4ο σεμινάριο κύκλου 'Τέχνες και Άνθρωπος' από το Μουσείο Ιατρικής Κρήτης

Το τέταρτο σεμινάριο του κύκλου μαθημάτων με θέμα «Τέχνες και Άνθρωπος» (Επιστημονικός Υπεύθυνος: Διευθυντής Μουσείου Ιατρικής Κρήτης, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Ι. Μουζάς) με ομιλήτρια τη δρ. Βασιλική Καμπουρέλλη, Ε.ΔΙ.Π. Ιατρικής Σχολής (Μουσείο Ιατρικής) και με θέμα "Ενσυναίσθηση και Λογοτεχνία" θα διεξαχθεί την Παρασκευή 10.05.19, στην Αίθουσα Πολυμέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (17.00-18.45).

Yπενθυμίζουμε ότι την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθούν 2 σεμινάρια, την Τρίτη 14.05 και την Παρασκευή 17.05.19 με τους ακόλουθους ομιλητές:


  • Ιωάννης Μουζάς, Καθηγητής Ιατρικής Παν/μίου Κρήτης, «Πώς αλλάζει ο άνθρωπος;», Τρίτη 14.05.19 (Επιμελητήριο Ηρακλείου, Αίθουσα Καρούζου, 17.00-18.45).

  • Αλέξης Καλοκαιρινός, Καθηγητής Γλωσσολογίας Παν/μίου Κρήτης, «Τι συμβαίνει στην ποίηση;», Παρασκευή 17.05.19 (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Αίθουσα πολυμέσων, 17.00-18.45).

Ακολουθεί περίληψη της ομιλίας του 4ου σεμιναρίου: 

 

 

Ενσυναίσθηση και λογοτεχνία

 

Εισαγωγικό κείμενο: αποσπάσματα από την ιστορία «Σκότος επί γης Αιγύπτου» από τη συλλογή διηγημάτων του ιατρού- συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκωφ. Σημειώσεις ενός νεαρού γιατρού και ένα σύντομο απόσπασμα από το αντίστοιχο επεισόδιο της σειράς του BBC Α Young Doctor’s Notebook.

Η ενσυναίσθηση είναι η νοητική ικανότητα με την οποία μπορούμε να καταλαβαίνουμε τις δικές μας νοητικές καταστάσεις και, με βάση αυτές τις εμπειρίες, να αντιλαμβανόμαστε τις προθέσεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις των άλλων. Τα τελευταία χρόνια οι πληροφορίες για την ενσυναίσθηση είναι περισσότερες λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στο χώρο των νευροεπιστημών και της γνωσιακής επιστήμης. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται και η σχέση της ενσυναίσθησης με τη λογοτεχνία και συγκεκριμένα αν αναπτύσσεται αυτή η ικανότητα με την ανάγνωση λογοτεχνικών έργων και πώς συνδέεται η ενσυναίσθηση με την «εμπλοκή» των αναγνωστών στον αφηγηματικό κόσμο του συγγραφέα. Θα σχολιαστεί ειδικότερα η περίπτωση όπου στο λογοτεχνικό έργο θίγεται ένα θέμα πολύ συχνό στην καθημερινή ζωή, αυτό της εξαπάτησης και της επίδρασής της στους χαρακτήρες του έργου αλλά και στην ανταπόκριση των αναγνωστών.

Ειδικότερα όσον αφορά στους ιατρούς αυτή η «αναγνωστική εμπλοκή» μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική: η Αφηγηματική Ιατρική, μία διαθεματική προσέγγιση της Ιατρικής και των Ανθρωπιστικών Σπουδών (Medical Humanities), δίνει έμφαση μεταξύ άλλων στην εξοικείωση των γιατρών με λογοτεχνικά κείμενα, καθώς η καλλιέργεια της ενσυναίσθησής τους οδηγεί στην ουσιαστικότερη επικοινωνία με τους ασθενείς και, επομένως, στη δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ ιατρού και ασθενών με αποτέλεσμα την επιτυχία στην ιατρική πράξη.

Διάλεξη: “Η χρήση του παραμυθιού στην προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού: παράδειγμα του παραμυθιού ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ”

Στο πλαίσιο του ΔΠΜΣ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ θα πραγματοποιηθεί

την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/5 ΣΤΙΣ 17.30-20.30

ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ του ΠΤΔΕ

ΔΙΑΛΕΞΗ της κ. A. ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΑΖΙΖΗ Καθηγήτριας Ψυχολογίας ΕΚΠΑ

 

με τίτλο: “Η χρήση του παραμυθιού στην προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη

του παιδιού: παράδειγμα του παραμυθιού ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ

 

Σεμινάριο “Build your Personal Etiquette” by Grow Greek Tourism Online της Google για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης

Γνωρίζετε ότι το Grow Greek Tourism Online από την Google, σε συνεργασία με το Μετ/κο πρόγραμμα στην επιχειρηματικότητα και καινοτομία ΤΙΜΕ-ΜΒΕ του Παν/μιου Κρήτης (https://www.timembe.eu/), προσφέρει δωρεάν 3ωρο σεμινάριο πάνω στη δημιουργία του βιογραφικού σημειώματος και της προετοιμασίας για συνέντευξη;

Την Παρασκευή 10 Μαΐου σας καλούμε να παρακολουθήσετε το σεμινάριο που πραγματοποιείται για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης για να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να χτίζετε την προσωπική σας ταυτότητα με όλα τα διαθέσιμα μέσα.


Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, 15.00-18.30 
Αίθουσα Δ3, Πανεπιστήμιο Κρήτης 

 

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους τους φοιτητές (προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς) και αποφοίτους. Στο 3ωρο σεμινάριο θα αποκτήσετε μία καλή βάση γνώσεων για το τι σημαίνει “personal brand”, πως να το χτίσετε και πως θα σας βοηθήσει στον τρόπο που παρουσιάζετε τον εαυτό σας στην αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα θα μάθετε πως να δημιουργείτε ένα σωστό βιογραφικό, και πως να διαχειρίζεστε το προφίλ σας στο LinkedIn και το portfolio σας. Ακόμη, θα μιλήσουμε για εργαλεία τα οποία μπορείτε να αξιοποιήσετε για να βελτιώσετε τη διαδικτυακή σας παρουσία. Μετά την ολοκληρωμένη παρακολούθηση του σεμιναρίου θα λάβετε ηλεκτρονικά, εντός 1 εβδομάδας, βεβαίωση παρακολούθησης.

 

Εγγραφείτε εδώ (http://bit.ly/2vbtS2E) για το 3ωρο σεμινάριο του Grow Greek Tourism Online. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (ώρα προσέλευσης 14.30).

Εάν ανυπομονείτε να γνωρίσετε κι άλλες ενότητες σχετικά με την Ψηφιακή σας Παρουσία, μπορείτε να δημιουργήσετε το εξατομικευμένο πλάνο εκμάθησής σας στην ηλεκτρονική εκπαιδευτική πλατφόρμα του Grow Greek Tourism Online και να επωφεληθείτε από περαιτέρω εκπαίδευση της Google στο δικό σας ρυθμό. Αφού ολοκληρώσετε την εκπαίδευση μπορείτε να πάρετε και το πιστοποιητικό ολοκλήρωσης με την υπογραφή του Grow Greek Tourism Online της Google και του IAB Europe.