Τελετή Ορκωμοσίας Τμημάτων Φιλοσοφικής

Η ΤΕΛΕΤΗ ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ

 

Τελετή Ορκωμοσίας Τμημάτων Φιλοσοφικής

 

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020, 9:00-11:30

Αμφιθέατρτο Δ3

Πανεπιστημιούπολη Γάλλου

Τελετή αναγόρευσης του Gregory Nagy σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ


Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Τμήμα Φιλολογίας αναγορεύουν τον διαπρεπή καθηγητή Κλασικών Σπουδών του Harvard και διευθυντή του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών, Gregory Nagy, Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας, την  Πέμπτη 12 Μαρτίου, ώρα 7.00 μ.μ., στην Αίθουσα "Παντελής Πρεβελάκης" – Ωδείο, στην παλαιά πόλη του Ρεθύμνου.

 

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης τιμά τον Gregory Nagy για την καινοτόμο συνεισφορά του στη μελέτη των ομηρικών επών, αλλά και της αρχαϊκής ποίησης συνολικά, την ενίσχυση και προώθηση της έρευνας μέσω του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών και την προσφορά του στη διάχυση της γνώσης στην κοινωνία μέσω της εκτενούς χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών με στόχο την ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση.

Ο Gregory Nagy γεννήθηκε στη Βουδαπέστη το 1942. Γιος διαπρεπούς μουσικού μετοίκισε σε μικρή ηλικία με την οικογένειά του πρώτα στον Καναδά και στη συνέχεια στις ΗΠΑ. Είναι παντρεμένος με την Olga M. Davidson, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μουσουλμανικών Κοινωνιών και Πολιτισμών, Boston University, με την οποίαν έχουν δύο παιδιά.

Ο Nagy σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Indiana (ΒΑ 1962) και στο Harvard (διδάκτωρ 1966). Δίδαξε στο Harvard (1966-73), στο Johns Hopkins (1973-75) και επέστρεψε στο Harvard το 1975, όπου και διδάσκει ως σήμερα (από το 1984 κατέχει την έδρα Francis Jones). Το 2000 εξελέγη διευθυντής του Center for Hellenic Studies, ενός σπουδαίου ερευνητικού κέντρου του Harvard στη Washington DC. To 2008 ίδρυσε ένα αδελφό ίδρυμα στο Ναύπλιο. Χαρακτηριστικό της κατεύθυνσης που έδωσε ο Nagy και στα δύο ιδρύματα είναι η εξωστρέφεια και η εκτεταμένη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών στην έρευνα και τη διδασκαλία με πρωταρχικό σκοπό την ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση.

Πνευματικά ο Nagy ανήκει στη σχολή των Milman Parry και Albert Lord, των οποίων οι έρευνες στη σερβοκροατική παράδοση έφεραν επανάσταση στην κατανόηση του ύφους, του τρόπου και των συνθηκών σύνθεσης των ομηρικών επών. Ο Nagy είναι ανανεωτής της θεωρίας της προφορικότητας, την οποίαν έχει εμπλουτίσει και διευρύνει για να ερμηνεύσει τη σύνθεση και εκτέλεση του συνόλου της αρχαϊκής ποίησης, επικής και λυρικής, εντάσσοντάς την στο ιστορικό και πολιτισμικό της πλαίσιο. Έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες μελέτες, έχει εποπτεύσει πάνω από 50 διδακτορικές διατριβές και έχει λάβει πλήθος τιμητικών διακρίσεων σε όλον τον κόσμο, ανάμεσα στις οποίες και το Παράσημο του Ταξιάρχη τoυ Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας το 2019. Αναλυτικό βιογραφικό στην ιστοσελίδα:  https://chs.harvard.edu/CHS/article/display/1503

Ο Nagy διακρίνεται για την ευγένεια και την αμεσότητά του καθώς και τη διάθεση προσφοράς ιδιαιτέρως στους μη προνομιούχους.

