Ομιλία: «Χάνδαξ, το βόρειο θαλάσσιο μέτωπο»

«Χάνδαξ, το βόρειο θαλάσσιο μέτωπο»

στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης - Πανεπιστήμιο Κρήτης με την κυρία Αθηνά Κυριακάκη - Σφακάκη συνδιοργανώνουν κύκλο ομιλιών με γενικό τίτλο «Ξεναγικά αναθήματα στο Ηράκλειο». Η κυρία Σφακάκη, ξεναγός και συγγραφέας βιβλίων αρχαιολογικού και ιστορικού περιεχομένου, θα μιλήσει, την Κυριακή 8 Μαρτίου και ώρα 12:00 το μεσημέρι, στην αίθουσα Πολυμέσων του ΜΦΙΚ, για τις συνοικίες της πόλης του Χάνδακα.

Η Κιζίλ Τάμπι, η δυτικότερη συνοικία  του Χάνδακα, εκτεινόταν από τον προμαχώνα του Αγίου Ανδρέα μέχρι την οδό Σαβαθιανών. Στην Κιζίλ Τάμπια ο Δεφδεντάρ αφέντης οικοδόμησε το 1672 το  τέμενος  της κατάκτησης. Στη συνοικία Αχμέτ Μπαλτά Αγά, από την οδό Σαβαθιανών μέχρι το βόρειο τέλος της σημερινής οδού Χάνδακος, ο ναός  του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου μεταβλήθηκε σε Μπαλτά Αγά Τζαμίσι και πίσω του υπήρχε τεκές. Άλλες συνοικίες της πόλης ήταν η Συνοικία Σουλτάν Ιμπραήμ, ανατολικά της οδού Χάνδακος μέχρι τη δυτική πλευρά της Ρούγα Μαϊστρα, η συνοικία των αρχοντικών, γύρω από τη μονή του Αγίου Πέτρου των Δομηνικανών, του Σουλτάν Ιμπραήμ Τζαμίσι. Η Συνοικία Χουγκιάρ, είχε αναπτυχθεί γύρω από τη Μονή του Αγίου Φραγκίσκου, στον προμαχώνα Σαμπιονάρα. Ο ναός είχε μεταβληθεί σε Χουγκιάρ τζαμίσι μετά την άλωση της Candia το 1669. Η εξωτερική πύλη Σαμπιονάρα (=πύλη  της άμμου), ήταν μια από τις εξόδους από την πόλη Candia, μετέπειτα Χάνδακα, προς τη θάλασσα.

Οι ομιλίες πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Πολυμέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, με ελεύθερη είσοδο. 

Αμέσως μετά ακολουθεί ξενάγηση στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

 

poster

Τελετή Εγκαινίων του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας «SCIENCE IN THE CITY» | Κυριακή 8 Μαρτίου 2020, ώρα 11.00 Π.Μ.

 

Το Εργαστήριο Διδακτικής Θετικών Επιστημών (ΕΔΘΕ) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου λειτουργεί στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου (στον χώρο της πρώην βιβλιοθήκης, Αγίας Βαρβάρας 4) το νεοσύστατο Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας “Science in the City”. Ο χώρος αυτός φιλοξενεί διερευνητικές δραστηριότητες σχετικά με έννοιες και φαινόμενα των Φυσικών Επιστημών αξιοποιώντας τις Νέες Τεχνολογίες, όπως τάμπλετ, κινητά, γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, διαδραστικό πίνακα, εκπαιδευτική ρομποτική κ.ά.

Οι δραστηριότητες αυτές, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί από προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες του ΕΔΘΕ του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης στο πλαίσιο ερευνητικών εργασιών, απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε μαθητές και των τριών βαθμίδων της εκπαίδευσης, οι οποίοι επισκέπτονται το χώρο σε προκαθορισμένες μέρες και ώρες κάθε εβδομάδα.

Την Κυριακή 8 Μαρτίου 2020 και ώρα 11.00 π.μ. θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του  “Science in the City”

 Πρόσκληση