστορικής αλλαγής στις πολυσχιδείς εκφάνσεις της. Οι προσκεκλημένοι ομιλητές καλούνται να εξετάσουν ποικίλες μορφές ιστορικών μεταβολών (πολιτικών, στρατιωτικών, νομικών, θεσμικών, κοινωνικών, οικονομικών, θρησκευτικών, ταυτοτικών), τις περιοδοποιήσεις και τα αφηγήματα που σχετίζονται με τις παραπάνω μεταβολές, τις μεταβολές στη φύση των πηγών μας και στο πώς αυτές αποτυπώνουν ή αντικατοπτρίζουν  την ιστορική αλλαγή. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο Κρήτης, στις 13-15 Μαρτίου 2020. Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. την ιστοσελίδα του συνεδρίου, https://historicalchange.ims.forth.gr/

Πρόσκληση

Αφίσα

Αφίσα συνεδρίου

Πρόγραμμα Συνεδρίου

Διάλεξη: «Το ’21 και ο ευρωπαϊκός φιλελληνισμός»

 

Η ΔΙΑΛΕΞΗ ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ

 

Η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνης και την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, διοργανώνει σειρά ομιλιών για την Επανάσταση του 1821 και το Ελληνικό κράτος, με εξέχοντες ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Πρώτη Διάλεξη

 Σκεφτόμαστε το ’21

 

Roderick Beaton

«Το ’21 και ο ευρωπαϊκός φιλελληνισμός»

 

Τρίτη 10 Μαρτίου 2020, ώρα 20.30

Αίθουσα Παντελής Πρεβελάκης (Ωδείο)

Εμμ. Βερνάρδου 1, Παλαιά Πόλη, Ρέθυμνο

 

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει ο Αλέξανδρος Αγγελάκης,

τραγουδώντας επαναστατικούς θουρίους.

 

Η ίδια ομιλία θα επαναληφθεί την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020 στις 19:30΄,

στο Αμφιθέατρο 'Γιάννης Περτσελάκης' του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

 

Οι επόμενες ομιλίες

 

31.3.2020: Χρήστος Λούκος, Όψεις της ζωής των επαναστατών κατά το 1821

Ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

 

19.5.2020: Γιάννης Βούλγαρης, 1821-2021: η «παράδοξη» νεοτερικότητα της Ελλάδας

Ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου

 

 

Ομιλία: «Χάνδαξ, το βόρειο θαλάσσιο μέτωπο»

«Χάνδαξ, το βόρειο θαλάσσιο μέτωπο»

στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης - Πανεπιστήμιο Κρήτης με την κυρία Αθηνά Κυριακάκη - Σφακάκη συνδιοργανώνουν κύκλο ομιλιών με γενικό τίτλο «Ξεναγικά αναθήματα στο Ηράκλειο». Η κυρία Σφακάκη, ξεναγός και συγγραφέας βιβλίων αρχαιολογικού και ιστορικού περιεχομένου, θα μιλήσει, την Κυριακή 8 Μαρτίου και ώρα 12:00 το μεσημέρι, στην αίθουσα Πολυμέσων του ΜΦΙΚ, για τις συνοικίες της πόλης του Χάνδακα.

Η Κιζίλ Τάμπι, η δυτικότερη συνοικία  του Χάνδακα, εκτεινόταν από τον προμαχώνα του Αγίου Ανδρέα μέχρι την οδό Σαβαθιανών. Στην Κιζίλ Τάμπια ο Δεφδεντάρ αφέντης οικοδόμησε το 1672 το  τέμενος  της κατάκτησης. Στη συνοικία Αχμέτ Μπαλτά Αγά, από την οδό Σαβαθιανών μέχρι το βόρειο τέλος της σημερινής οδού Χάνδακος, ο ναός  του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου μεταβλήθηκε σε Μπαλτά Αγά Τζαμίσι και πίσω του υπήρχε τεκές. Άλλες συνοικίες της πόλης ήταν η Συνοικία Σουλτάν Ιμπραήμ, ανατολικά της οδού Χάνδακος μέχρι τη δυτική πλευρά της Ρούγα Μαϊστρα, η συνοικία των αρχοντικών, γύρω από τη μονή του Αγίου Πέτρου των Δομηνικανών, του Σουλτάν Ιμπραήμ Τζαμίσι. Η Συνοικία Χουγκιάρ, είχε αναπτυχθεί γύρω από τη Μονή του Αγίου Φραγκίσκου, στον προμαχώνα Σαμπιονάρα. Ο ναός είχε μεταβληθεί σε Χουγκιάρ τζαμίσι μετά την άλωση της Candia το 1669. Η εξωτερική πύλη Σαμπιονάρα (=πύλη  της άμμου), ήταν μια από τις εξόδους από την πόλη Candia, μετέπειτα Χάνδακα, προς τη θάλασσα.

Οι ομιλίες πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Πολυμέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, με ελεύθερη είσοδο. 

Αμέσως μετά ακολουθεί ξενάγηση στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

 

poster

Ημερίδα: 'Εγκέφαλος και Υγεία - από την παιδική στην εφηβική ηλικία'

Ημερίδα: "Εγκέφαλος και Υγεία - από την παιδική στην εφηβική ηλικία"

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020, 9:00

Μουσείο Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης

poster

Ο πρίγκιπας χαρταετός… ταξιδεύει στις Ερήμους!

του Μουσείου τα παραμύθια μήνας Μάρτης!

Ο πρίγκιπας χαρταετός… ταξιδεύει στις Ερήμους!

στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Δύο είναι τα παραμύθια του Μάρτη και της άνοιξης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης! Το 1ο παραμύθι του Μάρτη το αφηγείται η  Ελένη Μπετεινάκη την Κυριακή 1 Μάρτη και το 2ο παραμύθι του Μουσείου την Κυριακή 15 Μάρτη γράφεται από μικρούς και μεγάλους! Μια οικογενειακή δραστηριότητα εμπνευσμένη από τα οικοσυστήματα του Μουσείου που αναμένει να εκδοθεί τον Σεπτέμβρη του 2020.

 

Κυριακή 1 Μάρτη, στις 11:00 

Ο πρίγκιπας χαρταετός… από την Ελένη Μπετεινάκη!

Στην μέση μέση του μεγάλου ωκεανού της Φαντασίας στη Χώρα των Παραμυθιών υπήρχε ένα παράξενο νησί. Το νησί του Πηγαινέλα. Ένα νησί με τους πιο ιδιόμορφους κατοίκους ολόκληρου του κόσμου. Άνθρωποι που όλη μέρα γλένταγαν, γελούσαν, έπαιζαν και τραγουδούσαν. Και δούλευαν μόνο όταν είχαν κέφι και διάθεση. Eκεί ήταν και το μεγάλο παλάτι του βασιλιά Γαργαλίτσα του Α΄. Γυναίκα του ήταν η πιο χαρούμενη, η πιο γελαστή ή πιο χορευταρού βασίλισσα, η Αποκριά…

Δραστηριότητα: Φτιάχνουμε μικρούς χαρταετούς με χρωματιστά χαρτιά ….

 

Κυριακή 15 Μάρτη, στις 11:00

Ταξιδεύω στις Ερήμους του ΜΦΙΚ!

Με τη δύναμη της φαντασίας και της πένας μας ταξιδεύουμε στις ερήμους! Μία οικογενειακή δραστηριότητα δημιουργικής γραφής! Ακολουθώντας τις λειτουργίες του Vladimir Propp στη Μορφολογία του παραμυθιού η ομάδα του Μουσείου ετοίμασε ένα φυλλάδιο πυξίδα. Γονείς και παιδιά ακολουθώντας τα βήματα του φυλλαδίου δημιουργούν το δικό τους παραμύθι!

Το Μουσείο θα συγκεντρώσει τις ιστορίες και τα παραμύθια μαζί με τις ζωγραφιές και θα τα εκδώσει σε ηλεκτρονική μορφή σε έναν συγκεντρωτικό τόμο που θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβρη του 2020!

Η δραστηριότητα περιλαμβάνεται στην τιμή εισόδου του Μουσείου

Διάλεξη: “Σχέσεις Ελλήνων και γηγενών στη Σικελία κατά το πρώτο μισό του 5ου αιώνα”

Στο πλαίσιο του προγράμματος διαλέξεων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας για το εαρινό εξάμηνο και του ΠΜΣ “Αρχαίος Μεσογειακός Κόσμος – Ιστορία & Αρχαιολογία”, ο κ.  Ανδρέας Μοράκης (πανεπιστημιακός υπότροφος, Τμήμα Ι-Α, Πανεπιστήμιο Κρήτης) θα δώσει διάλεξη με θέμα “Σχέσεις Ελλήνων και γηγενών στη Σικελία κατά το πρώτο μισό του 5ου αιώνα” την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα 56 (Συνεδριάσεων) του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, στις 20.30.

Τελετή Εγκαινίων του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας «SCIENCE IN THE CITY» | Κυριακή 8 Μαρτίου 2020, ώρα 11.00 Π.Μ.

 

Το Εργαστήριο Διδακτικής Θετικών Επιστημών (ΕΔΘΕ) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου λειτουργεί στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου (στον χώρο της πρώην βιβλιοθήκης, Αγίας Βαρβάρας 4) το νεοσύστατο Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας “Science in the City”. Ο χώρος αυτός φιλοξενεί διερευνητικές δραστηριότητες σχετικά με έννοιες και φαινόμενα των Φυσικών Επιστημών αξιοποιώντας τις Νέες Τεχνολογίες, όπως τάμπλετ, κινητά, γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, διαδραστικό πίνακα, εκπαιδευτική ρομποτική κ.ά.

Οι δραστηριότητες αυτές, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί από προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες του ΕΔΘΕ του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης στο πλαίσιο ερευνητικών εργασιών, απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε μαθητές και των τριών βαθμίδων της εκπαίδευσης, οι οποίοι επισκέπτονται το χώρο σε προκαθορισμένες μέρες και ώρες κάθε εβδομάδα.

Την Κυριακή 8 Μαρτίου 2020 και ώρα 11.00 π.μ. θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του  “Science in the City”

 Πρόσκληση

 

Θεατρική παράσταση: Οι Άθλιοι, Victor Hugo

Οι Άθλιοι, Victor Hugo | 27 και 28 Φεβρουαρίου στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

Ώρα έναρξης: 21:00

H θεατρική ομάδα των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης (Σχολές Ηρακλείου) παρουσιάζει το πολυβραβευμένο μιούζικαλ «Οι Άθλιοι» του Β. Ουγκώ που έγινε ταινία το 2012 σε στίχους και μουσική των Alain Boubbil και Claude – Michel Shonberg.

Στην φετινή παραγωγή συμμετέχουν 48 φοιτητές.

Οι Συντελεστές της παράστασης είναι:
Σκηνοθεσία: Γιώργος Αντωνάκης
Απόδοση κειμένου στα ελληνικά: Ροδούλα Ζιούβα (ΘΟΠΚ)
Απόδοση στίχων τραγουδιών: Μαρία Θεοδωράκη,Κώστας Καραγεώργος, Γιώργος Κτιστάκης (ΘΟΠΚ)
Μουσική: Claude – Michel Shonberg, Alain Boubbil, Jean – marc Natel
Μουσική Διδασκαλία: Ορέστης Κουσαθανάς
Κινησιολογία: Στεφανία Σπυροπούλου
Κοστούμια - Σκηνικά: Άννα Χιλετζάκη
Ήχος – Φωτισμοί - Εφέ: Βαγγέλης Παντούλας
Αφίσα - Πρόγραμμα: Χρυσόστομος Σπετσίδης
Teaser promo: Στέλλα Μελιγκουνάκη

Η παράσταση έχει παρουσιαστεί  στο Φοιτητικό Κέντρο τον Μάιο 2019 και στο κηποθέατρο Μάνος Χατζηδάκης τον Αύγουστο του 2019

Διάλεξη: Συναίσθημα και Κωμική Πλοκή: Όψεις του Έρωτα στη 'Σαμία' του Μενάνδρου

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΙΑΛΕΞΗ

Ανδρέας Φουντουλάκης
Πανεπιστήμιο Κρήτης - Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης

Συναίσθημα και Κωμική Πλοκή:
Όψεις του Έρωτα στη 'Σαμία' του Μενάνδρου

Η διάλεξη προσφέρεται στο πλαίσιο
του μεταπτυχιακού σεμιναρίου "Νέα Κωμωδία"
και είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Αίθουσα Συνεδριάσεων Τμήματος Φιλολογίας
03/03/2020, 17:30-20:30

Σεμινάριο: 'Η σκυτάλη της Τέχνης: Η τέχνη ως εναλλακτική προσέγγιση εκθεμάτων σε χώρους πολιτισμού'

Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΜΦΙΚ-ΠΚ) ξεκινά μια σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων ενηλίκων στο πλαίσιο του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΚΕΔΙΒΙΜ-ΠΚ) με στόχο την κατάρτιση ενηλίκων σε θέματα που αφορούν τα Μουσεία Φυσικής Ιστορίας και το περιβάλλον, φυσικό και ανθρωπογενές, γενικότερα.

 

Έναρξη: 18/3/2020  Λήξη: 17/5/2020

 

Εγγραφές: συμπληρώστε και αποστείλετε τη φόρμα εγγραφής, το αργότερο μέχρι 10/3/2020.

 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

photo

Tου Μουσείου τα παραμύθια μήνας Μάρτης!

του Μουσείου τα παραμύθια μήνας Μάρτης!

Κυριακή 1 Μάρτη, στις 11:00
Ο πρίγκιπας χαρταετός… από την Ελένη Μπετεινάκη!

Στην μέση μέση του μεγάλου ωκεανού της Φαντασίας στη Χώρα των Παραμυθιών υπήρχε ένα παράξενο νησί. Το νησί του Πηγαινέλα. Ένα νησί με τους πιο ιδιόμορφους κατοίκους ολόκληρου του κόσμου. Eκεί ήταν και το μεγάλο παλάτι του βασιλιά Γαργαλίτσα του Α΄. Γυναίκα του ήταν η πιο χαρούμενη, η πιο γελαστή ή πιο χορευταρού βασίλισσα, η Αποκριά…
Δραστηριότητα: Φτιάχνουμε μικρούς χαρταετούς με χρωματιστά χαρτιά...

Τιμή Εισόδου για το παραμύθι: 3€
για τον Σύλλογο Φίλων: δωρεάν οι ενήλικες συνοδοί

Κυριακή 15 Μάρτη, στις 11:00
Ταξιδεύω στις Ερήμους του Natural History Museum of Crete - Official Page!

Με τη δύναμη της φαντασίας και της πένας μας ταξιδεύουμε στις ερήμους! Μία οικογενειακή δραστηριότητα δημιουργικής γραφής! Γονείς και παιδιά ακολουθώντας τα βήματα του φυλλαδίου δημιουργούν το δικό τους παραμύθι!

Η δραστηριότητα περιλαμβάνεται στην τιμή εισόδου του Μουσείου.

Διάλεξη: 'Learn German, it’s a smart idea! Κατασκευές πολυγλωσσίας και κινητικότητας σε ιστοσελίδες κέντρων εκμάθησης της γερμανικής ως ξένης γλώσσας'

Διάλεξη της κας Αναστασίας Στάμου, Αν. Καθηγήτριας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τίτλο

"Learn German, it’s a smart idea! Κατασκευές πολυγλωσσίας και κινητικότητας σε ιστοσελίδες κέντρων εκμάθησης της γερμανικής ως ξένης γλώσσας"

στο πλαίσιο του Π.Μ.Σ. "Πολιτισμική Ανάλυση και Εκπαίδευση"

 

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020, 20:00

Αίθουσα Μιχελή, Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, Ρέθυμνο


«Βάλε φτερά και πέτα!» ένα αλλιώτικο Σάββατο Επιστημών στο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης

H έκθεση του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης σε συνεργασία με το πρόγραμμα LIFE GRECABAT γιορτάζει τη φετινή Αποκριά με κεντρικό του θέμα τη νυχτερίδα και τα ξεχωριστά φτερά της!

Το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020 στις 11:00 μία νυχτερίδα κρύβεται στον Ερευνότοπο! Δράσεις, παιχνίδια για σπήλαια και σπηλαιόβια ζώα, ομιλίες και εργαστήρια με δείγματα ζώων των σπηλαίων κεντρίζουν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων! Μία αποκριάτικη εκδήλωση σ’ ένα Σάββατο Επιστημών, ένα θεσμό από το παρελθόν που αγαπήθηκε πολύ!

Ο Παναγιώτης Γεωργιακάκης, συνεργάτης του ΜΦΙΚ, διδάκτορας Περιβαλλοντικής Βιολογίας, με ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον στα χειρόπτερα, μιλά για τις «Παρεξηγημένες νυχτερίδες». Ο Καλούστ Παραγκαμιάν, Σπηλαιοβιολόγος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας (εταίρος στο LIFE GRECABAT), θα μάς παρουσιάσει τα «Σκοτεινά οικοσυστήματα: Η ζωή στις σπηλιές».

Η ομάδα της έκθεσης του Μουσείου, με τη σειρά της, αναλαμβάνει δράση για να παίξουμε, να εξερευνήσουμε και να φτάξουμε κατασκευές!

 

Αναλυτικά:

11:00

Ομιλίες Επιστημόνων για μικρούς και για μεγάλους!

12:00 – 13:30

Εργαστήριο δείγματα ζώων των σπηλαίων

Δράσεις και κατασκευές!

13:30

Διαγωνισμός « …στο φτερό!» για τα πιο ιδιαίτερα φτερά

Κέρασμα και χορός στο Αναψυκτήριο του Μουσείου!

Όλες οι παραπάνω δράσεις συμπεριλαμβάνονται στην τιμή εισόδου του Μουσείου.

*Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης τα παιδιά θα πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα.

 

Αφίσα

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΙΑΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ


Το ΚΕΜΕ του Παν/μίου Κρήτης και το ΙΜΣ/ΙΤΕ διοργανώνουν ημερίδα σχετικά με τα ανοικτά διασυνδεδεμένα δεδομένα στις ανθρωπιστικές επιστήμες.
Η ημερίδα περιλαμβάνει θεωρητικό και πρακτικό μέρος και θα διεξαχθεί στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

ΚΕΜΕ Πανεπιστήμιο Κρήτης, και ΙΜΣ/ΙΤΕ

Ρέθυμνο

Παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να έχουν μαζί τους φορητό υπολογιστή.

Για περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα παρακαλούμε δείτε τα συνημμένα αρχεία.

Θεατρική παράσταση: «Η λέξη Πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα»

Θεατρική παράσταση από τη Θεατρική Ομάδα Α.Ψ.Ε.Ν.Τ.Η.

 

«Η λέξη Πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα»

 

19 Φεβρουαρίου, ώρα 20:30

Αμφιθέατρο Δ3, Πανεπιστήμιο Γάλλου

Είσοδος ελεύθερη

 

poster

Δαρβινική Δευτέρα: «Ο εθισμός σε ουσίες ως νόσος του εγκεφάλου»

Δαρβινική Δευτέρα

«Ο εθισμός σε ουσίες ως νόσος του εγκεφάλου»

10 Φεβρουαρίου 2020, 19:00


Ομιλητής: Γιώργος Παναγής, Καθηγητής Βιοψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης


Η επιστημονική πρόοδος των τελευταίων 30 ετών έχει αναδείξει ότι ο εθισμός είναι μια χρόνια υποτροπιάζουσα νόσος του εγκεφάλου που έχει πολλές ομοιότητες με άλλες χρόνιες ασθένειες, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης και ο καρκίνος, τόσο ως προς την αιτιολογία (π.χ. κληρονομικότητα, επιρροές περιβαλλοντικών παραγόντων και συμπεριφορών) όσο και ως προς την αντιμετώπιση (π.χ. εκδήλωση και πορεία της διαταραχής, απόκριση σε φαρμακευτική αγωγή και αλλαγή του τρόπου ζωής). Πρόσφατα δεδομένα υποδεικνύουν επίσης την ύπαρξη προδιάθεσης που οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες και σε διαφορές μεταξύ ατόμων στον εγκέφαλο.
Κατά συνέπεια, ο εθισμός δεν αποτελεί επιλογή του ατόμου, αλλά συνέπεια της χρόνιας χρήσης μιας εθιστικής ουσίας που προκαλεί αλλαγές στη δομή και λειτουργία του εγκεφάλου. Η επιστημονική έρευνα για τον εθισμό εστιάζει στην εξιχνίαση των παραγόντων που ευθύνονται γι' αυτές τις αλλαγές και αποτελεί το μόνο δρόμο για την καταπολέμηση του στίγματος και την ουσιαστική αντιμετώπιση μιας ιδιαίτερα σοβαρής και ύπουλης ασθένειας που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως κοινωνική νόσος υπό την έννοια ότι δεν οφείλεται σε παθογόνους οργανισμούς, αλλά σχετίζεται με βιοψυχοκοινωνικούς παράγοντες.

Είσοδος ελεύθερη

poster

Τελετή Υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Κρήτης και των Παιδικών Χωριών SOS

Τελετή Υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Κρήτης και των Παιδικών Χωριών SOS

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020, 18:30

Σπίτι του Πολιτισμού, Ρέθυμνο

Εκδήλωση ενημέρωσης για την Ένωση Αναλογιστών Ελλάδος

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και η Ένωση Αναλογιστών Ελλάδος συνδιοργανώνουν εκδήλωση σχετικά με το επάγγελμα του Αναλογιστή, την Πιστοποίηση του Αναλογιστή και τις επαγγελματικές δυνατότητες που προσφέρει,

την Τετάρτη 11:30 π.μ., 19.02.2020 Αμφιθέατρο εκδηλώσεων «Ν. Πετρίδης» στο κτήριο του Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο.

Στο τέλος θα γίνει ανοιχτή συζήτηση για τις επαγγελματικές προοπτικές, την επιστημονική ανάπτυξη του κλάδου και τις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής. Στόχος της ενημέρωσης, είναι οι παρευρισκόμενοι να αποκομίσουν χρήσιμες πληροφορίες για την Επιστήμη του Αναλογισμού και να αποτελέσει έναυσμα για γόνιμο διάλογο ο οποίος θα ακολουθήσει με βάση τις ερωτήσεις / απορίες των συμμετεχόντων.

Η είσοδος είναι ελεύθερη

 

poster

Βιωματικό Σεμινάριο για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

 Ο Δήμος Ρεθύμνης και το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, θα πραγματοποιήσει βιωματικό σεμινάριο, το οποίο θα απευθύνεται σε φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το σεμινάριο, διάρκειας περίπου 4 ωρών, αποτελείται από:

α. θεωρητικό μέρος, στο οποίο θα παρουσιαστούν συνοπτικά οι μορφές της βίας, το ψυχολογικό προφίλ του θύματος και του θύτη, φεμινιστικές  προσεγγίσεις καθώς και η  ελληνική νομοθεσία για τη βία  κατά των γυναικών, και

β. βιωματικό μέρος  σχετικό με την παραπάνω θεματολογία.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων/συμμετεχουσών, λόγω του βιωματικού χαρακτήρα του σεμιναρίου, είναι περιορισμένος (περίπου 20-25 άτομα). Σε περίπτωση που υπάρχει μεγάλος αριθμός συμμετοχών, υπάρχει η δυνατότητα να επαναληφθεί σε δεύτερο χρόνο.

Το σεμινάριο, λόγω του αντικειμένου,  αρχικά απευθύνεται σε φοιτητές/τριες  από τα τμήματα Κοινωνιολογίας & Ψυχολογίας, αλλά θα μπορούσαν να συμμετέχουν και από οποιοδήποτε άλλο Τμήμα.

    Η πραγματοποίηση του σεμιναρίου θα γίνει την Παρασκευή 6 Μαρτίου, ώρες 10-14 σε αίθουσα του Κέντρου Νέων στην οδό Γερακάρη 24.

 

 Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες: 2831056607 κ. Φουρναράκη.

Παρουσίαση Βιβλίου του Γιώργου Παπαδόπουλου Πνεύμα και Ύλη στην Ιστορία της Ιατρικής

 

Η εξελικτική διαδρομή της ιατρικής σκέψης στη Δύση ξεδιπλώνεται στο νέο βιβλίο του Γιώργου Παπαδόπουλου Πνεύμα και ύλη στην ιστορία της ιατρικής, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Επέκεινα (2019), και θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020, στις 19:00΄, στο Αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε συνεργασία με το Μουσείο Ιατρικής Κρήτης και το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

Το βιβλίο παρακολουθεί περίπου όλη την ιστορική πορεία της ιατρικής σκέψης στον Δυτικό κόσμο, αλλά με μια διαφορετική από τη συνηθισμένη οπτική. Δεν αντιμετωπίζει την ιστορία της ιατρικής ως μια πορεία ανακαλύψεων, αλλά εστιάζει κυρίως στη διερεύνηση διαφορετικών αντιλήψεων σχετικά με τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, τη διατήρηση της υγείας, τις συνθήκες εμφάνισης της αρρώστιας, τις προϋποθέσεις της θεραπείας είτε αυτές εμφανίζονται και επικρατούν σε διαφορετικές εποχές είτε συνυπάρχουν και συγκρούονται μεταξύ τους κατά την ίδια εποχή. Προχωρώντας πέρα από την ιστορική καταγραφή, ο συγγραφέας αντιδιαστέλλει τις παλαιότερες προσεγγίσεις στη σύγχρονη ιατρική (τονίζοντας τα έντονα μηχανιστικά/ ‘υλιστικά’ χαρακτηριστικά της), λαμβάνοντας υπόψη και τη δυσαρέσκεια μεγάλων στρωμάτων του πληθυσμού, καθώς και πολλών διανοουμένων απέναντι στην τελευταία –δυσαρέσκεια που γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτή, κυρίως από τα μέσα του εικοστού αιώνα.

Με τον συγγραφέα Γ. Παπαδόπουλο, αφυπηρετήσαντα Αναπληρωτή Καθηγητή Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, συζητούν οι Θεοδώρα Αδρακτά, Ψυχίατρος, Γιάννης Μουζάς, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και Διευθυντής του Μουσείου Ιατρικής Κρήτης, Μαρία Βενιέρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο Γιώργος Νικολακάκης, αφυπηρετήσας Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο ίδιο Τμήμα.

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου έλαβε και τον τίτλο του Διδάκτορα Ιατρικής. Από το 1973 μέχρι το 2008, δίδασκε φαρμακολογία στην ίδια σχολή. Παράλληλα, από το 2000 μέχρι σήμερα, διδάσκει, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, θέματα ιστορίας της ιατρικής στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ. 

Είσοδος ελεύθερη

 

ΦΟΤΟ

Νύχτα των Ιδεών 2020 _«ζήω-ζῶ»

Νύχτα των Ιδεών 2020 _«ζήω-ζῶ»
στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης -Πανεπιστήμιο Κρήτης

Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ανοίγει τις πόρτες του στις 18:30 το απόγευμα για να υποδεχτεί τους επισκέπτες της Νύχτας των Ιδεών 2020. Μια νύχτα αφιερωμένη στη θεματική «Le Mal-Être – Τι μας κρατάει ξύπνιους τη νύχτα;», όπως την επιμελήθηκε η καλλιτέχνιδα Ειρήνη Λιναρδάκη.  

Το Γαλλικό Ινστιτούτο διοργανώνει για 7η χρονιά τη Νύχτα των Ιδεών, αλλά για 1η φορά επεκτείνει τη δράση του εκτός των Αθηνών. Τρεις ακόμη πόλεις, Ηράκλειο, Μυτιλήνη και Θεσσαλονίκη, φιλοξενούν το θεσμό. Στην Κρήτη φιλοξενείται για πρώτη φορά, με ελεύθερη είσοδο, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης.

Η Νύχτα Ιδεών 2020, από τη Μπραζαβίλ ως το Τόκυο, θα ασχοληθεί με το θέμα «ζήω-ζῶ». Θέτει στο επίκεντρο των συζητήσεων το ζήτημα των οικολογικών ισορροπιών και της σχέσης του ανθρώπου με τον κόσμο, καθώς και με άλλα είδη, τα ζώα, τα φυτά, σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο κατάρρευσης της βιοποικιλότητας. Η Νύχτα μας προσκαλεί επίσης να εξερευνήσουμε ζητήματα ηθικής, τόσο αρχαία όσο και διαχρονικά, για την ύπαρξη των ιδεών αυτών καθαυτών και της εκτίμησης της ανθρώπινης ζωής*.

Αναλυτικό πλάνο της βραδιάς:

18:00 Προσέλευση του κοινού

19:00 Συναυλία (ισόγειο), με κομμάτια από τους Mozart, Brahms και Γ. Κωνσταντινίδη

Γιάννης Πετράκης, βιολί και Melisande Sinsoulier, πιάνο

Χαιρετισμός από τον διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Νίκο Πουλακάκη

Βίντεο και παρουσίαση της Νύχτας από την Ειρήνη Λιναρδάκη

20:30, ΜΕΡΟΣ Ι: DISPARITIONS, Εξαφανίσεις (η ζωή, ο θάνατος και η μη-ύπαρξη)

Philippe Charlier, ανθρωπολόγος, αρχαιολόγος, διευθυντής ερευνών στο Μουσείο Quai Branly, (Μαγνητοσκοπημένη διάλεξη)

Μαρία Κασμιρλή, διδάκτωρ φιλοσοφίας, Είμαστε φτιαγμένοι για να ζούμε ανεξερεύνητες ζωές;

Μαρίνα Φραγκιαδάκη, ψυχαναλύτρια, Το ομιλόν όν και το μη-νόημα της ζωής

Ελευθέριος Ζούρος, εξελικτικός βιολόγος, Γιατί ο Αδάμ και η Εύα δεν ήταν κινέζοι

Νικόλας Σμπυράκης, χειρουργός επείγουσας ιατρικής τμήματα επειγόντων περιστατικών

 

22:00, ΜΕΡΟΣ ΙΙ: LA SOLITUDE, Η μοναξιά στη δημιουργία

Όλια Λυδάκη, Χορογραφία : Εαυτός μη-εγώ

Πάνος Ιωαννίδης, σκηνοθέτης-ηθοποιός, Περφόρμανς : Ύπαρξη l’existence

Ισίδωρος Παπαδάκης, συνθέτης, μουσικός, Μία μουσική εκδοχή ανάγνωσης του ποιήματος «Απ’ τες Εννιά» του Κ.Π.Καβάφη.

Ομαδική έκθεση «Η μοναξιά μέσα στο μουσείο»: Μαίρη Χαιρετάκη & Πάνος Χαραλαμπίδης, Louise Devin, Vincent Parisot, Αλέξανδρος Γεωργίου, Κυριακή Αρκουλή, Στέλιος Παπαρδέλας, Θανάσης Lomef Ζαχαρόπουλος, Aντώνης Βολανάκης, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Στεφανία Στρούζα

 

22.30 :  Εργαστήρια συζητήσεων στα διοράματα του μουσείου

1. Louise Devin, Celine Murphy, Ελένη Φρουδαράκη, καλλιτέχνιδες, Όταν η παρουσία και η απουσία προκαλούν την τέχνη

2. Γεωργία Σερμαμόγλου, φιλόλογος, Αποφάσεις ζωής, μια φιλοσοφική προσέγγιση

3. Στέλλα Μαλλιαράκη, μουσειοπαιδαγωγός, Φανταστικά νησιά

 

23:30, ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ: LES CONSCIENCES, Οι συνειδήσεις

Ιωάννης Ζαγανάς, Επίκουρος Καθηγητής Νευρολογίας, Από τον εγκέφαλο στο νου και την συνείδηση

Keith Frankish, φιλόσοφος της συνείδησης, Εξωγήινοι του κόσμου και του Άλλου;

Εμμανουήλ Φρουδαράκης, νευροβιολόγος ερευνητής στο ΙΜΒΒ-ΙΤΕ, Πραγματικότητα ως αναπαραστάσεις του νου

Γιάννης Κουγιουμουτζάκης, Ομότιμος Καθηγητής Ψυχολογίας Πανεπιστήμιο Κρήτης, Μοίρα των αθώων...

 

01:00 Αποχαιρετισμός

Γιώργος Μαστρακούλης, σκηνοθέτης και εξερευνητής του κρασιού, Οίνος και Ταξίδι του Ήρωα στον κινηματογράφο


Αφίσσα

Πρόγραμμα

Η Χρυσή πολιτεία… των Θαμνότοπων

του Μουσείου τα παραμύθια _μήνας Φλεβάρης!

Η Χρυσή πολιτεία… των Θαμνότοπων

στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

 

*Κυριακή 2 Φλεβάρη, στις 11:00

Η Χρυσή πολιτεία… από την Ελένη Μπετεινάκη!

Κάποτε υπήρχε μια πολιτεία με αμύθητα πλούτη. Κι ήταν τόσα πολλά που τα πάντα ήταν φτιαγμένα από χρυσάφι. Πόρτες παράθυρα ακόμα κι οι στέγες των σπιτιών ήτα χρυσαφένιες. Οι κάτοικοί της έτρωγαν με χρυσά πιάτα, έπιναν σε χρυσά ποτήρια και ντύνονταν με χρυσοκέντητα πλούσια ρούχα. Ίσαμε…

 

Δραστηριότητα: Φτιάχνουμε ήλιους σαν μικρά ανθρωπάκια με γλωσσοπιάστρες και χρωματίζουμε τα ρούχα τους με χρώματα της χαράς ή μήπως της καταχνιάς;

 

Τιμή Εισόδου για το παραμύθι: 3€

για τον Σύλλογο Φίλων: δωρεάν οι ενήλικες συνοδοί

 

**Κυριακή 16 Φλεβάρη, στις 11:00

Περιεργάζομαι κι εμπνέομαι από τον Θαμνότοπο του ΜΦΙΚ!

Ένας κόρακας μαύρος περπατά στη Λιβύη. Ο ύστρικας τρέχει με την όπισθεν και του φωνάζει: «Γρήγορα! Πέτα μέχρι το Πουρνάρι, να βρεις τον τσαλαπετεινό και να του πεις…». Ο κόρακας δεν ακούει τη συνέχεια. Αφηρημένος κοιτάει έναν θάμνο. Του φάνηκε ή όντως είδε έναν κρητικό αγριόγατο;

Ζώα και φυτά των διοραμάτων του Μουσείου σάς περιμένουν για να γίνουν οι πρωταγωνιστές του δικού σας παραμυθιού.

 

Μια ιδιαίτερη οικογενειακή δραστηριότητα που φέρνει πιο κοντά γονείς και παιδιά στα μυστήρια της δημιουργικής γραφής. Ακολουθώντας τις λειτουργίες του Vladimir Propp στη Μορφολογία του παραμυθιού η ομάδα του Μουσείου ετοίμασε ένα φυλλάδιο πυξίδα. Γονείς και παιδιά ακολουθώντας τα βήματα του φυλλαδίου και χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους δημιουργούν το δικό τους παραμύθι!

 

Το Μουσείο θα συγκεντρώσει τις ιστορίες και τα παραμύθια μαζί με τις ζωγραφιές και θα τα εκδώσει σε ηλεκτρονική μορφή σε έναν συγκεντρωτικό τόμο που θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβρη του 2020! Έχετε όρεξη για γράψιμο και ζωγραφιές;

Η δραστηριότητα περιλαμβάνεται στην τιμή εισόδου του Μουσείου

 

poster

Η Χρυσή πολιτεία… των Θαμνότοπων

του Μουσείου τα παραμύθια _μήνας Φλεβάρης!

Η Χρυσή πολιτεία… των Θαμνότοπων

στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

 

*Κυριακή 2 Φλεβάρη, στις 11:00

Η Χρυσή πολιτεία… από την Ελένη Μπετεινάκη!

Κάποτε υπήρχε μια πολιτεία με αμύθητα πλούτη. Κι ήταν τόσα πολλά που τα πάντα ήταν φτιαγμένα από χρυσάφι. Πόρτες παράθυρα ακόμα κι οι στέγες των σπιτιών ήτα χρυσαφένιες. Οι κάτοικοί της έτρωγαν με χρυσά πιάτα, έπιναν σε χρυσά ποτήρια και ντύνονταν με χρυσοκέντητα πλούσια ρούχα. Ίσαμε…

 

Δραστηριότητα: Φτιάχνουμε ήλιους σαν μικρά ανθρωπάκια με γλωσσοπιάστρες και χρωματίζουμε τα ρούχα τους με χρώματα της χαράς ή μήπως της καταχνιάς;

 

Τιμή Εισόδου για το παραμύθι: 3€

για τον Σύλλογο Φίλων: δωρεάν οι ενήλικες συνοδοί

 

**Κυριακή 16 Φλεβάρη, στις 11:00

Περιεργάζομαι κι εμπνέομαι από τον Θαμνότοπο του ΜΦΙΚ!

Ένας κόρακας μαύρος περπατά στη Λιβύη. Ο ύστρικας τρέχει με την όπισθεν και του φωνάζει: «Γρήγορα! Πέτα μέχρι το Πουρνάρι, να βρεις τον τσαλαπετεινό και να του πεις…». Ο κόρακας δεν ακούει τη συνέχεια. Αφηρημένος κοιτάει έναν θάμνο. Του φάνηκε ή όντως είδε έναν κρητικό αγριόγατο;

Ζώα και φυτά των διοραμάτων του Μουσείου σάς περιμένουν για να γίνουν οι πρωταγωνιστές του δικού σας παραμυθιού.

 

Μια ιδιαίτερη οικογενειακή δραστηριότητα που φέρνει πιο κοντά γονείς και παιδιά στα μυστήρια της δημιουργικής γραφής. Ακολουθώντας τις λειτουργίες του Vladimir Propp στη Μορφολογία του παραμυθιού η ομάδα του Μουσείου ετοίμασε ένα φυλλάδιο πυξίδα. Γονείς και παιδιά ακολουθώντας τα βήματα του φυλλαδίου και χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους δημιουργούν το δικό τους παραμύθι!