«Περί φύσεως: Από τους “φυσιολόγους” της Ιωνίας στη σύγχρονη οικολογία»

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ

 

«Περί φύσεως: Από τους “φυσιολόγους της Ιωνίας στη σύγχρονη οικολογία»

Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020 / 19:00-20:30

Φοιτητικό και Πολιτιστικό Κέντρο «Ξενία», Ρέθυμνο 

 

Την Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020 και ώρα 19:00, στο Φοιτητικό και Πολιτιστικό Κέντρο «Ξενία» του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση λόγου με προσκεκλημένο ομιλητή τον Θεόδωρο Παπαγγελή, Καθηγητή Λατινικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης & Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα: «Περί φύσεως: Από τους “φυσιολόγους της Ιωνίας στη σύγχρονη οικολογία». Η ομιλία εντάσσεται στο πλαίσιο του φετινού κύκλου της ετήσιας σειράς εκδηλώσεων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Events Series 2020, με γενικό τίτλο: «Ευτοπία, Δυστοπία, Ουτοπία: Η αισθητική και η πολιτική του περιβάλλοντος».

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό και πραγματοποιείται από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

 

To ετήσιο πρόγραμμα Events Series εντάσσεται στις δραστηριότητες του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard (ΚΕΣ) που απευθύνονται στο ευρύ κοινό, επεκτείνοντας τη διεθνή παρουσία και προσφορά του Harvard, και συμπληρώνοντας την αποστολή του. Απώτερος σκοπός των ποικίλων επιστημονικών και επιμορφωτικών δραστηριοτήτων του ΚΕΣ στο Ναύπλιο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας είναι η προαγωγή της μελέτης του ελληνικού πολιτισμού, καθώς και η ανάδειξη των ανθρωπιστικών αξιών του.

 

Σύντομη περίληψη της ομιλίας

Ανασκόπηση των αντιλήψεων για τη φύση ως οντολογικό παράγοντα και φυσικό περιβάλλον με έμφαση στο αντιθετικό ζεύγος φύση-πολιτισμός. Ο ελληνικός φιλοσοφικός στοχασμός, ο χριστιανισμός, ο Ρομαντισμός και οι τροπές της σύγχρονης περιβαλλοντικής και οικολογικής συζήτησης αποτελούν, μεταξύ άλλων, τους σημαντικότερους κόμβους της παρουσίασης.

 

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του Θεόδωρου Παπαγγελή

Ο Θεόδωρος Παπαγγελής σπούδασε κλασική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.  Ασχολήθηκε κυρίως με τη λατινική ποίηση της εποχής του Αυγούστου.  Μετέφρασε την Ερωτική Τέχνη και τις Μεταμορφώσεις (ανθολόγιο) του Οβιδίου, και πιο πρόσφατα την Αινειάδα του Βιργιλίου.  Είναι καθηγητής της Λατινικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ και από το 2013 τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

ποστερ

Τελετή αναγόρευσης του καθηγητή John Kenyon Davies σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ


Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας αναγορεύουν τον διαπρεπή καθηγητή John Kenyon Davies Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας.  Ο John Kenyon Davies είναι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και Ομότιμος Καθηγητής - κάτοχος της έδρας Rathbone στην Αρχαία Ιστορία & Κλασική Αρχαιολογία, στο Πανεπιστήμιο Liverpool / Mεγάλη Βρετανία.  Η αναγόρευση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Μαρτίου, ώρα 12.00, στο Aμφιθέατρο Β΄ της Φιλοσοφικής Σχολής, στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, στο Ρέθυμνο.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης τιμά τον καθηγητή John Kenyon Davies όχι μόνο για την καθοριστική συμβολή του στην έρευνα για την Αθηναϊκή Δημοκρατία, αλλά και συνολικά για τη διάνοιξη νέων οριζόντων στο πεδίο της Αρχαίας Ιστορίας, για την ερευνητική του πολυτροπία και τη διδακτική του δεινότητα, για την ευρεία διοικητική του εμπειρία και για τη σταθερή υποστήριξή του προς το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ο John Kenyon Davies  γεννήθηκε το Σεπτέμβριο 1937 στην Ουαλία, στην πόλη Cardiff της Μεγάλης Βρετανίας, και έζησε στο Manchester, στην Οξφόρδη, στο Saint Andrews (Σκωτία) και στο Liverpool, έχοντας επισκεφτεί με υποτροφίες το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στη Washington DC, την  Pennsylvania, την Αθήνα και τη Bologna. Παντρεύτηκε δύο φορές: αρχικά, το Σεπτέμβριο 1962, την Anna Elbina Laura Margherita Morpurgo από το Μιλάνο, μετέπειτα Καθηγήτρια Συγκριτικής Ινδοευρωπαϊκής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Από το δεύτερό του γάμο, το 1978, με την Νicola Jane Perrin από το Cambridge, δικηγόρο, απέκτησε δύο παιδιά, τον Martin και την Penelope.

