Μια προσφορά του Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης στην ευρύτερη επιστημονική και παραγωγική κοινότητα

 

Το Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης απευθύνεται τα τελευταία χρόνια σε επαγγελματίες και επιστήμονες που αντιμετωπίζουν προβλήματα που απαιτούν ειδικές μαθηματικές γνώσεις.

Η υπηρεσία αυτή παρέχεται δωρεάν και απευθύνεται κυρίως σε:

  • Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται τοπικά
  • Δημόσιες υπηρεσίες
  • Ερευνητές άλλων επιστημονικών πεδίων

Η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας έχει εμπλουτίσει σημαντικά τα γνωστικά εργαλεία του επιστήμονα, του μηχανικού, του επιχειρηματία. Ταυτόχρονα όλη αυτή η δύναμη γνώσης προϋποθέτει μεγαλύτερη πολυπλοκότητα στις αποφάσεις, πολλές φορές με ποσοτικά κριτήρια.

Το Τμήμα διαθέτει ικανό και έμπειρο προσωπικό σε πολλούς τομείς των Μαθηματικών και των Εφαρμογών τους. Ένα πρόβλημα που για μη μαθηματικούς μπορεί να είναι δυσνόητο και πρακτικά απροσπέλαστο, μπορεί να είναι απλούστερο για τα μέλη του Τμήματος, τα οποία πιθανόν να μπορέσουν να βρουν τη….. λύση.

Μέχρι στιγμής έχει παρασχεθεί μαθηματική βοήθεια σε τεχνικά γραφεία, σε χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις και σε ερευνητές άλλων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Περισσότερες πληροφορίες: http://lysi.math.uoc.gr/

Εκπαιδευτική εκδρομή στη Σπιναλόγκα

Το Εργαστήριο Ιστορίας της Ιατρικής και Ιατρικής Δεοντολογίας, του Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο πλαίσιο των δράσεων του για το Ακαδημαϊκό Έτος 2018-2019, είχε τη χαρά να οργανώσει την εκπαιδευτική εκδρομή στη Σπιναλόγκα των τελειόφοιτων του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (Ι.Φ.Ε.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.  

Η εκπαιδευτική εκδρομή έλαβε χώρα την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019 και στόχο είχε την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σπιναλόγκα σε μελλοντικούς επιστήμονες που θα δραστηριοποιηθούν στον ευρύτερο χώρο των ανθρωπιστικών επιστημών και του πολιτισμού. 

Οι 38 φοιτητές που συμμετείχαν, συνοδευόμενοι από τον Επίκ. Καθηγητή κ. Μιχάλη Σιάλαρο και από τα μέλη Ε.ΔΙ.Π κ.κ. Κατερίνα Δερμιτζάκη, Αναστασία Δοξανάκη, Ιωάννα Τηγάνη και Μιχάλη Φιλίππου, ξεναγήθηκαν από την Προϊσταμένη του Τμήματος  Βυζαντινών  και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων της Εφορείας Λασιθίου κα Γεωργία Μοσχόβη και τον εθνολόγο κ. Maurice Born.

Επίσης παρακολούθησαν το μάθημα με θέμα: «Η ιστορία της λέπρας και η θεραπεία της μέσα στον χρόνο» από την Αναπλ. Καθηγήτρια Ιστορίας της Ιατρικής και Δ/ντρια του Εργαστηρίου Ιστορίας της Ιατρικής και Ιατρικής Δεοντολογίας κα Μαριάννα Καραμάνου. Κατά την παραμονή τους στη Σπιναλόγκα, τους διανεμηθήκε το βιβλίο του Ελβετού φιλέλληνα οδοντιάτρου κ. Julien Grivel  με τίτλο: « Η νόσος του Χάνσεν στην Ελλάδα και στην Κρήτη κατά τον εικοστό αιώνα», μια ευγενική προσφορά της Βιβλιοθήκης «Μανώλης Φουντουλάκης» και της προέδρου της κας Μαρίνας Φουντουλάκη.  

φωτο

ΠΜΣ: 'Επιστήμες της Αγωγής, Κριτική Παιδαγωγική και Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών'

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών για Εκπαιδευτικούς

στις "Επιστήμες της Αγωγής, την Κριτική Παιδαγωγική και την Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών"

Λήξη εγγραφών: 31/05/2019

poster

Διεθνές Συνέδριο «On shifting grounds – the study of archaeological practices in a changing world»

Το ερευνητικό δίκτυο COST-ARKWORK («Archaeological practices and knowledge work in the digital environment» www.arkwork.eu) σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης διοργανώνουν το Διεθνές Συνέδριο «On shifting grounds – the study of archaeological practices in a changing world», το οποίο θα διεξαχθεί στις 2-5 Οκτωβρίου 2019, στο Ρέθυμνο, στις εγκαταστάσεις της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης (2/10) και στο Σπίτι του Πολιτισμού στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου (3-5/10).