 

Το Μουσείο θα συγκεντρώσει τις ιστορίες και τα παραμύθια μαζί με τις ζωγραφιές και θα τα εκδώσει σε ηλεκτρονική μορφή σε έναν συγκεντρωτικό τόμο που θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβρη του 2020! Έχετε όρεξη για γράψιμο και ζωγραφιές;

Η δραστηριότητα περιλαμβάνεται στην τιμή εισόδου του Μουσείου

 


 

poster

 

Η Κοινωνική Συμμετοχή των Νέων σε δύσκολους καιρούς

Εκδήλωση με θέμα:


«Η Κοινωνική Συμμετοχή των Νέων σε δύσκολους καιρούς»


Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020, 11:00-14.30

Αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, Κεντρικό Κτίριο Περιφέρειας,

Πλατεία Ελευθερίας 1, Ηράκλειο

Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Κρήτης, Ελληνική ομάδα του προγράμματος EURYKA (EE Horizon 2020), KEMΕ-ΠΚ
«ΤΑ ΕΝΕΤΙΚΑ ΤΕΙΧΗ ΤΗΣ CANDIA» στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

 

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης - Πανεπιστήμιο Κρήτης με την κυρία Αθηνά Κυριακάκη - Σφακάκη συνδιοργανώνουν κύκλο ομιλιών με γενικό τίτλο
«Ξεναγικά αναθήματα στο Ηράκλειο». Η κυρία Σφακάκη, ξεναγός και συγγραφέας βιβλίων αρχαιολογικού και ιστορικού περιεχομένου, θα μιλήσει, το Σάββατο 18 Ιανουαρίου και ώρα 17:00, στην αίθουσα Πολυμέσων του ΜΦΙΚ, ανακαλύπτουμε τη μακρά ιστορία των ενετικών τειχών.

Η οικοδόμηση του οχυρωματικού ιστού στην Candia ξεκίνησε το 1462 και διήρκεσε 100 χρόνια. Συντίθεται από επτά καρδιόσχημους προμαχώνες, τέσσερεις  κύριες  πύλες, έξοδοι από την πόλη προς την ξηρά, και  δυο πύλες,  έξοδοι προς την θάλασσα. Στη βόρεια δυτική απόληξη του τείχους οικοδομήθηκε το επιθαλάσσιο φρούριο, Roca a Mare ή Castello di Candia ή Κούλε. Μετά την κατάληψη της Candia από τους Τούρκους το 1669, πρώτο μέλημα του Αχμέτ Φειζάλ Κιοπρουλή, ήταν η επιδιόρθωση των τειχών από τις φθορές κατά την πολιορκία των 22 χρόνων. Στο δώμα του φρουρίου οικοδομήθηκε μιναρές. Σώζεται η βάση φάρου που κατασκευάσθηκε επι  Αιγυπτιοκτρατίας ( 1830-1840). 

 

Οι ομιλίες πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Πολυμέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Είσοδος ελεύθερη

 

poster

Του Μουσείου τα παραμύθια _μήνας Γενάρης!

Κυριακή 19 Γενάρη, στις 11:00
Ανεβαίνω στα Ψηλά Βουνά και γράφω του 1ου μήνα της χρονιάς το παραμύθι!

Χειμώνας βαρύς στις κορυφές των βουνών, παρέα με τα ζώα και τα φύτα που ζουν εκεί. Ποια ιστορία μπορεί να γραφτεί; Ποιο παραμύθι να εικονογραφηθεί; Ακολουθώντας τις λειτουργίες του Vladimir Propp στη Μορφολογία του παραμυθιού η ομάδα του Μουσείου ετοίμασε ένα φυλλάδιο πυξίδα στα μονοπάτια της γραφής! Γονείς και παιδιά ακολουθώντας τα βήματα του φυλλαδίου και χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους δημιουργούν το δικό τους παραμύθι!

Τιμή Εισόδου για το παραμύθι: 3€
για τον Σύλλογο Φίλων: δωρεάν οι ενήλικες συνοδοί

*Το Μουσείο θα συγκεντρώσει τις ιστορίες και τα παραμύθια μαζί με τις ζωγραφιές και θα τα εκδώσει σε ηλεκτρονική μορφή σε έναν συγκεντρωτικό τόμο που θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβρη του 2020! Έχετε όρεξη για γράψιμο και ζωγραφιές;
Η δραστηριότητα περιλαμβάνεται στην τιμή εισόδου του Μουσείου

Του Μουσείου τα παραμύθια _μήνας Γενάρης!


Του Γενάρη το φεγγάρι …στα Ψηλά Βουνά
στο Natural History Museum of Crete - Official Page

Κυριακή 12 Γενάρη, στις 11:00
«Του Γενάρη το φεγγάρι μοιάζει με μαργαριτάρι»!

Μπήκε ο πρώτος μήνας του παππού του Χρόνου και κίνησε να γνωρίσει τα θαυμαστά που συμβαίνουν στη γη. Πόσα και πόσα έχει να μάθει, πόσα και πόσα να προσπαθήσει να γνωρίσει καλύτερα. Κι ένα βράδυ ανακαλύπτει ένα παράξενο ασημένιο δίσκο στον Ουρανό. Στην αρχή τρομάζει μα…
Ένα παραμύθι της Ελένη Μπετεινάκη, μια πρώτη γνωριμία με τους μήνες και τις εποχές.
Δραστηριότητα: Μαθαίνουμε τις φάσεις του φεγγαριού και φτιάχνουμε χάρτινες κούκλες!
Τιμή Εισόδου για το παραμύθι: 3€
για τον Σύλλογο Φίλων: δωρεάν οι ενήλικες συνοδοί

**********************************************
Κυριακή 19 Γενάρη, στις 11:00
Ανεβαίνω στα Ψηλά Βουνά και γράφω του 1ου μήνα της χρονιάς το παραμύθι!

Χειμώνας βαρύς στις κορυφές των βουνών, παρέα με τα ζώα και τα φύτα που ζουν εκεί. Ποια ιστορία μπορεί να γραφτεί; Ποιο παραμύθι να εικονογραφηθεί; Ακολουθώντας τις λειτουργίες του Vladimir Propp στη Μορφολογία του παραμυθιού η ομάδα του Μουσείου ετοίμασε ένα φυλλάδιο πυξίδα στα μονοπάτια της γραφής! Γονείς και παιδιά ακολουθώντας τα βήματα του φυλλαδίου και χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους δημιουργούν το δικό τους παραμύθι!

*Το Μουσείο θα συγκεντρώσει τις ιστορίες και τα παραμύθια μαζί με τις ζωγραφιές και θα τα εκδώσει σε ηλεκτρονική μορφή σε έναν συγκεντρωτικό τόμο που θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβρη του 2020! Έχετε όρεξη για γράψιμο και ζωγραφιές;
Η δραστηριότητα περιλαμβάνεται στην τιμή εισόδου του Μουσείου

7ο μάθημα κύκλου «Πολιτισμός και Άνθρωπος: μία διαχρονική προσέγγιση» από το Μουσείο Ιατρικής Κρήτης

 Το έβδομο σεμινάριο του κύκλου με θέμα «Πολιτισμός και Άνθρωπος: μία διαχρονική προσέγγιση» που διοργανώνεται από το Μουσείο Ιατρικής Κρήτης στο πλαίσιο του προπτυχιακού μαθήματος της Ιατρικής Σχολής Ιατρική και Επιστήμες του Ανθρώπου (Medical Humanities) (Επιστημονικός Υπεύθυνος: Διευθυντής Μουσείου Ιατρικής Κρήτης, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Ι. Μουζάς) με ομιλητή τον κ. Χ. Πλατανάκη, Επίκουρο Καθηγητή Ελληνικής & Ρωμαϊκής Πολιτικής Σκέψης, Ε.Κ.Π.Α., και με θέμα Αρχαίες διαμάχες για τη σχέση σώματος και ψυχής, θα διεξαχθεί την Τετάρτη 18.12.19 στην Αίθουσα Τσαμπαρλάκη (Μουσείο Ιατρικής Κρήτης, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστημιούπολη Βουτών, 14.00-16.00).

 

Τα μαθήματα βασίζονται στη διαθεματική σύνδεση της Ιατρικής με τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες. Σε αυτό το πλαίσιο οι διδάσκοντες των μαθημάτων προέρχονται από διαφορετικούς χώρους έρευνας. Τα μαθήματα είναι ανοικτά και προσφέρονται δωρεάν εκτός από τους φοιτητές της Ιατρικής και σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης καθώς και σε μη φοιτητές.

Χάρτης για την ακριβή τοποθεσία του Μουσείου Ιατρικής μέσω Google maps βρίσκεται στο: https://tinyurl.com/yyu5wb7f

Πληροφορίες: Δρ Βασιλική Καμπουρέλλη, Μουσείο Ιατρικής Κρήτης, τηλ.: 2810-394680, e-mail: vkampou@yahoo.gr.

Διάλεξη: Η πρόσληψη του Γιάννη Ρίτσου στη Γερμανία (1951-2017) Ιδεολογία - Ποίηση - Μνήμη

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Διάλεξη

Μαρία Μπιζά
Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας
του Πανεπιστημίου του Μονάχου Ludwig Maximilian

Η πρόσληψη του Γιάννη Ρίτσου στη Γερμανία (1951-2017)
Ιδεολογία - Ποίηση - Μνήμη


17/12/2019, ώρα 20.30
Αίθουσα Συνεδριάσεων Τμήματος Φιλολογίας

ΛΟΓΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ: 18ος–19ος ΑΙΩΝΑΣ

 

Το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και η Βιβλιοθήκη της Βουλής συνδιοργανώνουν το συνέδριο «Λογιοσύνη και Συγκρότηση της Ιστορίας της Νεοελληνικής Γραμματείας:18ος–19ος αιώνας», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 13 και 14 Δεκεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βουλής, Αμαλίας 22-24.

Στόχος του συνεδρίου είναι να επαναφέρει τη συζήτηση για τα δεσπόζοντα πνευματικά και ιδεολογικά ζητήματα της ελληνικής λογιοσύνης του 18ου και 19ου αιώνα, με πρωτεύον πεδίο τη συγκρότηση ενός ιστορικού λόγου για τη Νεοελληνική Γραμματεία.

Το συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος: «Στο γραφείο ενός κοσμοπολίτη λόγιου του 19ου αιώνα: η έκδοση των χειρογράφων τετραδίων του Χριστόφορου Φιλητά και η πρώτη φάση της ιστοριογράφησης της νεοελληνικής γραμματείας/παιδείας» που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση»

Εκδήλωση του Π.Κ. για τους Διοικητικούς Υπαλλήλους του Ιδρύματος

Εκδήλωση του Π.Κ. για τους Διοικητικούς Υπαλλήλους του Ιδρύματος

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 12:00

Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων της Βιβλιοθήκης

Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου

πρόσκληση

Συμπόσιο: Νέες προοπτικές στη μελέτη του Αρχαίου Ελληνικού και του Ρωμαϊκού Κόσμου

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Τροφεία II

Νέες προοπτικές στη μελέτη
του Αρχαίου Ελληνικού και του Ρωμαϊκού Κόσμου
Διεθνές Συμπόσιο με επίκεντρο νέες μεθοδολογικές προσεγγίσεις


12-15 Δεκεμβρίου 2019

12 και 13 Δεκεμβρίου στο Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο ‘Ξενία’, Σοφοκλή Βενιζέλου 10
14-15 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα Καμπίτση στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου


Δελτίο Τύπου:
http://philology.uoc.gr/uploads/Deltio_Tupou_Trofeia_II.pdf

Αφίσα:
http://philology.uoc.gr/uploads/Trofeia-II_Afisa12122019.pdf

Πρόγραμμα:
http://philology.uoc.gr/uploads/PROGRAMMA_TrofeiaII15122019.pdf

Ημερίδα Εφαρμοσμένης Πολιτικής και Κοινωνικής Έρευνας

 

ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ

Ημερίδα Εφαρμοσμένης Πολιτικής και Κοινωνικής Έρευνας

Εργαστήριο Κοινωνικής Στατιστικής και Πολιτικής Έρευνας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Αίθουσα Δ1-Α

Πανεπιστημιούπολη Γάλλου

1η Συνάντηση Υποψηφίων Διδακτόρων Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης

 

1η Συνάντηση Υποψηφίων Διδακτόρων Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης
7 Δεκεμβρίου 2019, Αμφιθέατρο Δ7, ώρα 10:00-17:00.

 

 

1η Συνάντηση Υποψηφίων Διδακτόρων Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης

Ημερίδα: «Το Διαδίκτυο και τα Παιδιά μας»

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης | ΕΔΙΒΕΑ, ο Δήμος Ρεθύμνης | Τμήμα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης και το 1ο Ε.Κ (ΕΠΑΛ) Ρεθύμνου | Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών, σας προσκαλούν στην επιμορφωτική ημερίδα με τίτλο: «Το Διαδίκτυο και τα Παιδιά μας»

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019, 6:30

Σπίτι του Πολιτισμού, Ρέθυμνο

 

poster

Εσπερίδα: Νίκος Σκαλκώτας

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης στο πλαίσιο του "Ετους Σκαλκώτα" σας προσκαλεί σε Εσπερίδα με τίτλο

 

Νίκος Σκαλκώτας " ...Το Περίεργον αυτό Φαινόμενον...".

 

Η Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019,

στο Κέντρο Βυζαντινών Τεχνών ( Εθν. Αντιστάσεως 83, Ρέθυμνο), 17.30-19.30

 

Εισηγητές:

Μίλτος Λογιάδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Καθηγητής Τμήματος Μουσικών Σπουδών, Ιονίου Πανεπιστημίου

Γεώργιος Δεμερτζής, Διεθνούς φήμης βιολονίστας, Ακαδημαϊκός, καθοριστικός συντελεστής στις ηχογραφήσεις  του συνόλου Μουσικής Δωματίου Ν. Σκαλκώτα

΄Εργα του συνθέτη θα ερμηνεύσει ο Δημήτρης Μιμίδης, Σολίστ πιάνου, απόφοιτος της Ακαδημίας  Ferenc Liszt της Βουδαπέστης, ΜΑ"

Ομιλία: «Ο τρόπος ζωής των φυτών, και τι μπορεί να μας διδάξει»

 

«Ο τρόπος ζωής των φυτών, και τι μπορεί να μας διδάξει»

 

Γιάννης Μανέτας, Ομότιμος Καθηγητής Βιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών
Διοργάνωση: Μουσείο Ιατρικής Κρήτης

 

Τετάρτη 4 Δεκεμβριου 2019, ώρα 19:00 

Αίθουσα Καστελλάκη, Επιμελητήριο Ηρακλείου

 

Η εκδήλωση ανοικτή για το ευρύ κοινό.

 

 

Τιμητική εκδήλωση για τον Δημήτριο Χαλκιαδάκη

Η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης με την ευκαιρία της δωρεάς της σημαντικής μαθηματικής βιβλιοθήκης του Δημητρίου Χαλκιαδάκη (1916-1990) διοργανώνει εκδήλωση για να τιμήσει τον δημιουργό της την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 19:00 στην αίθουσα του Ωδείου Ρεθύμνης.

 

πρόσκληση

Συνέδριο: Crete/Patras Ancient Emotions International Conference:

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Crete/Patras
Ancient Emotions
International Conference


Μνήμη και συναισθήματα στην αρχαιότητα
(Memory and Emotions in Antiquity)


6-8 Δεκεμβρίου 2019

 

Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο «ΞΕΝΙΑ»Ν. Ψαρρού 46, Ρέθυμνο
Το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης διοργανώνει το τρίτο διεθνές συνέδριο Crete/Patras Ancient Emotions με θέμα την μνήμη και τα συναισθήματα στον αρχαίο κόσμο. Η μνήμη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την συναισθηματική μας εμπειρία. Η μνήμη προκαλεί συναισθήματα ή διαμορφώνει την συναισθηματική μας εμπειρία στο παρόν. Παράλληλα, η κατασκευή πολιτισμικής μνήμης βασίζεται στην κοινή συναισθηματική εμπειρία των μελών μιας κοινότητας. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν διαπρεπείς μελετητές του αρχαίου κόσμου από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Στις εισηγήσεις τους θα εξετάσουν ποικίλα ερωτήματα που αφορούν την σχέση μνήμης και συναισθημάτων στην πολιτική, τη λογοτεχνία, την θρησκευτική εμπειρία και άλλες πτυχές της ζωής των αρχαίων κοινωνιών. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 6-8 Δεκεμβρίου 2019 στο Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο «ΞΕΝΙΑ» και μπορεί να το παρακολουθήσει κάθε ενδιαφερόμενος.


Πρόγραμμα:http://www.philology.uoc.gr/uploads/MEMORY-AND-EMOTIONS_PROGRAMME.pdf

Δελτίο Τύπου:http://www.philology.uoc.gr/uploads/Conference_Memory_and_Emotions.pdf

Τελετή αναγόρευσης του Σταύρου Ζουμπουλάκη σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Τμήμα Φιλολογίας αναγορεύουν τον Σταύρο Ζουμπουλάκη σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας, την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 8.00 μ.μ., στην Αίθουσα «Παντελής Πρεβελάκης» – Ωδείο, στην παλαιά πόλη του Ρεθύμνου. Την τελετή θα χαιρετίσει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Παναγιώτης Τσακαλίδης. Τον τιμώμενο θα προσφωνήσει η Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Αγγέλα Καστρινάκη, ενώ την παρουσίαση του έργου του θα κάνει ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας Γιάννης Δημητρακάκης. Ο τιμώμενος θα μιλήσει με θέμα «Ζήσιμος Λορεντζάτος: ποίηση και μεταφυσική».

 

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης τιμά τον Σταύρο Ζουμπουλάκη για τη σημαντική  προσφορά του στα ελληνικά γράμματα και την εκπαίδευση, για το πολύπτυχο δοκιμιακό έργο του που πραγματεύεται κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας και για την παρρησία των δημόσιων παρεμβάσεών του.

 

Ο Σταύρος Ζουμπουλάκης γεννήθηκε το 1953 στη Συκιά Λακωνίας. Σπούδασε νομική και φιλολογία στην Αθήνα και φιλοσοφία στο Παρίσι. Υπηρέτησε πολλά χρόνια στη Μέση Εκπαίδευση. Από το 1998 έως το 2012 διετέλεσε διευθυντής της Νέας Εστίας, αποκαθιστώντας την ως το σημαντικότερο ελληνικό φιλολογικό περιοδικό. Ίδρυσε και διεύθυνε τη σειρά «Εστία ιδεών» στις εκδόσεις της Εστίας, όπου δημοσίευσε 36 βιβλία Ελλήνων και ξένων στοχαστών. Σήμερα διευθύνει το Ίδρυμα βιβλικών μελετών Άρτος Ζωής. Από το 2013 είναι πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος· στη διάρκεια της θητείας του πραγματοποιήθηκε η μετεγκατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το 2017 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο δοκιμίου-κριτικής για το βιβλίο του Υπό το φως του μυθιστορήματος (2015) και με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών ‒ Ίδρυμα Πέτρου Χάρη για το βιβλίο του Ο στεναγμός των πενήτων. Δοκίμια για τον Παπαδιαμάντη (2016). Έχει δημοσιεύσει δεκατέσσερα βιβλία με δοκίμια και μελέτες, δύο βιβλία αυτοβιογραφικού περιεχομένου, καθώς και πλήθος άρθρων σε εφημερίδες, περιοδικά, συλλογικούς τόμους, κ.λπ.

 

«Stand Up Chemistry!»

«Stand Up Chemistry!»

μπορεί η διαδραστική κωμωδία να αποτελέσει έναν εναλλακτικό τρόπο διδασκαλίας των φυσικών επιστήμων...
ελάτε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης -Πανεπιστήμιο Κρήτης
να το ανακαλύψουμε παρέα!

 

To Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης και ο χημικός - ηθοποιός Δρ. Γιάννης Γουλές παρουσιάζουν την εκπαιδευτική - διαδραστική παράσταση «Stand Up Chemistry» το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019, στις 11:00 και στις 13:00. Η πρώτη παράσταση απευθύνεται κυρίως σε μαθητές από Γ’ έως και Στ’ Δημοτικού και η δεύτερη σε μαθητές Γυμνασίου.

Συνδέεται η μάθηση με την ψυχαγωγία, τo stand up comedy με τις φυσικές επιστήμες; Την απάντηση δίνει η διαδραστική παράσταση για τις φυσικές επιστήμες «Stand Up Chemistry». Οι μαθητές συμμετέχουν ενεργά, εξοικειώνονται με την πειραματική μεθοδολογία, τα εργαστηριακά όργανα και υλικά, ενώ παράλληλα καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα: Τι σχέση έχουν τα πειράματα χημείας με τις ανθρώπινες σχέσεις;

H παράσταση περιλαμβάνει βιωματικές δραστηριότητες με επίκεντρο τις φυσικές επιστήμες, πειράματα χημείας και θεατρικό έργο. Τελεί υπό την αιγίδα της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και του Πανελλήνιου Σωματείου Ατόμων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας.

Απαριθμεί 220 συνεργασίες με σχολικές μονάδες, με επωφελούμενους 16.000 μαθητές/τριες και 1.000 εκπαιδευτικούς. Στόχος της είναι οι φυσικές επιστήμες να γίνουν προσιτές σε όλους τους μαθητές, ανεξαρτήτως σχολικών επιδόσεων ή μαθησιακών δυσκολιών. 

Κείμενο - παρουσίαση: Δρ. Γιάννη Γουλές

Παιδαγωγική επιμέλεια: Ναταλία Λύτρα, MSc

Παραστάσεις _Σάββατο 07 Δεκεμβρίου 2019

11:00 – 12:00 : για μαθητές-τριες Γ’ έως Στ’ Δημοτικού

13:00 – 14:00 : για μαθητές-τριες Γυμνασίου 


 

Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων στο τηλέφωνο 2810-393630!

Κόστος συμμετοχής: 12 ευρώ / άτομο (συμπεριλαμβάνεται και η περιήγηση

στις εκθέσεις του Μουσείου)

Περισσότερες πληροφορίες:

https://www.youtube.com/watch?v=LpbMV_0x5hw
https://www.youtube.com/watch?v=LobbV74ghsU

Διάλεξη: «Safeguarding the Inheritance – Protection against Fortune Hunters and Will Forgers in Classical Athens»

Στο πλαίσιο του προγράμματος διαλέξεων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας για το χειμερινό εξάμηνο, η κ. Johanna Fabricius, Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας (Freie Universität Berlin), θα δώσει διάλεξη με θέμα «Safeguarding the Inheritance – Protection against Fortune Hunters and Will Forgers in Classical Athens» την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα 56 (Συνεδριάσεων) του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, στις 20.30.

 

αφίσα

Τελετή Ορκωμοσίας Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης

Τελετή Ορκωμοσίας Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019, 10:00

Αμφιθέατρο Δ3, Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, Ρέθυμνο

Τελετή Ορκωμοσίας Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης

Τελετή Ορκωμοσίας Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019, 11:30

Αμφιθέατρο Δ3, Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, Ρέθυμνο

Συμπόσιο: Συζητάμε για την εκπαίδευση: Δυσκολίες, προκλήσεις, προοπτικές

Η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης διοργανώνει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης συμπόσιο με τίτλο:

Συζητάμε για την εκπαίδευση: Δυσκολίες, προκλήσεις, προοπτικές

 

29 Νοεμβρίου - 1 Δεκεμβρίου 2019

Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο "Ξενία"

 

Πρόγραμμα


αφίσα

Διάλεξη: 'Η νοηματοδότηση (mentalization) ως αναστοχαστική λειτουργία στην οικογένεια και στην εκπαίδευση'

Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών

Διάλεξη της κας Σταυρούλας Λαμπρινέα, Ειδικής Παιδαγωγού, με τίτλο "Η νοηματοδότηση (mentalization) ως αναστοχαστική λειτουργία στην οικογένεια και στην εκπαίδευση" στο πλαίσιο του Π.Μ.Σ. "Πολιτισμική Ανάλυση και Εκπαίδευση" την Τετάρτη 27.11.2019, 18:00

Αίθουσα Μιχελή

Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, Ρέθυμνο

Διάλεξη:

Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Φιλοσοφία: Γνώση, Αξίες και Κοινωνία" θα πραγματοποιηθεί διάλεξη της κ. Ντένης Κωνσταντινίδη με τίτλο "Το πρόβλημα της ελεύθερης βούλησης στον Πλάτωνα: ακρασία και δυνατότητες ελευθερίας"

 

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019, 20:30, Αίθουσα Μιχελή

Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, Ρέθυμνο

Τελετή Ορκωμοσίας Τμήματος Χημείας

Τελετή Ορκωμοσίας Τμήματος Χημείας

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019, 13:00

Αμφιθέατρο "Ν. Πετρίδης"

Κτήριο Τμήματος Μαθηματικών & Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Πανεπιστημίου Κρήτης

Πανεπιστημιούπολη Βουτών, Ηράκλειο

Τελετή Ορκωμοσίας Ιατρικής Σχολής

Τελετή Ορκωμοσίας Ιατρικής Σχολής

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019, 13:30

Αμφιθέατρο Δ. Εμμανουήλ

Ιατρική Σχολή, Πανεπιστημιούπολη Βουτών, Ηράκλειο

Τελετή Ορκωμοσίας Τμήματος Ψυχολογίας

Τελετή Ορκωμοσίας Τμήματος Ψυχολογίας

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019, 11:30

Αμφιθέατρο Δ3

Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, Ρέθυμνο

 

 

Τελετή Ορκωμοσίας Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης

Τελετή Ορκωμοσίας Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης

 

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019, 13:00

Αμφιθέατρο Δ3

Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, Ρέθυμνο

 

 

Διάλεξη: 'Παιδική ηλικία και κινηματογράφος: Θέματα ρύθμισης στην Ελλάδα'

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΙΑΛΕΞΗ

Ευαγγελία Κούρτη
Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας των Μέσων Επικοινωνίας
ΤΕΑΠΗ, ΕΚΠΑ

Παιδική ηλικία και κινηματογράφος:
Θέματα ρύθμισης στην Ελλάδα

28/11/2019, 11.30-14.30
Αίθουσα 8, Διδακτήρια Φιλοσοφικής Σχολής

Εβδομάδα Ενημέρωσης για το Ομφαλικό Αίμα

Την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019, στην Αίθουσα του Πειραματικού Θεάτρου του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, στις 19.00 -21.00 θα πραγματοποιηθεί επιστημονική εκδήλωση για το ευρύ κοινό για τη χρησιμότητα και την χρήση του ομφαλικού αίματος.


poster

Τελετή Ορκωμοσίας Τμήματος Κοινωνιολογίας

Τελετή Ορκωμοσίας Τμήματος Κοινωνιολογίας

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019, 11:30

Αμφιθέατρο Δ3

Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, Ρέθυμνο

Τελετή Ορκωμοσίας Τμημάτων Βιολογίας και Φυσικής

Τελετή Ορκωμοσίας Τμημάτων Βιολογίας και Φυσικής

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019, 11:00

Αμφιθέατρο Ν. Πετρίδης

Κτήριο Τμήματος Μαθηματικών & Εφαρμοσμένων Μαθηματικών

Πανεπιστημιούπολη Βουτών

Ηράκλειο

Τελετή Ορκωμοσίας Τμήματος Μαθηματικών & Εφαρμοσμένων Μαθηματικών

Τελετή Ορκωμοσίας Τμήματος Μαθηματικών & Εφαρμοσμένων Μαθηματικών

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019, 11:00

Αμφιθέατρο "Ν. Πετρίδη"

 

Δύο διαλέξεις για το 1821

Στο πλαίσιο του προγράμματος του εργαστηρίου «Μεθοδολογία Αρχειακής και Βιβλιογραφικής Τεκμηρίωσης», το οποίο κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος είναι αφιερωμένο στη θεματική «Ιστορία και Επανάσταση», θα δοθούν οι ακόλουθες διαλέξεις για το 1821:

Δρ Σάκης Δημητριάδης, «Η μεγάλη γαιοκτησία και η Ελληνική Επανάσταση: διαπιστώσεις από μια έρευνα σε εξέλιξη», Tρίτη 19 Νοεμβρίου, ώρα 20:30, αιθ.56.

Διονύσης Τζάκης (Ιόνιο Πανεπιστήμιο), «Προσεγγίζοντας ξανά τη στρατιωτική οργάνωση της επανάστασης του 1821», Tρίτη 26 Νοεμβρίου, ώρα 20:30, αιθ.56.

Δείτε εδώ την αφίσα.

«2 μουσικοκινητικά εργαστήρια» στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης

«2 μουσικοκινητικά εργαστήρια»
στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης

 

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και η βιολόγος και μουσικός Σταυρούλα Χριστοδουλοπούλου συνεχίζουν τη συνεργασία τους με δύο εργαστήρια που έχουν πολύ αγαπηθεί από το κοινό, τα οποία συνδυάζουν με μαεστρία τη βιολογία με τη μουσική! Πρώτη συνάντηση Σάββατο 16 Νοεμβρίου. Ο αριθμός των συναντήσεων κάθε εργαστηρίου είναι 5+1 σε περίπτωση που χρειαστεί κάποιο παιδί αναπλήρωση.

 

«Μουσική σπουδή των ζώων!»

                                                               Πώς η εξέλιξη των ειδών γίνεται τραγούδι;

Τα παιδιά θα περιηγηθούν, με τη βοήθεια του μουσειοπαδαγωγού, στο Μουσείο και θα ανακαλύψουν το φίδι, τον βάτραχο, την πάπια, τη νυχτερίδα, τη νυφίτσα και άλλα ζώα και μαζί τους θα στήσουν έναν τραγουδοχορό! Οι εκπαιδευόμενοι μουσικο-ερευνητές τραγουδώντας και παράγοντας μουσική με κυριότερο όργανο το ίδιο τους το σώμα μαθαίνουν τις 4 μεγάλες οικογένειες των ζώων, την εξέλιξη των ειδών, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και τις εντάσσουν στο τραγούδι τους. Βοηθοί τους σε αυτό το ταξίδι θα είναι κάποιοι μαγικοί χρωματιστοί σωλήνες που άλλοτε θα δουλεύουν σαν κυάλια και άλλοτε σαν μουσικά όργανα. Μια θα είναι εργαλεία ερευνητών της φύσης και μια όργανα μουσικών.

Ηλικία συμμετεχόντων: 3-4,5 χρονών
Ημερομηνία έναρξης και ώρα
: Σάββατο 16 Νοεμβρίου, 11:00
Αριθμός συναντήσεων
: 5+1
Διάρκεια
: 60 λεπτά

 

«Η Ευτέρπη και ο αυλός της»!  

Μια μούσα μέσα σ’ ένα μουσείο επιστήμης;

Η μούσα της μουσικής παίρνει το μαγικό αυλό της και καλεί τα στοιχεία της φύσης σε έναν ξέφρενο χορό μουσικής και παιχνιδιού μέσα στο Μουσείο. Στο εργαστήρι αυτό τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το μύθο της μούσας της μουσικής, ανακαλύπτοντας παράλληλα ζώα και φυτά του νερού, του αέρα και της γης! Η Ευτέρπη θα μας ξετυλίξει το μίτο της παρέα με τα μουσικά όργανα, τα δέντρα, τα έντομα που είναι οι πιστοί σύντροφοί της και θα μας οδηγήσει να εξερευνήσουμε από την αρχή τους ήχους του αέρα που θα γίνουν μελωδίες, τα συστατικά του νερού που θα δώσουν τη χροιά  και τα υλικά της γης που θα βγάλουν μουσικές μέσα στο δάσος, το βουνό και το ποτάμι.

Ηλικία συμμετεχόντων ανά κύκλο: 4,5-6 χρονών
Ημερομηνία έναρξης και ώρα: Σάββατο 16 Νοεμβρίου, 12:30
Αριθμός συναντήσεων: 5+1
Διάρκεια:
60 λεπτά

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Σχεδιασμός και υλοποίηση των προγραμμάτων:  Σταυρούλα Χριστοδουλοπούλου, Βιολόγος Εκπαιδευτικός,  Μουσικός, Ερμηνεύτρια Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και υπεύθυνη Σχεδιασμού Εκπαιδευτικών Εργαστηρίων Μουσικοκινητικής Αγωγής

Κόστος συμμετοχής:  70€ 

Μέλη του Συλλόγου Φίλων ΜΦΙΚ: 60€

Πληροφορίες και Δηλώσεις συμμετοχής: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 15:00, 2810-393630 & 6992337927

 

Σταυρούλα Χριστοδουλοπούλου - Σύντομο Βιογραφικό:

Η Σταυρούλα Χριστοδουλοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα και ξεκίνησε μαθήματα πιάνο στην ηλικία των 8 ετών με καθηγήτρια την Ελευθεριώτη Μαρία στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών. Το 2006 απέκτησε με άριστα το πτυχίο στο πιάνο, στο Ωδείο Πατραϊκής Μαντολινάτας, καθώς και το πτυχίο της Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο των Πατρών. Το 2009 τελειώνει με Άριστα τον μεταπτυχιακό κύκλο ειδίκευσης «Οικολογία – Διαχείριση και Προστασία Φυσικού Περιβάλλοντος» στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Από τότε σε μια διαδρομή ανάμεσα στην επιστήμη και την τέχνη έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά με την μουσική, το θέατρο και τον χορό. Από το 2006 ως σήμερα ασχολείται με τη διδασκαλία της πρακτικής και της θεωρίας στο πιάνο, της μουσικής προπαιδείας σε παιδιά από 18 μηνών – 7 χρονών και με τη δημιουργία και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο ΜΦΙΚ στο Ηράκλειο Κρήτης και στο Cretaquarium. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον της αποτελεί η σπουδή και καταγραφή των παραδοσιακών χορών της χώρας και η πρακτική άσκηση και ενασχόληση με τους χορούς από όλη τη γη. Από το 2010 ασχολείται με το σύγχρονο χορό και το butoh, είδος γιαπωνέζικου χοροθεάτρου. Συμμετέχει σε παραστάσεις μουσικές και χορευτικές όλη της τη ζωή. Επίσης, είναι ραδιοφωνικός συμπαραγωγός στο Κόκκινο Κρήτης 88.4 fm στην εκπομπή «Μνήμη της πέτρας».

 

poster

Διάλεξη: Μια ιστορία από τον Ηρόδοτο και οι απαρχές της φιλοσοφίας και της ιστοριογραφίας

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΙΑΛΕΞΗ

Παύλος Καλλιγάς

Μια ιστορία από τον Ηρόδοτο
και οι απαρχές της φιλοσοφίας και της ιστοριογραφίας


20/11/2019, 20:30
Αίθουσα Συνεδριάσεων Τμήματος Φιλολογίας

Διάλεξη: 'Τι σημαίνει 'κριτήριο'; Μια Πυρρώνεια απάντηση. (Σέξτος Εμπειρικός, Προς Λογικούς Ι 29-37)'

Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών

 

Διάλεξη της κυρίας Άννας Τηγάνη στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Φιλοσοφία: Γνώση, Αξίες και Κοινωνία»

"Τι σημαίνει 'κριτήριο'; Μια Πυρρώνεια απάντηση. (Σέξτος Εμπειρικός, Προς Λογικούς Ι 29-37)"

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019, 17:30

Αίθουσα Μιχελή

Διάλεξη: «Η φραγκική πρόκληση στον Βυζαντινό Μυστρά – Περίβλεπτος και Παντάνασσα‘»

Στο πλαίσιο του προγράμματος διαλέξεων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας για το χειμερινό εξάμηνο,

η κ. Ασπασία Λούβη – Κίζη θα δώσει διάλεξη με θέμα

«Η φραγκική πρόκληση στον Βυζαντινό Μυστρά – Περίβλεπτος και Παντάνασσα‘» 

την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα 11 των διδακτηρίων της Φιλοσοφικής Σχολή, στις 18:30-20.30.

 

poster

Τελετή Ορκωμοσίας Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών & Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Υλικών

Τελετή Ορκωμοσίας Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών & Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Υλικών

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019, 17:00

Αμφιθέατρο "Ν. Πετρίδης"

Κτίριο Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών

Πανεπιστημιούπολη Βουτών

Ηράκλειο

 

Πρόγραμμα

Ομιλία: «Η επικράτηση της φυσικής τελεολογίας στην αρχαιότητα»

ΔΑΡΒΙΝΙΚΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

 

Ομιλητής:  Βασίλης Κάλφας καθηγητής του τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

 

Ο τίτλος της ομιλίας του θα είναι: «Η επικράτηση της φυσικής τελεολογίας στην αρχαιότητα»

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019, 7:00 μμ,

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

 

Περίληψη

«Ανακάτεψε τις Τέχνες!»

«Ανακάτεψε τις Τέχνες!»
στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης -Πανεπιστήμιο Κρήτης

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης σε συνεργασία με τη Βίκη Χρηστάκη αναμειγνύουν διαφορετικές τέχνες αναρωτώμενοι αν γίνεται να ζωγραφίζεις καθώς κινείσαι, αν είναι δυνατόν να ζωγραφίζεις τον ήχο και πως μπορείς να πεις μια ιστορία μονάχα με γραμμές! Συνοδοιπόροι στο παράξενο αυτό εγχείρημα θα είναι οι κινήσεις των ζώων, τα τέσσερα στοιχεία της φύσης και το φως!  Στις 9 Νοεμβρίου στις 11:30, σε ένα βιωματικό εργαστήρι 4 συναντήσεων, γονείς και παιδιά, από 6 έως 10 ετών, θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μια διαφορετική σχέση με τα χρώματα, το χαρτί, τους ήχους και τη σιωπή. Να χρησιμοποιήσουν το σώμα τους ως μέσο έκφρασης και να αναπτύξουν μια νέα μορφή επικοινωνίας μεταξύ τους!

Με ομαδικές δραστηριότητες, τη στιγμιαία σύνθεση κινήσεων και τη ζωγραφική,
που ακολουθεί το ρεύμα του σουρεαλισμού, βελτιώνουμε τις κινητικές μας δεξιότητες, ενισχύουμε την αυτοπεποίθησή μας και αναπτύσσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης,
χωρίς να νοιαζόμαστε τόσο για το τελικό αποτέλεσμα, όσο για την ίδια τη διαδικασία!

Η προσέγγιση των εργαστηρίων «Ανακάτεψε τις Τέχνες» είναι διεπιστημονική και διακαλλιτεχνική, καθώς η αλληλεπίδραση των τεχνών της αφήγησης, της μουσικής, του χορού και της ζωγραφικής είναι αναπόφευκτη στη σύγχρονη προσέγγιση της βιωματικής εκπαίδευσης.