Ο Davies αποφοίτησε με άριστα το 1959 από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου ολοκλήρωσε και τη διδακτορική του διατριβή, υπό την εποπτεία του περίφημου καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας, David Lewis (1966). Η τρίτομη διδακτορική του διατριβή, με τίτλο Αthenian Propertied Families, 600-300 π.Χ., συνιστούσε μια μνημειώδη απόπειρα καταγραφής των αρχαίων Αθηναίων που κατείχαν έγγειο ιδιοκτησία, συνδυάζοντας φιλολογικές με κυρίως επιγραφικές μαρτυρίες. Το κύριο σώμα της μελέτης αυτής, μαζί με μία σύντομη εισαγωγή, δημοσιεύτηκε σύντομα, το 1971, ενώ η αρχική της εισαγωγή δημοσιεύτηκε δέκα χρόνια αργότερα, με τον τίτλο Wealth and the Power of Wealth in Classical Athens. Μετέφερε εξάλλου τo ενδιαφέρον του για την οικονομική και κοινωνική ιστορία και σε άλλες περιόδους, όπως η Ελληνιστική εποχή, με συντονισμένες πρωτοβουλίες. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης (κολλέγια Μerton, 1960-61 & 1962-63, Balliol, 1963-65, & Oriel, 1968-1977), του Saint Andrews (1965-1968), της Pennsylvania και στο Πανεπιστήμιο του Liverpool, ως Καθηγητής – κάτοχος της έδρας Rathbone στην αρχαία ιστορία και την κλασική αρχαιολογία (1977-2003).  Από τη θέση αυτή διατέλεσε αντιπρύτανης στο Πανεπιστήμιο του Liverpool (1986-1990) και μέλος της Leverhulme Trust. Έχει διατελέσει επιμελητής επιφανών περιοδικών στις Κλασικές Σπουδές, όπως το Journal of Hellenic Studies και τα Archaeological Reports. Έχει προεδρεύσει στη Συμβουλευτική Επιτροπή του Ινστιτούτου Κλασικών Σπουδών στο Λονδίνο, έχει αναπτύξει σχέσεις με τη Βρετανική Σχολή Αθηνών, έχει συμμετάσχει σε σημαντικά προγράμματα όπως το Lexicon of Greek Personal Names και η επανέκδοση του τόμου των επιγραφών Inscriptiones Graecae II3 για την αρχαία Αθήνα. Τη σημασία της προσωπικής του έρευνας για την αρχαία ιστορία καταδεικνύει η χρηματοδότηση από το ίδρυμα Leverhulme Trust μιας ερευνητικής θέσης στη βαθμίδα του καθηγητή (Leverhulme Research Professorship). Είναι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, Μέλος της Εταιρείας Αρχαιογνωστών (Society of Antiquaries) και αντεπιστέλλον μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Έχει δημοσιεύσει και επιμεληθεί πληθώρα μελετών και έχει εποπτεύσει πολλές διδακτορικές διατριβές, ενώ πολλοί από τους φοιτητές και συνεργάτες του εργάζονται πλέον ως ιστορικοί και αρχαιολόγοι. Συγκαταλέγεται αναμφισβήτητα  στους επιφανέστερους ιστορικούς της ελληνικής αρχαιότητας, και στους ελάχιστους πλέον ειδικούς μελετητές της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και της αρχαίας οικονομίας.

 

Προς τιμήν του Kαθηγητή J. K. Davies το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών / ITE συνδιοργανώνουν διεθνές επιστημονικό συνέδριο στο Ρέθυμνο, με τίτλο “Historical Change in the Ancient Aegean”, στις 13-15 Μαρτίου 2020 (13/3: Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, Νικηφόρου Φωκά 130 & 14-15/3: Πολιτιστικό Κέντρο Ξενία, Ψαρρού 46).