Οι ενδιαφερόμενοι/ες καλούνται να υποβάλουν πρόταση για συμμετοχή στο Συνέδριο μέχρι την 1η Απριλίου 2019, ημερομηνία λήξης της υποβολής περιλήψεων.

Η γλώσσα του συνεδρίου είναι η αγγλική.

Περισσότερες πληροφορίες περιλαμβάνονται στα συνημμένα αρχεία: - CfP On shifting Grounds.pdf (πρόσκληση υποβολής προτάσεων [στα αγγλικά]) - Synedrio COST 2019.pdf (ενημερωτικό κείμενο για το COST, τη δράση COST-ARKWORK και το ίδιο το συνέδριο [στα ελληνικά]) καθώς και στην ιστοσελίδα του ARKWORK: https://www.arkwork.eu/activity/on-shifting-grounds/?fbclid=IwAR3feo7TYudpWYKPhnewLe76_CJ5Vs0fa46P9N8LNKK-nc-pcYj6-NBjiKs

Δείτε τα συνημμένα αρχεία που βρίσκονται στις παρακάτω υπερ-συνδέσεις: http://news.uoc.gr/news/2019/20-02/Synedrio.COST.2019.pdf http://news.uoc.gr/news/2019/20-02/CfP.On.Shifting.Grounds.pdf

 

Δελτίο Τύπου: «Επαυξημένη εμπειρία με νέα ψηφιακά συστήματα για τον εκπαιδευτικό τουρισμό στα Μουσεία»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και συγκεκριμένα το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας της Εκπαίδευσης και του Διδασκαλικού Επαγγέλματος (ΚΕ.Μ.Ε.Ι.Ε.Δ.Ε.) με Επιστημονικά Υπεύθυνο τον Καθηγητή κ. Αντώνη Χουρδάκη συμμετέχει ως δικαιούχος με το ερευνητικό έργο Ξ.Ε.Ν.Ι.Σ.Ε.ΟΥ.Μ. «Επαυξημένη εμπειρία με νέα ψηφιακά συστήματα για τον εκπαιδευτικό τουρισμό στα Μουσεία» στη δράση «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ». Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: T1ΕΔΚ-04930 -Κ.Α. 10081).

 

Το συγκεκριμένο ερευνητικό έργο αφορά την ανάπτυξη καινοτόμων ψηφιακών εφαρμογών με τη χρήση των νέων τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας και τις αρχές της σύγχρονης μουσειολογίας/ μουσειοπαιδαγωγικής στο Μουσείο της Εκπαίδευσης και στη Μουσειακή Συλλογή της Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η δράση αυτή στοχεύει στην ενεργητική συμμετοχή του/ της επισκέπτη/τριας σε χώρους πολιτισμού και στην ανάπτυξη και προώθηση του εκπαιδευτικού τουρισμού.

 

Ο/η επισκέπτης/ τρια, αξιοποιώντας τις καινοτόμες εφαρμογές, αναπτύσσει τη δημιουργική του/ της σκέψη, ενισχύει τη μουσειακή του/ της εμπειρία και μάθηση, μέσω της βιωματικής προσέγγισης και των ψηφιακών αφηγήσεων σχολικής ζωής που διεγείρουν το ενδιαφέρον του /της, και συμμετέχει ενεργητικά με σύγχρονα εργαλεία του web. Με αυτό τον τρόπο γίνεται συνδιαμορφωτής/ τρια της μουσειακής εμπειρίας και κουλτούρας, δημιουργώντας νέους δεσμούς με την εκπαιδευτική πολιτισμική κληρονομιά.

 

 

Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΟΞΦΟΡΔΗ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΣΤΗΝ ΟΞΦΟΡΔΗ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ

φώτο

 

Την πολυβραβευμένη παράσταση «Τι φάση?» σε κείμενα των φοιτητών της ομάδας και του Ματέϊ Βισνιέκ και σκηνοθεσία του Γ. Αντωνάκη, θα παρουσιάσει στην Οξφόρδη η Θεατρική Ομάδα Πανεπιστήμιου Κρήτης (ΘΟΠΚ Σχολές Ηρακλείου) σε συν-διοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και υπό την αιγίδα της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Την πρόσκληση στην Αγγλία έκανε ο Σύλλογος Ελλήνων φοιτητών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και η Θεατρική Ομάδα «ΠΡΑΞΗ» του ιδίου Πανεπιστημίου, που έχει και την ευθύνη της οργάνωσης εκεί.

Η παράσταση θα δοθεί το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018 στην Αίθουσα «Assembly Hall», Cheney School of Oxford στις 19:00 με υπέρτιτλους.

Δελτίο Τύπου: Επιτυχής ΑπόΔραση από το 1ο Θερινό Σχολείο Μαθηματικών Κρήτης

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία τo 1ο Θερινό Σχολείο Μαθηματικών Κρήτης: «Μαθηματικές ΑποΔράσεις» που οργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Κρήτης (Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών) σε συνεργασία με τα Παραρτήματα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας του Νομού Λασιθίου και Ηρακλείου και την Περιφέρεια Κρήτης.