Απαραίτητα: άνετα ρούχα και ένα δεύτερο ζευγάρι κάλτσες!

1η συνάντηση: Σάββατο 9 Νοεμβρίου, 11:30     
Αριθμός συναντήσεων:  4 Σάββατα (9, 16, 23, 30 Νοεμβρίου)     
Διάρκεια: 60΄    
Δηλώσεις συμμετοχών: Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00 -15:00, 2801-393630      
Κόστος: 70 ευρώ, ενήλικας και παιδί


*Για τις ανάγκες του εργαστηρίου είναι απαραίτητο να υπάρχει ένας ενήλικας για κάθε παιδί.
Σε περίπτωση που υπάρχουν αδέρφια η επιβάρυνση είναι επιπλέον 20 ευρώ ανά παιδί και ο ενήλικας επιπλέον-συνοδός δωρεάν.

αφίσα

Τελετή Ορκωμοσίας Τμημάτων Φιλοσοφικής

Τελετή Ορκωμοσίας Τμημάτων Φιλοσοφικής

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019, 11:30

Αμφιθέατρο Δ3

Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου

Έκθεση 'Η ομοφυλοφιλία στο έργο του Γιάννη Τσαρούχη'

Έκθεση ζωγραφικής

 

"Η ομοφυλοφιλία στο έργο του Γιάννη Τσαρούχη"

 

Εγκαίνια έκθεσης: 6 Νοεμβρίου 2019, 14:30

Διάρκεια: 6/11/2019-7/02/2019

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 9:00-15:00

Τόπος: Βιβλιοθήκη, Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου


Δελτίο Τύπου

Αφίσα

poster


Συνέδριο: 'Μεταπολίτευση 1974-1981: Λογοτεχνία και πολιτισμική ιστορία'

Συνέδριο του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής.

"Μεταπολίτευση 1974-1981: Λογοτεχνία και πολιτισμική ιστορία"

Ημερομηνίες Διεξαγωγής 15-11 έως 17-11-2019 στη Φιλοσοφική Σχολή

Συνέδριο: 'Ζητήματα μεθοδολογίας της έρευνας στις κοινωνικές επιστήμες'

Το Εργαστήριο Κοινωνικής Ανάλυσης και Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης σας προσκαλεί στο

25ο Πανελλήνιο Μεταπτυχιακό Εντατικό Σεμινάριο-Συνέδριο για νέους ερευνητές "Ζητήματα μεθοδολογίας της έρευνας στις κοινωνικές επιστήμες"

Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, Ρέθυμνο

8-11 Νοεμβρίου που περιλαμβάνει τις παρακάτω θεματικές ομάδες:

- Κοινωνική θεωρία

- Ποσοτικοί, ποιοτικοί και μεικτοί σχεδιασμοί στην κοινωνική και εκπαιδευτική έρευνα

- Πολιτικές των κοινών: κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και κοινότητες χειραφέτησηςΚοινωνικά Κινήματα, ηθική και κριτική της οικονομίας της αγοράς

- Το φύλο στην έρευνα: Μεθοδολογικά, εμπειρικά και αναλυτικά ζητήματα στην κοινωνική έρευνα και τις ανθρωπιστικές σπουδέςΤουρισμός, αναψυχή και ταξιδιωτικές εμπειρίες: διεπιστημονικές κριτικές προσεγγίσεις

- Κοινωνικές αναπαραστάσεις, εθνικισμός και ταυτότητες: Αφηγηματικές πρακτικές,νέα μέσα και τεχνολογία


Μπορείτε να δείτε την ιστοσελίδα του Συνεδρίου στον παρακάτω σύνδεσμο
http://sociology.soc.uoc.gr/ekaeke/?p=677

To Πρόγραμμα του Συνεδρίου στο σύνδεσμο:
http://sociology.soc.uoc.gr/ekaeke/wp-content/uploads/2019/06/25o_Program_2019_v2.pdf

Και την αφίσα του συνεδρίου στο σύνδεσμο:
http://sociology.soc.uoc.gr/ekaeke/wp-content/uploads/2019/06/afisa25ou.jpg

Brown Bag Seminar: Παρουσίαση Δ. Νάζου «Κοινωνική μεταβολή και Τουρισμός»

 

«Κοινωνική μεταβολή και Τουρισμός: Από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων: Η ‘ιδιοκτησία’, η ‘οικία’ και η ‘φιλοξενία’ στο Αιγαίο και το Ιόνιο. Μια ανθρωπολογική προσέγγιση»

 

Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2019, 14.30

Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, Κτήριο Ε, ΚΕΜΕ-ΠΚ

 

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις (ΒΜ) μέσω της πλατφόρμας Airbnb αποτελούν μια παράμετρο ενός ευρύτερου ζητήματος όπου στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, στο πλαίσιο των τουριστικών οικονομιών, τα υποκείμενα, είτε ως ‘ιδιοκτήτες’ ή ‘ενοικιαστές’, είτε ως ‘υποδοχείς’ και ‘φιλοξενούμενοι’, στη σχέση με τα ακίνητά τους, ως ενοικιαζόμενα δωμάτια, δεύτερες κατοικίες, βίλες διαμορφώνουν τα πεδία παραγωγής και διαχείρισης της πολιτισμικής ετερότητας. Διαμορφώνουν μιαν ηθική των κοινωνικών διαντιδράσεων σε εμπορικά/επιχειρηματικά περιβάλλοντα μεγάλης κινητικότητας που προσδιορίζεται από έναν λόγο περί «φιλοξενίας», περί «οικιακότητας» και «οικογενειακής ατμόσφαιρας» που στο φόντο του φωτίζεται από πρακτικές ριζικών αναδιαμορφώσεων των συνδέσεων ή ρήξεων με τα έγγεια (οικογενειακά) αγαθά, τις εμπορικές/τουριστικές χρήσεις της γης, τις σημασιοδοτήσεις του «σπιτιού», τις νέες συσσωρεύσεις, περιφράξεις, τα χαλαρά ή κατηργημένα όρια μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού. Στην παρουσίαση επιχειρείται μέσα από το ερμηνευτικό φίλτρο των ΒΜ και τα εννοιολογικά πλαίσια που θέτει, να ξαναδιαβαστούν εθνογραφικά δεδομένα τόσο από τη διδακτορική όσο και από τις δύο μεταδιδακτορικές έρευνες που αφορούν στη Μύκονο, στη Λέσβο και στο Μεγανήσι (Λευκάδα) σε μια συγχρονική αλλά και ευρύτερα ιστορική διάσταση.

 

 

Παρακαλούμε δείτε παρακάτω στο αρχείο που ακολουθεί την αναλυτική ανακοίνωση.

 

Πρόσκληση - Πρόγραμμα: Βιβλιοπαρουσίαση συλλογής επετειακών ποιημάτων: «150 Χρόνια Αρκάδι. Ποιήματα»

 

Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης,

Καθηγητής Παναγιώτης Τσακαλίδης

έχει την τιμή να σας προσκαλέσει

στην Βιβλιοπαρουσίαση της συλλογής επετειακών ποιημάτων

«150 χρόνια Αρκάδι. Ποιήματα»

που συνδιοργανώνει το Πανεπιστήμιο Κρήτης με την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου,

την Περιφέρεια Κρήτης & τον Δήμο Ρεθύμνης.

Η βιβλιοπαρουσίαση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

και ώρα 19:00 στο Ωδείο, Εμμανουήλ Βερνάδου 2, Ρέθυμνο

 

Παρακαλούμε δείτε παρακάτω στο αρχείο που ακολουθεί την αναλυτική πρόσκληση και το πρόγραμμα της εκδήλωσης

 

Workshop on the Social Impact of Research by SSC UCRC and EKKE

«Ημερίδα για την Κοινωνική Απήχηση της Έρευνας»

(“Workshop on the Social Impact of Research”)

Ρέθυμνο, 1η Νοεμβρίου 2019

Αίθουσα Συγκλήτου, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ρέθυμνο

 

Την απήχηση της έρευνας στην κοινωνία επιχειρεί να αναδείξει η ημερίδα “Workshop on the Social Impact of Research” («Ημερίδα για την Κοινωνική Απήχηση της Έρευνας»), η οποία συνδιοργανώνεται από το Τομεακό Επιστημονικό Συμβούλιο Κοινωνικών Επιστημών, το Κέντρο Ερευνών και Μελετών του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα της Συγκλήτου της Πανεπιστημιούπολης του Γάλλου την Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2019 (10.00-18.00), καταξιωμένοι καθηγητές και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα παρουσιάσουν τη διεθνή εμπειρία και τις διεπιστημονικές προκλήσεις καθώς και παραδείγματα σχετικά με την απήχηση της έρευνας στην κοινωνία .

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ημερίδα, καθώς και για ζωντανή παρακολούθηση (live-streaming), οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα: https://keme.uoc.gr/.

 

Πρόγραμμα Ημερίδας

Τελετή αναγόρευσης του Σταύρου Ζουμπουλάκη σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

 

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Τμήμα Φιλολογίας αναγορεύουν τον Σταύρο Ζουμπουλάκη σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας, την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 8.00 μ.μ., στην Αίθουσα "Παντελής Πρεβελάκης" – Ωδείο, στην παλαιά πόλη του Ρεθύμνου.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης τιμά τον Σταύρο Ζουμπουλάκη για την προσφορά του στην Εκπαίδευση, τη συμβολή του στη Νεοελληνική

Φιλολογία, το πολύπλευρο δοκιμιακό έργο του και τον στοχασμό του πάνω σε κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας. 

 

Βιογραφικό Σημείωμα του Τιμώμενου:

 

Ο Σταύρος Ζουμπουλάκης γεννήθηκε το 1953 στη Συκιά Λακωνίας. Σπούδασε νομική και φιλολογία στην Αθήνα και φιλοσοφία στο Παρίσι. Υπηρέτησε πολλά χρόνια στη Μέση Εκπαίδευση. Από το 1998 έως το 2012 διετέλεσε διευθυντής της Νέας Εστίας, αποκαθιστώντας την ως το σημαντικότερο ελληνικό φιλολογικό περιοδικό. Από το 2013 είναι πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος· στη διάρκεια της θητείας του πραγματοποιήθηκε η μετεγκατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το 2017 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο δοκιμίου-κριτικής για το βιβλίο του Υπό το φως του μυθιστορήματος (2015) και με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών ‒ Ίδρυμα Πέτρου Χάρη για το βιβλίο του Ο στεναγμός των πενήτων. Δοκίμια για τον Παπαδιαμάντη (2016). Έχει δημοσιεύσει δεκατέσσερα βιβλία με δοκίμια και μελέτες και δύο βιβλία αυτοβιογραφικού περιεχομένου.

 

Διεθνής Επιστημονική Διημερίδα: Οι Ψυχωφελείς Διηγήσεις του Βυζαντίου

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Διεθνής Επιστημονική Διημερίδα

Οι Ψυχωφελείς Διηγήσεις του Βυζαντίου

29 & 30 Οκτωβρίου 2019
Διδακτήρια Φιλοσοφικής Σχολής

Συγχρηματοδότηση:
Α) Πανεπιστήμιο Κρήτης - Πρόγραμμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Μεταπτυχιακών Σπουδών
Β) Institut d'histoire et civilisation de Byzance, Paris (Collège de France / CNRS)

Argumentum:
http://philology.uoc.gr/uploads/argumentum_psy29_302019.pdf

Διάλεξη: Ιωσήφ Βεντούρας, IBBUR'/ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ 1900-1950

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Διάλεξη
 

Ιωσήφ Βεντούρας

"IBBUR"/ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ 1900-1950

Την εκδήλωση προλογίζει η Αγγέλα Καστρινάκη.

29 Οκτωβρίου 2019, ώρα 20:30
Αίθουσα Συνεδριάσεων του Τμήματος ΦιλολογίαςΟ Ιωσήφ Βεντούρας γεννήθηκε στα Χανιά και ζει στην Αθήνα. Έχουν κυκλοφορήσει έξι ποιητικές του συλλογές. Από τις Εκδόσεις Νεφέλη έχει εκδοθεί το βιβλίο του Εβραίοι ποιητές του Μεσαίωνα. Στις ΗΠΑ κυκλοφόρησε το ποιητικό του βιβλίο ΤΑΝΑΪΣ σε δίγλωσση έκδοση και στο Ισραήλ μια ανθολογία ποιημάτων του. Προσεχώς βιβλία του θα κυκλοφορήσουν στη Γαλλία, Ρουμανία και Ρωσία. Ποιήματα του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Αραβικά, Ρουμανικά, Εβραϊκά και Σερβικά και έχουν περιληφθεί σε ανθολογίες.

Έχει μεταφράσει ποιήματα τροβαδούρων, του Jerome Rothenberg και της Nelly Sachs. Είναι αντιπρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Διευθύνει το ελληνικό ηλεκτρονικό περιοδικό Poeticanet

www.poeticanet.gr  και την αγγλική ιστοσελίδα  www.poeticanet.com

Αφίσα:http://www.philology.uoc.gr/uploads/Ventouras_afisa.pdf

17os ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

17os ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

&

Αγώνας Δρόμου για Όλους – «Γύρος Πανεπιστημιούπολης Βουτών»

 

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

 

Τρέξτε για την υγεία σας !

Τρέξτε και απολαύστε τη χαρά της κίνησης !

Έχετε πολλούς λόγους για να βρεθείτε στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019, ώρα 11.00π.μ. και να συμμετάσχετε στον αγώνα δρόμου για όλους – «Γύρος Πανεπιστημιούπολης Βουτών», σε απόσταση 3000 μέτρων, περιμετρικά των κτιρίων της Πανεπιστημιούπολης.

Η εκκίνηση του αγώνα θα δοθεί από τον χώρο στάθμευσης του Τμήματος Χημείας.

Αν δεν θέλετε να τρέξετε ...μπορείτε να περπατήσετε την απόσταση.

Εγγραφές για τον αγώνα «Γύρος Πανεπιστημιούπολης Βουτών» μέχρι τις 10.30 π.μ. στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης μπροστά στην είσοδο του χώρου στάθμευσης της Ιατρικής και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του αγώνα http://unisport.uoc.gr/race-uni/registration-form/statement.html

 

Αν νομίζετε ότι μπορείτε περισσότερα, δηλώστε  συμμετοχή,

στον μεγάλο αγώνα δρόμου του Πανεπιστημίου, ο οποίος  ενώνει τα κτίρια Κνωσού και Βουτών, απόστασης 12,6km. Ακολουθώντας  την διαδρομή μέσα από την 

πόλη του Ηρακλείου θα τερματίσετε στην Πανεπιστημιούπολη των Βουτών.

Με λεωφορείο που θα ξεκινήσει από τα κτίρια των Βουτών, στις 8.20 π.μ. θα μεταβείτε στα κτίρια της Κνωσού και στις 9.00 π.μ. το πρωί θα δοθεί η εκκίνηση του αγώνα.  

 

Η συμμετοχή σας  στον αγώνα  δηλώνετε μόνο ηλεκτρονικά στο:

 

https://results.chronolog.gr/registrationc1.aspx?h=746f20a1065f6d751bef75c7bb5acaed

 

Μην διστάζετε. Δηλώστε συμμετοχή. Σημασία έχει η συμμετοχή.

 

Τρέχοντας, τρέχετε για την υγεία σας.

Διάλεξη: «History, Contingency, Life: Towards a Materialist Biography of Georg Lukács»

ΔΙΑΛΕΞΗ


Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019, ώρα: 20:30, στην αίθουσα «Μιχελή» του Τμήματος ΦΚΣ, στο πλαίσιο του Σεμιναρίου Διδασκόντων «Φιλοσοφία και Κοινωνικές Επιστήμες», θα μιλήσει ο Patrick Eiden-Offe (Universität Bochum) με θέμα:

 

«History, Contingency, Life: Towards a Materialist Biography of Georg Lukács» 

 

Διάλεξη: Μαρία Φραγκουλάκη, 'Διακοινοτική συγγένεια στην αρχαία Ελλάδα: η συναισθηματική και ηθική διάσταση της πολιτικής και του πολέμου σε συνθήκες εθνικής κρίσης'

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Διάλεξη

Μαρία Φραγκουλάκη
Cardiff University

Διακοινοτική συγγένεια στην αρχαία Ελλάδα:
η συναισθηματική και ηθική διάσταση
της πολιτικής και του πολέμου σε συνθήκες εθνικής κρίσης

23/10/2019, 17:30-20:30
Αίθουσα Συνεδριάσεων Τμήματος Φιλολογίας

Διάλεξη: Ilse De Vos – Mαρία Τωμαδάκη, 'Τα βυζαντινά βιβλιακά επιγράμματα και η νέα ηλεκτρονική τους βάση στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης'

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Διάλεξη

Ilse De Vos – Mαρία Τωμαδάκη
Ghent University

Τα βυζαντινά βιβλιακά επιγράμματα
και η νέα ηλεκτρονική τους βάση
στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης

Ιστοσελίδα:
https://www.dbbe.ugent.be/

23/10/2019, 19.00
Αμφιθέατρο Α, Διδακτήρια Φιλοσοφικής Σχολής

Συνέδριο στις Θεατρικές και Κινηματογραφικές Σπουδές

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών
"Θεατρικές και Κινηματογραφικές Σπουδές"

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΙΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

18-19/10/2019
Αίθουσα διαλέξεων, Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών
Νικηφόρου Φωκά 130 & Μελισσινού

Αφίσα:
http://www.philology.uoc.gr/uploads/Afisa-sinderiou-TCS-2019.png

Πρόγραμμα:
http://www.philology.uoc.gr/uploads/Programma-Synedrioy-TCS.pdf

Διάλεξη: Μιχαήλ Πασχάλης, 'Αίμα, κρασί, σεξ και ελευθερία: πώς και γιατί ο Κικέρωνας ξανάγραψε τους 'Φιλιππικούς' του Δημοσθένη'

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Διάλεξη

Μιχάλης Πασχάλης
Ομότιμος Καθηγητής
του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Αίμα, κρασί, σεξ και ελευθερία:
πώς και γιατί ο Κικέρωνας ξανάγραψε
τους Φιλιππικούς του Δημοσθένη


21/10/2019, 17:30
Αμφιθέατρο Α - Διδακτήρια Φιλοσοφικής Σχολής

Workshop: 'Knowledge Democracy in School'

Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών

 

Workshop: "Knowledge Democracy in School"


Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019,

Αίθουσα Μιχελή

Ομαδικό Πρόγραμμα Διαχείρισης Άγχους σε φοιτητικό πληθυσμό

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με το Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο ΓΣΘ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης διοργανώνει ομάδα παρέμβασης για τη διαχείριση του άγχους σε φοιτητικό πληθυσμό.

Η ομάδα θα ξεκινήσει την Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019, 13.00-14.30 (σταθερή ημέρα και ώρα), για 10 συναντήσεις, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (Φοιτητικό Κέντρο, 1ος όροφος, Πανεπιστημιούπολη Βουτών).

Όσοι φοιτητές/τριες ενδιαφέρονται θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στην ηλεκτρονική διεύθυνση hskf@edu.uoc.gr έως την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019.

 

UCRC Lecture: Prof. J. Earl (University of Arizona)

UCRC Lecture Series 2019

Professor Jennifer Earl

(Department of Sociology, University of Arizona)

 

“One Size Doesn’t Fit All:

Connecting Views of Activism with Youth Activist Identification”

 

16 October 2019, 17:30

Conference Room, Building E, UCRC

&

live-streaming

Lecture poster

 

 

 

Αρχεία

6η Ερευνητική Συνάντηση του προγράμματος EURYKA

 

Δελτίο Τύπου

 

6η Ερευνητική Συνάντηση του προγράμματος EURYKA

 

Την Πέμπτη 17 και την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2020 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ΚΕΜΕ- ΠΚ θα πραγματοποιηθεί η 6η συνάντηση της ερευνητικής ομάδας του προγράμματος Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «EURYKA - Reinventing Democracy in Europe: Youth Doing Politics in Times of Increasing Inequalities» (Ανακαλύπτοντας εκ νέου τη Δημοκρατία στην Ευρώπη: Η Eνασχόληση των Nέων με την Πολιτική σε Καιρούς Αυξανόμενων Ανισοτήτων).

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ερευνητές από 9 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια (University of Geneva, University of Sheffield, Scuola Normale Superiore, Uppsala University, University of Siegen, Sciences Po, Πανεπιστήμιο Κρήτης, University of Warsaw, Universitat Oberta de Catalunya) καθώς και μία οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών (European Alternatives).  Η ελληνική ομάδα απαρτίζεται από ερευνητές του Πανεπιστήμιου Κρήτης και συμπεριλαμβάνει τη Μαρία Κούση,  Στεφανία Καλογεράκη,  Κωνσταντίνο Καφέτσιο, Μαρία Πάσχου,  Άγγελο Λουκάκη και Ευγενία Πετροπούλου. 

Το ερευνητικό πρόγραμμα EURYKA αποσκοπεί να μελετήσει τις σχέσεις μεταξύ ανισοτήτων και των τρόπων με τους οποίους οι νέοι άνθρωποι δρουν έμπρακτα/συμμετέχουν στην πολιτική. Το πρόγραμμα επίσης αποσκοπεί να αναπτύξει μελλοντικά σενάρια δημοκρατικών μοντέλων και πολιτικών συστημάτων στην Ευρώπη τα οποία θα ενσωματώνουν καλύτερα τους νέους και τις νέες.  Για να επιτύχει τα παραπάνω:

(1)   παράσχει στοιχεία για τους μηχανισμούς αντιμετώπισης των ανισοτήτων οι οποίες εμπεριέχονται στους τρόπους με τους οποίους οι νέοι ασχολούνται με την πολιτική- οι εν λόγω μηχανισμοί αντιμετώπισης εκφράζονται με ποικίλες μορφές, όπως για παράδειγμα: με την  πολιτική συμμετοχή-αποχή ως διαδικτυακή (και όχι μόνο) αμφισβήτηση, αλλά και τη (δι) εθνική δημοκρατική καινοτομία και πειραματισμούς,

(2)   παράγει επιστημονική γνώση που αφορούν τις αξίες των νέων ανθρώπων, τις στάσεις και τις συμπεριφορές τους σχετικά με τη δημοκρατία, την εξουσία, την πολιτική, τη διαδικασία παραγωγής πολιτικής, την κοινωνική και πολιτική συμμετοχή (φυσική και διαδικτυακή) και την οργάνωση της οικονομικής, κοινωνικής και προσωπικής τους ζωής ούτως ώστε να αναγνωρίσει τρόπους ενδυνάμωσης της πολιτικής συμμετοχής των νέων και της εμπλοκής τους στην δημοκρατική ζωή στην Ευρώπη,

(3)   προτείνει  μια δέσμη μελλοντικών σεναρίων για την εξέλιξη της δημοκρατίας και της πολιτικής συμμετοχής στην Ευρώπη, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην ενδυνάμωση των νέων και ιδιαίτερα αυτών με τις λιγότερες ευκαιρίες. Ο σχεδιασμός της έρευνας αποτελείται από ένα πολυδιάστατο θεωρητικό πλαίσιο το οποίο συνδυάζει επεξηγηματικούς παράγοντες σε  μάκρο-(θεσμικό), μέσο- (οργανώσεων/οργανωτικό) και μίκρο-(ατομικό) επίπεδο καθώς και από μια ολοκληρωμένη μεθοδολογική προσέγγιση η οποία βασίζεται σε διαφορετικές πηγές και μεθόδους (ανάλυση δημόσιων πολιτικών, ανάλυση πολιτικών διεκδικήσεων, έρευνα οργανώσεων, δειγματοληπτική έρευνα τύπου πάνελ, πειραματική έρευνα, βιογραφικές συνεντεύξεις και ανάλυση κοινωνικών δικτύων). 

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επισκεφθείτε:

EURYKA website: unige.ch/sciences-societe/euryka/home/ 

Facebook page: www.facebook.com/EURYKAproject/

Twitter account: twitter.com/Euryka_youth

 

ή επικοινωνήστε με την Επιστημονική Υπεύθυνο της Ομάδας του Πανεπιστημίου Κρήτης: Μαρία Κούση, kousis.m@uoc.gr

Διάλεξη: «CANDIA, ο δρόμος του νερού και οι κρήνες»

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με την Αθηνά Κυριακάκη – Σφακάκη, ξεναγό και συγγραφέα βιβλίων αρχαιολογικού και ιστορικού περιεχομένου, την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, στις 17:00, σάς προσκαλούν στο αμφιθέατρο του Μουσείου σε μία ομιλία με θέμα το νερό! Αμέσως μετά θα ακολουθήσει δίωρη, 18:00-20:00, ξενάγηση στις πολύ ενδιαφέρουσες ενετικές κρήνες.  

Οι  κάτοικοι της Candia υπέφεραν από έλλειψη  νερού, αφού ήταν  αναγκασμένοι να ικανοποιούν τις ανάγκες τους με το νερό των πηγαδιών, των οικιακών ή δημοσίων υδατοδεξαμενών, και το νερό του Κατσαμπά, το οποίο μετέφεραν πλανόδιοι πωλητές. Το 1552 ο Bembo κατασκεύασε  την ομώνυμη κρήνη στον περίβολο του ναού του Σωτήρος, η  οποία  όμως παρείχε περιορισμένες ποσότητες νερού. Στον βόρειο τοίχο της Lotzia, το 1602, με  φροντίδα  του  Δούκα Σακρέντο κατασκευάσθηκε κρήνη για την εξυπηρέτηση των ευγενών κατά τις εκδηλώσεις στη Λέσχη τους. Το 1627 ο Ύπατος Προβλεπτής Φραντζέσκο Μοροζίνη, οραματίσθηκε και, σχεδίασε το έργο «Υδραγωγείο Μοροζίνη». Συνενώθηκαν οι ροές 4 πηγών του Γιούχτα, και εντός 15 μηνών, η Candia είχε άφθονο τρεχούμενο νερό άριστης ποιότητας. Στο κέντρο της πόλης, η έγλυπτη οκτάλοβη υδατοδεξαμενή, με  τα 4 λιοντάρια και το γιγάντιο άγαλμα του Ποσειδώνα υπήρξε το κόσμημα της πρωτεύουσας  του Βασιλείου. Οι Ενετοί μιλούσαν για την Κρήνη «Τζιγάντες». Το 1666, επί Δουκός Πριούλη, ενώ οι πολιορκημένοι κάτοικοι  της Candia μεταξύ  των πολλών δεινών του «Κρητικού πολέμου» μαστίζονταν και από λειψειδρία, κατασκευάσθηκε η κρήνη Πριούλη. Νερό πηγής από την πηγάϊδα διοχετεύθηκε στη βορειοδυτική συνοικία της  πόλης, στην κρήνη Πριούλη. Η κρήνη ονομάσθηκε  Fontana Nuova, και  κατά  την Τουρκική κατοχή, Κρήνη Δελημάρκου. 

Είσοδος Ελεύθερη

poster

 

 

Διάλεξη: Olivier Renaut, 'Power and anger from Homer to Aristotle' (17/10/2019, 14:30-17:30)

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Διάλεξη

Olivier Renaut
Πανεπιστήμιο Paris-Nanterre

Power and anger from Homer to Aristotle

Η διάλεξη είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο και γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος Εράσμους με το Πανεπιστήμιο της Nanterre και στο Μεταπτυχιακό Σεμινάριο της κας Ταμιωλάκη

17/10/2019, 14:30-17:30
Αίθουσα Συνεδριάσεων Τμήματος Φιλολογίας

Διάλεξη: Olivier Renaut, 'Shaping emotions and political community: Plato’s education in the Laws and Aristotle’s Rhetoric' (16/10/2019, 17:30-20:30)

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Διάλεξη

Olivier Renaut
Πανεπιστήμιο Paris-Nanterre

Shaping emotions and political community:
Plato’s education in the Laws and Aristotle’s Rhetoric

Η διάλεξη είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο,
γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος Εράσμους με το Πανεπιστήμιο της Nanterre
και στο Μεταπτυχιακό Σεμινάριο της κας Ταμιωλάκη

16/10/2019, 17:30-20:30
Αίθουσα Συνεδριάσεων Τμήματος Φιλολογίας

Ετήσια διάλεξη εις μνήμην Ι. Καμπίτση: Αντώνιος Ρεγκάκος, 'Νεοανάλυση και προφορική ποίηση: ένας ιστορικός συμβιβασμός;' (15/10/2019, 19:30)

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Ετήσια διάλεξη “Εις μνήμην Ι. Καμπίτση”

Αντώνιος Ρεγκάκος

Νεοανάλυση και προφορική ποίηση:
ένας ιστορικός συμβιβασμός;

15/10/2019, 19:30
Αμφιθέατρο Α - Διδακτήρια Φιλοσοφικής Σχολής

Συνέδριο: «Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες και Ανοικτή Επιστήμη»

Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης διοργανώνει φέτος στο Ρέθυμνο, στις 10-11 Οκτωβρίου 2019, το 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, με το γενικό θέμα «Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες και Ανοικτή Επιστήμη».


Το ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών είναι ο σημαντικότερος θεσμός για τις ελληνικές ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες και μία από τις σπουδαιότερες εκδηλώσεις στο χώρο των ελληνικών βιβλιοθηκών, καλύπτοντας θέματα υπηρεσιών και τεχνολογιών πληροφόρησης, αυτοματισμού και εξοπλισμού βιβλιοθηκών, πηγών πληροφόρησης και συνδρομών. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του βιβλιοθηκονόμοι, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και προμηθευτές που δραστηριοποιούνται στο χώρο έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν τις γνώσεις τους, να επικοινωνήσουν με συναδέλφους τους, να ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρίες και να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στο χώρο των βιβλιοθηκών, καθώς και για νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στο Σπίτι του Πολιτισμού.

Επιπλέον, την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων της Βιβλιοθήκης στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου δύο προσυνεδριακές εκδηλώσεις,

το Πρώτο Σεμινάριο της Ελληνικής Κοινοπραξίας του ΣΕΑΒ με την ORCID  και η Ημερίδα «Πολιτικές Ανοικτής Επιστήμης στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: από τη θεωρία στην πράξη»

Ιστοσελίδα Συνεδρίου: https://palc25.lib.uoc.gr/

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης και του Δήμου Ρεθύμνης.

 

Απονομή Υποτροφιών της COSMOTE σε πρωτεύσαντες Φοιτητές του ΠΚ

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Καθηγητής Παναγιώτης Τσακαλίδης έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στην ειδική τιμητική εκδήλωση που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Κρήτης για την απονομή των Υποτροφιών της COSMOTE σε πρωτεύσαντες φοιτητές του Ιδρύματος.

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 18:00

Αίθουσα "ΚΑΣΤΕΛΑΚΗ"

Επιμελητήριο Ηρακλείου

 

Παρακαλούμε δείτε παρακάτω στο αρχείο που ακολουθεί την αναλυτική πρόσκληση.

Πρόσκληση

Συνέδριο: “Migrations: Interdisciplinary Challenges”

1st International UCRC Conference

“Migrations: Interdisciplinary Challenges”

 

17-18 October 2019

Amphitheater D3-7A

Gallos University Campus

University of Crete, Rethymnon

Program

Συνέδριο: RICAN 9 - Body and Text in the Ancient Novel (9-11/10/2019)

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ
Συνέδριο
RICAN 9
Body and Text in the Ancient Novel

9-11 / 10 / 2019

Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο ‘Ξενία’Νικολάου Ψαρρού 46 Ρέθυμνο
Πρόγραμμα:http://www.philology.uoc.gr/uploads/RICAN_9_PROGRAM.pdf  

Διάλεξη: Religious changes in an urban Rome: Looking at urbanised religion

Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου ο Jörg Rüpke, καθηγητής της ρωμαϊκής ιστορίας (Universität Erfurt), θα δώσει διάλεξη στα πλαίσια του μαθήματος ΑΙΣ 503 Έλληνες και Βάρβαροι, με θέμα

«Religious changes in an urban Rome: Looking at urbanised religion».

 

Η διάλεξη θα γίνει στις 17.30 στο αμφιθέατρο Β.

Διάλεξη: «Ελληνο-αιγυπτιακοί διάλογοι στην Αλεξάνδρεια των Πτολεμαίων»

Την ερχόμενη Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019 ο  Δρ. Κυριάκος Σαββόπουλος (Centre for the Study of Ancient Documents, Πανεπιστήμιο Oξφόρδης), θα δώσει διάλεξη με θέμα

«Ελληνο-αιγυπτιακοί διάλογοι στην Αλεξάνδρεια των Πτολεμαίων»,

στο πλαίσιο του προγράμματος διαλέξεων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας για το χειμερινό εξάμηνο.

Η διάλεξη θα γίνει στις 20.30 στην αίθουσα 56 (Συνεδριάσεων) του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

Δείτε εδώ την αφίσα της διάλεξης.

Διάλεξη: 'Misology and the Method of Hypothesis'

Διάλεξη του David Ebrey με τίτλο "Misology and the Method of Hypothesis" στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019, 20:30

Αίθουσα Μιχελή, Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών

Πανεπιστημιούπολη Γάλλου

Ρέθυμνο

Συνέδριο: «On shifting grounds – the study of archaeological practices in a changing world»

Το ερευνητικό δίκτυο COST-ARKWORK «Archaeological practices and knowledge work in the digital environment» www.arkwork.eu σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης διοργανώνουν το Διεθνές Συνέδριο

«On shifting grounds – the study of archaeological practices in a changing world».


Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στις 3-5 Οκτωβρίου 2019, στο Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο και είναι ανοιχτό προς όλους.

Γλώσσα του συνεδρίου είναι η αγγλική.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου

Δείτε εδώ το πρόγραμμα.

Τελετή ονοματοδοσίας του ξενώνα στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα

Τελετή ονοματοδοσίας του ξενώνα στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα σε

Ξενώνας "Ιωάννης Παπαμαστοράκης"

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 13:00

στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα - Ψηλορείτης

 

photo

Ημερίδα Ανάλυσης Ιατρικών Εργαστηριακών και Κλινικών Δεδομένων

Το Εργαστήριο Κοινωνικής Στατιστικής και Πολιτικής Ερευνας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Π.Κ. προσφέρει δωρεάν ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ, σεμιναριακού χαρακτήρα, το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019, στην πανεπιστημιούπολη του Γάλλου, στο Ρέθυμνο.

Τα δεδομένα θα αναλυθούν τόσο με το στατιστικό πρόγραμμα SPSS (πρωινή συνεδρίαση) όσο και με το STATA (απογευματινή συνεδρίαση).

Οι θεματικές περιοχές που θα αναπτυχθούν, αφού προηγηθεί ενδελεχής έλεγχος των παραδοχών (assumptions), είναι οι εξής:

•Kaplan-Meier Survival Analysis

•Cox Regression Analysis

•ROC curves

•Binomial Logistic Regression Analysis

•Accordance Coefficients. Cohen’s Kappa

•Repeated MeasuresModels .Paired t- test

•One sample t- test

 

 

Έκθεση: «Η εκπαίδευση στην απόψυξη – ή Μαθαίνοντας ξανά/ UNFROZEN EDUCATION – Or How To Relearn»

Εκ μέρους του Μουσείου της Εκπαίδευσης - Xeniseum του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΚΕΜΕΙΕΔΕ -ΠΤΔΕ) σας προσκαλούμε να παραβρεθείτε στην έκθεση με θέμα: «Η εκπαίδευση στην απόψυξη – ή Μαθαίνοντας ξανά/ UNFROZEN EDUCATION – Or How To Relearn», στις 05 Οκτωβρίου και ώρα 19:00 στη Μουσειακή Συλλογή της Ελένης Γλύκατζη - Αρβελέρ (Βερνάδου 10, Παλαιά Πόλη).

 

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τρία συμπόσια τα οποία αποτυπώνονται στο πρόγραμμα που μπορείτε να δείτε εδώ.

 

Επίσης μπορείτε να αντλήσετε περισσότερες πληροφορίες στο παρακάτω

link: www.kemeiede.org/en/unfrozen-en

 

 

 

 

Έκθεση: «Μνήμες Γαίας: Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας-Κύπρου»

«Μνήμες Γαίας: Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας-Κύπρου»

στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης!

poster

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης καλωσορίζει στις εγκαταστάσεις του την έκθεση «Μνήμες Γαίας», η οποία διοργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας και Κύπρου στα πλαίσια του έργου GEO-IN που χρηματοδοτείται από τα πρόγραμμα Interreg Ελλάδα-Κύπρος. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί  από τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου έως και το Σάββατο 26 Οκτωβρίου.

Ένα ταξίδι στα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO της Λέσβου, του Ψηλορείτη, της Σητείας, και του Τροόδους της Κύπρου που φιλοδοξεί να ξεδιπλώσει την ιστορία του πλανήτη μέσα από εικόνες γεωλογικών και φυσικών μνημείων, καθώς και να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό τις δραστηριότητες των Παγκόσμιων Γεωπάρκων. Η έκθεση αποτελείται από πληροφοριακό υλικό για τα γεωπάρκα, δείγματα απολιθωμάτων, με χαρακτηριστικά απολιθωμένα δόντια και οστά προγονικών δεινοθηρίων, απολιθώματα θαλάσσιων οργανισμών, φυτών της Λέσβου, βίντεο και διαδραστικές οθόνες πληροφόρησης. Η έκθεση συμπληρώνεται με τον 5,5 μέτρων μήκους απολιθωμένο κορμό μίας προγονικής μορφής κωνοφόρου ηλικίας 18 εκατ. χρόνων από τη Λέσβο.

Ψηφίδες από περιοχές ιδιαίτερης γεωλογικής σημασίας, σπανιότητας ή κάλλους, προσφέρουν στο κοινό και στους μαθητές μία πολύ ενδιαφέρουσα αφήγηση της ιστορίας και της εξέλιξης της Γης. Απομένει στον επισκέπτη/επισκέπτρια η επιθυμία να τις αφουγκραστεί!

Η έκθεση «Μνήμες γαίας» συμπεριλαμβάνεται στις εκθέσεις του Μουσείου και για την επίσκεψή της δεν απαιτείται επιπλέον χρέωση.   