 

 

Ηistorical change in the ancient Aegean:

Συνέδριο προς τιμήν του John Kenyon Davies (Ρέθυμνo, 13-15 Μαρτίου 2020)

 

Στη μακρόχρονη ακαδημαϊκή του πορεία ο Kαθηγητής J. K. Davies συνέβαλε καθοριστικά στη μελέτη της αρχαϊκής, της κλασικής και ελληνιστικής περιόδου. Ομολογουμένως ελάχιστων ιστορικών το έργο διαμόρφωσε τους τρόπους με τους οποίους προσεγγίζουμε και τις τρεις παραπάνω περιόδους της αρχαίας Ελληνικής ιστορίας, όπως αυτό του Davies. Ωστόσο η συμβολή του ξεχωρίζει όχι μόνο εξαιτίας του ιδιαίτερα εκτενούς χρονικού της εύρους, αλλά και για τη θεματική της ποικιλία. Οι συμβολές του συγκεκριμένου ερευνητή στη μελέτη της κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας, της ιστορίας των θεσμών, της ιστορίας της πολιτικής, της κρατικής διαμόρφωσης  και του πολέμου, στη θρησκευτική και πολιτισμική ιστορία, στην επιγραφική και στη μελέτη των αρχαίων κειμένων, είναι αναμφισβήτητα μείζονος σημασίας. Προκειμένου να τιμήσουν τον καθηγητή Davies για τη συμβολή του στη μελέτη της αρχαίας Ελληνικής ιστορίας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών συνδιοργανώνουν ένα διεθνές συνέδριο που επενδύει στο έργο του Davies, προκειμένου να διερευνηθεί ένα μείζον ζήτημα της αρχαίας Ελληνικής ιστορίας: αυτό της ιστορικής αλλαγής στις πολυσχιδείς εκφάνσεις της. Οι προσκεκλημένοι ομιλητές καλούνται να εξετάσουν ποικίλες μορφές ιστορικών μεταβολών (πολιτικών, στρατιωτικών, νομικών, θεσμικών, κοινωνικών, οικονομικών, θρησκευτικών, ταυτοτικών), τις περιοδοποιήσεις και τα αφηγήματα που σχετίζονται με τις παραπάνω μεταβολές, τις μεταβολές στη φύση των πηγών μας και στο πώς αυτές αποτυπώνουν ή αντικατοπτρίζουν  την ιστορική αλλαγή. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο Κρήτης, στις 13-15 Μαρτίου 2020. Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. την ιστοσελίδα του συνεδρίου, https://historicalchange.ims.forth.gr/

Πρόσκληση

Αφίσα

Αφίσα συνεδρίου

Πρόγραμμα Συνεδρίου

Διάλεξη: «Το ’21 και ο ευρωπαϊκός φιλελληνισμός»

 

Η ΔΙΑΛΕΞΗ ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ

 

Η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνης και την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, διοργανώνει σειρά ομιλιών για την Επανάσταση του 1821 και το Ελληνικό κράτος, με εξέχοντες ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Πρώτη Διάλεξη

 Σκεφτόμαστε το ’21

 

Roderick Beaton

«Το ’21 και ο ευρωπαϊκός φιλελληνισμός»

 

Τρίτη 10 Μαρτίου 2020, ώρα 20.30

Αίθουσα Παντελής Πρεβελάκης (Ωδείο)

Εμμ. Βερνάρδου 1, Παλαιά Πόλη, Ρέθυμνο

 

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει ο Αλέξανδρος Αγγελάκης,

τραγουδώντας επαναστατικούς θουρίους.

 

Η ίδια ομιλία θα επαναληφθεί την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020 στις 19:30΄,

στο Αμφιθέατρο 'Γιάννης Περτσελάκης' του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

 

Οι επόμενες ομιλίες

 

31.3.2020: Χρήστος Λούκος, Όψεις της ζωής των επαναστατών κατά το 1821

Ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

 

19.5.2020: Γιάννης Βούλγαρης, 1821-2021: η «παράδοξη» νεοτερικότητα της Ελλάδας

Ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου

 

 

Ομιλία: «Χάνδαξ, το βόρειο θαλάσσιο μέτωπο»

«Χάνδαξ, το βόρειο θαλάσσιο μέτωπο»

στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης - Πανεπιστήμιο Κρήτης με την κυρία Αθηνά Κυριακάκη - Σφακάκη συνδιοργανώνουν κύκλο ομιλιών με γενικό τίτλο «Ξεναγικά αναθήματα στο Ηράκλειο». Η κυρία Σφακάκη, ξεναγός και συγγραφέας βιβλίων αρχαιολογικού και ιστορικού περιεχομένου, θα μιλήσει, την Κυριακή 8 Μαρτίου και ώρα 12:00 το μεσημέρι, στην αίθουσα Πολυμέσων του ΜΦΙΚ, για τις συνοικίες της πόλης του Χάνδακα.

