Αποχαιρετισμός στον Ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Κριμπά

 

Το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης πληροφορήθηκε με βαθιά θλίψη τον θάνατο του Ακαδημαϊκού και Επίτιμου Διδάκτορος του Τμήματός μας, Κωσταντίνου Κριμπά.

Ο Κωσταντίνος Κριμπάς (υιός του ακαδημαϊκού Βασίλη Κριμπά) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1932 και σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο της Λωζάννης και Γενετική στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού (Σορβόννη).  Το 1958 εντάχθηκε ως μέλος της ερευνητικής ομάδας του διάσημου εξελικτικού βιολόγου και γενετιστή Theodosius Dobzhansky στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Το 1961 εκλέχτηκε Καθηγητής Γενετικής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου και παρέμεινε μέχρι το 1993. Την περίοδο 1974-1975 διετέλεσε Πρύτανης της Aνωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών και στη συνέχεια Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (1985-1990). Από το 1993 ανέλαβε την έδρα της Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου παρέμεινε μέχρι το 2000. Παράλληλα, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού (Paris VI0) και ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Ο Κωνσταντίνος Κριμπάς συμμετείχε ενεργώς στην ίδρυση του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης από την εποχή του αρχικού σχεδιασμού του. Υπήρξε μέλος πολλών εκλεκτορικών σωμάτων και ακαδημαϊκών επιτροπών του Πανεπιστημίου, ενώ συνεργάσθηκε με ερευνητικές ομάδες του και ήταν ένας καλός και πιστός “φίλος” του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπήρξε μέλος του Βασιλικού Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών, ενώ αναγορεύθηκε Επίτιμος Καθηγητής Γενετικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2003), του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου (2009) και του Πανεπιστημίου Κρήτης (2017).

Ήταν τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2002 και διετέλεσε γραμματέας επί των Πρακτικών από το 2009 ως το 2013 και από το 2015 ως το 2019. Θεωρείται ένας από τους επιφανέστερους επιστήμονες στο χώρο της Εξελικτικής Βιολογίας στην Ελλάδα με πολλά αυτοτελή έργα και περισσότερες από 120 δημοσιεύσεις.

Η κηδεία του θα τελεστεί σε στενό οικογενειακό κύκλο, ενώ η Ακαδημία Αθηνών αποφάσισε να αναρτήσει μεσίστια τη σημαία του Μεγάρου της, επί τρεις (3)  ημέρες.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

 

O Πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας

Καθηγητής Γεώργιος Γαρίνης

 

 

Αποχαιρετισμός Ακαδημαικού Κωνσταντίνου Κριμπά απο το Τμήμα Βιολογίας 

 (67)
 (72)
 (71)
 (69)
 (74)
 (77)
 (75)