 

 

Συνέδριο: Αθανασία και Μνήμη στον Αρχαίο Κόσμο

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

1ο Συνέδριο
Μεταπτυχιακών Φοιτητών
και Υποψηφίων Διδακτόρων Κλασικών Σπουδών
του Πανεπιστημίου Κρήτης

Αθανασία και Μνήμη στον Αρχαίο Κόσμο

27-29 Σεπτεμβρίου 2019
Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο ‘Ξενία’
Νικολάου Ψαρρού 46 Ρέθυμνο

Αναλυτική Ανακοίνωση:
http://philology.uoc.gr/nea/aoanasia-kai-mnhmh-ston-arxaio-kosmo 

Τελετή αναγόρευσης του καθηγητή Ευάγγελου Γραγουδά σε επίτιμο διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης αναγορεύει τον Καθηγητή Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου του Harvard και Διευθυντή του Τμήματος Αμφιβληστροειδούς του Massachusetts Eye and Ear Infirmary, κ. Ευάγγελο Γραγουδά, σε Επίτιμο Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 13:00, στο «Αμφιθέατρο Μεταπτυχιακών» της Ιατρικής Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών, στο Ηράκλειο.

Μετά το πέρας της τελετής αναγόρευσης θα ακολουθήσει στον ίδιο χώρο, Επιστημονικό Συμπόσιο Οφθαλμολογικής Ογκολογίας προς τιμής του Καθηγητή Ευάγγελου Γραγουδά με ώρα έναρξης 16:00.

 

Δελτίο Τύπου

Πρόσκληση

Αφίσα

Πρόγραμμα

 

 

Διάλεξη: 'Classics and Canons'

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΙΑΛΕΞΗ

Sally Humphreys

Classics and Canons

Η διάλεξη προσφέρεται στο πλαίσιο του μαθήματος ΑΕΦΦ 100
και είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο,
με ταυτόχρονη προβολή ελληνικής μετάφρασης

24 Σεπτεμβρίου 2019,  ώρα 19:30-20:30
Αμφιθέατρο Α - Διδακτήρια Φιλοσοφικής Σχολής

Τελετή Ορκωμοσίας Τμημάτων Βιολογίας και Φυσικής

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019, ώρα 13:00

Αμφιθέατρο Ν. Πετρίδης

Κτίριο Τμήματος Μαθηματικών & Εφαρμοσμένων Μαθηματικών

Πανεπιστημιούπολη Βουτών

Τελετή Ορκωμοσίας Τμήματος Πολιτικών Επιστημών

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019, στις 13:00

Αμφιθέατρο Δ3

Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου

Τελετή Αποφοίτησης Φιλοσοφικής Σχολής Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

 

Παρακαλούμε δείτε παρακάτω στο αρχείο που ακολουθεί την πρόσκληση και το πρόγραμμα για την Τελετή Αποφοίτησης Φιλοσοφικής Σχολής 

Τελετή Ορκωμοσίας Τμήματος Κοινωνιολογίας

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019, 11:30

Αμφιθέατρο Δ3

Τελετή Ορκωμοσίας Ιατρικής Σχολής

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019, 19:30

Υπαίθριο Αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής

20η Ετήσια Συνάντηση Μεταπτυχιακής Έρευνας Περιβάλλοντος

Το Διϊδρυματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Περιβαλλοντική Βιολογία» του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών Κρήτης (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.)  διοργανώνει την 20η Ετήσια Συνάντηση Μεταπτυχιακής Έρευνας Περιβάλλοντος. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019,.στο αμφιθέατρο του ΕΛΚΕΘΕ Κρήτης (Γούρνες, Ηράκλειο).

 Στόχοι της συνάντησης είναι η προαγωγή της επιστημονικής πρακτικής, η εκπαίδευση των μεταπτυχιακών φοιτητών στην παρουσίαση επιστημονικών εργασιών, η ενημέρωση των μελών του Προγράμματος και των μεταπτυχιακών φοιτητών για την διεξαγόμενη έρευνα, καθώς και η αξιολόγηση του Προγράμματος.

 Στη συνάντηση οι δευτεροετείς Μεταπτυχιακοί φοιτητές του προγράμματος θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των εργασιών τους. Στη συνάντηση συμμετέχουν και οι διδακτορικοί φοιτητές των εργαστηρίων των μελών του προγράμματος.

 Προσκεκλημένη ομιλήτρια της συνάντησης θα είναι η Καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Μαρία Κανακίδου.

Ημερίδα: Βιώσιμη καλλιέργεια και τροφή – το κοινό μας μέλλον

Η Πρεσβεία της Σουηδίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης διοργανώνουν ημερίδα με θέμα:

Βιώσιμη καλλιέργεια και τροφή – το κοινό μας μέλλον

 

που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Ιουνίου, 14:00-18:00

στην Αίθουσα "Καστελλάκη", Επιμελητήριο Ηρακλείου, Κορωναίου 9

 

Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα μπορείτε να επικοινωνήσετε

με την Πρεσβεία της Σουηδίας κ. Σοφία Κεραμίδα, 210 7266110

με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, κ. Γιώτα Διαμάντη, 2810 393229

Πανελλήνιο Συμπόσιο Λογικής, στα Ανώγεια

Το Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών διοργανώνει το 12 Πανελλήνιο Συμπόσιο Λογικής

26 - 30 Ιουνίου

Ανώγεια, Ρέθυμνο

 

Περισσότερες πληροφορίες: http://panhellenic-logic-symposium.org/

Διεθνές συνέδριο “Thinking through Crisis: Society, Psyche, and Politics”

Διεθνές συνέδριο με τίτλο Thinking through Crisis: Society, Psyche, and Politics

12-14 Ιουνίου 2019

Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο Ξενία, Νικολάου Ψαρρού 46, Ρέθυμνο


Σεμινάριο Νέων Ερευνητών: Isabella Santosusso “What is a 24-Hour City?” (11-06-2019, KEME-ΠΚ)

 

Σεμινάριο Νέων Ερευνητών ΚΕΜΕ-ΠΚ

Isabella Santosusso (Drexel University)

“What is a 24-Hour City?”

Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019, 12:00
Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, κτήριο Ε, ΚΕΜΕ-ΠΚ

Ανακοίνωση (pdf)

2o Θερινό Σχολείο Μαθηματικών Κρήτης 2019

Παρακαλούμε δείτε παρακάτω στα αρχεία που ακολουθούν την πρόσκληση που αφορά την Επιμόρφωση διδασκόντων στα πλαίσια της οργάνωσης και υλοποίησης του 2ου Θερινού Σχολείου Μαθηματικών Κρήτης και την πρόσκληση που αφορά τα σχολεία - Επιμόρφωση διδασκόντων στα πλαίσια της οργάνωσης και υλοποίησης του 2ου Θερινού Σχολείου Μαθηματικών Κρήτης καθώς και την αίτηση συμμετοχής εκπαιδευτικών

 

Πρόσκληση για 2ο Θερινό Σχολείο Μαθηματικών Κρήτης: Μαθηματικές ΑποΔράσεις 2019 για μαθητές που τελειώνουν την ΣΤ’ Δημοτικού και την Γ’ Γυμνασίου

Πρόσκληση για Επιμόρφωση διδασκόντων στα πλαίσια της οργάνωσης και υλοποίησης του 2ου Θερινού Σχολείου Μαθηματικών Κρήτης

 ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στην Ημερίδα Επιμόρφωσης Μαθηματικών για την στελέχωση της ομάδας εργασίας του  2ου Θερινού Σχολείου Μαθηματικών Κρήτης 

Έκθεση ζωγραφικής - Διεθνής εβδομάδα κατά του Καρκίνου

Έκθεση ζωγραφικής - Διεθνής εβδομάδα κατά του Καρκίνου

25-31 Μαΐου 2019

Μουσείο Ιατρικής

Ιατρική Σχολή - Ηράκλειο

 

Διοργανωτές

Μουσείο Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης

NovelMeds - Φοιτητικό Επιστημονικό Περιοδικό

Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας, Παράρτημα Κρήτης

Διάλεξη M. Diani

 

ΚΕΜΕ-ΠΚ

Διάλεξη

Professor Mario Diani
Department of Sociology and Social Research,
University of Trento

"From Organizations to Organizing:
Modes of Coordination of Collective Action"

Τρίτη 4 Ιουνίου 2019, 17:30
Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, ΚΕΜΕ-ΠΚ 

Αφίσα

22ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο της Εταιρείας Μεσογειακών Σπουδών (Ρέθυμνο, 29/5 - 1/6/2019)

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

22ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο της Εταιρείας Μεσογειακών Σπουδών
22nd Annual International Congress of the Mediterranean Studies Association

Ιστοσελίδα:
https://www.mediterraneanstudies.org/

29/5 - 1/6/2019
Διδακτήρια Φιλοσοφικής Σχολής

Workshop: 12ος Διαγωνισμός Επιχειρηματικότητας Ennovation 2019 και επίσκεψη Uni.Fund

Ο Δια-Πανεπιστημιακός Διαγωνισμός Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας, Ennovation 2019 επιστρέφει για 12η χρονιά!

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με την υποστήριξη του Uni.Fund και την ευγενική χορηγία της Eurobank.

 

Πέμπτη 30 Μαΐου 2019, 17:00

Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών

Ηράκλειο

Περισσότερες πληροφορίες στην Πρόσκληση και την ανακοίνωση που ακολουθούν και στη σελίδα https://ennovation.gr/

Ημερίδα: «Ιατρική & Διάστημα»

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

  «Ιατρική & Διάστημα» 

 

Τετάρτη 29 Μαΐου 2019, 17:00

Αμφιθέατρο 7Α, μεταπτυχικών

Ιατρική Σχολή

 

 

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜA 

Χαιρετισμοί,  

Παρουσίαση ομιλητών

 

Μανώλης Τζατζαράκης, Επίκουρος Καθηγητής Τοξικολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης

17.10-19.30

  

Συντονισμός: Γιάννης Τσιαούσης, Επίκουρος Καθηγητής Ανατομίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης

 

Εισηγήσεις

 

«Η αστρολογική ιατρική κατά την αρχαιότητα και τον Μεσαίωνα»

Μαριάννα Καραμάνου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας της Ιατρικής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης 

 

 

«Εισαγωγή στην επιστήμη του Διαστήματος: Βασικές γνώσεις αστροφυσικής για ιατρούς και επαγγελματίες υγείας»

Ιωσήφ Παπαδάκης, Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής, Σ.ΘΕ.Τ.Ε, Πανεπιστήμιο Κρήτης

 

«Βιοϊατρική έρευνα στο Διάστημα: Μελέτη της γήρανσης και του νευροεκφυλισμού σε πειραματόζωα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό»

Νεκτάριος Ταβερναράκης, Διευθυντής Ερευνών Ι.Μ.Β.Β – Ι.Τ.Ε, Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας Συστημάτων, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης

 

«Η επίδραση του διαστήματος στο νευρικό σύστημα»

Ιωάννης Ζαγανάς, Επίκουρος Καθηγητής Νευρολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης 

 

«The life of a doctor in Space in the future»

Tim Chrisman, Founder (or CEO) of Humanity in Space

(Τηλεδιάσκεψη από ΗΠΑ, ανατολική ακτή. Συντονισμός Χρήστος Τσαγκάρης, φοιτητής Ιατρικής Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης)

19.05-19.30

 

Συζήτηση - Συμπεράσματα

Brown Bag Seminar: Μ. Πάσχου

 

Brown Bag Seminar

Μαρία Πάσχου (Πανεπιστήμιο Κρήτης)

 «Πολιτική κοινωνικοποίηση μέσα από διαμαρτυρία: η περίπτωση

της νέας γενιάς ακτιβιστών στην Αθήνα»

 

Παρασκευή, 31 Μαΐου 2019, 12:30

Αίθουσα Συνεδριάσεων, Κτήριο Α, ΚΕΜΕ-ΠΚ

 

Ανακοίνωση

 

«Η Ευτέρπη και ο αυλός της» στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

«Η Ευτέρπη και ο αυλός της»
στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης

1η συνάντηση: Σάββατο 25 Μάη, στις 10:00 π.μ

 

Το μουσικοκινητικό εργαστήρι «Η Ευτέρπη και ο αυλός της» της Σταυρούλας Χριστοδουλοπούλου, απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 3,5 έως 4,5 ετών, που επιθυμούν να διερευνήσουν τις ικανότητές τους  στην κίνηση, τη μουσική και τη Βιολογία!                      

Η μούσα της μουσικής παίρνει το μαγικό αυλό της και καλεί τα στοιχεία της φύσης σε έναν ξέφρενο χορό μουσικής και παιχνιδιού μέσα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Στο εργαστήρι αυτό τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το μύθο της  μούσας της μουσικής, ανακαλύπτοντας παράλληλα ζώα και φυτά του νερού, του αέρα και της γης!

Η Ευτέρπη θα μας ξετυλίξει το μίτο της παρέα με τα μουσικά όργανα, τα δέντρα και τα τζιτζίκια που είναι οι πιστοί σύντροφοί της, και θα μας οδηγήσει να εξερευνήσουμε από την αρχή τους ήχους του αέρα που θα γίνουν μελωδίες, τα συστατικά του νερού που θα δώσουν τη χροιά και τα υλικά της γης που θα βγάλουν μουσικές μέσα στο δάσος, το βουνό και το ποτάμι.

Μια συνάντηση μοναδική με μαέστρο τη Βιολόγο, μουσικό Σταυρούλα Χριστοδουλοπούλου, αιτία μουσικής έμπνευσης τη Μούσα Ευτέρπη και οι μικροί μουσικο-ερευνητές περίεργοι για τους ήχους και τη φύση!

 

Χρήσιμες πληροφορίες

 

Σχεδιασμός και υλοποίηση:  Σταυρούλα Χριστοδουλοπούλου, Βιολόγος Εκπαιδευτικός,  Μουσικός, Ερμηνεύτρια Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και υπεύθυνη Σχεδιασμού Εκπαιδευτικών Εργαστηρίων Μουσικοκινητικής Αγωγής

Αριθμός συναντήσεων: 5

Διάρκεια: 1 ώρα & 15 λεπτά

Αριθμός συμμετεχόντων ανά κύκλο: 12 παιδιά

Κόστος συμμετοχής (για όλα τα εργαστήρια του κύκλου):  80€

Μέλη του Συλλόγου Φίλων ΜΦΙΚ: 70€

Πληροφορίες και Δηλώσεις συμμετοχής: 6992337927

 

Ελάτε να ανακαλύψουμε τους ήχους της φύσης, που κρύβονται
στα όρη, στα νερά, στα δάση!

 

Σταυρούλα Χριστοδουλοπούλου - Σύντομο Βιογραφικό:

 

Η Σταυρούλα Χριστοδουλοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα και ξεκίνησε μαθήματα πιάνο στην ηλικία των 8 ετών με καθηγήτρια την Ελευθεριώτη Μαρία στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών. Το 2006 απέκτησε με άριστα το πτυχίο στο πιάνο, στο Ωδείο Πατραϊκής Μαντολινάτας, καθώς και το πτυχίο της Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο των Πατρών. Το 2009 τελειώνει με Άριστα τον μεταπτυχιακό κύκλο ειδίκευσης «Οικολογία – Διαχείριση και Προστασία Φυσικού Περιβάλλοντος» στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Από τότε σε μια διαδρομή ανάμεσα στην επιστήμη και την τέχνη έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά με την μουσική, το θέατρο και τον χορό. Από το 2006 ως σήμερα ασχολείται με τη διδασκαλία της πρακτικής και της θεωρίας στο πιάνο, της μουσικής προπαιδείας σε παιδιά από 18 μηνών – 7 χρονών και με τη δημιουργία και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο ΜΦΙΚ στο Ηράκλειο Κρήτης και στο Cretaquarium. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον της αποτελεί η σπουδή και καταγραφή των παραδοσιακών χορών της χώρας και η πρακτική άσκηση και ενασχόληση με τους χορούς από όλη τη γη. Από το 2010 ασχολείται με το σύγχρονο χορό και το butoh, είδος γιαπωνέζικου χοροθεάτρου. Συμμετέχει σε παραστάσεις μουσικές και χορευτικές όλη της τη ζωή. Επίσης, είναι ραδιοφωνικός συμπαραγωγός στο Κόκκινο Κρήτης 88.4 fm στην εκπομπή «Μνήμη της πέτρας».

poster

 

Διάλεξη: «The Polish Theatre Adaptation of Ancient Greek Tragedy: Jan Klata’s The Trojan Women (2018)»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Διαλέξεις
στο πλαίσιο εκπαιδευτικής επίσκεψης στην Κρήτη
καθηγητών/τριών και φοιτητών/τριών
του Πανεπιστημίου του Λοτζ της Πολωνίας

Małgorzata Budzowska
Department of Classics, University of Lodz, Poland

«The Polish Theatre Adaptation of Ancient Greek Tragedy:
Jan Klata’s The Trojan Women (2018)»


Παναγιώτα Μήνη
Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

«Aspects of Island Life in Greek Cinema»

Οι διαλέξεις είναι ανοικτές στο κοινό.

Τρίτη 21 Μαΐου 2019, ώρα 17:30
Αίθουσα 5 - Διδακτήρια Φιλοσοφικής Σχολής

Διαλέξεις: Foundations of Normative Ethics, The Skeptical Challenge

Πανεπιστήμιο Κρήτης

 Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών ΣπουδώνΤομέας Φιλοσοφίας

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΙΑΛEΞΕΙΣ

του κυρίου GERHARD ERNST

Καθηγητή Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Έρλανγκεν -Νυρεμβέργης


1. Foundations of Normative Ethics

Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019 19.00-20.30 Αίθουσα 5 Φιλοσοφικής

2. The Skeptical Challenge

Πέμπτη, 23 Μαΐου 2019 15.30-17.30

Αίθουσα 4 Φιλοσοφικής

Διάλεξη: «Ηθική, Εμπιστοσύνη και Αξιοπιστία στα Δεδομένα Μεγάλης Κλίμακας (Big Data)»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών
Τμήμα Ιατρικής - Τμήμα Βιολογίας - Τμήμα Κοινωνιολογίας

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Νομική Σχολή

Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «ΒΙΟΗΘΙΚΗ»

Εργαστήριο Βιοηθικής Πανεπιστημίου Κρήτης, KEME

 

Διάλεξη: Χρυσοβαλάντη Μαργαριτίδη, Central European University με θέμα:

«Ηθική, Εμπιστοσύνη και Αξιοπιστία στα Δεδομένα Μεγάλης Κλίμακας (Big Data)»

Τρίτη, 21 Μαΐου 2019, ώρα 20.15

Αίθουσα Μιχελή, Τμήμα Φ.Κ.Σ., Πανεπιστήμιο Κρήτης

Φεστιβάλ Ρητορικής Παιδείας (Ρέθυμνο, 16-18/5/2019)

 

Τα Τμήματα Φιλολογίας και Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου διοργανώνουν φεστιβάλ Ρητορικής Παιδείας. Από την Πέμπτη 16 μέχρι το Σάββατο 18 Μαΐου μαθητές και καθηγητές από Γυμνάσια και Λύκεια της Κρήτης θα συναντηθούν στα διδακτήρια της Φιλοσοφικής Σχολής για να παίξουν με λέξεις, εικόνες, και επιχειρήματα.

Στα εργαστήρια που θα πλαισιώσουν την εκδήλωση οι μαθητές θα εξοικειωθούν με την τέχνη του λόγου και των επιχειρημάτων, την επίλυση προβλημάτων και την αυθόρμητη δημόσια ομιλία, θα ενθαρρυνθούν να ενεργοποιήσουν την φαντασία τους και θα δοκιμάσουν τεχνικές υποκριτικής. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει επίσης πολιτιστικές και επιμορφωτικές εκδηλώσεις και αγώνες λόγου. Όλοι ευπρόσδεκτοι.

Διάλεξη: Andrew Horton, 'Laughter without Borders: Writing and Enjoying Film Comedy from Around the World, Documentary & Fiction & Beyond' (22/5/2019, 17:30-20:30)

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Διάλεξη

Andrew Horton
The Jeanne H. Smith Professor of Film & Media Studies, Emeritus,
University of Oklahoma

Laughter without Borders:
Writing and Enjoying Film Comedy from Around the World,
Documentary & Fiction & Beyond

Δελτίο Τύπου

Η διάλεξη πραγματοποιείται
στο πλαίσιο του μαθήματος Κινηματογραφική Κωμωδία
και είναι ανοιχτή στο κοινό

22 / 5 / 2019, ώρα 17:30-20:30
 Αμφιθέατρο Γ΄ - Διδακτήρια Φιλοσοφικής Σχολής

Διάλεξη: Ελένη Κακλαμάνου, 'Μύθος και πολιτική στην πλατωνική 'Πολιτεία'' (21/5/2019, 17:30-20:30)

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Διάλεξη

Ελένη Κακλαμάνου
Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ)

Μύθος και πολιτική στην πλατωνική Πολιτεία

Η διάλεξη προσφέρεται στο πλαίσιο
του μεταπτυχιακού μαθήματος "Ο Πλάτων και ο Μύθος"
και είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο

21 / 5 / 2019, ώρα 17:30-20:30
Αίθουσα Συνεδριάσεων Τμήματος Φιλολογίας

TECHNIS & ΒΕΝΕTeC (UCRC) Webinar: Alan C. Marco “Patent Citations Reexamined” (21-05-2019)

 

TECHNIS & BENETeC (UCRC) Webinar
 
Alan C. Marco
(School of Public Policy, Georgia Institute of Technology)

“Patent Citations Reexamined”

Tuesday 21 May 2019
17:00 Athens time
Announcement & Abstract

Webinar: “Patent Citations Reexamined”

TECHNIS & BENETeC (UCRC) Webinar
 
Alan C. Marco
(School of Public Policy, Georgia Institute of Technology)
 
“Patent Citations Reexamined”
 
Tuesday 21 May 2019
17:00 Athens time«Πλουμιστά παραμύθια της Φύσης για το Μέλι τω Μελισσώ»

το τελευταίο Παραμύθι της Κυριακής
στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

 

Καθώς η σχολική χρονιά φτάνει στο τέλος της το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ολοκληρώνει τη δράση του «το παραμύθι της Κυριακής» και ευχαριστεί όλους τους μικρούς και μεγάλους φίλους του που αγκάλιασαν τη δράση συμμετέχοντας στις διαδραστικές αφηγήσεις της Ελένης Μπετεινάκη και τις μουσικές αφηγήσεις της Ευαγγελίας Ορφανουδάκη.

Την Κυριακή, 19 Μαΐου 2019, στις 11:00 το πρωί, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, η παιδαγωγός Ευαγγελία Ορφανουδάκη και ο μουσικός Αλέκος Φανουράκης σάς προσκαλούν στα «Πλουμιστά παραμύθια της Φύσης για το Μέλι τω Μελισσώ». 

Τα Πλουμιστά Παραμύθια της Φύσης, μια ενότητα δράσεων σε αποκλειστική παρουσίαση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, αντλώντας υλικό από την Παράδοση σε ιστορίες, μύθους, θρύλους, αινίγματα, παροιμίες, παιχνίδια, σκοπούς, τραγούδια, χορούς συνθέτουν και προτείνουν θεματικές παραστάσεις αφήγησης, συνοδεία παραδοσιακής μουσικής με απώτερο σκοπό το «πάντρεμά» της με την Οικολογία. Ένας στόχος, όχι και τόσο δύσκολος, μιας η λαϊκή ψυχή έχει βαθιά σύνδεση με τη Φύση και τη μαγεία της!   


το Μέλι τω Μελισσώ!         
Μια εορταστική θεματική παράσταση - φόρος τιμής στη Άνοιξη και στην πρωτεργάτριά της, τη μέλισσα. Με μια ιστορία παράδοσης από τη Θράκη, με ένα μύθο του Αισώπου και ένα κλιμακωτό παραμύθι δοκιμάζουμε να γλυκαθούμε κι εμείς από το μέλι τω μελισσώ!


Στο τέλος, καθένας θα ακούσει και θα τραγουδήσει τη μαντινάδα του, σε μια παραλλαγή του παραδοσιακού παιχνιδιού «Περνά - περνά η μέλισσα».   
Μικροί και μεγάλοι, είστε όλοι καλεσμένοι!!!

 

Η δράση «Πλουμιστά Παραμύθια της Φύσης» υλοποιείται κάθε 3η Κυριακή του μήνα  στους χώρους του Μουσείου και απευθύνεται σε όλη την οικογένεια*!

*Κατάλληλο για παιδιά από 5 ετών και πάνω

 

Γενική είσοδος για το παραμύθι: 3€

 

για τον Σύλλογο Φίλων:  Δωρεάν οι ενήλικες συνοδοί.

poster

Ημερίδα με τίτλο: «(5+1)ν λόγοι για να μάθεις Ιταλικά» / 20 Μαΐου 2019 και ώρα 12:00

 

Παρακαλούμε δείτε παρακάτω στα αρχεία που ακολουθούν το Δελτίο Τύπου/ Πρόσκληση – Πρόγραμμα Ημερίδας με τίτλο: «(5+1)ν λόγοι για να μάθεις Ιταλικά»

 


δελτιο   Πρόσκληση

Τελετή απονομής των βραβείων William Stanley Moss

Την Τετάρτη 22 Μαΐου, ώρα 19.45, θα πραγματοποιηθεί στα Διδακτήρια της Φιλοσοφικής Σχολής (Αμφιθέατρο Β) του Πανεπιστημίου Κρήτης η τελετή απονομής των βραβείων William Stanley Moss για το έτος 2019.

 

Ο William Stanley Moss (1921-1965) πήρε μέρος στην αντίσταση εναντίον των Γερμανών στην Κρήτη και μάλιστα στην περίφημη απαγωγή του Στρατηγού Κράιπε. Μετά το τέλος του πολέμου αποτύπωσε τις μνήμες και τις εμπειρίες του από τον πόλεμο σε βιβλία που σημείωσαν μεγάλη εκδοτική επιτυχία. Ένα από αυτά (Ill Met by Moonlight, Κακό φεγγαραντάμωμα στην ελληνική μετάφραση) γυρίστηκε σε ταινία. Η κόρη του Billy Moss Gabriella Bullock διέθεσε μέρος του ποσού που προέρχεται από τα πνευματικά δικαιώματα των βιβλίων του πατέρα της, θεσπίζοντας ετήσια βραβεία για μεταπτυχιακούς φοιτητές των Τμημάτων Φιλολογίας και Ιστορίας και Αρχαιολογίας ως έκφραση χρέους και ευγνωμοσύνης προς τον κρητικό λαό.

 

Φέτος βραβεύονται οι φοιτητές Γεωργία Χουστουλάκη (Υποψήφια Διδάκτωρ, Τμήμα Φιλολογίας) και Παρασκεύη Δανδάλη (Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας).

 

Η επίδοση των βραβείων θα γίνει από τη χορηγό κυρία Gabriella Bullock. Ομιλία με θέμα τη λογοτεχνία στον πόλεμο θα δώσει η Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Καθηγήτρια Αγγέλα Καστρινάκη.

 

Συνημμένο: Πρόσκληση - Πρόγραμμα της τελετής

«Ξενάγησέ με» τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

«Ξενάγησέ με» τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης συμμετέχοντας στον παγκόσμιο εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες του να ξεναγηθούν στη μόνιμη έκθεσή του, χωρίς επιπλέον χρέωση. Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, στις 13:00 και στις 15:00 δίνουμε ραντεβού στην είσοδο του Μουσείου για να περιηγηθούμε στους χώρους του με τη συνοδεία των -ξεναγών- επιστημόνων του Μουσείου.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης καινοτομώντας εμπιστεύεται τη φύλαξη του χώρου του σε νεαρούς επιστήμονες, Βιολόγους, Δασολόγους, Γεωπόνους, παρέχοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να απευθύνονται σε αυτούς και να καλύπτουν τυχόν απορίες τους διεγείροντας τη μουσειακή τους εμπειρία.

Το φετινό θέμα που έχει επιλέξει το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) είναι «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης». Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, τα δυο τελευταία χρόνια, επιδιώκοντας την εξωστρέφεια επανορίζει τον σκοπό του στον υγιή συγκερασμό πολιτισμού και επιστήμης. Στα πλαίσια αυτά τολμά τον πειραματισμό στις δράσεις του ανταποκρινόμενο στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας επιτυγχάνοντας «τη δύσκολη ισορροπία μεταξύ κληρονομιάς και καινοτομίας συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος»*.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης συγχαίρει το Ελληνικό Τμήμα του ICOM που επέλεξε ως τιμώμενο ίδρυμα το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

Γενική Είσοδος: 5 ευρώ

Δωρεάν Είσοδος: παιδιά κάτω των 4 ετών, ΑμεΑ και άνεργοι

Έκπτωση στο Πωλητήριο του Μουσείου: σε επιλεγμένα βιβλία και είδη 15% και για τον Σύλλογο Φίλων 20%

*Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), από τη φετινή δήλωσή του για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Αφίσα

Μουσικοκινητικό εργαστήριο «Η Ευτέρπη και ο αυλός της»

«Η Ευτέρπη και ο αυλός της»
στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης

Το μουσικοκινητικό εργαστήριο «Η Ευτέρπη και ο αυλός της» της Σταυρούλας Χριστοδουλοπούλου, απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 3,5 έως 4,5 ετών, που επιθυμούν να διερευνήσουν τις ικανότητές τους  στην κίνηση, τη μουσική και τη Βιολογία!                      

Η μούσα της μουσικής παίρνει το μαγικό αυλό της και καλεί τα στοιχεία της φύσης σε έναν ξέφρενο χορό μουσικής και παιχνιδιού μέσα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Στο εργαστήρι αυτό τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το μύθο της  μούσας της μουσικής, ανακαλύπτοντας παράλληλα ζώα και φυτά του νερού, του αέρα και της γης!

Η Ευτέρπη θα μας ξετυλίξει το μίτο της παρέα με τα μουσικά όργανα, τα δέντρα και τα τζιτζίκια που είναι οι πιστοί σύντροφοί της, και θα μας οδηγήσει να εξερευνήσουμε από18 την αρχή τους ήχους του αέρα που θα γίνουν μελωδίες, τα συστατικά του νερού που θα δώσουν τη χροιά και τα υλικά της γης που θα βγάλουν μουσικές μεσα στο δάσος, το βουνό και το ποτάμι.

Μια συνάντηση μοναδική με μαέστρο τη Βιολόγο, μουσικό Σταυρούλα Χριστοδουλοπούλου, αιτία μουσικής έμπνευσης τη Μούσα Ευτέρπη και οι μικροί μουσικο-ερευνητές περίεργοι για τους ήχους και τη φύση!

 

Χρήσιμες πληροφορίες

 

Σχεδιασμός και υλοποίηση:  Σταυρούλα Χριστοδουλοπούλου, Βιολόγος Εκπαιδευτικός,  Μουσικός, Ερμηνεύτρια Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και υπεύθυνη Σχεδιασμού Εκπαιδευτικών Εργαστηρίων Μουσικοκινητικής Αγωγής

Αριθμός συναντήσεων: 5

Διάρκεια: 1 ώρα & 15 λεπτά

Αριθμός συμμετεχόντων ανά κύκλο: 12 παιδιά

Κόστος συμμετοχής (για όλα τα εργαστήρια του κύκλου):  80€

Μέλη του Συλλόγου Φίλων ΜΦΙΚ: 70€

Πληροφορίες και Δηλώσεις συμμετοχής: 6992337927

 

Ελάτε να ανακαλύψουμε τους ήχους της φύσης, που κρύβονται
στα όρη, στα νερά, στα δάση!

 

Σταυρούλα Χριστοδουλοπούλου - Σύντομο Βιογραφικό:

 

Η Σταυρούλα Χριστοδουλοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα και ξεκίνησε μαθήματα πιάνο στην ηλικία των 8 ετών με καθηγήτρια την Ελευθεριώτη Μαρία στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών. Το 2006 απέκτησε με άριστα το πτυχίο στο πιάνο, στο Ωδείο Πατραϊκής Μαντολινάτας, καθώς και το πτυχίο της Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο των Πατρών. Το 2009 τελειώνει με Άριστα τον μεταπτυχιακό κύκλο ειδίκευσης «Οικολογία – Διαχείριση και Προστασία Φυσικού Περιβάλλοντος» στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Από τότε σε μια διαδρομή ανάμεσα στην επιστήμη και την τέχνη έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά με την μουσική, το θέατρο και τον χορό. Από το 2006 ως σήμερα ασχολείται με τη διδασκαλία της πρακτικής και της θεωρίας στο πιάνο, της μουσικής προπαιδείας σε παιδιά από 18 μηνών – 7 χρονών και με τη δημιουργία και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο ΜΦΙΚ στο Ηράκλειο Κρήτης και στο Cretaquarium. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον της αποτελεί η σπουδή και καταγραφή των παραδοσιακών χορών της χώρας και η πρακτική άσκηση και ενασχόληση με τους χορούς από όλη τη γη. Από το 2010 ασχολείται με το σύγχρονο χορό και το butoh, είδος γιαπωνέζικου χοροθεάτρου. Συμμετέχει σε παραστάσεις μουσικές και χορευτικές όλη της τη ζωή. Επίσης, είναι ραδιοφωνικός συμπαραγωγός στο Κόκκινο Κρήτης 88.4 fm στην εκπομπή «Μνήμη της πέτρας».

αφίσα

 

Διάλεξη: «Το μυσαρόν οινόπνευμα»: Aλκοόλ και αντιαλκοολισμός στην Ελλάδα (1870-1940)

Στο πλαίσιο του προγράμματος διαλέξεων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας για το εαρινό εξάμηνο, ο κ. Κωστής Γκοτσίνας [Μεταδιδακτορικός ερευνητής Π.Κ., Επιστημονικό μέλος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών] θα δώσει διάλεξη με θέμα ««Το μυσαρόν οινόπνευμα»: Aλκοόλ και αντιαλκοολισμός στην Ελλάδα (1870-1940)»

την Τετάρτη 15 Μαΐου 2019. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα 56 (Συνεδριάσεων) του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, στις 20.30.

Αφίσα διάλεξης

Συνομιλία με τη Μάρω Δούκα (17/5/2019, 14:30)

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Συνομιλία με τη Μάρω Δούκα

Η σημαντική πεζογράφος Μάρω Δούκα
θα συνομιλήσει με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Κρήτης,
με θέμα «Η γραφή και η ζωή».
Η συγγραφέας θα απαντήσει σε ερωτήματα για το λογοτεχνικό της έργο,
για τη σχέση του με την ιστορία, την κοινωνία και την πολιτική,
για τον ρόλο της λογοτεχνίας στον σύγχρονο κόσμο, κ.ά.

Η συζήτηση  γίνεται στο πλαίσιο του μαθήματος
«Εισαγωγή στη Νεοελληνική Φιλολογία»
και είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο

Παρασκευή 17 Μαΐου 2019, ώρα 14.30-17.30
Αμφιθέατρο Α - Διδακτήρια Φιλοσοφικής Σχολής

5ο σεμινάριο κύκλου 'Τέχνες και Άνθρωπος' από το Μουσείο Ιατρικής Κρήτης

5o σεμινάριο του Μουσείου Ιατρικής του κύκλου μαθημάτων με θέμα "Τέχνες και Άνθρωπος"

Ομιλητής ο Ιωάννης Μουζάς, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα: "Πώς αλλάζει ο άνθρωπος;"

Τρίτη 14-05-2019, 17:00-18:45

Επιμελητήριο Ηρακλείου, Αίθουσα Καρούζου

4ο σεμινάριο κύκλου 'Τέχνες και Άνθρωπος' από το Μουσείο Ιατρικής Κρήτης

Το τέταρτο σεμινάριο του κύκλου μαθημάτων με θέμα «Τέχνες και Άνθρωπος» (Επιστημονικός Υπεύθυνος: Διευθυντής Μουσείου Ιατρικής Κρήτης, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Ι. Μουζάς) με ομιλήτρια τη δρ. Βασιλική Καμπουρέλλη, Ε.ΔΙ.Π. Ιατρικής Σχολής (Μουσείο Ιατρικής) και με θέμα "Ενσυναίσθηση και Λογοτεχνία" θα διεξαχθεί την Παρασκευή 10.05.19, στην Αίθουσα Πολυμέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (17.00-18.45).

Yπενθυμίζουμε ότι την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθούν 2 σεμινάρια, την Τρίτη 14.05 και την Παρασκευή 17.05.19 με τους ακόλουθους ομιλητές:


 • Ιωάννης Μουζάς, Καθηγητής Ιατρικής Παν/μίου Κρήτης, «Πώς αλλάζει ο άνθρωπος;», Τρίτη 14.05.19 (Επιμελητήριο Ηρακλείου, Αίθουσα Καρούζου, 17.00-18.45).

 • Αλέξης Καλοκαιρινός, Καθηγητής Γλωσσολογίας Παν/μίου Κρήτης, «Τι συμβαίνει στην ποίηση;», Παρασκευή 17.05.19 (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Αίθουσα πολυμέσων, 17.00-18.45).

Ακολουθεί περίληψη της ομιλίας του 4ου σεμιναρίου: 

 

 

Ενσυναίσθηση και λογοτεχνία

 

Εισαγωγικό κείμενο: αποσπάσματα από την ιστορία «Σκότος επί γης Αιγύπτου» από τη συλλογή διηγημάτων του ιατρού- συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκωφ. Σημειώσεις ενός νεαρού γιατρού και ένα σύντομο απόσπασμα από το αντίστοιχο επεισόδιο της σειράς του BBC Α Young Doctor’s Notebook.

Η ενσυναίσθηση είναι η νοητική ικανότητα με την οποία μπορούμε να καταλαβαίνουμε τις δικές μας νοητικές καταστάσεις και, με βάση αυτές τις εμπειρίες, να αντιλαμβανόμαστε τις προθέσεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις των άλλων. Τα τελευταία χρόνια οι πληροφορίες για την ενσυναίσθηση είναι περισσότερες λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στο χώρο των νευροεπιστημών και της γνωσιακής επιστήμης. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται και η σχέση της ενσυναίσθησης με τη λογοτεχνία και συγκεκριμένα αν αναπτύσσεται αυτή η ικανότητα με την ανάγνωση λογοτεχνικών έργων και πώς συνδέεται η ενσυναίσθηση με την «εμπλοκή» των αναγνωστών στον αφηγηματικό κόσμο του συγγραφέα. Θα σχολιαστεί ειδικότερα η περίπτωση όπου στο λογοτεχνικό έργο θίγεται ένα θέμα πολύ συχνό στην καθημερινή ζωή, αυτό της εξαπάτησης και της επίδρασής της στους χαρακτήρες του έργου αλλά και στην ανταπόκριση των αναγνωστών.