Η Κιζίλ Τάμπι, η δυτικότερη συνοικία  του Χάνδακα, εκτεινόταν από τον προμαχώνα του Αγίου Ανδρέα μέχρι την οδό Σαβαθιανών. Στην Κιζίλ Τάμπια ο Δεφδεντάρ αφέντης οικοδόμησε το 1672 το  τέμενος  της κατάκτησης. Στη συνοικία Αχμέτ Μπαλτά Αγά, από την οδό Σαβαθιανών μέχρι το βόρειο τέλος της σημερινής οδού Χάνδακος, ο ναός  του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου μεταβλήθηκε σε Μπαλτά Αγά Τζαμίσι και πίσω του υπήρχε τεκές. Άλλες συνοικίες της πόλης ήταν η Συνοικία Σουλτάν Ιμπραήμ, ανατολικά της οδού Χάνδακος μέχρι τη δυτική πλευρά της Ρούγα Μαϊστρα, η συνοικία των αρχοντικών, γύρω από τη μονή του Αγίου Πέτρου των Δομηνικανών, του Σουλτάν Ιμπραήμ Τζαμίσι. Η Συνοικία Χουγκιάρ, είχε αναπτυχθεί γύρω από τη Μονή του Αγίου Φραγκίσκου, στον προμαχώνα Σαμπιονάρα. Ο ναός είχε μεταβληθεί σε Χουγκιάρ τζαμίσι μετά την άλωση της Candia το 1669. Η εξωτερική πύλη Σαμπιονάρα (=πύλη  της άμμου), ήταν μια από τις εξόδους από την πόλη Candia, μετέπειτα Χάνδακα, προς τη θάλασσα.

Οι ομιλίες πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Πολυμέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, με ελεύθερη είσοδο. 

Αμέσως μετά ακολουθεί ξενάγηση στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

 

poster

Ημερίδα: 'Εγκέφαλος και Υγεία - από την παιδική στην εφηβική ηλικία'

Ημερίδα: "Εγκέφαλος και Υγεία - από την παιδική στην εφηβική ηλικία"

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020, 9:00

Μουσείο Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης

poster

Ο πρίγκιπας χαρταετός… ταξιδεύει στις Ερήμους!

του Μουσείου τα παραμύθια μήνας Μάρτης!

Ο πρίγκιπας χαρταετός… ταξιδεύει στις Ερήμους!

στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Δύο είναι τα παραμύθια του Μάρτη και της άνοιξης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης! Το 1ο παραμύθι του Μάρτη το αφηγείται η  Ελένη Μπετεινάκη την Κυριακή 1 Μάρτη και το 2ο παραμύθι του Μουσείου την Κυριακή 15 Μάρτη γράφεται από μικρούς και μεγάλους! Μια οικογενειακή δραστηριότητα εμπνευσμένη από τα οικοσυστήματα του Μουσείου που αναμένει να εκδοθεί τον Σεπτέμβρη του 2020.

 

Κυριακή 1 Μάρτη, στις 11:00 

Ο πρίγκιπας χαρταετός… από την Ελένη Μπετεινάκη!

Στην μέση μέση του μεγάλου ωκεανού της Φαντασίας στη Χώρα των Παραμυθιών υπήρχε ένα παράξενο νησί. Το νησί του Πηγαινέλα. Ένα νησί με τους πιο ιδιόμορφους κατοίκους ολόκληρου του κόσμου. Άνθρωποι που όλη μέρα γλένταγαν, γελούσαν, έπαιζαν και τραγουδούσαν. Και δούλευαν μόνο όταν είχαν κέφι και διάθεση. Eκεί ήταν και το μεγάλο παλάτι του βασιλιά Γαργαλίτσα του Α΄. Γυναίκα του ήταν η πιο χαρούμενη, η πιο γελαστή ή πιο χορευταρού βασίλισσα, η Αποκριά…

Δραστηριότητα: Φτιάχνουμε μικρούς χαρταετούς με χρωματιστά χαρτιά ….