Ειδικότερα όσον αφορά στους ιατρούς αυτή η «αναγνωστική εμπλοκή» μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική: η Αφηγηματική Ιατρική, μία διαθεματική προσέγγιση της Ιατρικής και των Ανθρωπιστικών Σπουδών (Medical Humanities), δίνει έμφαση μεταξύ άλλων στην εξοικείωση των γιατρών με λογοτεχνικά κείμενα, καθώς η καλλιέργεια της ενσυναίσθησής τους οδηγεί στην ουσιαστικότερη επικοινωνία με τους ασθενείς και, επομένως, στη δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ ιατρού και ασθενών με αποτέλεσμα την επιτυχία στην ιατρική πράξη.

Εργαστήριο Βυζαντινής Επιγραφικής (14/5/2019, 17:30-20:30)

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Εργαστήριο Βυζαντινής Επιγραφικής

(Ανοικτό σε κάθε ενδιαφερόμενο,
στο πλαίσιο του ομοθεματικού σεμιναρίου ΒΥΦΦ380)

Ρέθυμνο 14 Μαΐου 2019, 17:30-20:30
Αίθουσα 3, Διδακτήρια Φιλοσοφικής Σχολής

Πρόγραμμα

Διάλεξη: Ξανθίππη Μπουρλογιάννη, 'Εικονοποιΐα, φαντασία και μύθος στον 'Τίμαιο'' (14/5/2019, 17:30)

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ
Διάλεξη
Ξανθίππη Μπουρλογιάννη

 Ακαδημία Αθηνών
Εικονοποιΐα, φαντασία και μύθος στον Τίμαιο

Η διάλεξη προσφέρεται στο πλαίσιο
του μεταπτυχιακού μαθήματος "Ο Πλάτων και ο Μύθος"
και είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο

14 / 5 / 2019, ώρα 17:30

Αίθουσα Συνεδριάσεων Τμήματος Φιλολογίας

Brown Bag Seminar: Α. Ζαββού «Μελετώντας την Τρούμπα: Αυτονόητα, ανεξερεύνητες περιοχές» (15-05-2019, ΚΕΜΕ)

 

Brown Bag Seminar

       Αλεξάνδρα Ζαββού (Πανεπιστήμιο Κρήτης)

«Μελετώντας την Τρούμπα: Αυτονόητα, ανεξερεύνητες περιοχές»

Τετάρτη, 15 Μαΐου 2019, 14:30

Αίθουσα Συνεδριάσεων, Κτήριο Α, ΚΕΜΕ-ΠΚ

Ανακοίνωση

Διάλεξη: “Η χρήση του παραμυθιού στην προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού: παράδειγμα του παραμυθιού ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ”

Στο πλαίσιο του ΔΠΜΣ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ θα πραγματοποιηθεί

την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/5 ΣΤΙΣ 17.30-20.30

ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ του ΠΤΔΕ

ΔΙΑΛΕΞΗ της κ. A. ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΑΖΙΖΗ Καθηγήτριας Ψυχολογίας ΕΚΠΑ

 

με τίτλο: “Η χρήση του παραμυθιού στην προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη

του παιδιού: παράδειγμα του παραμυθιού ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ

 

Workshop: 'The Role and Reality of Consciousness'

University of Crete

 Department of Philosophy and Social Studies 

Interdisciplinary Graduate Program in the Brain and Mind Sciences 

 

Workshop The Role and Reality of Consciousness

Rethymno, Sunday 12 May 2019, 10:00

“Xenia” Student Cultural Center


Program


Σεμινάριο “Build your Personal Etiquette” by Grow Greek Tourism Online της Google για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης

Γνωρίζετε ότι το Grow Greek Tourism Online από την Google, σε συνεργασία με το Μετ/κο πρόγραμμα στην επιχειρηματικότητα και καινοτομία ΤΙΜΕ-ΜΒΕ του Παν/μιου Κρήτης (https://www.timembe.eu/), προσφέρει δωρεάν 3ωρο σεμινάριο πάνω στη δημιουργία του βιογραφικού σημειώματος και της προετοιμασίας για συνέντευξη;

Την Παρασκευή 10 Μαΐου σας καλούμε να παρακολουθήσετε το σεμινάριο που πραγματοποιείται για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης για να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να χτίζετε την προσωπική σας ταυτότητα με όλα τα διαθέσιμα μέσα.


Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, 15.00-18.30 
Αίθουσα Δ3, Πανεπιστήμιο Κρήτης 

 

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους τους φοιτητές (προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς) και αποφοίτους. Στο 3ωρο σεμινάριο θα αποκτήσετε μία καλή βάση γνώσεων για το τι σημαίνει “personal brand”, πως να το χτίσετε και πως θα σας βοηθήσει στον τρόπο που παρουσιάζετε τον εαυτό σας στην αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα θα μάθετε πως να δημιουργείτε ένα σωστό βιογραφικό, και πως να διαχειρίζεστε το προφίλ σας στο LinkedIn και το portfolio σας. Ακόμη, θα μιλήσουμε για εργαλεία τα οποία μπορείτε να αξιοποιήσετε για να βελτιώσετε τη διαδικτυακή σας παρουσία. Μετά την ολοκληρωμένη παρακολούθηση του σεμιναρίου θα λάβετε ηλεκτρονικά, εντός 1 εβδομάδας, βεβαίωση παρακολούθησης.

 

Εγγραφείτε εδώ (http://bit.ly/2vbtS2E) για το 3ωρο σεμινάριο του Grow Greek Tourism Online. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (ώρα προσέλευσης 14.30).

Εάν ανυπομονείτε να γνωρίσετε κι άλλες ενότητες σχετικά με την Ψηφιακή σας Παρουσία, μπορείτε να δημιουργήσετε το εξατομικευμένο πλάνο εκμάθησής σας στην ηλεκτρονική εκπαιδευτική πλατφόρμα του Grow Greek Tourism Online και να επωφεληθείτε από περαιτέρω εκπαίδευση της Google στο δικό σας ρυθμό. Αφού ολοκληρώσετε την εκπαίδευση μπορείτε να πάρετε και το πιστοποιητικό ολοκλήρωσης με την υπογραφή του Grow Greek Tourism Online της Google και του IAB Europe.

TECHNIS & ΒΕΝΕTeC (UCRC) Webinar: Vincenzo Denicolò 'Artificial intelligence, algorithmic pricing and collusion'

 

TECHNIS & BENETeC (UCRC) Webinar

Vincenzo Denicolò (University of Bologna and CEPR)

Artificial intelligence, algorithmic pricing and collusion"

Tuesday 7 May 2019
14:00 Athens time

Announcement & Abstract 

 

Διάλεξη: Χλόη Μπάλα, 'Το ρετιρέ της Φιλοσοφίας: Ο εσχατολογικός μύθος του 'Φαίδωνα'' (7/5/2019, 17:30)

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΙΑΛΕΞΗ

Χλόη Μπάλα
Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών

Το ρετιρέ της Φιλοσοφίας:
Ο εσχατολογικός μύθος του
Φαίδωνα

Η διάλεξη προσφέρεται στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού μαθήματος
"Ο Πλάτων και ο Μύθος"
και είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο.

7 / 5 / 2019, ώρα 17:30
Αίθουσα Συνεδριάσεων Τμήματος Φιλολογίας

Διάλεξη: Antonio Rigo, 'Η διαδρομή των κληρονόμων του Δημήτριου Κυδώνη στην Κρήτη, την Κέρκυρα και τη Δύση σύμφωνα με τις μαρτυρίες των χειρογράφων' (7/5/2019, 15:00)

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΙΑΛΕΞΗ

Antonio Rigo
Πανεπιστήμιο Ca’Foscari της Βενετίας

Η διαδρομή των κληρονόμων του Δημήτριου Κυδώνη
στην Κρήτη, την Κέρκυρα και τη Δύση
σύμφωνα με τις μαρτυρίες των χειρογράφων

Η διάλεξη προσφέρεται στο πλαίσιο του μαθήματος
"Η βυζαντινή αγιολογία: όψεις μιας λογοτεχνίας του τρόμου"
και είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο.

7 / 5 / 2019, ώρα 15:00
Αίθουσα Συνεδριάσεων Τμήματος Φιλολογίας

Ερευνητικό Εργαστήριο: Αποτυπώσεις της αποστροφής στον αρχαίο κόσμο (4/5/2019)

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Ερευνητικό Εργαστήριο

Αποτυπώσεις της αποστροφής
στον αρχαίο κόσμο
4 Μαΐου 2019, 10:00 π.μ.
Αίθουσα Συνεδριάσεων Τμήματος Φιλολογίας
Δελτίο Τύπου
Πρόγραμμα

Tο εργαστήριο διοργανώνεται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος
Representations of the repulsive in ancient literature
που χρηματοδοτεί ο ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης
και οι εργασίες του είναι ανοικτές σε κάθε ενδιαφερόμενο

Ερευνητικό Εργαστήριο: Αποτυπώσεις της αποστροφής στον αρχαίο κόσμο

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Ερευνητικό Εργαστήριο

Αποτυπώσεις της αποστροφής
στον αρχαίο κόσμο

4 Μαΐου 2019, 10:00 π.μ.
Αίθουσα Συνεδριάσεων Τμήματος Φιλολογίας

Tο εργαστήριο διοργανώνεται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος
Representations of the repulsive in ancient literature
που χρηματοδοτεί ο ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης
και οι εργασίες του είναι ανοικτές σε κάθε ενδιαφερόμενο

3ο σεμινάριο κύκλου 'Τέχνες και Άνθρωπος' από το Μουσείο Ιατρικής Κρήτης

Σεμινάριο με θέμα: Η μάστιγα των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων: πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση

Ομιλητής

Παναγιώτης Μήτσιας, Καθηγητής Νευρολογίας, Διευθυντής Νευρολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ

Πέμπτη 18 Απριλίου, 17:00-18:45

Αίθουσα Πολυμέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

 

Διάλεξη – Stéphanie Maillot «Η ελευθερία του να καταριέσαι: ο δούλος Θεογένης και οι Σύριοι Θεραπευταί της Δήλου»

Στο πλαίσιο του προγράμματος διαλέξεων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας για το εαρινό εξάμηνο, η κ. Stéphanie Maillot, από το Université Clermont Auvergne, θα δώσει διάλεξη με θέμα

«Η ελευθερία του να καταριέσαι: ο δούλος Θεογένης και οι Σύριοι Θεραπευταί της Δήλου»

την Πέμπτη 18 Απριλίου 2019.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα 56 (Συνεδριάσεων) του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, στις 20.30.

Αφίσα διάλεξης

Διάλεξη: Alexander Meeus, 'Unexpected reversals in Diodoros and ancient philosophy of history' (18/4/2019, 14:30)

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Διάλεξη

Alexander Meeus
University of Mannheim

Unexpected reversals in Diodoros
and ancient philosophy of history

18 / 4 / 2019, 14:30
Αμφιθέατρο Α' - Διδακτήρια Φιλοσοφικής Σχολής

Διάλεξη: Η φαινομενολογία της ηθικής εμπειρίας στους εσχατολογικούς μύθους των πλατωνικών διαλόγων

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΙΑΛΕΞΗ

Στέλιος Βιρβιδάκης
Τμήμα Μ.Ι.Θ.Ε. - Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η φαινομενολογία της ηθικής εμπειρίας
στους εσχατολογικούς μύθους των πλατωνικών διαλόγων


Η διάλεξη προσφέρεται στο πλαίσιο
του μεταπτυχιακού μαθήματος "Ο Πλάτων και ο Μύθος"
και είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο

16 / 4 / 2019, ώρα 17:00
Αίθουσα Συνεδριάσεων Τμήματος Φιλολογίας

 

Δαρβινική Δευτέρα με θέμα την ηθική

Δευτέρα 15 Απριλίου 2019, 7.00 μμ στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Ομιλητής:  Παύλος Σούρλας, ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφίας του Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ημερίδα: «Provincial elites, rural relations and taxation in the seventeenth and eighteenth-century Balkans»

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2019, 12.30-7.00 μ.μ. θα διεξαχθεί στην αίθουσα 56 του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Provincial elites, rural relations and taxation in the seventeenth and eighteenth-century Balkans».

Η ημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Τοπικές ελίτ, φορολόγηση και «τσιφλικοποίηση» στα οθωμανικά Βαλκάνια του 18ου αιώνα: η περίπτωση της Βέροιας», που υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα της ημερίδας.

Ηθικά διλήμματα στη Σύγχρονη Ιατρική

Ηθικά διλήμματα στη Σύγχρονη Ιατρική


Α' επιστημονικό debate φοιτητών Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης


Πέμπτη 11 Απριλίου, 16:00

Αμφιθέατρο Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου

poster

Εναρκτήρια παρουσίαση του έργου RURITAGE

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Παν. Κρήτης σας προσκαλεί στην εναρκτήρια συνάντηση – ενημέρωση για το έργο RURITAGE που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Έκθεσης του ΜΦΙΚ στο Ηράκλειο Κρήτης, την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019 και ώρα 18:00 – 21:00.

Το έργο RURITAGE χρηματοδοτείται από το Horizon 2020 της Ε.Ε. και επιδιώκει να μετασχηματίσει τις αγροτικές περιοχές σε εργαστήρια βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της ενίσχυσης του μοναδικού δυναμικού πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς που φιλοξενούν. Στο έργο συμμετέχουν 38 εταίροι από 18 χώρες, οι περισσότερες της Ευρώπης, καθώς επίσης από τη Βραζιλία, Κολομβία, Ιαπωνία και Τουρκία.

Στη συνάντηση που οργανώνεται στις 19 Απριλίου 2019 θα παρουσιαστεί η βασική φιλοσοφία του έργου, ο τρόπος υλοποίησης των δράσεων, τα βασικά αποτελέσματα και παραδοτέα καθώς και η δυνατότητα αλληλεπίδρασης και μεταφοράς τεχνογνωσίας σε τοπικούς εταίρους, φορείς και ιδιώτες. Την εκδήλωση θα «ντύσει» μουσικά στο κλείσιμό της, με παραδοσιακά και έντεχνα κομμάτια ο Χάρης Φασουλάς, μαζί με τους μουσικούς Βασίλη Χαιρέτη, Θωμά Μπολάκη και Γιάννη Χαρκούτση.

A city of Gold στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης;

«A city of Gold στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης;»

 Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με το Escape House ανοίγει ένα καινούριο δωμάτιο για απαιτητικούς συμμετέχοντες και υπόσχεται μία δυναμική εμπειρία!

Για 13 απογεύματα και νύχτες οι επισκέπτες του Μουσείου και του Escape θα έχουν

την ευκαιρία να περιπλανηθούν σε μία πόλη κρυμμένη για χρόνια και να έρθουν αντιμέτωποι με ένα μυστήριο που κανένας δεν μπόρεσε να λύσει.

 

Σας περιμένουμε να συνεχίσετε μια αποστολή που έμεινε στη μέση.

Υπάρχουν άραγε εθελοντές γι’ αυτό το μεγάλο και δύσκολο ταξίδι;

 

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχήςwww.escapehouse.gr ή στο 2810341646

«Κινηματογραφικό εργαστήρι» στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

«Κινηματογραφικό εργαστήρι»

στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

 Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης το φετινό Πάσχα προσκαλεί τους μικρούς του φίλους να περάσουν μαζί του 4 κινηματογραφικά πρωινά, από τις 22 έως τις 25 Απριλίου (09:00-12:30), με δραστηριότητες παραδοσιακές, μα πάντα αλλιώτικες από τις άλλες!

Από τη Μεγάλη Δευτέρα έως τη Μεγάλη Πέμπτη ξυπνάμε νωρίς αλλά αντί να πάμε σχολείο πάμε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης!
Το κινηματογραφικό Easter Camp
«Ας παίξουμε Σινεμά» προσγειώνεται με ανοιξιάτικη φόρα στο Μουσείο. Έλα να ακονίσεις τη φαντασία σου, να ξυπνήσεις τη δημιουργικότητα σου,
να εμπνευστείς από διάσημες ταινίες,
τα δάση και το Δεινοθήριο, να μάθεις τι συμβαίνει πίσω από τις κάμερες μιας κινηματογραφικής ταινίας με σκοπό να φτιάξεις,
από την αρχή μέχρι το τέλος, τη δική σου ταινία μικρού μήκους!

 

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Βίκη Χρηστάκη

Απευθύνεται σε μαθητές:  Γ' έως ΣΤ' δημοτικού 

Ώρες: 09:30-12:30

Κρατήσεις: Δευτέρα έως Παρασκευή, 2810-393630

Περιορισμένες θέσεις, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Κόστος συμμετοχής: 50 ευρώ

poster

Brown Bag Seminar: Μ. Ξενιτίδου «Από το Grexit στο Brexit: ερευνώντας ζητήματα ανήκειν και ταυτότητας στην Ελλάδα και τη Μ. Βρετανία»

 

Brown Bag Seminar

Μαρία Ξενιτίδου

Επιστημονικά Υπεύθυνη Ερ. Προγράμματος «MOBEL» (ΕΛΙΔΕΚ)


«Από το Grexit στο Brexit: ερευνώντας ζητήματα ανήκειν και ταυτότητας στην Ελλάδα και τη Μ. Βρετανία»

 

Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019, 12:00

Αίθουσα Συνεδριάσεων, Κτήριο Α, ΚΕΜΕ-ΠΚ

Διάλεξη: Λευτέρης Δεσποτάκης, '​​Βενετία: Η πολιτειακή οργάνωση και το Κράτος της Θάλασσας'

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΙΑΛΕΞΗ

 Λευτέρης Δεσποτάκης
Μεταδιδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας

 Βενετία: Η πολιτειακή οργάνωση και το Κράτος της Θάλασσας

Η παρουσίαση προσφέρεται στο πλαίσιο του μαθήματος της Μαρίνας Δετοράκη
ΒΥΦΦ 197 "Αδύναμοι αυτοκράτορες (επιλογή κειμένων από τον 6 ο στον 11 ο αι.)"
και είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο.

10 / 4 / 2019, ώρα 14:45-15:45
Αμφιθέατρο Γ' - Διδακτήρια Φιλοσοφικής Σχολής

 

Βιβλιοπαρουσίαση συλλογικού τόμου: 'Η Κρήτη στον 21ο Αιώνα: Προβλήματα, Προκλήσεις, Προοπτικές'

Βιβλιοπαρουσίαση συλλογικού τόμου: "Η Κρήτη στον 21ο Αιώνα: Προβλήματα, Προκλήσεις, Προοπτικές"

Τετάρτη 10 Απριλίου 2019, ώρα 19:00

Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο "ΞΕΝΙΑ", Σοφ. Βενιζέλου 16, Ρέθυμνο

 

poster

Διάλεξη: Ο μύθος στα Μετά τα Φυσικά του Αριστοτέλη

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΙΑΛΕΞΗ

Σταύρος Κουλουμέντας
Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών - Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ο μύθος στα Μετά τα Φυσικά του Αριστοτέλη

Η διάλεξη προσφέρεται στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού μαθήματος
"Ο Πλάτων και ο Μύθος" και είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο.

9 / 4 / 2019, ώρα 17:30-20:30
Αίθουσα Συνεδριάσεων Τμήματος Φιλολογίας

Διάλεξη: ​​Στρατής Παπαϊωάννου, '​​Προφορικότητα και κειμενικότητα στη ​​βυζαντινή λογοτεχνία' (10/4/2019, 11:00)

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

ΔΙΑΛΕΞΗ

 Στρατής Παπαϊωάννου
Πανεπιστήμιο Κρήτης

"Προφορικότητα και κειμενικότητα
στη 
βυζαντινή λογοτεχνία"

Η διάλεξη προσφέρεται στο πλαίσιο του
Διαρκούς Σεμιναρίου Βυζαντινών Σπουδών
του Πανεπιστημίου Κρήτης

10 / 4 / 2019, ώρα 11:00
Αίθουσα 56 Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας

Σεμινάρια: «Τέχνες και Άνθρωπος»

Εκ μέρους του Διευθυντή του Μουσείου Ιατρικής Κρήτης, Καθηγητή Ι. Μουζά, σας ανακοινώνουμε ότι το Μουσείο Ιατρικής Κρήτης στο πλαίσιο του προπτυχιακού μαθήματος της Ιατρικής Σχολής /Ιατρική και Επιστήμες του Ανθρώπου/ (/Medical Humanities/) διοργανώνει κύκλο έξι σεμιναρίων με θέμα «Τέχνες και Άνθρωπος» (Επιστημονικός Υπεύθυνος: Διευθυντής Μουσείου Ιατρικής Κρήτης, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Ι. Μουζάς).
Τα σεμινάρια βασίζονται στη διαθεματική σύνδεση της Ιατρικής με τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες. Σε αυτό το πλαίσιο οι εισηγητές των μαθημάτων προέρχονται από διαφορετικούς χώρους έρευνας. Με αφορμή ένα κείμενο οι ομιλητές παρουσιάζουν διεπιστημονικά θέματα από τη φιλοσοφία, τη βιολογία, τις νευροεπιστήμες, τη γλωσσολογία και τη λογοτεχνία. Μετά το τέλος της ομιλίας ακολουθεί ελεύθερη συζήτηση με το κοινό.
Στον κύκλο σεμιναρίων που θα διεξαχθεί κατά το χρονικό διάστημα *05.04.19- 17.05.19* προγραμματίζεται να συμμετάσχουν οι ακόλουθοι ομιλητές:
Κωνσταντίνος Ανδρουλιδάκης, Καθηγητής Φιλοσοφίας Παν/μίου Κρήτης,
Κίτσος Λούης, Καθηγητής Βιολογίας Παν/μίου Κρήτης,
Παναγιώτης Μήτσιας, Καθηγητής Ιατρικής Παν/μίου Κρήτης, Διευθυντής Νευρολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ,
Ιωάννης Μουζάς, Καθηγητής Ιατρικής, Διευθυντής Μουσείου Ιατρικής
Αλέξης Καλοκαιρινός, Καθηγητής Γλωσσολογίας


To πρώτο σεμινάριο του κύκλου με ομιλητή τον Καθηγητή Φιλοσοφίας Κωνσταντίνο Ανδρουλιδάκη και με θέμα «Η ελευθερία του ανθρώπου – Αυταπάτη ή πραγματικότητα;» θα διεξαχθεί την Παρασκευή 05.04.19 στην
Αίθουσα Καρούζου του Επιμελητηρίου Ηρακλείου (17.00-18.45).*

Αναλυτικό πρόγραμμα για τα υπόλοιπα σεμινάρια θα σταλεί τις επόμενες μέρες.
Τα σεμινάρια είναι ανοικτά και προσφέρονται δωρεάν εκτός από τους φοιτητές της Ιατρικής και σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης καθώς και στο ευρύτερο κοινό. Σε όσους συμμετάσχουν σε όλα τα μαθήματα θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Για την άρτια διοργάνωση των σεμιναρίων, παρακαλούμε όσους ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: vkampou@yahoo.gr μέχρι τις _04/04/19.
Πληροφορίες: Βασιλική Καμπουρέλλη Μουσείο Ιατρικής Κρήτης, τηλ.: 2810-394680, e-mail: vkampou@yahoo.gr

Συνέδριο «Ελεύθερη βούληση και ηθική υπευθυνότητα»

Συνέδριο «Ελεύθερη βούληση και ηθική υπευθυνότητα»

Αίθουσα Μιχελή

Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών

Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου

Brown Bag Seminar: Χαράλαμπος Καρπουχτσής

 

Brown Bag Seminar 

ΚΕΜΕ-ΠΚ 

Χαράλαμπος Καρπουχτσής

(Friedrich Schiller University Jena)

 

 «Παλιές πληγές, νέες πολιτικές; Η Γερμανία και οι Μαρτυρικές Kοινότητες της Ελλάδας»

 

Πέμπτη 4 Απριλίου 2019, 14:30

Αίθουσα Συνεδριάσεων, Κτήριο Α, ΚΕΜΕ-ΠΚ

Παρουσίαση του βιβλίου του Καθηγητή Christoph Wulf «Ανθρωπολογία»

 

Το Σεµινάριο Διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστηµών του Πανεπιστηµίου Κρήτης και το Τµήµα Φιλοσοφικών & Κοινωνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής

 σας προσκαλούν στην

 Παρουσίαση του βιβλίου του Καθηγητή Christoph Wulf

 Ανθρωπολογία

 

Πέµπτη (04/04/2019, 14.30 – 16.30) στην Αίθουσα Δ2-B.

 

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι

 

Μιχάλης Κοντοπόδης, καθηγητής, Πανεπιστήµιο του Leeds

 

Άρης   Τσαντηρόπουλος,  αναπληρωτής   καθηγητής   (υπό   διορισµό), Πανεπιστήµιο Κρήτης

 

 Χαιρετισµό θα απευθύνει ο οµότιµος καθηγητής του Πανεπιστηµίου Κρήτης Ι. Πυργιωτάκης

 

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Μανόλης Δαφέρµος, Αν. Καθηγητής, Πανεπιστήµιο Κρήτης.

Διάλεξη: Brexit: οικονομία και πολιτική

Το Σεμινάριο Διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Σεμινάριο Διδασκόντων του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών σας προσκαλούν στη διάλεξη με θέμα

Brexit: οικονομία και πολιτική

 

Τετάρτη 3 Απριλίου 2019, 12:00

Αίθουσα Α2-3 του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών

Ομιλία: Άνθη και Φυτά στα Μινωικά τέχνεργα

«Άνθη και Φυτά στα Μινωικά τέχνεργα»

στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
8η Ομιλία Τετάρτη 3 Απριλίου 2019, ώρα 18:00

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης με την κυρία Αθηνά Κυριακάκη - Σφακάκη συνδιοργανώνουν Κύκλο 8 Ομιλιών με γενικό τίτλο «Ξενάγηση στο Κρητικό Παρελθόν». Η κυρία Σφακάκη, ξεναγός και συγγραφέας βιβλίων αρχαιολογικού και ιστορικού περιεχομένου, θα μιλήσει, την Τετάρτη 3 Απριλίου και ώρα 18:00, για τη σχέση των Μινωιτών με τη Φύση. Οι Μινωίτες ζούσαν στη φύση, ζούσαν από  τη φύση, ζούσαν με τη φύση.

Το φυτικό βασίλειο της Κρήτης  αλλά  και το φυτικό βασίλειο των  χωρών στις  οποίες  ταξίδευαν οι μινωίτες, υπήρξαν ανεξάντλητες  πηγές  εμπνεύσεων. Αγαπημένα θέματα ήταν οι μαργαρίτες-οι ρόδακες, τα  κρίνα, τα φύλλα, κλάδοι και δένδρα  ελιάς, ο κισσός, οι φτέρες, τα  καλάμια, το λαθούρι, τα  ρόδα.  Αρχαιολογικά  ευρήματα  αποδεικνύουν τη χρήση και την αποθήκευση  από τους  μινωίτες σύκων, βύνης, κουκιών, ελιών βρώσιμων και άλλα. Μαρτυρίες για τα τεράστια  δένδρα  και τα δάση  της μινωικής κρητικής φύσης,  δίδουν  οι  υπερμεγέθεις  πίθοι αποθήκευσης  αγροτικών αγαθών, τα τεράστια  πριόνια και οι αξίνες κοπής  δένδρων, η υπερ-χρήση  ξύλου στην μινωική  οικοδομική και  ναυπηγική, στην κατασκευή επίπλων, εργαλείων και στην λειτουργικά υψηλού επιπέδου  μινωική  καθημερινή ζωή, ακόμη  και στις εκτός των ανακτορικών συγκροτημάτων μινωικές θέσεις.

Οι ομιλίες πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Πολυμέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Συνοδεύονται με προβολές εικόνων και συζήτηση με το κοινό.

Εθελοντική επιμέλεια παρουσιάσεων: Αθηνά Κυριακάκη – Σφακάκη, Ξεναγός – Συγγραφέας

Παλιές πληγές, νέες πολιτικές; Η Γερμανία και οι Μαρτυρικές Kοινότητες της Ελλάδας

Brown Bag Seminar 

ΚΕΜΕ-ΠΚ

 

Χαράλαμπος Καρπουχτσής

(Friedrich Schiller University Jena)

 

 «Παλιές πληγές, νέες πολιτικές; Η Γερμανία και οι Μαρτυρικές Kοινότητες της Ελλάδας»

  

Πέμπτη 4 Απριλίου 2019, 14:30

Αίθουσα Συνεδριάσεων, Κτήριο Α, ΚΕΜΕ-ΠΚ


Ανακοίνωση (pdf)


Εφαρμογές της Θεωρίας Κοινωνικών Δικτύων στις ιστορικές επιστήμες

Το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Ο Αρχαίος Μεσογειακός Κόσμος – Ιστορία και Αρχαιολογία» του τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών σας προσκαλούν στο εργαστήριο που θα διενεργηθεί με θέμα τις εφαρμογές της Θεωρίας Κοινωνικών Δικτύων στις ιστορικές επιστήμες την ερχόμενη Τετάρτη, 03 Απριλίου 2019, στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (Ιωάννου Μελισσηνού 130 & Νικηφόρου Φωκά), στο Ρέθυμνο Κρήτης, στις 09.30-20.30.

Η Θεωρία Κοινωνικών Δικτύων είναι μία μέθοδος που κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Στο Εργαστήριο θα παρουσιαστούν οι βασικές αρχές αυτής της μεθόδου, θα διερευνηθούν οι δυνατότητες που αυτή προσφέρει, και θα επισημανθούν πιθανές αδυναμίες της. Στις δύο απογευματινές πρακτικές ενότητες οι ενδιαφερόμενοι θα πειραματιστούν με τα σχετικά προγράμματα και θα μάθουν πώς να οπτικοποιούν και να αναλύουν κοινωνικά δίκτυα. Δεν απαιτείται προηγούμενη γνώση της συγκεκριμένης θεωρίας. 

Εἰστε όλοι ευπρόσδεκτοι! Οι ανακοινώσεις και η συζήτηση θα διαμειφθούν στα αγγλικά. Οι ενδιαφερόμενοι, παρακαλούμε να δείτε προηγουμένως το υποστηρικτικό υλικό στον ιστότοπο https://goo.gl/jaaNjHΕπίσης, φέρτε, αν μπορείτε, ένα φορητό υπολογιστή. Για να έχουμε καλύτερη εικόνα των συμμετεχόντων, παρακαλούμε, όσοι ενδιαφέρεστε, να επικοινωνήσετε με την δρ. Κατερίνα Παναγοπούλου, στο email panagop@uoc.gr, ιδανικά μέχρι τη Δευτέρα 01 Απριλίου 2019, στις 20.00.

Στο εργαστήριο συμμετέχουν, εκτός από τους συναδέλφους του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών, οι Prof. Diane Harris Cline (GWU, Washington DC, Yπότροφος Fulbright για το EE 2018-2019 στο Πανεπιστήμιο Κρήτης), Prof. Eric Cline (GWU, Washington DC), Dr. Johannes Preiser-Kapeller (Ακαδημία Επιστημών, Βιέννη & Πανεπιστήμιο Βιέννης), Dr. Katerina Mitsiou (Πανεπιστήμιο Βιέννης).

Αφίσα

Πρόγραμμα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΘΛΟΥ


Στο πλαίσιο της επίσκεψης της ομάδος Triathlon Club του University of East Anglia στην πόλη του Ηρακλείου, το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο διοργανώνει προς τιμή τους αγώνα διάθλου με ανοικτή συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ημέρα αγώνα: Παρασκευή 05 Απριλίου 2019

Χώρος αγώνα: Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο, Πανεπιστημιούπολη Βουτών

Αθλήματα διάθλου: 200μ κολύμβηση στην πισίνα του Γυμναστηρίου,

2000μ τρέξιμο εξωτερικά του Γυμναστηρίου.

 

Ώρα εκκίνησης: 09:30πμ

Εγγραφές στον αγώνα: unisport@admin.uoc.gr έως την Πέμπτη 4 Απριλίου 2019


Σε όλους τους συμμετέχοντες θα απονεμηθούν αναμνηστικά διπλώματα.

Τελετή θεμελίωσης του Ανατομείου του Νέου Κτηρίου της Ιατρικής Σχολής

Τελετή θεμελίωσης του Ανατομείου του Νέου Κτηρίου της Ιατρικής Σχολής

Πέμπτη 4 Απριλίου 2019, ώρα 12:00

στο χώρο ανέγερσης του Νέου Κτηρίου, απέναντι από το γήπεδο μπάσκετ της Ιατρικής Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών, στο Ηράκλειο.

poster

Διάλεξη: Παντελής Βουτουρής, 'Τα ερωτικά ποιήματα του Κωστή Παλαμά' (29-3-2019, 14:30-17:30)

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΙΑΛΕΞΗ

Παντελής Βουτουρής
Πανεπιστήμιο Κύπρου

Τα ερωτικά ποιήματα του Κωστή Παλαμά

Η διάλεξη προσφέρεται στο πλαίσιο του μαθήματος
"Εισαγωγή στη Νεοελληνική Φιλολογία"
και είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο

29 / 3 / 2019, ώρα 14:30-17:30
Αμφιθέατρο Α΄ - Διδακτήρια Φιλοσοφικής Σχολής

Διάλεξη:

Στο πλαίσιο του Σεμιναρίου «Εκπαιδευτική Πολιτική και Πολιτικές Απασχόλησης», του Καθηγητή Νίκου Παπαδάκη, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του

 

Καθηγητή Tien Hui Chiang

Distinguished Professor at the Zhengzhou University (ZZU) China, Vice President of the RC04 of the International Sociological Association,

UNESCO

 

με θέμα

“The State Role in Excellent University

Policies in the Epoch of Globalization: The Case of China”.

 

Discussant θα είναι ο Καθηγητής Michael Apple, John Bascom Professor at the University of Wisconsin, Madison, USA και World Scholar & Distinguished Professor at the East China Normal University, China. Είναι επίσης Προσκεκλημένος Ομιλητής του Προγράμματος Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας του ΚΕΜΕΙΕΔΕ / ΠΤΔΕ, του Πανεπιστημίου Κρήτης.

 

Η Διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Μαρτίου και ώρα 11.30- 14.30, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης. Η Διάλεξη είναι υπό την αιγίδα του ΚΕΠΕΤ (Κέντρο Πολιτικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης) και του ΚΕΜΕ- Π.Κ.

Τελετή Επίδοσης Τιμητικού Τόμου «Πολιτική Επιστήμη: Σύγχρονες Τάσεις και Διακυβεύματα» στον Καθηγητή Α.-Ι. Δ. Μεταξά

Τελετή Επίδοσης Τιμητικού Τόμου «Πολιτική Επιστήμη: Σύγχρονες Τάσεις και Διακυβεύματα» στον Καθηγητή Α.-Ι. Δ. Μεταξά

Τετάρτη 3 Απριλίου 2019, 13:00-15:00

Αίθουσα Συνεδριάσεων Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης

Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου

 

Πρόγραμμα

Αρχεία

Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά στο Σχολείο: Θέση, Διδασκαλία, Προοπτική

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ
ΗΜΕΡΙΔΑ
Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά στο Σχολείο:

Θέση, Διδασκαλία, Προοπτική


30 / 3 / 2019, ώρα 10:00-15:00

Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο ‘Ξενία’

Νικολάου Ψαρρού 46, Ρέθυμνο


Αφίσα
Πρόγραμμα
Δελτίο Τύπου

International Symposium: Teachers Education in a Globalization Era

Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2019, 18.00-20.30

Μονάδα Διεθνούς εκπαίδευσης και έρευνας-Συλλογή Ελ. Γλύκατζη Αρβελέρ, Ρέθυμνο (δίπλα στη πλατεία Μικρασιατών)

 

Michael W. Apple 18.00-18.30 John Bascom Professor of Curriculum and Instruction and Educational Policy Studies, University of Wisconsin, Madison, USA Can Education change society?

================================================

Tien-Hui Chiang 18.30-19.00 Distinguished Professor, Zhengzhou University, China How teacher competence functions as an institutionalized discourse in the epoch of globalization

==============================================

Nikos Papadakis 19.30-20.00 Professor, Department of Political Science, University of Crete Education, Training, LLL and Youth Employability in Europe, today: trends, political priorities, benchmarks, challenges and the state of play

================================================

Discussant Anthony Hourdakis 20.00-20.30 Professor, Department of Primary Teachers Education, University of Crete

Διάλεξη: Φώτης Δούσος, 'Το DNA της αφήγησης: τεχνικές ανάπτυξης του λογοτεχνικού κειμένου'

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΙΑΛΕΞΗ

Φώτης Δούσος
Συγγραφέας, Θεατρολόγος, Σκηνοθέτης

Το DNA της αφήγησης:
τεχνικές ανάπτυξης του λογοτεχνικού κειμένου

Η διάλεξη προσφέρεται στο πλαίσιο του μαθήματος
"Δημιουργική Γραφή" της κυρίας Καστρινάκη
και είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο

26 / 3 / 2019, ώρα 11:30
 Αίθουσα Συνεδριάσεων Τμήματος Φιλολογίας

Τελετή Ορκωμοσίας Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019, ώρα 11:00

Αμφιθέατρο Μ. Μανασσάκη

Φοιτητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κρήτης

Ηράκλειο

Πρόσκληση ορκωμοσίας Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης 27-03-2019

 

Παρακαλούμε δείτε παρακάτω στο αρχείο που ακολουθεί την αναλυτική πρόσκληση

 

ΙΜΣ-ΙΤΕ Διάλεξη: Αλέξης Καλοκαιρινός, '​​Αδαμάντιος Κοραής. Η γλώσσα και το έθνος', 20-3-2019, 20:30

 

Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών/ΙΤΕ

σας καλεί

στη διάλεξη του


Αλέξη Καλοκαιρινού

με θέμα

Αδαμάντιος Κοραής. Η γλώσσα και το έθνος

 

 

Τετάρτη,  20 Μαρτίου 2019,  ώρα 20.30

Αίθουσα Διαλέξεων ΙΜΣ, Νικηφόρου Φωκά 130, Ρέθυμνο

 

Τελετή Ορκωμοσίας Τμήματος Κοινωνιολογίας

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019, ώρα 11:30

Αμφιθέατρο Δ3

Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου

Διεθνές Workshop του ΚΕΠΕΤ (υπό την αιγίδα του ΚΕΜΕ) για τις Εκπαιδευτικές Μεταρρυθμίσεις στην Κίνα

ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ

 

Διεθνές Workshop του ΚΕΠΕΤ με τίτλο "Education Reformas and Flipped Education in China"

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019, 10:00-14:00

Αίθουσα Συγκλήτου

Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου

Διάλεξη: «Βιο-μοριακό παράθυρο στα προϊστορικά γεύματα. Αρχαιομετρικές προσεγγίσεις στη μελέτη της διατροφής»

Στο πλαίσιο του προγράμματος διαλέξεων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας για το εαρινό εξάμηνο, η κ. Dušanka-Christina UREΜ (Αναπληρώτρια καθηγήτρια, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) θα δώσει διάλεξη με θέμα «Βιο-μοριακό παράθυρο στα προϊστορικά γεύματα. Αρχαιομετρικές προσεγγίσεις στη μελέτη της διατροφής» την Τρίτη 19 Μαρτίου 2019.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα 56 (Συνεδριάσεων) του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, στις 20.30.

Επίσης, την ίδια μέρα και ώρα 17.30, στην αίθουσα 5 των διδακτηρίων της Φιλοσοφικής Σχολής, η κ. Dušanka-Christina UREΜ θα παραδώσει σεμινάριο/μάθημα με θέμα «Αρχαιολογικές και αρχαιομετρικές προσεγγίσεις της προϊστορικής διατροφής».

Δείτε εδώ την αφίσα της διάλεξης και του σεμιναρίου/μαθήματος.

ACAPELLA & BEATBOX WORKSHOP

ACAPELLA & BEATBOX WORKSHOP

Πανεπιστήμιο Κρήτης

Φιλοσοφική Σχολή

Τμήμα Φιλολογίας -Τομέας Θεατρολογίας

 

 

Δευτέρα 18/3 στα Χανιά, Τρίτη 19/3 στο Ρέθυμνο και Τετάρτη 20/3 στο Ηράκλειο, εκλεκτοί καλεσμένοι οι Μάτα Κούρτη (φωνή) και Βασίλης Παπούλιας (beatbox).

Χώροi διεξαγωγής:
18 Μαρτίου στα Χανιά (Πνευματικό Κέντρο Χανίων) 5-7 και 7-9 μ.μ.
19 Μαρτίου στο Ρέθυμνο (Πολιτιστικό Κέντρο 'Ξενία') 5-8 μ.μ.
20 Μαρτίου στο Ηράκλειο (3ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου) 5-8 μ.μ.


Στο πλαίσιο του κύκλου σεμιναρίων 'η τέχνη του ρυθμού στην εκπαίδευση' που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης (Φιλοσοφική Σχολή, τμήμα Θεατρολογίας) φιλοξενούμε την τραγουδοποιό Μάτα Κούρτη και τον επαγγελματία beatboxer Βασίλη Παπούλια.

Συναντούν τη δημιουργικότητα των μουσικών τους τεχνών και παρουσιάζουν μια σειρά από ACAPELLA & BEATBOX workshops, βασισμένοι μόνο στις δυνατότητες της ανθρώπινης φωνής. Μέσα από τη δημιουργία του εκπαιδευτικού project “φτιάχνω ΜΟΥΣΙΚΗ με το Σώμα & το Στόμα” ο στόχος τους είναι όλες οι ηλικιακές ομάδες που θέλουν να εξερευνήσουν τις δυνατότητες της ανθρώπινης φωνής, μιας και στις δράσεις δεν πραγματοποιείται χρήση μουσικών οργάνων ή ηχογραφημένης μουσικής.

Πώς μπορεί η φωνή και το σώμα μας να λειτουργήσουν σαν μουσικά όργανα?

Ένα ολοκληρωμένο μουσικό εργαστήρι με βασικά στοιχεία εξερεύνησης τη φωνή, τη μελωδία και το ρυθμό, περιλαμβάνοντας αρχικά στάδια της φωνητικής ενορχήστρωσης τραγουδιών και της body music. Δοκιμάστε τις δυνατότητες σας πάνω στις βασικές αρχές της τέχνης του human beatbox, μαθαίνοντας τα μυστικά δημιουργίας ρυθμού και μελωδίας μόνο με το ανθρώπινο στόμα. Γίνεται μέλος της ομάδας που έχει στόχο την ενδυνάμωση του πιο δυναμικού μουσικού οργάνου, της ανθρώπινης φωνής. Στόχος του εργαστηρίου είναι η επαφή με τη φωνή μας και η αντίληψή της ως μουσικό όργανο, η εξάσκηση και η ανάπτυξη των φωνητικών μας δυνατοτήτων μέσα από το σύνολο, η φωνητική έκφραση, η δημιουργία μουσικής με μουσικά όργανα τη φωνή και το σώμα μας.


ΜΑΤΑ ΚΟΥΡΤΗ

Η Μάτα Κούρτη ζει και δραστηριοποιείται στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει Σύνθεση Μουσικής για τον Κινηματογράφο, το Θέατρο και τις Τέχνες της Παράστασης στο Μουσικό τμήμα του Ιονίου Πανεπιστημίου Κέρκυρας, θέατρο στη Σχολή Δραματικής Τέχνης Διομήδη Φωτιάδη και Ιστορία της Τέχνης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Universite de Poitiers της Γαλλίας. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια: Τραγουδιού (με τον Χ.Λυριτζή, τεχνικές βουλγάρικου και κλασικού οθωμανικού τραγουδιού στο Μουσικό Εργαστήρι “Λαβύρινθος" Ross Daly). Μουσικής (κιθάρας με τον Ν. Παναγιωτίδη, νέϋ με τον Χ.Λαμπράκη, θεωρίας δυτικής και παραδοσιακής μουσικής στο Ωδείο Αθηνών, μεσαιωνικής μουσικής, εθνομουσικολογίας, jazz αυτοσχεδιασμού στο Ecole de Musique de Poitiers, κρουστών και body percussion). Χορού και θεάτρου στο École International de Mimodrame Marcel Marceau.
Συνθέτει μουσική για θέατρο & ταινίες μικρού μήκους και από το 2013 έχει αναλάβει τη μουσική διδασκαλία σε φωνητικά σύνολα , παραδίδοντας
φωνητικά σεμινάρια (a cappella), συνθέτοντας και ενορχηστρώνοντας για φωνή σε μουσικές ομάδες διαφόρων ηλικιών και μουσικούς οργανισμούς διαφόρων χωρών (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Lab Music Εducation, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Σχολείο Παιχνιδιού, Αndancas Music Team, κ.α.).
Έχει λάβει μέρος σε διάφορα μουσικά και θεατρικά projects, σε σκηνές και συναυλιακούς χώρους της Ελλάδας και του εξωτερικού, έχει συμμετάσχει σε δισκογραφικές δουλειές (Χαϊνηδες & Μοde Plagal, Bodyterranean κ.α) και το 2013, διακρίθηκε στην 4η Ακρόαση Ερμηνευτών της Μικρής Άρκτου.
Ως μέλος του a capella σχήματος «Σανάδες» συμμετείχε σε συναυλίες σε μουσικές σκηνές και Φεστιβάλ, σε συνεργασία με την ομάδα beatbox των Word Of Mouth (Φεστιβάλ Αθηνών World Music,Υακίνθεια, Θέατρο Βράχων, Mέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά).


ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

O Βασίλης Παπούλιας είναι επαγγελματίας beatboxer με 25 χρόνια εμπειρία και δημιουργός του φορέα BEATBOX GREECE (www.beatboxgreece.com), της διαδραστικής πλατφόρμας για τους Έλληνες beatboxers. Υπεύθυνος σειράς σεμιναρίων για μικρούς και μεγάλους που θέλουν να γνωρίσουν τη τέχνη του human beatbox ως επισκέπτης ομιλητής σε μουσικές σχολές και οργανισμούς. Βασικός εισηγητής του σταθερού beatbox workshop τα τελευταία τρία χρόνια στα Ανοιχτά Σχολεία του Δήμου Αθηναίων και παραγωγός του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Beatbox, έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις ενασχόλησης για όσα παιδιά και ενήλικους ενδιαφέρονται για την τέχνη του human beatbox στην Ελλάδα.
Είναι ιδρυτικό μέλος των WORD OF MOUTH, του πιο αναγνωρισμένου beatbox διδύμου στη χώρα μας. Με τις φωνητικές του δυνατότητες έχει ταξιδέψει και εμφανιστεί σε Ελλάδα και εξωτερικό σε σημαντικά συναυλιακά και όχι μόνο δρώμενα. Ξεχωρίζει η συνεργασία του με την Καμεράτα και η από κοινή τους εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2010, οι συναυλιακές του εμφανίσεις σε Βερολίνο, Νέα Υόρκη, Σόφια, Ελληνικό Φεστιβάλ, όπως και ότι έχει προλογίσει με την ομάδα του, συναυλίες των SNOOP DOGG (US), Lords of the Underground (US) στις εμφανίσεις τους στην Ελλάδα. Έχει συνεργαστεί μουσικά με πληθώρα Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως Δήμητρα Γαλάνη, Imam Baildi, Νίκο Πορτοκάλογλου, Κρόταλα, Ματούλα Ζαμάνη, Εισβολέα, Σανάδες, κ.α. και είναι συν-δημιουργός του πρώτου beatbox LP στην Ελλάδα με τίτλο "I AM BEATBOX" το 2014.

POSTER

Τελετή Ορκωμοσίας Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης

Τελετή Ορκωμοσίας Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης

Τετάρτη 3 Απριλίου 2019, ώρα 11:30 π.μ.

Αμφιθέατρο Δ3, Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου

«Πλουμιστά Παραμύθια για Ανέμους δυνατούς»

το Παραμύθι της Κυριακής
στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης γεμίζει την  3η Κυριακή κάθε μήνα με μία σειρά μουσικών παραστάσεων Αφήγησης, τα «Πλουμιστά Παραμύθια της Φύσης». Την Κυριακή, 17 Μαρτίου 2019, στις 11:00 το πρωί, η παιδαγωγός Ευαγγελία Ορφανουδάκη και ο μουσικός Αλέκος Φανουράκης σάς προσκαλούν στα «Πλουμιστά Παραμύθια για Ανέμους δυνατούς» 

Πολλά ήταν τα πεισματικά του φετινού χειμώνα και τα Πλουμιστά Παραμύθια της Φύσης
στο Μουσείο αποχαιρετώντας τον, αφιερώνουν την θεματική παράσταση
για τον μήνα Μάρτη στον κυρ-Βοριά.

Μια μεγάλη ιστορία - απ' το μεγάλο το πιθάρι της κοιλιάς μας - που λέει για τον βασιλιά Άνεμο αναζητούμε. Ανακατέψτε καλά να την διαλέξουμε να την πούμε.. Και μια μικρή! Από μικρό το πιθαράκι. Σ' αυτήν, χωράνε και πρωταγωνιστές. Ποιος θα σηκωθεί; Και τραγούδια.. Και αινίγματα.

Οικολογία και Παράδοση, αρμονικά ταιριασμένες, καλούν μικρούς και μεγάλους σ' ένα όμορφο Κυριακάτικο πρωινό.

Η δράση «Πλουμιστά Παραμύθια της Φύσης» υλοποιείται κάθε 3η Κυριακή του μήνα  στους χώρους του Μουσείου και απευθύνεται σε όλη την οικογένεια*!

*Κατάλληλο για παιδιά από 5 ετών και πάνω

 

Γενική είσοδος για το παραμύθι: 3€

 

για τον Σύλλογο Φίλων:  Δωρεάν οι ενήλικες συνοδοί

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους γονείς ή κηδεμόνες ότι πρέπει να έχουν την ευθύνη των παιδιών τους καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

 poster

 

Τελετή Ορκωμοσίας Ιατρικής Σχολής

Τελετή Ορκωμοσίας και απονομή πτυχίων της Ιατρικής Σχολής

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019, ώρα 13:00

Αμφιθέατρο "Δημήτρης Εμμανουήλ" της Ιατρικής Σχολής

Δαρβινική Δευτέρα: Nature AND Nurture: Τα γονίδια και οι εμπειρίες ως παράγοντες διαμόρφωσης της λειτουργίας του εγκεφάλου

Ομιλήτρια:  Φωτεινή Στυλιανοπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο τίτλος της ομιλίας της θα είναι: «Nature AND Nurture: Τα γονίδια και οι εμπειρίες ως παράγοντες διαμόρφωσης της λειτουργίας του εγκεφάλου» 

 

Τόπος και χρόνος: Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019, 7:00 μμ, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

TECHNIS & ΒΕΝΕTeC (UCRC) Webinar: Naomi Hawkins 'Patents and genomic medicine' (19-03-2019)


TECHNIS & BENETeC (UCRC) Webinar

Naomi Hawkins (University of Exeter, UK)

“Patents and genomic medicine

Tuesday, 19 March 2019
14:00 Athens time

Announcement and Abstract

 

Brown Bag Seminar: Πάνος Ζερβουδάκης 'Η εθνοαρχαιολογία της τροφοσυλλογής στο Αιγαίο' (13-03-2019, ΚΕΜΕ-ΠΚ)

¨

Brown Bag Seminar

ΚΕΜΕ-ΠΚ

 

Πάνος Ζερβουδάκης

(Υποψ. Διδάκτορας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης)

Η εθνοαρχαιολογία της τροφοσυλλογής στο Αιγαίο

Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2019, 12:00

Αίθουσα Συνεδριάσεων, Κτήριο Α, ΚΕΜΕ-ΠΚ

Ανακοίνωση

 

Ημερίδα: Εφηβεία & Ανάπτυξη του Εγκεφάλου

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΕΦΗΒΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ

Teenagers brain development 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019 και ώρα 09.00 έως 13.30

 

Μουσείο Ιατρικής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστημίου Κρήτης

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο.

 

Ο Διευθυντής του Μουσείου Ιατρικής

Καθηγητής, Γιάννης Μουζάς

 

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι της διοργάνωσης:

Επίκουρος Καθηγητής Νευροεπιστημών, Ιωάννης Ζαγανάς

Επίκουρος Καθηγητής Τοξικολογίας, Εμμανουήλ Τζατζαράκης

Με την συμμετοχή της Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, υπεύθυνος Επ. Καθ. Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος

 

 

Διοργάνωση

 • Μουσείο Ιατρικής Κρήτης
 • Περιφέρεια Κρήτης
  • Ελληνικής Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες

Υπό την Αιγίδα

 • του Πανεπιστημίου Κρήτης
 • της Ιατρικής Σχολής

 Με την συνεργασία

 • Πειραματικού Γενικού Λυκείου Ηρακλείου

 Με την Υποστήριξη:

 • του Μορφωτικού Συλλόγου Επ. Υγείας Παν. Κρήτης
 • ποστερ

Τελετή Ορκωμοσίας Τμημάτων Φιλοσοφικής 20-03-2019

 

Παρακαλούμε δείτε παρακάτω στο αρχείο που ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα Ορκωμοσίας

 

Παρουσίαση βιβλίου: 'Παιδαγωγικός Λόγος και Ετερότητα στις Αρχές του 20ού αιώνα'

Παρουσίαση βιβλίου

"Παιδαγωγικός Λόγος και Ετερότητα στις Αρχές του 20ού αιώνα"

Μιχάλης Δαμανάκης

 

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019, ώρα 19:00

Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο Ξενία

(Σοφ. Βενιζέλου 16, Ρέθυμνο)

 

poster

YEC talks about Startup Europe Week Crete

Την Τρίτη 5/3/2019 και ώρα  13:00  στην αίθουσα Β1.15 στο κτήριο της Διοίκησης στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, ο οργανισμός Youth Entrepreneurship Club ( Σύλλογος Νεανικής Επιχειρηματικότητας) σας προσκαλεί στη δράση YEC talks about Startup Europe Week Crete .

Η δράση αυτή αφορά ένα ενημερωτικό event με σκοπό την παρουσίαση του συνεδρίου θεσμό για την επιχειρηματικότητα και καινοτομία στην Κρήτη, που πραγματοποιείται  για 4η συνεχόμενη χρονιά.

 

Ελάτε σε αυτή τη δωρεάν και ανοιχτή προς όλους δράση για να ενημερωθείτε για το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου και να δείτε πώς μπορείτε να είστε μέρος του μεγαλύτερου συνεδρίου για την startup επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, το Startup Europe Week Crete

2019!

 

Αναλυτικό πρόγραμμα του event:

- Παρουσίαση YEC (Μη κερδοσκοπικός Οργανισμός)

- Παρουσίαση Agenda/Workshops του συνεδρίου Startup

Europe Week Crete 2019

- Γιατί να παρευρεθείς στο Startup Europe Week Crete 2019

α) Ως σύνεδρος

β) Ως εθελοντής

γ) Για να παρουσιάσεις το πρότζεκτ σου(ερευνητικό, δημιουργικό ή επιχειρηματικό).

 

«Ταλαία όρη, Μυθολογία, Ιστορία, Παράδοση, Φύση»

«Ταλαία όρη, Μυθολογία, Ιστορία, Παράδοση, Φύση»

στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
7η Ομιλία Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019, ώρα 18:00

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης με την κυρία Αθηνά Κυριακάκη - Σφακάκη συνδιοργανώνουν Κύκλο 8 Ομιλιών με γενικό τίτλο «Ξενάγηση στο Κρητικό Παρελθόν». Η κυρία Σφακάκη, ξεναγός και συγγραφέας βιβλίων αρχαιολογικού και ιστορικού περιεχομένου, θα μιλήσει, την Τετάρτη 6 Μαρτίου και ώρα 18:00, για τα Ταλαία Όρη που οφείλουν το όνομά τους στον μυθικό χάλκινο γίγαντα-φρουρό της Κρήτης, Τάλω, ο οποίος κατά την παράδοση, διέμενε στην κορυφή του Κουλούκωνα, την ψηλότερη κορυφή των Ταλαίων Ορέων σε υψόμετρο 1076 μ.

Η περιοχή των Ταλαίων ορέων όμως συνδέεται και με τον Διγενή Ακρίτα, με τη δράση και τον θάνατό του. Λέγεται μάλιστα ότι το όνομα της ψηλότερης κορυφής του υπάρχουν δύο εκδοχές: ο Διγενής σε μία σύγκρουση με τους εχθρούς του το «κουτσοτρούλισε» ή το βουνό καθώς δεν άντεξε τον χαμό και το βάρος του ήρωα που πέθαινε υπέστη καθίζηση στην «τρούλα» του.

Τα Ταλαία όρη συνέχισαν την πορεία τους μέσα στα χρόνια αποτελώντας το σκηνικό της ιστορίας του νησιού: η τουρκική Κρήνη του Χαϊλαλή στη Δροσιά, το σπήλαιο στο Μελιδόνι, ο όρμος στο σημερινό Μπαλί, η μονή Βωσάκου, αλλά και το περίφημο «λάδανο» ή «λάβδανο» που φυτρώνει στις παρυές του.

 

Οι ομιλίες πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Πολυμέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Συνοδεύονται με προβολές εικόνων και συζήτηση με το κοινό.

Εθελοντική επιμέλεια παρουσιάσεων: Αθηνά Κυριακάκη – Σφακάκη, Ξεναγός – Συγγραφέας

Ημερίδα: 'Η εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων στην Κοινωνική Έρευνα'

 

Το ΚΕΜΕ-ΠΚ σε συνεργασία με τα προγράμματα DEFORM και INTEGRITY (ΕΥ Β. Πετούση)

διοργανώνουν

Ημερίδα με Εργαστήριο στο θέμα
"Η εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων στην Κοινωνική Έρευνα".

Τρίτη 19 Μαρτίου 2019
Αίθουσα Συγκλήτου, Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, Ρέθυμνο

Aνακοίνωση-Πρόγραμμα

Πρόσκληση στην κοπή της βασιλόπιτας του ΚΕΜΕ-ΠΚ (06-03-2019)

 

Το ΔΣ του ΚΕΜΕ-ΠΚ σας προσκαλεί στην κοπή της βασιλόπιτας του Κέντρου, που θα γίνει την Τετάρτη 6 Μαρτίου και ώρα 14:30 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων, κτήριο Α, ΚΕΜΕ-ΠΚ.

.

πρόσκληση.

Έναρξη της «Σχολής Γονέων»

Έναρξη της «Σχολής Γονέων»

στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 17:00

 

Tο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με την κα Άννα Μαρία Μαρκάκη, Ψυχολόγο - Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, συνδιοργανώνουν «Σχολή Γονέων» στον χώρο του Μουσείου, κάθε Παρασκευή στις 17:00. Την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου η ομάδα μπορεί να δεχτεί τις τελευταίες συμμετοχές καθώς τότε «κλειδώνει» ξεκινώντας το ταξίδι εξερεύνησης του εαυτού.

Για 10 εβδομάδες, σε μία συνάντηση δυόμιση ωρών, οι γονείς ή μέλλοντες γονείς μέσα από βιωματικές ασκήσεις και συζήτηση θα επεξεργαστούν την πρόκληση της γονεϊκότητας και της επικοινωνίας στο ζευγάρι. Την ίδια ώρα τα παιδιά τους, με εγχειρίδιο τη βιωματική μάθηση και υπό το βλέμμα των παιδαγωγών του Μουσείου, θα εξερευνούν τον Ερευνότοπο!

Η θεματολογία της Σχολής Γονέων ποικίλλει και θα προσαρμοστεί στις αναδυόμενες ανάγκες της ομάδας. Ενδεικτικά αναφέρονται: οι σύγχρονες μορφές οικογένειας και ο κύκλος ζωής της, τα αναπτυξιακά στάδια των παιδιών, θέματα διαχείρισης των νέων τεχνολογιών (κινητά, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κλπ.), ο σχολικός και διαδικτυακός εκφοβισμός, η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης, τα όρια και θετικοί τρόποι οριοθέτησης και τέλος, η σημασία της σχέσης των γονέων στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.

Τα παιδιά στον Ερευνότοπο θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν διάφορα οικοσυστήματα (σπήλαιο-πλάτανος-υγρότοποι-θαμνότοποι), να ακούσουν  ιστορίες και να κατασκευάσουν χειροτεχνίες με ανακυκλώσιμα υλικά. Θα έχουν την ευκαιρία να αγγίξουν ζώα της Κρήτης και να περιεργαστούν τη μορφολογία τους κάτω από τον φακό του Στερεοσκοπίου. Επιπλέον, μπορούν να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ «οι Δεινόσαυροι της Παταγονίας», που προβάλλεται σε αποκλειστικότητα από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Οι γονεϊκοί ρόλοι και οι προκλήσεις της καθημερινότητας  θα τεθούν υπό διερεύνηση με κύριο στόχο να αποκτήσουν οι γονείς μια ουσιαστικότερη σχέση επικοινωνίας και εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους και τους συντρόφους τους. Η μόνη προϋπόθεση, τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά, είναι η ενεργός συμμετοχή!

Δηλώσεις συμμετοχής από Δευτέρα έως Παρασκευή στα τηλέφωνα : 2810-240139 και 6977677361, ώρες 3-9 μμ.

 

Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής 25 ωρών

Ανώτατος αριθμός μελών ομάδας: 15

Κόστος συμμετοχής: 150 ευρώ

Κόστος για τους Φίλους του ΜΦΙΚ: 120 ευρώ

Ηλικία παιδιών: 4 χρονών και άνω

*Σε περίπτωση συμπλήρωσης του απαιτούμενου αριθμού μελών (τουλάχιστον 10) δύναται να δημιουργηθούν 2 τμήματα:

1ο τμήμα- Σχολή Γονέων για γονείς παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας

2ο τμήμα- Σχολή Γονέων για γονείς παιδιών εφηβικής ηλικίας

 

Άννα Μαρία Μαρκάκη, Βιογραφικό

Η Άννα Μαρία Μαρκάκη είναι Ψυχολόγος και Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια. Τακτικό Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ) και Δόκιμο Μέλος της European Family Therapy Association (EFTA). Κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στη Δημόσια Υγεία και Επιδημιολογία στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης με τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα να αφορούν στην Αγωγή και Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας στην Κοινότητα, στη σχέση Κατάθλιψης, Θρησκευτικότητας και Κοινωνικής Στήριξης στην τρίτη ηλικία καθώς και στη σχέση Διατροφής και Ψυχικής Υγείας.

Είναι πιστοποιημένη Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια από το τετραετές πρόγραμμα σπουδών του Εργαστηρίου Συστημικής Σκέψης και Εκπαίδευσης και έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων ψυχαναλυτικής, γνωσιακής και συμπεριφορικής προσέγγισης. Το επιστημονικό της έργο έχει παρουσιαστεί με προφορικές ανακοινώσεις και αναρτήσεις σε συνέδρια και με άρθρα σε τόμους πρακτικών συνεδρίων και περιοδικών.

Από το 2010 έως το 2015, ως εκπαιδεύτρια της Σχολής Γονέων Ηρακλείου του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Υπουργείου Παιδείας, συντόνιζε ομάδες ενηλίκων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, συλλόγους, ΚΑΠΗ, εκπαιδευτικούς και ομάδες κρατουμένων στις φυλακές. Το 2010-2013 διατέλεσε  επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Κρήτης. Μέχρι το 2018 εργαζόταν στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠαΓΝΗ παρέχοντας ψυχολογικές υπηρεσίες σε παιδιά, εφήβους και στις οικογένειές τους τόσο στο τμήμα νοσηλείας όσο και στα εξωτερικά ιατρεία, ενώ παράλληλα ως υπεύθυνη της διασυνδετικής εξυπηρετούσε τις κλινικές του ΠαΓΝΗ που φιλοξενούσαν παιδιά και εφήβους.

Από τον Μάρτιο του 2018 συνεργάζεται με το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών με αντικείμενο την εκτίμηση μαθησιακών δυσκολιών με τη χρήση ψυχομετρικών εργαλείων και την ψυχολογική υποστήριξη και παρέμβαση σε παιδιά, εφήβους και τις οικογένειες αυτών, ενώ παράλληλα συνεχίζει να παρέχει υπηρεσίες ψυχολόγου στο ιδιωτικό της γραφείο.

 

«Μουσική σπουδή των ζώων!»

«Μουσική σπουδή των ζώων!»
στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης

έναρξη επόμενου τμήματος: Σάββατο 23 Φεβρουαρίου

 

Το μουσικοκινητικό εργαστήριο «Μουσική σπουδή των ζώων!» της Σταυρούλας Χριστοδουλοπούλου, απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 3 έως 4,5 ετών, που για πέντε πρωινά του Σαββάτου στις 10:00 θα διερευνήσουν τις ικανότητές τους  στην κίνηση, τη μουσική και τη Βιολογία!                                                                    

Στο εργαστήρι «Μουσική σπουδή των ζώων!» τα παιδιά θα περιηγηθούν, με τη βοήθεια της μουσειοπαδαγωγού, στο Μουσείο και θα ανακαλύψουν το φίδι, τον βάτραχο, την πάπια, τη νυχτερίδα, τη νυφίτσα και άλλα ζώα και μαζί τους θα στήσουν έναν τραγουδοχορό! Οι εκπαιδευόμενοι μουσικο-ερευνητές τραγουδώντας και παράγοντας μουσική με κυριότερο όργανο το ίδιο τους το σώμα μαθαίνουν τις 4 μεγάλες οικογένειες των ζώων, την εξέλιξη των ειδών, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και τις εντάσσουν στο τραγούδι τους. Βοηθοί τους σε αυτό το ταξίδι θα είναι κάποιοι μαγικοί χρωματιστοί σωλήνες που άλλοτε θα δουλεύουν σαν κυάλια και άλλοτε σαν μουσικά όργανα. Μια θα είναι εργαλεία ερευνητών της φύσης και μια όργανα μουσικών.

 

Χρήσιμες πληροφορίες

 

Σχεδιασμός και υλοποίηση:  Σταυρούλα Χριστοδουλοπούλου, Βιολόγος Εκπαιδευτικός,  Μουσικός, Ερμηνεύτρια Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και υπεύθυνη Σχεδιασμού Εκπαιδευτικών Εργαστηρίων Μουσικοκινητικής Αγωγής

Αριθμός συναντήσεων: 5

Διάρκεια: 1 ώρα & 15 λεπτά

Αριθμός συμμετεχόντων ανά κύκλο: 12 παιδιά

Κόστος συμμετοχής (για όλα τα εργαστήρια του κύκλου):  80€

Μέλη του Συλλόγου Φίλων ΜΦΙΚ: 70€

Πληροφορίες και Δηλώσεις συμμετοχής: 6992337927

 

Ελάτε να ανακαλύψουμε τους ήχους της φύσης, που κρύβονται
στα όρη, στα νερά, στα δάση!

Ο ρόλος του Πανεπιστημίου Κρήτης στη Βιώσιμη Ανάπτυξη και η Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα στην Κρήτη: Τουρισμός - Αγροδιατροφή

Ημερίδα με τίτλο:

"Ο ρόλος του Πανεπιστημίου Κρήτης στη Βιώσιμη Ανάπτυξη και η Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα στην Κρήτη: Τουρισμός - Αγροδιατροφή"

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019, 16:00-21:00

Αίθουσα "Καστελλάκη", Επιμελητήριο Ηρακλείου, Κορωναίου 9

Σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ηρακλείου και την Περιφέρεια Κρήτης

Brown Bag Seminar: Π. Μήνη 'Πόλεμος και Ολοκαύτωμα στον κινηματογράφο της Σλοβακίας' (ΚΕΜΕ, 27-02-2019)

 

Brown Bag Seminar 

ΚΕΜΕ-ΠΚ

 

Παναγιώτα Μήνη

(Πανεπιστήμιο Κρήτης)

 

«Πόλεμος και Ολοκαύτωμα στον κινηματογράφο της Σλοβακίας» 

 

Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2019, 12:00

Αίθουσα Συνεδριάσεων, Κτήριο Α, ΚΕΜΕ-ΠΚ

 

Ανακοίνωση

«Πόλεμος και Ολοκαύτωμα στον κινηματογράφο της Σλοβακίας»

Brown Bag Seminar 

ΚΕΜΕ-ΠΚ

 

Παναγιώτα Μήνη

(Πανεπιστήμιο Κρήτης)

 

«Πόλεμος και Ολοκαύτωμα στον κινηματογράφο της Σλοβακίας» 

 

Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2019, 12:00

Αίθουσα Συνεδριάσεων, Κτήριο Α, ΚΕΜΕ-ΠΚ

 

Ανακοίνωση

 

Masterclasses με καθηγητές του Πανεπιστημίου του Χρόνιγκεν

Η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και η Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με τη Σχολή Συμπεριφορικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Χρόνιγκεν της Ολλανδίας, διοργανώνουν μία σειρά από Masterclasses με καθηγητές του Πανεπιστημίου του Χρόνιγκεν την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου, 12:00-17:00 στις αίθουσες Α2-2, Α2-3 (Ισόγειο Τμ.Οικ. Επιστημών) &  Α1-2 (Ισόγειο Τμ. Ψυχολογίας)

Το πρόγραμμα έχεις ως εξής:

12-14hrs Masterclasses round 1

Assistant Professor Francesca Giardini: Social network analysis for policy problems
Professor Barbara Wisse: The role of power in organizations
Assistant Professor Laurence Guerin: In the best interest of the child 

15-17hrs Masterclasses round 2
Assistant Professor Francesca Giardini: Social network analysis for policy problems
Professor Barbara Wisse: The role of power in organizations
Assistant Professor Laurence Guerin: The paradox of citizenship education


17 hrs Drinks with attendees

Πρόσκληση: Κοπή βασιλόπιτας ΚΕΜΕ-ΠΚ

ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ

 

Το ΔΣ του ΚΕΜΕ-ΠΚ σας προσκαλεί στην κοπή της βασιλόπιτας του Κέντρου, που θα γίνει την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου και ώρα 12.30 στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, Κτήριο Ε του ΚΕΜΕ.

 

πρόσκληση

«Σχολή Γονέων»

Έναρξη της «Σχολής Γονέων»

στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Επόμενη Συνάντηση Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 17:00 

Tο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με την κα Άννα Μαρία Μαρκάκη, Ψυχολόγο - Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, συνδιοργανώνουν «Σχολή Γονέων» στον χώρο του Μουσείου, κάθε Παρασκευή στις 17:00.

Για 10 εβδομάδες, σε μία συνάντηση δυόμιση ωρών, οι γονείς ή μέλλοντες γονείς μέσα από βιωματικές ασκήσεις και συζήτηση θα επεξεργαστούν την πρόκληση της γονεϊκότητας και της επικοινωνίας στο ζευγάρι. Την ίδια ώρα τα παιδιά τους, με εγχειρίδιο τη βιωματική μάθηση και υπό το βλέμμα των παιδαγωγών του Μουσείου, θα εξερευνούν τον Ερευνότοπο!

Η θεματολογία της Σχολής Γονέων ποικίλλει και θα προσαρμοστεί στις αναδυόμενες ανάγκες της ομάδας. Ενδεικτικά αναφέρονται: οι σύγχρονες μορφές οικογένειας και ο κύκλος ζωής της, τα αναπτυξιακά στάδια των παιδιών, θέματα διαχείρισης των νέων τεχνολογιών (κινητά, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κλπ.), ο σχολικός και διαδικτυακός εκφοβισμός, η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης, τα όρια και θετικοί τρόποι οριοθέτησης και τέλος, η σημασία της σχέσης των γονέων στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.

Τα παιδιά στον Ερευνότοπο θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν διάφορα οικοσυστήματα (σπήλαιο-πλάτανος-υγρότοποι-θαμνότοποι), να ακούσουν  ιστορίες και να κατασκευάσουν χειροτεχνίες με ανακυκλώσιμα υλικά. Θα έχουν την ευκαιρία να αγγίξουν ζώα της Κρήτης και να περιεργαστούν τη μορφολογία τους κάτω από τον φακό του Στερεοσκοπίου. Επιπλέον, μπορούν να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ «οι Δεινόσαυροι της Παταγονίας», που προβάλλεται σε αποκλειστικότητα από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Οι γονεϊκοί ρόλοι και οι προκλήσεις της καθημερινότητας  θα τεθούν υπό διερεύνηση με κύριο στόχο να αποκτήσουν οι γονείς μια ουσιαστικότερη σχέση επικοινωνίας και εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους και τους συντρόφους τους. Η μόνη προϋπόθεση, τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά, είναι η ενεργός συμμετοχή!

Δηλώσεις συμμετοχής από Δευτέρα έως Παρασκευή στα τηλέφωνα : 2810-240139 και 6977677361, ώρες 3-9 μμ.

 

Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής 25 ωρών

Κόστος συμμετοχής: 150 ευρώ

Κόστος για τους Φίλους του ΜΦΙΚ: 120 ευρώ

Ηλικία παιδιών: 4 χρονών και άνω

Θεατρική παράσταση: 'Ουτοπίες'

«Ουτοπίες» της Μαρίνας Σπανάκη
στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης φιλοξενεί τη Θεατρική Ομάδα «Κύκλος γραφής» και το θεατρικό έργο «Ουτοπίες». Το έργο, που βασίζεται στο κείμενο του Μισέλ Φουκώ «Το ουτοπικό σώμα»,  είναι διασκευή και σκηνοθεσία της Μαρίνας Σπανάκη

Μια θεατρική παράσταση για την ουτοπία. «Μια ουτοπία που εκκινά από τη μορφή του έρωτα, σκηνή για το εδώ και στο τώρα, και εκείνη του θανάτου. Η αγάπη μια γέφυρα ανάμεσα στην ψευδαίσθηση του καθρέφτη και την απειλή του θανάτου. Ο άνθρωπος μια επινόηση προορισμένη να εξαφανιστεί στο προσεχές μέλλον». Ο «Κύκλος γραφής» αναπαριστά τον λόγο του Γάλλου φιλοσόφου Μισέλ Φουκώ ως μια απόπειρα επανακαθορισμού της χαμένης μας ταυτότητας. 

Ημέρες Παραστάσεων :

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Ώρα παράστασης: 21:00 μ.μ

Σκηνοθεσία : Μαρίνα Σπανάκη

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ κανονικό, 8 ευρώ το μειωμένο.

Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων : 6974 048406

 

Η είσοδος σε ΑΜΕΑ είναι ελεύθερη

Το Παραμύθι της Κυριακής «Πλουμιστά Παραμύθια για τράγους κι αίγες»

το Παραμύθι της Κυριακής
στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

«Πλουμιστά Παραμύθια για τράγους κι αίγες» Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης γεμίζει την  3η Κυριακή κάθε μήνα με μία σειρά μουσικών παραστάσεων Αφήγησης, τα «Πλουμιστά Παραμύθια της Φύσης». Την Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2019, στις 11:00 το πρωί, η παιδαγωγός Ευαγγελία Ορφανουδάκη και ο μουσικός Αλέκος Φανουράκης σάς προσκαλούν στα «Πλουμιστά Παραμύθια για τράγους κι αίγες» 

 

Ένας τραγοπόδαρος ήρωας που σκαρφαλώνει σαν κατσίκι στα βουνά μοιραίνεται απ΄τη Μοίρα του μεγάλο ριζικό. Ένας μικρός βοσκός πολεμά να καλοπιάσει φουριάρες (άγριες) αίγες, μα δεν υπολογίζει καλά. Τα γίδια μπήκαν στο μαντρί, ενώ από τα πατήματά τους εμπνεύστηκαν οι Χανιώτες κι έκαμαν χορό, τη γιτσικιά τη σούστα! Μα κι ένα όργανο μουσικό δεν θα γινόταν χωρίς την προβιά τους. Η ασκομπαντούρα! Να την γνωρίσουμε κι αυτή!

Αντλώντας υλικό από τον θησαυρό της προφορικής μας παράδοσης, καλούμε μικρούς και μεγάλους σε μία παράσταση συν-δημιουργίας με έντονο το διαδραστικό στοιχείο.