 

Κυριακή 15 Μάρτη, στις 11:00

Ταξιδεύω στις Ερήμους του ΜΦΙΚ!

Με τη δύναμη της φαντασίας και της πένας μας ταξιδεύουμε στις ερήμους! Μία οικογενειακή δραστηριότητα δημιουργικής γραφής! Ακολουθώντας τις λειτουργίες του Vladimir Propp στη Μορφολογία του παραμυθιού η ομάδα του Μουσείου ετοίμασε ένα φυλλάδιο πυξίδα. Γονείς και παιδιά ακολουθώντας τα βήματα του φυλλαδίου δημιουργούν το δικό τους παραμύθι!

Το Μουσείο θα συγκεντρώσει τις ιστορίες και τα παραμύθια μαζί με τις ζωγραφιές και θα τα εκδώσει σε ηλεκτρονική μορφή σε έναν συγκεντρωτικό τόμο που θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβρη του 2020!

Η δραστηριότητα περιλαμβάνεται στην τιμή εισόδου του Μουσείου

Διάλεξη: “Σχέσεις Ελλήνων και γηγενών στη Σικελία κατά το πρώτο μισό του 5ου αιώνα”

Στο πλαίσιο του προγράμματος διαλέξεων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας για το εαρινό εξάμηνο και του ΠΜΣ “Αρχαίος Μεσογειακός Κόσμος – Ιστορία & Αρχαιολογία”, ο κ.  Ανδρέας Μοράκης (πανεπιστημιακός υπότροφος, Τμήμα Ι-Α, Πανεπιστήμιο Κρήτης) θα δώσει διάλεξη με θέμα “Σχέσεις Ελλήνων και γηγενών στη Σικελία κατά το πρώτο μισό του 5ου αιώνα” την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα 56 (Συνεδριάσεων) του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, στις 20.30.

Τελετή Εγκαινίων του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας «SCIENCE IN THE CITY» | Κυριακή 8 Μαρτίου 2020, ώρα 11.00 Π.Μ.

 

Το Εργαστήριο Διδακτικής Θετικών Επιστημών (ΕΔΘΕ) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου λειτουργεί στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου (στον χώρο της πρώην βιβλιοθήκης, Αγίας Βαρβάρας 4) το νεοσύστατο Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας “Science in the City”. Ο χώρος αυτός φιλοξενεί διερευνητικές δραστηριότητες σχετικά με έννοιες και φαινόμενα των Φυσικών Επιστημών αξιοποιώντας τις Νέες Τεχνολογίες, όπως τάμπλετ, κινητά, γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, διαδραστικό πίνακα, εκπαιδευτική ρομποτική κ.ά.

Οι δραστηριότητες αυτές, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί από προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες του ΕΔΘΕ του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης στο πλαίσιο ερευνητικών εργασιών, απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε μαθητές και των τριών βαθμίδων της εκπαίδευσης, οι οποίοι επισκέπτονται το χώρο σε προκαθορισμένες μέρες και ώρες κάθε εβδομάδα.

Την Κυριακή 8 Μαρτίου 2020 και ώρα 11.00 π.μ. θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του  “Science in the City”

 Πρόσκληση

 

Διάλεξη: Συναίσθημα και Κωμική Πλοκή: Όψεις του Έρωτα στη 'Σαμία' του Μενάνδρου

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΙΑΛΕΞΗ

Ανδρέας Φουντουλάκης
Πανεπιστήμιο Κρήτης - Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης

Συναίσθημα και Κωμική Πλοκή:
Όψεις του Έρωτα στη 'Σαμία' του Μενάνδρου

Η διάλεξη προσφέρεται στο πλαίσιο
του μεταπτυχιακού σεμιναρίου "Νέα Κωμωδία"
και είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Αίθουσα Συνεδριάσεων Τμήματος Φιλολογίας
03/03/2020, 17:30-20:30

Σεμινάριο: 'Η σκυτάλη της Τέχνης: Η τέχνη ως εναλλακτική προσέγγιση εκθεμάτων σε χώρους πολιτισμού'

Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΜΦΙΚ-ΠΚ) ξεκινά μια σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων ενηλίκων στο πλαίσιο του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΚΕΔΙΒΙΜ-ΠΚ) με στόχο την κατάρτιση ενηλίκων σε θέματα που αφορούν τα Μουσεία Φυσικής Ιστορίας και το περιβάλλον, φυσικό και ανθρωπογενές, γενικότερα.