Η δράση «Πλουμιστά Παραμύθια της Φύσης» υλοποιείται κάθε 3η Κυριακή του μήνα  στους χώρους του Μουσείου και απευθύνεται σε όλη την οικογένεια*!
*Κατάλληλο για παιδιά από 5 ετών και πάνω

 

Γενική είσοδος για το παραμύθι: 3€

για τον Σύλλογο Φίλων:  Δωρεάν οι ενήλικες συνοδοί

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους γονείς ή κηδεμόνες ότι πρέπει να έχουν την ευθύνη των παιδιών τους καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Αφίσα

Γυναίκες στην Επιστήμη

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

17:15-21:00

Αίθουσα Μανώλης Καρέλλης (πρώην Ανδρόγεω)

Αφίσα

Αναδεικνύοντας την αρωματική και κοσμητολογική διάσταση των φαρμακευτικών φυτών: μια πορεία στο χρόνο

Ημερίδα υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης

Αναδεικνύοντας την αρωματική και κοσμητολογική διάσταση των φαρμακευτικών φυτών: μια πορεία στο χρόνο

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Ώρα 5:00 μμ

 

Ιατρική Σχολή

Μουσείο Ιατρικής Κρήτης

 

αφίσα

Brown Bag Seminar: Κ. Κανελλόπουλος '“Η πολιτικοποίηση της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στην Ελληνική δημόσια συζήτηση”

 

Brown Bag Seminar

ΚΕΜΕ-ΠΚ

 

 

Κώστας Κανελλόπουλος

Επιστημονικά Υπεύθυνος Ερ. Προγράμματος “Europolity” (ΕΛΙΔΕΚ)

Η πολιτικοποίηση της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στην Ελληνική δημόσια συζήτηση 

Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019, 12:00

Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, Κτήριο Ε, ΚΕΜΕ-ΠΚ

Aνακοίνωση

TECHNIS & ΒΕΝΕTeC (UCRC) Webinar: Devrim Göktepe-Hultén 'Entrepreneurial Leadership in the Academic Community: Review & Stylized Facts'

 

TECHNIS & BENETeC (UCRC) Webinar

Devrim Göktepe-Hultén (Lund University, Sweden)
“Entrepreneurial Leadership in the Academic Community: Review & Stylized Facts”

Tuesday, 12 February 2019
14:00 Athens time

Announcement and Abstract

Entrepreneurial Leadership in the Academic Community: Review & Stylized Facts

TECHNIS & BENETeC (UCRC) Webinar

Devrim Göktepe-Hultén (Lund University, Sweden)
“Entrepreneurial Leadership in the Academic Community: Review & Stylized Facts”

Tuesday, 12 February 2019
14:00 Athens time

Announcement and Abstract


Ανοικτά διαδικτυακά μαθήματα: Εξέλιξη ή επανάσταση στη μορφή της εκπαίδευσης;

Δαρβινική Δευτέρα 

Ανοικτά διαδικτυακά μαθήματα:
Εξέλιξη ή επανάσταση στη μορφή της εκπαίδευσης;

 

Συζήτηση με τον Στέφανο Τραχανά 

 

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019, στις 7 μμ στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο Ηράκλειο Κρήτης 

Το πρώτο διαδικτυακό μάθημα, με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη και με 160.000 μαθητές από όλο τον κόσμο, «εκτοξεύτηκε» στις ΗΠΑ μόλις πριν οκτώ χρόνια και προκάλεσε μια επανάσταση στην εκπαίδευση με επιπτώσεις που ακόμα και σήμερα δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε.

Πρόκειται για μια ριζοσπαστική και αναπόφευκτη ανατροπή της άμεσης σχέσης μαθητή-δασκάλου, δηλαδή του εκπαιδευτικού μοντέλου που έχει παραμείνει πρακτικά αναλλοίωτο για 2.500 χρόνια; Κι αν όντως έτσι είναι, σε τι χρονικό ορίζοντα και σε τι βαθμό θα είναι δίπλα μας οι αλλαγές που έρχονται; Και πως θα πρέπει να αντιδράσουμε ως εκπαιδευτική κοινότητα και ως χώρα; Θα παραμείνουμε απλοί θεατές ή θα συμμετάσχουμε ενεργά συνεισφέροντας το δικό μας μερίδιο σε ένα παιχνίδι με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες;

Το θέμα αυτό θα αναπτύξει ο Στέφανος Τραχανάς. Μετά από μια πολυετή, μοναδικής επιτυχίας, υπηρεσία στη Διεύθυνση των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης (ΠΕΚ), ο κ. Τραχανάς εγκαινίασε και διευθύνει το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis των ΠΕΚ-ΙΤΕ. 
Αντλώντας από αυτήν την εμπειρία αλλά και τα διεθνή δεδομένα θα θέσει τα παραπάνω διλήμματα εγείροντας ίσως στην πορεία περισσότερα και βαθύτερα ερωτήματα.

Την εισήγηση θα ακολουθήσει εκτεταμένη συζήτηση.
Είσοδος ελεύθερη

Οι Δαρβινικές Δευτέρες διοργανώνονται και συντονίζονται από μία ομάδα 6 επιστημόνων του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΕΛΚΕΘΕ. Πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Πολυμέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://darwinianmondaysgr.weebly.com/

 

 

 

   

«Φύση – Ήχοι... Μουσική!» και «Μουσική σπουδή των ζώων!»

2 Μουσικοκινητικά Εργαστήρια
στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης
«Φύση – Ήχοι... Μουσική!»
και «Μουσική σπουδή των ζώων!»

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019 εγκαινιάζει 2 μουσικοκινητικά εργαστήρια, «Φύση-Ήχοι... Μουσική!» και «Μουσική σπουδή των ζώων!» της Σταυρούλας Χριστοδουλοπούλου, τα οποία υπόσχονται μοναδικές ηχο-δράσεις στα μεσογειακά οικοσυστήματα του Μουσείου!
      Τα παιδιά αναπτύσσουν τις ικανότητές τους μέσα από δύο προγράμματα που βασίζονται στις θεωρίες των δασκάλων του μουσικού παιχνιδιού, τις τεχνικές των Orff, Kodaly και Dalcroze, σε συνδυασμό με τη διδασκαλία των αρχών της παραδοσιακής και της κλασικής μουσικής.

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε πρόγραμμα

«Μουσική σπουδή των ζώων!»

                                                                        Aυστηρώς για εκπαιδευόμενους μουσικο-ερευνητές!    

Ή, αλλιώς, πώς η εξέλιξη των ειδών γίνεται τραγούδι;

Τα παιδιά θα περιηγηθούν, με τη βοήθεια του μουσειοπαδαγωγού, στο Μουσείο και θα ανακαλύψουν το φίδι, τον βάτραχο, την πάπια, τη νυχτερίδα, τη νυφίτσα και άλλα ζώα και μαζί τους θα στήσουν έναν τραγουδοχορό! Οι εκπαιδευόμενοι μουσικο-ερευνητές τραγουδώντας και παράγοντας μουσική με κυριότερο όργανο το ίδιο τους το σώμα μαθαίνουν τις 4 μεγάλες οικογένειες των ζώων, την εξέλιξη των ειδών, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και τις εντάσσουν στο τραγούδι τους. Βοηθοί τους σε αυτό το ταξίδι θα είναι κάποιοι μαγικοί χρωματιστοί σωλήνες που άλλοτε θα δουλεύουν σαν κυάλια και άλλοτε σαν μουσικά όργανα. Μια θα είναι εργαλεία ερευνητών της φύσης και μια όργανα μουσικών.

    Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας: από 3 έως 4,5 ετών

«Φύση-Ήχοι …Μουσική!»

Θα ήταν οι χελώνες ντράμερς;    

Ο T-Rex sola-ρει;

Οι μικροί συμμετέχοντες, χρησιμοποιώντας μουσικά όργανα, όπως ταμπουρίνα, μαράκες, καστανιέτες, με τη βοήθεια της μουσειοπαδαγωγού εμπνέονται από προϊστορικά και σύγχρονα ζώα ανακαλύπτουν μέσα από τον αρμονικό κόσμο της φύσης τον κόσμο της μουσικής. Οι βασικές έννοιες της μουσικής θα ενσωματωθούν από το μουσικό παιχνίδι με διασκεδαστικό τρόπο στα οικοσυστήματα του Μουσείου.

    Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας: από 4,5 έως 5,5 ετώνΧρήσιμες πληροφορίες
Σχεδιασμός και υλοποίηση
:  Σταυρούλα Χριστοδουλοπούλου, Βιολόγος Εκπαιδευτικός, Μουσικός, Ερμηνεύτρια Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και υπεύθυνη Σχεδιασμού Εκπαιδευτικών Εργαστηρίων Μουσικοκινητικής Αγωγής

Ηλικίες που απευθύνονται τα προγράμματα: 3-5 ετών

Διάρκεια: 1 ώρα & 15 λεπτά       

Αριθμός συμμετεχόντων ανά κύκλο: 12 παιδιά

Aριθμός συναντήσεων: 5
Κόστος συμμετοχής (για όλα τα εργαστήρια του κύκλου):  80€
Μέλη του Συλλόγου Φίλων ΜΦΙΚ: 70€

Πληροφορίες και Δηλώσεις συμμετοχής:  6992337927

TECHNIS & ΒΕΝΕTeC (UCRC) Webinar: Jacob S. Sherkow “The Pick-And-Shovel Play: Bioethics For Gene-Editing Vector Patents” (29-01-2019)

 

TECHNIS & BENETeC (UCRC) Webinar

Jacob S. Sherkow (
New York Law School)

 “The Pick-And-Shovel Play: Bioethics For Gene-Editing Vector Patents”

Tuesday 29 January 2019
14:00 Athens time

Announcement & Abstract

Paper

 

“The Pick-And-Shovel Play: Bioethics For Gene-Editing Vector Patents”

TECHNIS & BENETeC (UCRC) Webinar

Jacob S. Sherkow (
New York Law School)

 “The Pick-And-Shovel Play: Bioethics For Gene-Editing Vector Patents”

Tuesday 29 January 2019
14:00 Athens time

Announcement & Abstract

Paper

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ ΒΟΥΤΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ 1, ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ

ΠΕΜΠΤΗ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019 ΚΑΙ ΩΡΑ 13.00 ΜΜ

 

Έναρξη της «Σχολής Γονέων» στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Έναρξη της «Σχολής Γονέων»

στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Έναρξη Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 17:00

 

Tο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με την κα Άννα Μαρία Μαρκάκη, Ψυχολόγο - Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, συνδιοργανώνουν «Σχολή Γονέων» στον χώρο του Μουσείου.

Για 10 εβδομάδες, σε μία συνάντηση δυόμιση ωρών, οι γονείς ή μέλλοντες γονείς μέσα από βιωματικές ασκήσεις και συζήτηση θα επεξεργαστούν την πρόκληση της γονεϊκότητας και της επικοινωνίας στο ζευγάρι. Την ίδια ώρα τα παιδιά τους, με εγχειρίδιο τη βιωματική μάθηση και υπό το βλέμμα των παιδαγωγών του Μουσείου, θα εξερευνούν τον Ερευνότοπο!

Η θεματολογία της Σχολής Γονέων ποικίλλει και θα προσαρμοστεί στις αναδυόμενες ανάγκες της ομάδας. Ενδεικτικά αναφέρονται: οι σύγχρονες μορφές οικογένειας και ο κύκλος ζωής της, τα αναπτυξιακά στάδια των παιδιών, θέματα διαχείρισης των νέων τεχνολογιών (κινητά, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κλπ.), ο σχολικός και διαδικτυακός εκφοβισμός, η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης, τα όρια και θετικοί τρόποι οριοθέτησης και τέλος, η σημασία της σχέσης των γονέων στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.

Τα παιδιά στον Ερευνότοπο θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν διάφορα οικοσυστήματα (σπήλαιο-πλάτανος-υγρότοποι-θαμνότοποι), να ακούσουν  ιστορίες και να κατασκευάσουν χειροτεχνίες με ανακυκλώσιμα υλικά. Θα έχουν την ευκαιρία να αγγίξουν ζώα της Κρήτης και να περιεργαστούν τη μορφολογία τους κάτω από τον φακό του Στερεοσκοπίου. Επιπλέον, μπορούν να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ «οι Δεινόσαυροι της Παταγονίας», που προβάλλεται σε αποκλειστικότητα από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Οι γονεϊκοί ρόλοι και οι προκλήσεις της καθημερινότητας  θα τεθούν υπό διερεύνηση με κύριο στόχο να αποκτήσουν οι γονείς μια ουσιαστικότερη σχέση επικοινωνίας και εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους και τους συντρόφους τους. Η μόνη προϋπόθεση, τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά, είναι η ενεργός συμμετοχή!

Δηλώσεις συμμετοχής από Δευτέρα έως Παρασκευή στα τηλέφωνα : 2810-240139 και 6977677361, ώρες 3-9 μμ.

 

Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής 25 ωρών

Ανώτατος αριθμός μελών ομάδας: 15

Κόστος συμμετοχής: 150 ευρώ

Κόστος για τους Φίλους του ΜΦΙΚ: 120 ευρώ

Ηλικία παιδιών: 4 χρονών και άνω

*Σε περίπτωση συμπλήρωσης του απαιτούμενου αριθμού μελών (τουλάχιστον 10) δύναται να δημιουργηθούν 2 τμήματα:

1ο τμήμα- Σχολή Γονέων για γονείς παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας

2ο τμήμα- Σχολή Γονέων για γονείς παιδιών εφηβικής ηλικίας

 

Άννα Μαρία Μαρκάκη, Βιογραφικό

Η Άννα Μαρία Μαρκάκη είναι Ψυχολόγος και Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια. Τακτικό Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ) και Δόκιμο Μέλος της European Family Therapy Association (EFTA). Κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στη Δημόσια Υγεία και Επιδημιολογία στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης με τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα να αφορούν στην Αγωγή και Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας στην Κοινότητα, στη σχέση Κατάθλιψης, Θρησκευτικότητας και Κοινωνικής Στήριξης στην τρίτη ηλικία καθώς και στη σχέση Διατροφής και Ψυχικής Υγείας.

Είναι πιστοποιημένη Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια από το τετραετές πρόγραμμα σπουδών του Εργαστηρίου Συστημικής Σκέψης και Εκπαίδευσης και έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων ψυχαναλυτικής, γνωσιακής και συμπεριφορικής προσέγγισης. Το επιστημονικό της έργο έχει παρουσιαστεί με προφορικές ανακοινώσεις και αναρτήσεις σε συνέδρια και με άρθρα σε τόμους πρακτικών συνεδρίων και περιοδικών.

Από το 2010 έως το 2015, ως εκπαιδεύτρια της Σχολής Γονέων Ηρακλείου του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Υπουργείου Παιδείας, συντόνιζε ομάδες ενηλίκων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, συλλόγους, ΚΑΠΗ, εκπαιδευτικούς και ομάδες κρατουμένων στις φυλακές. Το 2010-2013 διατέλεσε  επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Κρήτης. Μέχρι το 2018 εργαζόταν στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠαΓΝΗ παρέχοντας ψυχολογικές υπηρεσίες σε παιδιά, εφήβους και στις οικογένειές τους τόσο στο τμήμα νοσηλείας όσο και στα εξωτερικά ιατρεία, ενώ παράλληλα ως υπεύθυνη της διασυνδετικής εξυπηρετούσε τις κλινικές του ΠαΓΝΗ που φιλοξενούσαν παιδιά και εφήβους.

Από τον Μάρτιο του 2018 συνεργάζεται με το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών με αντικείμενο την εκτίμηση μαθησιακών δυσκολιών με τη χρήση ψυχομετρικών εργαλείων και την ψυχολογική υποστήριξη και παρέμβαση σε παιδιά, εφήβους και τις οικογένειες αυτών, ενώ παράλληλα συνεχίζει να παρέχει υπηρεσίες ψυχολόγου στο ιδιωτικό της γραφείο.

poster

«Χάνδαξ –Κάστρο – Μεγάλο Κάστρο – Ηράκλειο … Τουρκοκρατία»

«Χάνδαξ –Κάστρο – Μεγάλο Κάστρο – Ηράκλειο … Τουρκοκρατία»  

στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
4η Ομιλία Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2018, ώρα 18:00

 

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης με  την κυρία Αθηνά Κυριακάκη - Σφακάκη συνδιοργανώνουν Κύκλο 8 Ομιλιών με γενικό τίτλο «Ξενάγηση στο Κρητικό Παρελθόν». Η κυρία Σφακάκη, ξεναγός και συγγραφέας βιβλίων αρχαιολογικού και ιστορικού περιεχομένου, θα μιλήσει, την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου  και ώρα 18:00, για τα μνημείων και τις πλουτοπαραγωγικές θέσης της νέας κτίσης των Τούρκων.

Αμέσως  μετά  την άλωση του Χάνδακα, Σεπτέμβριος 1669, τα  δημόσια οικοδομήματα  της πόλης, το  «ανάκτορο» του Δούκα, το  μέγαρο του Αρχιστρατήγου,  του Ναυάρχου, του Προβλεπτού και άλλων χρησιμοποιήθηκαν ως εγκαταστάσεις των Τουρκικών αρχών. Στον Χάνδακα αναφέρονται 23 συνοικίες, που μετονομάστηκαν με τουρκικά ονόματα. Υπήρχαν η Εβραϊκή συνοικία στο παράκτιο τείχος και η Αρμενική συνοικία γύρω από τον Άγιο Γεώργιο τον Δωριανό. Μνημεία  της  εποχής της Τουρκοκρατίας σώζονται ακόμα στο Ηράκλειο, όπως  το  Σεμπίλ Ιμπραχιμ, οι κρήνες Γενιτσάρ και Χαιναλή, ο Τεκές του τάγματος των τριών ανδρών στο Μαρτινένγο, τμήματα μιναρέδων στο Δεφδεντάρ τζαμί και στο Ζουλφικάρ τζαμί.

Οι ομιλίες πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Πολυμέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Συνοδεύονται με προβολές εικόνων και συζήτηση με το κοινό.

Εθελοντική επιμέλεια παρουσιάσεων: Αθηνά Κυριακάκη – Σφακάκη, Ξεναγός – Συγγραφέας

 

poster

Εκδήλωση για τον εμπλουτισμό του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Κρήτης

Εκδήλωση για τον εμπλουτισμό του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Κρήτης με αφορμή τη δωρεά αρχειακού σχετικού υλικού από τον τ. Δήμαρχο Ρεθύμνης Δημήτρη Ζ. Αρχοντάκη

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019, και ώρα 19:30 στο Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου

 

 

πρόσκληση

Παρουσίαση επετειακού τόμου για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Κρήτης

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019, και ώρα 19:00

στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών

«Πλουμιστά Παραμύθια για δροσομηλιές και μήλα»

το Παραμύθι της Κυριακής
στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

 

Την Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2019, στις 11:00 το πρωί, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης, η παιδαγωγός Ευαγγελία Ορφανουδάκη και ο μουσικός Αλέκος Φανουράκης σάς προσκαλούν στα «Πλουμιστά Παραμύθια για δροσομηλιές και μήλα»!

 

Μηλιές που είναι στον γκρεμό και μας λένε το τραγούδι τους. Μηλιές που αποκοιμίζουν ζωηρά παιδιά με νανουρίσματα γλυκά. Το μήλο το λαλώντα και ποιος είναι άξιος να το φέρει; To μάλωμα της μηλιάς και της ροδιάς και το επιμύθιο του Αισώπου.

Υποδεχόμαστε την καινούρια χρονιά με τραγούδια, παραμύθια λαϊκά, νανουρίσματα, μύθους του Αισώπου, λαχνίσματα και παιχνιδοτράγουδα ξεχασμένα, σε μια θεματική παράσταση μόνο για δροσομηλιές και μήλα!

Ζεστάνετε τις κοιλιές σας που βάζουμε μέσα τα παραμύθια κι ελάτε να τις γεμώσουμε! 

Η δράση «Πλουμιστά Παραμύθια της Φύσης» υλοποιείται κάθε 3η Κυριακή του μήνα  στους χώρους του Μουσείου και απευθύνεται σε όλη την οικογένεια*!

*Κατάλληλο για παιδιά από 5 ετών και πάνω

 

Γενική είσοδος για το παραμύθι: 3€

 

για τον Σύλλογο Φίλων:  Δωρεάν οι ενήλικες συνοδοί

Διάλεξη: 'Radically alternative theories of mind'

Διάλεξη του κ. François Kammerer, Université Catholique de Louvain,

με θέμα “Radically alternative theories of mind

την Τετάρτη 16.1.2019 και ώρα 20:00 στην αίθουσα Μιχελή του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών

Διάλεξη: «Προς το τέλος του δρόμου...»

Διάλεξη του Δημητρίου Μαυρουδή, Καθηγητή Παθολογικής Ογκολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης με θέμα:
«Προς το τέλος του δρόμου...»

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019, ώρα 18:00

Αίθουσα 7Α-04, Ιατρικής Σχολής,
Πανεπιστημιούπολη Βουτών, Ηράκλειο

Αφίσα

Tελετή απονομής του βραβείου εξαίρετης πανεπιστημιακής διδασκαλίας

Πρόσκληση τελετής απονομής του βραβείου εξαίρετης πανεπιστημιακής διδασκαλίας "Στέλιου Πηχωρίδη" για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 από κοινού στον καθηγητή Θεόδωρο Τομαρά και τον ομότιμο καθηγητή Μωυσή Μυλωνά

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 12:00 μμ

Αμφιθέτρο "Μαρία Μανασσάκη"
Πανεπιστημιούπολη Βουτών

TECHNIS & ΒΕΝΕTeC (UCRC) Webinar: Nicholas Vonortas “An Economic Appraisal of Microgravity Protein Crystallization for Drug Development” (15/01/2019)

TECHNIS and BENETeC (UCRC) Webinar 

 

 

Nicholas Vonortas (George Washington University)

“An Economic Appraisal of Microgravity Protein Crystallization for Drug Development”

 Tuesday 15 January 2019

14:00 Athens time

Announcement and Abstract

 

«Η Κάρμεν Ρουγγέρη επιστρέφει το ’19!»

«Η Κάρμεν Ρουγγέρη επιστρέφει το ’19!»
στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης

Tο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης
κάνει φινάλε στις φετινές γιορτινές του 10+1 εκδηλώσεις υποδεχόμενο το 2019
την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019, 18:00π.μ στον 3ο Όροφο
παρέα με την Κάρμεν Ρουγγέρη!       

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης- Πανεπιστήμιο Κρήτης σάς προσκαλεί σε μία αφήγηση ιστοριών με τον ξεχωριστό τρόπο της Κάρμεν Ρουγγέρη!

Μία περιήγηση στον μαγικό χώρο του παραμυθιού μέσα από ιστορίες παλιές και περίεργες. Ένα ταξίδι με τη φιλοπερίεργη παρέα του «Χένσελ και της Γκρέτελ» στα μονοπάτια της Ελληνικής Μυθολογίας!

Η Κάρμεν Ρουγγέρη θα παρουσιάσει, για πρώτη φορά στην Κρήτη, το βιβλίο της
«Η Γέννηση του κόσμου και... Ιστορίες των θεών του Ολύμπου».

«Ιστορίες που έπλασαν ο αρχαίος ελληνικός λαός και οι ποιητές του για τη γέννηση του κόσμου, για τους θεούς και για τους ήρωες. Ιστορίες που διασώθηκαν από τη γραπτή παράδοση. Με το σκεπτικό λοιπόν ότι όλοι θέλουμε να χαρούμε την ομορφιά των αρχαίων μύθων όπως χαιρόμαστε ένα παραμύθι, παίρνουμε τα πράγματα από την αρχή... Αλήθεια τι πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες; Πως γεννήθηκε ο κόσμος;»

 

Είσοδος ελεύθερη

«Κρητικός Πόλεμος, 1645-1669»

«Κρητικός Πόλεμος, 1645-1669»  

στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
3η Ομιλία Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2018, ώρα 18:00

 

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης με  την κυρία Αθηνά Κυριακάκη - Σφακάκη συνδιοργανώνουν Κύκλο 8 Ομιλιών με γενικό τίτλο «Ξενάγηση στο Κρητικό Παρελθόν». Η κυρία Σφακάκη, ξεναγός και συγγραφέας βιβλίων αρχαιολογικού και ιστορικού περιεχομένου, θα μιλήσει, την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου  και ώρα 18:00, για το τρομερότερο συμβάν του ελληνισμού μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, τον Κρητικό πόλεμο και τη μεγαλύτερη πολιορκία που έχει καταγράψει η παγκόσμια ιστορία, την πολιορκία του Χάνδακα από τους Τούρκους.

Η επιχείρηση κατάληψης της Κρήτης από τους Τούρκους υπήρξε η  μακρόχρονη και αιματηρότατη πάλη, ουσιαστικά δύο κόσμων και δύο πολιτισμών· της Χριστιανικής Βενετίας και της Ισλαμικής Αυτοκρατορίας. Το 1645 οι Τούρκοι με πρόφαση πειρατική επιδρομή αποβιβάσθηκαν στα Χανιά και χρειάστηκαν δύο χρόνια να φθάσουν μέχρι την Σητεία. Για είκοσι δυο ακόμη χρόνια πολιορκούσαν το Ηράκλειο, η μεγαλύτερη πολιορκία που έχει καταγράψει η παγκόσμια ιστορία. Με την κατάληψη της πόλης, 24 Σεπτεμβρίου 1669, έπεσε και ο τελευταίος προμαχώνας της  Χριστιανικής  Ανατολής. Η κατάκτηση της Κρήτης από τους Τούρκους έθεσε τέλος στην Κρητική Αναγέννηση. Ο κρητικός λαός και ο κρητικός πολιτισμός περιέπεσαν σε βαθύ σκότος. Με τα γεγονότα και για τα γεγονότα του «Κρητικού πολέμου» ασχολήθηκαν πολλοί, όπως ο Μαρίνος Τζάνε  Μπουνιαλής.

Οι ομιλίες πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Πολυμέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Συνοδεύονται με προβολές εικόνων και συζήτηση με το κοινό.

 

Εθελοντική επιμέλεια παρουσιάσεων: Αθηνά Κυριακάκη – Σφακάκη, Ξεναγός – Συγγραφέας

 

Διάλεξη: «Aντίσταση στην εξουσία: Μια διαπολιτισμική ερμηνεία στην ευρωπαική, ισλαμική και κινεζική παράδοση»

Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών

Διάλεξη του Βασίλειου Σύρου, Πανεπιστήμιο Ουτρέχτης

με τίτλο:   

«Aντίσταση στην εξουσία: Μια διαπολιτισμική ερμηνεία στην ευρωπαική, ισλαμική και κινεζική παράδοση»

 

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018, 14:30

Αίθουσα 4, Διδακτήρια Φιλοσοφικής Σχολής, Πανεπιστημιούπολη Γάλλου


Αρχεία

Διάλεξη: Stoic Vices. The Testimonies from Galen and Calcidius

Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών

Διάλεξη του Teun Tieleman, Πανεπιστήμιο Ουτρέχτης

με τίτλο: Stoic Vices. The Testimonies from Galen and Calcidius.

 

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018, 20:00

Αίθουσα Μιχελή, Πανεπιστημιούπολη Γάλλου

Αρχεία

Διάλεξη: «What did Husserl’s Phenomenology want to Accomplish? And What Now?»

Διάλεξη του κ. Burt Hopkins Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Lille και Προέδρου του διεθνούς HUSSERL CIRCLE Με θέμα: «What did Husserl’s Phenomenology want to Accomplish? And What Now?»

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018, 18:00

Αίθουσα 8 των διδακτηρίων της Φιλοσοφικής Σχολής

Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου

Αρχεία

Εκδήλωση του Μουσείου Ιατρική στις 12 Δεκεμβρίου αφιερωμένη στον Γιαννούλη Χαλεπά

 

Αφιερωμένη στο έτος Χαλεπά η εκδήλωση του Μουσείου Ιατρικής  του Παν/μίου Κρήτης στις 12 Δεκεμβρίου 2018 στο Εμπορικό Επιμελητήριο Ηρακλείου (7.00 μμ) με κεντρικό ομιλητή τον Καθηγητή Μάνο Στεφανίδη και θέμα «Ψυχική νόσος και Τέχνη». Ο γνωστός ιστορικός τέχνης θα συνδέσει τρεις εμβληματικές προσωπικότητες της Τέχνης που αν και δε συναντήθηκαν ποτέ, οι ζωές τους έχουν πολλά κοινά σημεία αναφοράς.


Ο ομιλητής θα εξερευνήσει αυτήν ακριβώς τη σχέση μεταξύ της έκτροπης συμπεριφοράς και της δυναμικής της καλλιτεχνικής έκφρασης, ιδωμένη υπό το πρίσμα δύο μεγάλων δημιουργών, του Ολλανδού Βίνσεντ Βαν Γκογκ και του δικού μας Γιαννούλη Χαλεπά. Επιπρόσθετα, θα τη συσχετίσει με τη ζωή και το έργο του ζωγράφου Διαμαντή Διαμαντόπουλου , έκθεση έργων του οποίου διοργανώνει το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης αυτή την περίοδο με τίτλο «ΤΕΡΑΤΟΛΟΓΙΕΣ. Από την Ιστορία του Ανθρώπου».

 

Τι συνδέει τον Βαν Γκογκ, τον Χαλεπά και τον Διαμαντόπουλο; Ασφαλώς η μανιοκατάθλιψη που, εκτός από τον εντονότατο ψυχικό πόνο που επιφέρει, κάποτε καθιστά τον ασθενή επικίνδυνο και για τον εαυτό του. Ίσως και άλλες ψυχοπαθολογικές διαταραχές που διαμορφώνουν κυρίαρχες πλευρές της προσωπικότητάς τους. Περισσότερο όμως τους συνδέει η σφοδρή επιθυμία να υπερβούν τη νόσο μέσα από τη μεγάλη δημιουργία. Ασθένεια μαζί και ίαση λοιπόν η Τέχνη. Άμυνα, καταφυγή, δικαίωση. Ο απόλυτος Μύθος που εξυψώνει τους ίδιους τους δημιουργούς σε μύθους της εποχής τους.

Αφίσα Εκδήλωσης

Αρχεία

Διάλεξη: Νεότερα αρχαιολογικά δεδομένα για τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού

Στο πλαίσιο του προγράμματος διαλέξεων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας για το χειμερινό εξάμηνο, η κ. Ειρήνη Λεγάκη, Αρχαιολόγος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, θα δώσει διάλεξη με θέμα "Νεότερα αρχαιολογικά δεδομένα για τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού" την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα 56 (Συνεδριάσεων) του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, στις 20.30.

Διάλεξη: Κοσμογονία και ανθρωπογονία στο ιποκρατικό Περί σαρκών

Διάλεξη Σταύρου Κουλουμέντα με θέμα "Κοσμογονία και ανθρωπογονία στο ιποκρατικό Περί σαρκών".

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 20:00 στην αίθουσα Μιχελή

Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου

«Ηράκλειο, Τρίτη 25 Αυγούστου 1898. Η τελευταία Εκατόμβη»

«Ηράκλειο, Τρίτη 25 Αυγούστου 1898. Η τελευταία Εκατόμβη»
στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης
2η Ομιλία Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 18:00

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με την κυρία Αθηνά Κυριακάκη - Σφακάκη συνδιοργανώνουν Κύκλο Ομιλιών με γενικό τίτλο «Ξενάγηση στο Κρητικό Παρελθόν».
Η κυρία Σφακάκη, ξεναγός και συγγραφέας βιβλίων αρχαιολογικού και ιστορικού περιεχομένου, θα μιλήσει, την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου και ώρα 18:00, για την τελευταία περίοδο των κρητικών επαναστάσεων που ονομάστηκε «τυχερή».

Η λύση της αυτονομίας της Κρήτης πυροδοτεί μία σειρά γεγονότων μεγάλης αγριότητας, εμπρησμών και βιαιοπραγιών, μεταξύ των οποίων και η σφαγή εκατοντάδων Χριστιανών, 17 Άγγλων στρατιωτών και του υποπρόξενου της Αγγλίας στο Ηράκλειο, Λυσίμαχου Καλοκαιρινού. Τα δραματικά γεγονότα καταγράφηκαν ως η μεγάλη σφαγή της 25ης Αυγούστου 1898. Ήταν η μεγαλύτερη και η τελευταία τραγωδία της περιόδου της Τουρκοκρατίας στην Κρήτη και στην πόλη του Ηρακλείου.

Στον Άγιο Ματθαίο, στο εσωτερικό του ναού, σε ειδική κρύπτη, βρίσκονται ακόμα, χωρίς πληροφοριακή πινακίδα να δηλώνει την ταυτότητα και την ιστορία τους, τα οστά των θυμάτων της σφαγής του 1898, που τοποθετήθηκαν εκεί όταν έγινε η εκταφή από το προαύλιο. Μόνο το λείψανο του Λυσίμαχου Καλοκαιρινού μεταφέρθηκε στον οικογενειακό τάφο των Καλοκαιρινών, βορειοδυτικά της Εκκλησίας του Αγίου Κωνσταντίνου.
Οι ομιλίες πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Πολυμέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Συνοδεύονται με προβολές εικόνων και συζήτηση με το κοινό.

Εθελοντική επιμέλεια παρουσιάσεων: Αθηνά Κυριακάκη – Σφακάκη, Ξεναγός – Συγγραφέας

Είσοδος Ελεύθερη

8+1 μέρες : «Λόγοι για να ελπίζουμε, ένα απόγευμα με τη Dr. Jane Goodall»

8+1 μέρες : «Λόγοι για να ελπίζουμε, ένα απόγευμα με τη Dr. Jane Goodall» από το Natural History Museum of Crete - Official Page

Ο αετός και ο τρυποκάρυδος «είναι μια αλληγορία για τη ζωή μας πάνω στη Γη. Κανένας μας δεν μπορεί να πετάξει από μόνος του πολύ ψηλά. Όλοι μας χρειαζόμαστε έναν αετό. Όλοι μας χρειαζόμαστε τη βοήθεια των άλλων στον καθημερινό μας αγώνα»*.
*Τζέιν Γκούντολ (2016), «Ο αετός & ο τρυποκάρυδος», Αθήνα: Πατάκης

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018 ώρα 18:30, στην αίθουσα Πειραματικού Θεάτρου στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Jane Goodall’s R & S Greece και την Περιφέρεια Κρήτης. Τελείται υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μέγας χορηγός: Aegean Airlines. Χορηγός: Galaxy Hotel.

Θα υπάρχουν βιβλία της Dr. Goodall προς πώληση, με δυνατότητα υπογραφής από την ίδια μετά το τέλος της ομιλίας.

Είσοδος ελεύθερη, με διανομή δελτίων προτεραιότητας που αρχίζει την ίδια μέρα στις 5:30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου.

photo

Διάλεξη: Αλέξης Καλοκαιρινός, 'Εξέλιξη της συνεργασίας: Γλώσσα, Νοανάγνωση, Κανονιστικότητα)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΙΑΛΕΞΗ

Αλέξης Καλοκαιρινός

Εξέλιξη της συνεργασίας:
Γλώσσα, Νοανάγνωση, Κανονιστικότητα
(Evolution of communication.
Language, Mindreading, Normativity)

Τετάρτη, 5/12/2018, 14.30-17.30
Αίθουσα Συνεδριάσεων του Τμήματος Φιλολογίας

Η διάλεξη προσφέρεται στο πλαίσιο
του μεταπτυχιακού μαθήματος Πραγματολογίας του Νίκου Βέργη
και είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο

Η κρίση του κοινοβουλευτισμού στον ευρωπαϊκό και ελληνικό μεσοπόλεμο

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Διάλεξη

Νίκος Αλιβιζάτος
Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών

Η κρίση του κοινοβουλευτισμού
στον ευρωπαϊκό και ελληνικό μεσοπόλεμο

4 / 12 / 2018, ώρα 11:30
Αίθουσα 1 - Διδακτήρια Φιλοσοφικής Σχολής

Διάλεξη: Νίκος Αλιβιζάτος, 'Η κρίση του κοινοβουλευτισμού στον ευρωπαϊκό και ελληνικό μεσοπόλεμο

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Διάλεξη

Νίκος Αλιβιζάτος
Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών

Η κρίση του κοινοβουλευτισμού
στον ευρωπαϊκό και ελληνικό μεσοπόλεμο

4 / 12 / 2018, ώρα 11:30
Αίθουσα 1 - Διδακτήρια Φιλοσοφικής Σχολής

Τελετή Ορκωμοσίας Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης

Τελετή ορκωμοσίας Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης
Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018, και ώρα 12:00
στο Αμφιθέατρο Δ3
Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου

Αρχεία

Διάλεξη: «Λατινικά γνωμικά, παιδεία και τρόπος ζωής»

Ο Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος), Πανεπιστήμιο Harvard 

και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης 

 σας προσκαλούν στη διάλεξη

του Κώστα Παναγιωτάκη,

Καθηγητή Λατινικής Φιλολογίας του Τμήματος Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Γλασκώβης,

με θέμα

«Λατινικά γνωμικά, παιδεία και τρόπος ζωής».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 20:00
στο Φοιτητικό και Πολιτιστικό Κέντρο «Ξενία» στο Ρέθυμνο.

Η ομιλία θα γίνει στα Ελληνικά.

 

 

 

Αφίσα

Διάλεξη: «Το τέλος της ζωής στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ηθικά διλήμματα»

Διάλεξη Νίνας Μαγγίνα με θέμα: «Το τέλος της ζωής στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ηθικά διλήμματα»

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018, ώρα 17:30

Αίθουσα Μιχελή Φ.Κ.Σ., Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου

Αφίσα

Διάλεξη: Μεταβυζαντινὰ ιατροσοφικά χειρόγραφα και φαρμακευτικά βοτανολόγια. Ένα κρητικο-ιταλικό φαρμακευτικό βοτανολόγιο

Η Βικελαία Βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρακλείου και το Μουσείο Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης

σας καλούν στην ομιλία του Αγαμέμνονα Τσελίκα

Προϊστάμενου του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης, με θέμα: 

Μεταβυζαντινὰ ιατροσοφικά χειρόγραφα και φαρμακευτικά βοτανολόγια. Ένα κρητικο-ιταλικό φαρμακευτικό βοτανολόγιο

 

Με την εκδήλωση αυτή τιμάμε τον Θεσσαλονικέα ιατρό και συλλέκτη Στάθη Χατζηιωαννίδη, 

ο οποίος δώρισε πρόσφατα στο Μουσείο Ιατρικής 

Ιατροσοφικό Χειρόγραφο του 1820, ένα χειρόγραφο μοναδικής αξίας για το Μουσείο μας. 

 

Η εκδήλωση θα γίνει στην Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018, στις 7μμ

αφίσα

Τελετή Ορκωμοσίας Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης

Τελετή ορκωμοσίας Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης
Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018, και ώρα 13:00
στο Αμφιθέατρο Δ3
Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου

Διάλεξη: 'Η ρωμαϊκή Κρήτη από το παράθυρο των νομισμάτων'

Στο πλαίσιο του προγράμματος διαλέξεων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας για το χειμερινό εξάμηνο, ο κ. Κλεάνθης Σιδηρόπουλος, από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, θα δώσει διάλεξη με θέμα "Η ρωμαϊκή Κρήτη από το παράθυρο των νομισμάτων" την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα 56 (Συνεδριάσεων) του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, στις 20.30.

Αρχεία

Τελετή Ορκωμοσίας Τμήματος Κοινωνιολογίας

Τελετή Ορκωμοσίας Τμήματος Κοινωνιολογίας

Πέμτπη 29 Νοεμβρίου 2018, ώρα 11:30

Αμφιθέατρο Δ3

Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, Ρέθυμνο

Τελετή Ορκωμοσίας Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης

Τελετή Ορκωμοσίας Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018, ώρα 13:30

Αμφιθέατρο Δ3

Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, Ρέθυμνο

Τελετή Ορκωμοσίας Τμήματος Ψυχολογίας

Τελετή Ορκωμοσίας Τμήματος Ψυχολογίας

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018, ώρα 11:30

Αμφιθέατρο Δ3

Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, Ρέθυμνο

Διάλεξη: 'Σύνταξη και σημασιολογία των απόλυτων υπερθετικών. Μια διαγλωσσική προσέγγιση'

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Διάλεξη

Μαρία Μπαρούνη
Διδάκτορας Γλωσσολογίας

Σύνταξη και σημασιολογία των απόλυτων υπερθετικών.
Μια διαγλωσσική προσέγγιση.

27 / 11 / 2018, ώρα 20:30
Αίθουσα Συνεδριάσεων Τμήματος Φιλολογίας

Τελετή Ορκωμοσίας Τμημάτων Βιολογίας & Φυσικής

Τελετή Ορκωμοσίας Τμημάτων Βιολογίας & Φυσικής

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018, ώρα 13:00

Αμφιθέατρο Ν. Πετρίδης, Κτίριο Τμήματος Μαθηματικών & Εφαρμοσμένων Μαθηματικών

Τελετή Ορκωμοσίας Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών

Τελετή Ορκωμοσίας Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018, ώρα 11:00 π.μ.

Αμφιθέατρο Ν. Πετρίδη

TECHNIS & BENETeC (UCRC) Webinar:

 

TECHNIS & BENETeC (UCRC)

Webinar


Timo Minssen (University of Copenhagen) 

 “AI in the Medical Sciences & the Lex Machina”


 
Tuesday 20 November 2018
15:00 Athens time

 


Announcement & Abstract

 

 

Διάλεξη: «Σχεσιακότητα, ετερότητα και ηθική φροντίδας στη μελέτη νέων και εναλλακτικών μορφών οργάνωσης»

Το Εργαστήριο Κοινωνικής Ανάλυσης Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας,
 
το Εργαστήριο Βιοηθικής
και το Εργαστήριο Μελετών για το Κοινωνικό Φύλο
 
σας προσκαλούν στη διάλεξη της
Μαριάννας Φωτάκη, MD, PhD, MSc (Econ)
Professor of Business Ethics,
Warwick Business School, University of Warwick

με θέμα
«Σχεσιακότητα, ετερότητα και ηθική φροντίδας στη μελέτη νέων και εναλλακτικών μορφών οργάνωσης».

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 15.00 - 17:00 στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του ΚΕΜΕ, κτήριο Ε.

 

TECHNIS & BENETeC (UCRC) Webinar:

TECHNIS & BENETeC (UCRC)

Webinar

 

Corinne Langinier (University of Alberta, Canada)

 

“Green Technology and Patents in the Presence of Green Consumers”

Tuesday 6 November 2018
18:00 Athens time

Announcement & Abstract

 

Σεμιναρίο επιμόρφωσης: «Φαρμακευτικά Φυτά. Από την παραδοσιακή και τη λαϊκή ιατρική στην Επιστήμη».

Διοργάνωση προγράμματος επιμόρφωσης – κατάρτισης Το Μουσείο Ιατρικής Κρήτης οργανώνει τη διεξαγωγή σεμιναρίου κατάρτισης με τίτλο: «Φαρμακευτικά Φυτά. Από την παραδοσιακή και τη λαϊκή ιατρική στην Επιστήμη».

Το σεμινάριο υλοποιείται στο πλαίσιο των προγραμμάτων του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του Π.Κ και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, τη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και τη Δ/νση Αγροκτήματος ΤΕΙ Κρήτης.

Διάλεξη: Γιάννης Κόκκωνας, 'Ο καραγκιοζοπαίχτης Σωτήρης Σπαθάρης και η μεγάλη περιπέτεια της αυτοβιογραφίας του'

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΙΑΛΕΞΗ

Γιάννης Κόκκωνας
Καθηγητής στο Τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας
του Ιονίου Πανεπιστημίου

Ο καραγκιοζοπαίχτης Σωτήρης Σπαθάρης
και η μεγάλη περιπέτεια της αυτοβιογραφίας του

6 / 11 / 2018, ώρα 20:30
Αίθουσα Συνεδριάσεων Τμήματος Φιλολογίας

19η Ετήσια διάλεξη “Εις μνήμην Ι. Καμπίτση”: Κωνσταντίνος Κάππαρης, 'Γυναίκες στο εδώλιο στην κλασική Αθήνα'

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

19η Ετήσια διάλεξη “Εις μνήμην Ι. Καμπίτση”

Κωνσταντίνος Κάππαρης
Καθηγητής στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών
του Πανεπιστημίου της Φλόριντα

Γυναίκες στο εδώλιο στην κλασική Αθήνα

6 / 11 / 2018, ώρα 19:30
Αμφιθέατρο Α - Διδακτήρια Φιλοσοφικής Σχολής

http://www.philology.uoc.gr/staff/ioannis_kambitsis/

24ο Συνέδριο Πανελλήνιο Εντατικό Σεμινάριο-Συνέδριο “Ζητήματα μεθοδολογίας της έρευνας στις κοινωνικές επιστήμες»

 

Το Εργαστήριο Κοινωνικής Ανάλυσης και Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης σας προσκαλεί στο 24ο Συνέδριο Πανελλήνιο Εντατικό Σεμινάριο-Συνέδριο για νέους ερευνητές “Ζητήματα μεθοδολογίας της έρευνας στις κοινωνικές επιστήμες» που θα γίνει στη Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο στις 2, 3 και 4 Νοεμβρίου. Τo  Πανελλήνιο Εντατικό Σεμινάριο-Συνέδριο για νέους ερευνητές “Ζητήματα μεθοδολογίας της έρευνας στις κοινωνικές επιστήμες» αποτελεί ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό θεσμό που προάγει στην πράξη την κριτική γνώση, τη ριζοσπαστική εκπαίδευση και την συσσώρευση επιστημονικής γνώσης μέσα από οριζόντιες συνεργασίες μεταπτυχιακών φοιτητών, υποψηφίων διδακτόρων, νέων ερευνητών και πανεπιστημιακών.

Το Συνέδριο-Σεμινάριο φέτος περιλαμβάνει πέντε παράλληλες ομάδες εργασίας με εισηγήσεις και συζητήσεις γύρω από τα εξής αντικείμενα: ‘Νεώτερη και σύγχρονη κοινωνική θεωρία’, ‘Προφορικές μαρτυρίες και βιογραφικές αφηγήσεις: σύγχρονες εξελίξεις και προκλήσεις στην προφορική ιστορία και τη βιογραφική προσέγγιση’ ‘Αθλητισμός και σώμα στις κοινωνικές επιστήμες: διακρίσεις, ταυτότητες, σχέσεις εξουσίας’, ‘Συλλογική δράση, κοινωνικά κινήματα, εργασία και συνδικάτα’ και ‘Μετανάστευση, κινητικότητα, συνύπαρξη και αποκλεισμός’. Στις ολομέλειες του συνεδρίου θα λάβουν χώρα δύο θεματικά πάνελ ‘Ευάλωτες ζωές:  εθνογραφίες, εναλλακτικές δημοσιότητες και συναισθήματα’ και ‘Η εξέλιξη της βιογραφικής αφηγηματικής έρευνας στην Ελλάδα: προκλήσεις και προοπτικές’)

Για το πρόγραμμα την αφίσα καθώς και επιπλέον πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Συνεδρίου : http://sociology.soc.uoc.gr/ekaeke/?p=484

 

       Ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικής Ανάλυσης και Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας

 

       Γιάννης Ζαϊμάκης

Έκθεση & Συνέδριο 'Γυναίκες του Τύπου – Ο Τύπος των γυναικών'

Αφίσα

 

Η Έκθεση και το Συνέδριο Γυναίκες του Τύπου – Ο Τύπος των γυναικών, που οργανώνεται από το Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Δημόσια Ιστορία» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και υπό την Αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έχει ως αντικείμενο τη γυναικεία εκδοτική δραστηριότητα κατά την ύστερη οθωμανική περίοδο και πιο συγκεκριμένα, από το 1845, χρονολογία έκδοσης του πρώτου γυναικείου εντύπου στον οθωμανικό (αλλά και ελληνόφωνο) χώρο, έως το 1923, χρονολογία οριστικής διάλυσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Αφορά τόσο στα έντυπα που παράγονται και στη λειτουργία τους στο δημόσιο χώρο όσο και στις γυναίκες ως εκδότριες, αρθρογράφους, συντελεστές των εκδόσεων και ως αναγνωστικό κοινό.

Σπίτι Πολιτισμού, Ρέθυμνο, 9-11 Νοεμβρίου 2018

 

Περισσότερα εδώ

Συνέδριο: Προσεγγίσεις στην Ιστορία του Κινηματογράφου (2-3 / 11 / 2018)

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
 

ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Συνέδριο

Προσεγγίσεις στην Ιστορία του Κινηματογράφου

Συνέδριο με τη συμμετοχή
διδακτόρων, υποψήφιων διδακτόρων,
μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών και φοιτητριών
του Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστήμιου Κρήτης

2-3 / 11 / 2018
Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών
Νικηφόρου Φωκά 130 & Μελισσινού, Ρέθυμνο

Αφίσα
Πρόγραμμα
Δελτίο Τύπου

4ο Διεθνές Συμπόσιο Σχολικής Ψυχολογίας στην Κρήτη

 

"Σχολική Ψυχολογία και Ειδική Αγωγή: Νέες Τάσεις, Νέες Πρακτικές και Νέες Προκλήσεις στα Σχολεία"

26 & 27 Οκτωβρίου 2018

Ρέθυμνο

Αφίσα-Πρόγραμμα

 

Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών: Reunion της Τάξης 1988-89 και Καλωσόρισμα της Τάξης 2018-19

Tο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών
της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών
του Πανεπιστημίου Κρήτης

Προσκαλεί το σύνολο των φοιτητών και των μελών του στην εκδήλωση για το Reunion της τάξης του 1988-89 και το Καλωσόρισμα της Τάξης 2018-19. Ελάτε να συναντήσουμε απόφοιτους του Τμήματος και να μάθουμε από τις εμπειρίες τους και την πορεία τους στον χώρο εργασίας! Σας περιμένουμε όλους σε μια ευχάριστη εκδήλωση!

Ημέρα: Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018
Ώρα: 12:00
Χώρος: Αμφιθέατρο Β “Στέλιος Ορφανουδάκης», Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστημιούπολη Βουτών

Πρόγραμμα:

12:00-12:30 Καλωσόρισμα - το CSD σήμερα
Άγγελος Μπίλας, Πρόεδρος Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών
12:30-13:00 Παρουσίαση του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ και απονομή υποτροφιών Στέλιου Ορφανουδάκη Δημήτρης Πλεξουσάκης, Διευθυντής Ινστιτούτου Πληροφορικής, ΙΤΕ και καθηγητής Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών
13:00-13:45 Ομιλία: Γιατί νιώθω τυχερός που σπούδασα στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών
Σταύρος Τρυπάκης, Καθηγητής,  Πανεπιστήμιο Aalto Φιλανδίας (απόφοιτος τάξη  του ‘88)
13:45-14:30 Διάλειμμα και σνακ (CSD και ξερό ψωμί :-)
14:30-15:00 Ομιλία: FORTH… στην FORTHnet: 3 γράμματα διαφορετικά, 3 δεκαετίες μετά!
Πάνος Παπαδόπουλος, Διευθύνων σύμβουλος Forthnet (απόφοιτος τάξη του ’88)
15:00-16:00 Πάνελ:  Εμάς μας νοιάζει!   Η νέα γενιά του CSD.
Παλιοί απόφοιτοι της Τάξης 1988 συναντούν τους σημερινούς φοιτητές.  Μία ευκαιρία για να συζητήσουμε τις προοπτικές εργασίας και ότι ακολουθεί μετά τις σπουδές.
Συντονίστρια:
Καθ. Μαρία Παπαδοπούλη, Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών
Συμμετέχοντες:
 • Δέσποινα Βαμβακά, Ελεύθερος Επαγγελματίας
 • Γιώργος Καρβέλης, Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου (EPLO)
 • Νεκτάριος Μουμουτζής, Μέλος ΕΔΙΠ, Πολυτεχνείο Κρήτης & Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας
 • Κωστής Πανόπουλος, ΝΕΤSEMANTICS
 • Δημήτρης Παπαματθαιάκης, DP studies
 • Θεολόγος Τσιγάρος, Μέλος ΕΔΙΠ, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
16:00-16:30 Σνακ & interaction μεταξύ αποφοίτων και φοιτητών
16:30 Κλείσιμο της εκδήλωσης στο Πανεπιστήμιο

Εκδήλωση τιμής στην πρέσβειρα του ελληνικού πολιτισμού GAIL HOLST-WARHAFT

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Εκδήλωση τιμής στην πρέσβειρα
του ελληνικού πολιτισμού
GAIL HOLST-WARHAFT

Την Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018, στις 8.00 μ.μ., θα τιμηθεί από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο «Ξενία», η ποιήτρια, ελληνίστρια, μουσικός και μεταφράστρια Gail Holst-Warhaft.
Η τιμώμενη, κλασική φιλόλογος και καθηγήτρια στο Κορνέλλ των ΗΠΑ, είναι ταυτόχρονα μια από τις πρώτες μελετήτριες του ρεμπέτικου τραγουδιού και του μοιρολογιού, έχει συμμετάσχει στις ορχήστρες του Μίκη Θεοδωράκη και του Σαββόπουλου, έχει γράψει βιβλίο για τον Θεοδωράκη, έχει μεταφράσει πλήθος από σημαντικούς έλληνες συγγραφείς.

Για την προσωπικότητα και το έργο της Γκέιλ Χολστ θα μιλήσουν καθηγητές, καθηγήτριες και φοιτήτριες της Φιλοσοφικής Σχολής. Η τιμώμενη θα μιλήσει με θέμα «Μεταφράζοντας την Ελλάδα – από τα ρεμπέτικα στον Παπαδιαμάντη». Την εκδήλωση πλαισιώνει το φωνητικό σύνολο Α γ κ ά λ η μ’ και η Μαρία Φραγκιαδάκη.

Γυναικεία θυσία: Διηγήσεις Μαρτυρίων και η Γένεση της Δυτικής Αφήγησης

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΙΑΛΕΞΗ

Σταυρούλα Κωνσταντίνου
Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών
του Πανεπιστημίου Κύπρου

Γυναικεία θυσία:
Διηγήσεις Μαρτυρίων
και η Γένεση της Δυτικής Αφήγησης

23 / 10 / 2018, ώρα 20:30
Αίθουσα Συνεδριάσεων Τμήματος Φιλολογίας

Φεστιβάλ: «Σύγχρονη Τέχνη Νέων Μέσων και Δημιουργικότητα στην Εκπαίδευση»

24 έως 27 Οκτωβρίου 2018, Σπίτι του Πολιτισμού, ΡέθυμνοΑναλυτικές Πληροφορίες:  www.edivea.org

Είσοδος Ελεύθερη

Έναρξη: Τετάρτη 24/10 ωρα 18.00  Ρέθυμνο, Σπίτι Πολιτισμού

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης [EDIBEA], το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου [Εργαστήριο Διαδραστικών Τεχνών - In.Arts] και η Περιφέρεια Κρήτης - Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου διοργανώνουν φεστιβάλ με τίτλο: «Σύγχρονη Τέχνη Νέων Μέσων και Δημιουργικότητα στην Εκπαίδευση» από 24 έως 27 Οκτωβρίου 2018, στο Ρέθυμνο.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ έχει προγραμματισθεί η παρουσίαση 15 καλλιτεχνικών έργων και 9 προβολών (Σπίτι Πολιτισμού).

Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν 9 ομιλίες πανεπιστημιακών  και  9 Βιωματικά Εργαστήρια [Πανεπιστημιούπολη Ρέθυμνου - Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε -ΕΔΙΒΕΑ]

10ο Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο (Retreat) - Βιοηθικά προβλήματα στις επιστήμες της ζωής

Κοινό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΒΙΟΗΘΙΚΗ
σε συνεργασία με τη Νομική Σχολή Εθνικού και ΚαποδιστριακούΠανεπιστημίου Αθηνών και το
Εργαστήριο Βιοηθικής Πανεπιστημίου Κρήτης, KEME διοργανώνουν το

10ο Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο (Retreat) - Βιοηθικά προβλήματα στις επιστήμες της ζωής

 

19-21 Οκτωβρίου 2018

Αίθουσα Συλλόγου Ξενοδόχων Ν. Ρεθύμνης

 

Πρόγραμμα

Ιστοσελίδα συνεδρίου

TECHNIS & BENETeC (UCRC) Webinar: 'Trademark Opposition and Proximity' (16-10-2018)

 

 

TECHNIS & BENETeC (UCRC)

Webinar

Kyriakos Drivas
(University of Piraeus, Greece)

 

“Trademark Opposition and Proximity”

Tuesday 16 October 2018
13:00 Athens time

Announcement & Abstract

ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ (ΡΕΘΥΜΝΟ)

Το Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης που υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση &  Διά Βίου Μάθηση», ΕΣΠΑ 2014-2020 διοργανώνει τις  Απολογιστικές του Ημερίδες για την περίοδο 2017 – 2018.

Οι Ημερίδες θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου  2018 στις 10:00 π.μ. στο Ηράκλειο (Αμφιθέατρο Μαρίας Μανασάκη – Φοιτητικό Κέντρο- Πανεπιστημιούπολη Βουτών)  και την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018 στις 15:00  στο Ρέθυμνο (Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων  της Βιβλιοθήκης- Πανεπιστημιούπολη Γάλλου)

Στην ημερίδα πέρα από τον απολογισμό της δράσης της Πρακτικής Άσκησης για την περίοδο υλοποίησης του Προγράμματος 2017-18  θα παρουσιαστούν οι εμπειρίες των Τμημάτων,  των φοιτητών αλλά και των Φορέων απασχόλησης. Επίσης θα παρουσιαστούν  καλές πρακτικές αλλά  και  προτάσεις βελτίωσης για την επερχόμενη περίοδο υλοποίησης του Προγράμματος (2018-2022).

Η συμμετοχή στις ημερίδες είναι ελεύθερη.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των ημερίδων μπορείτε να το βρείτε εδώ. 

Πληροφορίες: http://www.dasta.uoc.gr/pa

ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ)

Το Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης που υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση &  Διά Βίου Μάθηση», ΕΣΠΑ 2014-2020 διοργανώνει τις  Απολογιστικές του Ημερίδες για την περίοδο 2017 – 2018.

Οι Ημερίδες θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου  2018 στις 10:00 π.μ. στο Ηράκλειο (Αμφιθέατρο Μαρίας Μανασάκη – Φοιτητικό Κέντρο- Πανεπιστημιούπολη Βουτών)  και την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018 στις 15:00  στο Ρέθυμνο (Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων  της Βιβλιοθήκης- Πανεπιστημιούπολη Γάλλου)

Στην ημερίδα πέρα από τον απολογισμό της δράσης της Πρακτικής Άσκησης για την περίοδο υλοποίησης του Προγράμματος 2017-18  θα παρουσιαστούν οι εμπειρίες των Τμημάτων,  των φοιτητών αλλά και των Φορέων απασχόλησης. Επίσης θα παρουσιαστούν  καλές πρακτικές αλλά  και  προτάσεις βελτίωσης για την επερχόμενη περίοδο υλοποίησης του Προγράμματος (2018-2022).

Η συμμετοχή στις ημερίδες είναι ελεύθερη.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των ημερίδων μπορείτε να το βρείτε εδώ. 

Πληροφορίες: http://www.dasta.uoc.gr/pa

Εκδήλωση: «Η ενημέρωση και η γνώση τα μόνα όπλα απέναντι στις καταστροφές»

13 Οκτωβρίου 2018 - Παγκόσμια Ημέρα Μείωσης Καταστροφών

«Η ενημέρωση και η γνώση τα μόνα όπλα απέναντι στις καταστροφές»

φωτο

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης συμμετέχει και φέτος στις εκδηλώσεις της Διεθνούς Ημέρας Μείωσης των Καταστροφών του Ο.Η.Ε. Σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου, το Σύλλογο Φίλων του ΜΦΙΚ και το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO του Ψηλορείτη, διοργανώνουν διήμερο ενημερωτικών εκδηλώσεων.


Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018, 18:00-20:00.

Έκθεση ΜΦΙΚ:

Ανοικτή ομιλία με θέμα «Καταστροφές και κλιματική αλλαγή: Μύθοι και πραγματικότητες», από τον Δρ Χαράλαμπο Φασουλά. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα είναι ανοικτός ο χώρος της περιοδικής έκθεσης για καταστροφές και θα λειτουργεί για όλους η σεισμική τράπεζα του Μουσείου.

 

Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2018. 11:00-14:00.

Αίθριος χώρος κτιρίου Λότζια, Λ. 25ης Αυγούστου:

- Κινητή έκθεση για καταστροφές του έργου RACCE

- Δραστηριότητες ενημέρωσης και εκπαίδευσης για τα παιδιά με βάση το υλικό της μουσειοσκευής του RACCE.


Διοργάνωση:

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης

Δήμος Ηρακλείου,

Σύλλογος Φίλων ΜΦΙΚ,

Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Ψηλορείτη

Διάλεξη: Bart Soethaert, 'Μορφές του ιστορικού μυθιστορήματος (1935-1950) στην Ελλάδα: Άγγελος Τερζάκης, Παντελής Πρεβελάκης και Θανάσης Πετσάλης-Διομήδης'

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΙΑΛΕΞΗ

 

Bart SoethaertFreie Universität του Βερολίνου Μορφές του ιστορικού μυθιστορήματος (1935-1950) στην Ελλάδα:
Άγγελος Τερζάκης, Παντελής Πρεβελάκης 
και Θανάσης Πετσάλης-Διομήδης

16 / 10 / 2018, ώρα 20:30


Αίθουσα Συνεδριάσεων Τμήματος Φιλολογίας

Διάλεξη: Μιχαήλ Πασχάλης, 'Η διαχρονική γοητεία της ταινίας 'Casablanca' και συναφείς ταινίες των ετών 1939-1945

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΙΑΛΕΞΗ:  Μιχαήλ Πασχάλης  Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας

Η διαχρονική γοητεία της ταινίας Casablanca και συναφείς ταινίες των ετών 1939-1945

Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο του σεμιναρίου «O B΄ Παγκόσμιος Πόλεμος στον Κινηματογράφο» και είναι ανοικτή στο κοινό

18 / 10 / 2018, ώρα 11:30  Αίθουσα Συνεδριάσεων Τμήματος Φιλολογίας

Διεθνές Συνέδριο: Anabases in Antiquity and Beyond. Xenophon's 'Anabasis' and its Legacy

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

 

Διεθνές Συνέδριο Anabases in Antiquity and Beyond. Xenophon's Anabasis and its Legacy.

Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και την Περιφέρεια Κρήτης

19-21 / 10 / 2018 Τεχνικό Επιμελητήριο, Ηράκλειο

Πρόγραμμα:
http://www.philology.uoc.gr/conferences/Xenophons_Anabasis_&_its_Legacy_2018/Programme.pdf

Δελτίο Τύπου:
http://www.philology.uoc.gr/conferences/Xenophons_Anabasis_&_its_Legacy_2018/Deltio_Tupou.doc

Αφίσα:
http://www.philology.uoc.gr/conferences/Xenophons_Anabasis_&_its_Legacy_2018/Poster.pdf

 

 

Διεθνές Workshop: On the Place of Case in Grammar (PlaCiG)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ
Διεθνές Workshop

On the Place of Case in Grammar (with special reference to the diachrony of case systems and the interaction between cases and prepositions)
(PlaCiG)

18-20 / 10 / 2018  Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο ‘Ξενία’  Νικολάου Ψαρρού 46, Ρέθυμνο

Το workshop διοργανώνεται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Arts and Humanities Research Council (AHRC) project 'Investigating Variation and Change: Case in diachrony' (AH/P006612/1) από όπου και θα χρηματοδοτηθεί.

Περισσότερες πληροφορίες:  https://www.ulster.ac.uk/conference/placig

Δελτίο Τύπου:
http://www.philology.uoc.gr/conferences/PlaCiG_2018/Deltio_Tupou.doc

Τελετή Αναγόρευσης Αντώνη Μόλχο

 

φωτο

Τελετή Αναγόρευσης του Αντώνη Μόλχο ομότιμου καθηγητή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας και του Πανεπιστημίου Brown των ΗΠΑ σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

 

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018, ώρα 19:00, Αμφιθέατρο Β' Φιλοσοφική Σχολή, Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, Ρέθυμνο

 

Διάλεξη: Ο Ανθρώπινος Βιοϋπολογιστής ως όργανο δημιουργίας μιας εικονικής πραγματικότητας

Ο καθηγητής Αστροφυσικής Μάνος Δανέζης

θα μιλήσει με θέμα:

 

«Ο Ανθρώπινος Βιοϋπολογιστής ως όργανο δημιουργίας μιας εικονικής πραγματικότητας»

 

Η ομιλία θα γίνει στην Ιατρική Σχολή

(Αμφιθέατρο Δημήτρης Εμμανουήλ)

την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου ώρα 7 μμ

 

 

Μετά την διάλεξη θα ακολουθήσει συζήτηση και ερωτήσεις του κοινού προς τον ομιλητή.

 

 

Η εκδήλωση τελεί:

 • Υπό την Αιγίδα της Ιατρικής Σχολής
 • Και του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου

 

Συνέδριο: Ο Karl Marx και οι Κοινωνικές Επιστήμες

ΤΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018 - Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Πανεπιστημιούπολη Γάλλου

The 2018 Nobel Prize in Physics: From optical tweezers to strong laser fields science

"Special joint Colloquium UoC Physics & IESL-FORTH"

Friday, 12 October 2018

16:00 -17:00

3rd Floor Seminar Room

 

Speaker: Prof. Stelios Tzortzakis

Department of Materials Science and Technology, University of Crete, Greece

Institute of Electronic Structure and Laser, FORTH, Greece

Science Program, Texas A&M at Qatar

Διάλεξη: Prof. Dr. Ulrike Egelhaaf-Gaiser και Έλενα Ιακώβου, 'Οι εξωτικοί λαοί στη λογοτεχνία του 5ου αιώνα π.Χ.'

 

ΔΙΑΛΕΞΗ

Prof. Dr. Ulrike Egelhaaf-Gaiser και Έλενα Ιακώβου
University of Göttingen

Οι εξωτικοί λαοί
στη λογοτεχνία του 5ου αιώνα π.Χ.

10 / 10 / 2018, ώρα 17:30-20:30
Αίθουσα 7 - Διδακτήρια Φιλοσοφικής Σχολής

Τελετή Αναγόρευσης του GERHARD HAERENDEL Ομότιμου Διευθυντή του Ινστιτούτου MAX PLANCK Φυσικής της Γερμανίας σε Επίτιμο Διδάκτορα του τμήματος Φυσικής του ΠΚ

 

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Τμήμα Φυσικής αναγορεύει τον Gerhard Haerendel, Ομότιμο Διευθυντή του Ινστιτούτου Max Planck Εξωγήινης Φυσικής της Γερμανίας , σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φυσικής, της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η αναγόρευση του τιμώμενου θα πραγματοποιηθεί από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητή Οδυσσέα – Ιωάννη Λ. Ζώρα, τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 13.00 στο Αμφιθέατρο «Μαρία Μανασσάκη» του Φοιτητικού Κέντρου στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών στο Ηράκλειο

Ευ ζώων: ψυχοπαιδαγωγικές προσεγγίσεις, τάσεις και προοπτικές

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με τον Δήμο Χερσονήσου και την Φιλοζωική Ομάδα Σείριος Ηρακλείου διοργανώνουν Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο:

Ευ ζώων: ψυχοπαιδαγωγικές προσεγγίσεις, τάσεις και προοπτικές

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

Αίθουσα Ανδρόγεω, Ηράκλειο Κρήτης

Τελετή Αναγόρευσης Καθηγητή ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΙΚΟΥ σε επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών/ Αμφιθέατρο «ΜΑΡΙΑ ΜΑΝΑΣΣΑΚΗ» Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 12.00

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών αναγορεύει τον Αντώνιο Μίκο, Καθηγητή Εμβιομηχανικής, Χημικής και Βιομοριακής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Rice των Η.Π.Α, σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η αναγόρευση του τιμώμενου θα πραγματοποιηθεί από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητή Οδυσσέα – Ιωάννη Λ. Ζώρα, την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 12.00 στο Αμφιθέατρο «Μαρία Μανασσάκη» του Φοιτητικού Κέντρου στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών στο Ηράκλειο.

 

Παρακαλούμε δείτε παρακάτω στα αρχεία που ακολουθούν το Δελτίο τύπου, την πρόσκληση και την αφίσα της εκδήλωσης

 

Πρόσκληση σε Ενημερωτική συνάντηση του Τομέα Γνώσης της RIS3Crete στο Πανεπιστήμιο Κρήτης|

 

Tην Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 11:00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο "Ν.Πετρίδης", κτίριο Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Πανεπιστημίου Κρήτης ενημερωτική συνάντηση του Τομέα της Γνώσης στο πλαίσιο υλοποίησης της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Κρήτης (RIS3Crete).

 

Σκοπός της συνάντησης είναι η ενημέρωση των Ακαδημαϊκών & Ερευνητικών Ιδρυμάτων, των ενδιαφερόμενων ερευνητών και των επιχειρηματιών ώστε μέσα από την διαδικασία της διαβούλευσης και της επιχειρηματικής ανακάλυψης να καταγραφεί η τρέχουσα τάση, όσον αφορά στη δυνατότητα ενσωμάτωσης της γνώσης στην παραγωγή καινοτομίας, που θα αξιοποιεί τα αποτελέσματα της έρευνας μετατρέποντας την ερευνητική γνώση σε επιχειρηματική γνώση και θα δημιουργεί μία νέα βιώσιμη, υγιή και καινοτόμο επιχειρηματικότητα.

Στον Τομέα της Γνώσης προβλέπεται η προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, κυρίως μέσω διευκολύνσεων οικονομικής εκμετάλλευσης των νέων ιδεών και η στήριξη της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων, καθώς και η δημιουργία φυτωρίων επιχειρήσεων. Ενδεικτικά, θα ενισχυθούν δράσεις όπως, η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών, η παροχή χώρου εγκατάστασης και πρώτης λειτουργίας επιχειρήσεων (θερμοκοιτίδες/incubators), η παροχή ενισχύσεων κ.α.

Για την οργάνωση της διαδικασίας έχει ήδη συγκροτηθεί και λειτουργεί η «Πλατφόρμα του Τομέα της Γνώσης». Η Πλατφόρμα Καινοτομίας έχει ήδη αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες για την οργάνωση μιας διαδικασίας συλλογής ιδεών και προτάσεων με στόχο το σχεδιασμό των εν δυνάμει δράσεων στον τομέα της Γνώσης.

Στην παρούσα φάση επιδιώκεται η καταγραφή των καινοτόμων προτάσεων που αξιοποιούν  την έρευνα και τη γνώση σε όλους τους τομείς της Περιφερειακής οικονομίας, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για συστηματικότερη διαβούλευση, με στόχο να ενισχυθούν οι δραστηριότητες, στις οποίες το νησί μας διαθέτει σημαντική εξειδίκευση και μπορεί να διαμορφώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Από τη διαδικασία αυτή θα προκύψει το εύρος της θεματολογίας των προσκλήσεων των δράσεων, από την ΕΥΔ του ΕΠ της Περιφέρειας Κρήτης «ΚΡΗΤΗ 2014-2020».

 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προχωρήσουν στην ηλεκτρονική υποβολή καινοτόμων ιδεών στον Τομέα της Γνώσης μέσω της διεύθυνσης: http://ris3.crete.gov.gr/submit-ris3kno/. Η διαδικασία Yποβολής ιδεών θα είναι Ενεργή έως:

30 Σεπτεμβρίου 2018.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ και τη Δρ. Μαρία Μακριδάκη (τηλ: 2810 39 1966).

 

 

 

Perspectives on Aesthetic Perception

Perspectives on Aesthetic Perception" Research Workshop

 

14-15 Σεπτεμβρίου 2018

 

Αίθουσα Μιχελή, Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών

Ρέθυμνο

 

Πρόγραμμα

Αρχεία

Από και προς το Αιγαίο. Ακολουθώντας τα βήματα των περιπλανώμενων καλλιτεχνών της ελληνιστικής περιόδου

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΙΑΛΕΞΗ

Dr. Angela Cinalli
Υπότροφος του Ιδρύματος Géza Alföldy
Επισκέπτρια ερευνήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Από και προς το Αιγαίο.
Ακολουθώντας τα βήματα των περιπλανώμενων καλλιτεχνών
της ελληνιστικής περιόδου.

Η διάλεξη θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα


Η παρούσα διάλεξη πραγματεύεται τους επονομαζόμενους poeti vaganti ("περιπλανώμενους καλλιτέχνες"). Κατά τη διάρκεια της ελληνιστικής περιόδου και μετέπειτα επαγγελματίες καλλιτέχνες (μουσικοί, τραγουδιστές κλπ.) ταξίδευαν σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να επιδείξουν την τέχνη τους, να αυξήσουν τη φήμη τους και να κερδίσουν χρήματα. Οι επιγραφές παρέχουν πλούσιο υλικό για τους poeti vaganti, αποκαλύπτοντας ένα σύνθετο και δημοφιλές φαινόμενο, που διαμόρφωσε την πολιτιστική ζωή της ελληνιστικής εποχής. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί ποικίλες καλλιτεχνικές διαδρομές σε όλη την Ελλάδα. Η παρούσα ανακοίνωση θα επικεντρωθεί στην Κρήτη ως καλλιτεχνικό κέντρο.

12/9/2018, ώρα 18:30
Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών
Νικηφόρου Φωκά 130 & Μελισσινού, Ρέθυμνο

Πρόσκληση Ορκωμοσίας Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών

 

Παρακαλούμε δείτε παρακάτω στο αρχείο που ακολουθεί την Πρόσκληση Ορκωμοσίας Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών

Announcement: Symposium in honor of Prof. J. Papamatheakis

 

On behalf of the Organizing Committee we invite you to participate in the Workshop “Gene Regulation: from transcription factors to nuclear architecture and beyond”. The scope of the workshop is to honor Professor Emeritus Joseph Papamatheakis for his lifetime scientific achievements and his contributions during the establishment and thereafter of the IMBB.

The Workshop will be organized by the Institute of Molecular Biology and Biotecnology and will take place on 21 July 2018 at the Foundation for Research and Technology, "G. Lianis" Amphitheater [Programme attached].

 

Dr. Ioannis Talianidis, Director IMBB

Prof. Charalampos Spilianakis, Biology UoC and IMBB

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΗΜΟΥ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑ ROGER KORNBERG ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΥ ΚΟΙΝΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018 8 μ.μ. ΣΤΟ ΙΤΕ

Οµιλία του ∆ιάσηµου Νοµπελίστα Roger Kornberg για το ευρύ κοινό Τέταρτη 18 Ιουλίου 2018, στις 8 µµ. στο ΙΤΕ Προσκεκληµένος ως κεντρικός Οµιλητής των ∆ιαλέξεων Ωνάση 2018 ο Νοµπελίστας Roger Kornberg, Καθηγητής στο Πανεπιστήµιο Stanford, θα δώσει το βράδυ της Τετάρτης 18 Ιουλίου στις 8 µ.µ. στο Αµφιθέατρο του ΙΤΕ οµιλία που απευθύνεται στο ευρύ κοινό και έχει σαν θέµα: “Applied and not yet applied Science – Εφαρµοσµένη και µη ακόµα εφαρµοσµένη Επιστήµη”Δείτε τα συνημμένα αρχεία που βρίσκονται στις παρακάτω υπερ-συνδέσεις :

http://news.uoc.gr/news/2018/18-07/CV.Καθηγητής.Roger.D.Kornberg.pdf

foto

Πρόσκληση Ορκωμοσίας Τμημάτων Βιολογίας & Φυσικής

 

Παρακαλούμε δείτε παρακάτω στο αρχείο που ακολουθεί την πρόσκληση ορκωμοσίας τμημάτων Βιολογίας & Φυσικής

 

 

 

 

Πρόσκληση Ορκωμοσίας Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών & Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών

 

Παρακαλούμε δείτε παρακάτω στο αρχείο που ακολουθεί την πρόσκληση ορκωμοσίας τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών & Τμήματος  Επίστημης και Τεχνολογίας Υλικών

 

 

Τελετή προς τιμή του Φώτη Καφάτου

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τιμώντας τη μνήμη του  Φώτη Καφάτου αποφάσισε να μετονομάσει το κτίριο του Τμ