 

Έναρξη: 18/3/2020  Λήξη: 17/5/2020

 

Εγγραφές: συμπληρώστε και αποστείλετε τη φόρμα εγγραφής, το αργότερο μέχρι 10/3/2020.

 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

photo

Tου Μουσείου τα παραμύθια μήνας Μάρτης!

του Μουσείου τα παραμύθια μήνας Μάρτης!

Κυριακή 1 Μάρτη, στις 11:00
Ο πρίγκιπας χαρταετός… από την Ελένη Μπετεινάκη!

Στην μέση μέση του μεγάλου ωκεανού της Φαντασίας στη Χώρα των Παραμυθιών υπήρχε ένα παράξενο νησί. Το νησί του Πηγαινέλα. Ένα νησί με τους πιο ιδιόμορφους κατοίκους ολόκληρου του κόσμου. Eκεί ήταν και το μεγάλο παλάτι του βασιλιά Γαργαλίτσα του Α΄. Γυναίκα του ήταν η πιο χαρούμενη, η πιο γελαστή ή πιο χορευταρού βασίλισσα, η Αποκριά…
Δραστηριότητα: Φτιάχνουμε μικρούς χαρταετούς με χρωματιστά χαρτιά...

Τιμή Εισόδου για το παραμύθι: 3€
για τον Σύλλογο Φίλων: δωρεάν οι ενήλικες συνοδοί

Κυριακή 15 Μάρτη, στις 11:00
Ταξιδεύω στις Ερήμους του Natural History Museum of Crete - Official Page!

Με τη δύναμη της φαντασίας και της πένας μας ταξιδεύουμε στις ερήμους! Μία οικογενειακή δραστηριότητα δημιουργικής γραφής! Γονείς και παιδιά ακολουθώντας τα βήματα του φυλλαδίου δημιουργούν το δικό τους παραμύθι!

Η δραστηριότητα περιλαμβάνεται στην τιμή εισόδου του Μουσείου.

Βιωματικό Σεμινάριο για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

 Ο Δήμος Ρεθύμνης και το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, θα πραγματοποιήσει βιωματικό σεμινάριο, το οποίο θα απευθύνεται σε φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το σεμινάριο, διάρκειας περίπου 4 ωρών, αποτελείται από:

α. θεωρητικό μέρος, στο οποίο θα παρουσιαστούν συνοπτικά οι μορφές της βίας, το ψυχολογικό προφίλ του θύματος και του θύτη, φεμινιστικές  προσεγγίσεις καθώς και η  ελληνική νομοθεσία για τη βία  κατά των γυναικών, και

β. βιωματικό μέρος  σχετικό με την παραπάνω θεματολογία.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων/συμμετεχουσών, λόγω του βιωματικού χαρακτήρα του σεμιναρίου, είναι περιορισμένος (περίπου 20-25 άτομα). Σε περίπτωση που υπάρχει μεγάλος αριθμός συμμετοχών, υπάρχει η δυνατότητα να επαναληφθεί σε δεύτερο χρόνο.

Το σεμινάριο, λόγω του αντικειμένου,  αρχικά απευθύνεται σε φοιτητές/τριες  από τα τμήματα Κοινωνιολογίας & Ψυχολογίας, αλλά θα μπορούσαν να συμμετέχουν και από οποιοδήποτε άλλο Τμήμα.

    Η πραγματοποίηση του σεμιναρίου θα γίνει την Παρασκευή 6 Μαρτίου, ώρες 10-14 σε αίθουσα του Κέντρου Νέων στην οδό Γερακάρη 24.

 

 Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες: 2831056607 κ. Φουρναράκη.