 

Το Θερινό Σχολείο παρακολούθησαν 64 παιδιά που τελείωσαν φέτος την ΣΤ’ Δημοτικού και χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης. Μια μικρή απόδραση για τους “μικρούς μας φοιτητές” από την καλοκαιρινή ραστώνη και συνάμα ένα ταξίδι ανακάλυψης κάτι νέου και δημιουργικού που κράτησε δυστυχώς μόνο τρεις μέρες (4-5-6 Ιουλίου 2018). Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία και για τους μαθητές αλλά και για τους διδάσκοντες.

 

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου

Ενεργειακή Εξοικονόμηση σε δημόσια Πανεπιστημιακά κτίρια με Κέντρα Δεδομένων (ΕΝΕΔΗ)

Τo Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και το Πανεπιστήμιο Κύπρου εξασφάλισαν χρηματοδότηση συνολικού προϋπολογισμού 1.014.785 € από το πρόγραμμα συνεργασίας Interreg Ελλάδα-Κύπρος για τη διεξαγωγή ερευνητικού προγράμματος με ονομασία   “Ενεργειακή Εξοικονόμηση σε δημόσια Πανεπιστημιακά κτίρια με Κέντρα Δεδομένων” (ΕΝΕΔΗ). Ο στόχος του έργου είναι να μελετήσει και να εφαρμόσει μεθόδους μεγιστοποίησης ενεργειακής απόδοσης, έξυπνης διαχείρισης ενέργειας με κατάλληλη διαμόρφωση των φορτίων που δημιουργεί η λειτουργία των υπολογιστικών και αποθηκευτικών συστημάτων των κέντρων δεδομένων, καθώς και την μελέτη και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για τη παραγωγή μέρους της  αναγκαίας ηλεκτρικής ενέργειας. Το έργο προτείνει την εισαγωγή καινοτόμων τεχνολογιών με την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) υποστηρίζοντας τη μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον απαιτητικό τομέα των κέντρων δεδομένων για τις ανάγκες της εκπαίδευσης και έρευνας.

 Το πρόγραμμα ΕΝΕΔΗ ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου 2017 και έχει διάρκεια 2 χρόνια. Από το Πανεπιστήμιο Κρήτης συμμετέχουν η Μονάδα Δικτύων και Επικοινωνιών του Κέντρου Υποδομών και Υπηρεσιών ΤΠΕ καθώς και το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών. Ο προϋπολογισμός για το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι 398.725 €.

 

Η ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα παγκόσμια χρησιμοποιεί μεγάλα κέντρα δεδομένων που αυξάνουν το ενεργειακό αποτύπωμα και τα λειτουργικά κόστη. Ως αποτέλεσμα, η συλλογή και ανάλυση δεδομένων κατανάλωσης ενέργειας αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό στάδιο στην λήψη ορθών αποφάσεων. Το συγκεκριμένο έργο φιλοδοξεί να βοηθήσει στο στρατηγικό σχεδιασμό και την αποφυγή αποσπασματικών παρεμβάσεων για μεγιστοποίηση του καθαρού οφέλους και επίτευξη των απαραίτητων συνεργιών σε ένα ευρύτερο σύνολο των δημόσιων κτηρίων. Η γεωγραφική θέση των περιοχών και των δυο χωρών ευνοεί τις υψηλές θερμοκρασίες το μεγαλύτερο μέρος του έτους κάνοντας αναγκαία την χρήση σχετικά μεγαλύτερων συστημάτων απαγωγής θερμότητας στα κέντρα δεδομένων αλλά ταυτόχρονα οι μεγάλες περίοδοι ηλιοφάνειας ευνοούν την παραγωγή ρεύματος μέσω φωτοβολταϊκών διατάξεων.

 Το προτεινόμενο έργο αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις στις περιβαλλοντικές παραμέτρους. Στο πλαίσιο του έργου πρόκειται να μελετηθούν και να εφαρμοστούν καινοτόμα συστήματα ενεργής διαχείρισης της κατανομής υπολογιστικού φορτίου  ανάμεσα στις εγκαταστάσεις σε Ηράκλειο και Λευκωσία που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας και μείωση των εκπεμπόμενων αερίων του θερμοκηπίου. Ειδικότερα η εγκατάσταση  δικτύου μετρητών ενέργειας στην Πανεπιστημιούπολη των Βουτών αναμένεται να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για έλεγχο της ενεργειακής κατανάλωσης σε συνδυασμό με τις εκπαιδευτικές και διοικητικές διαδικασίες οι οποίες θα τροποποιηθούν κατάλληλα για τη βελτίωση του ενεργειακού αποτυπώματος. Μακροπρόθεσμα η παρούσα προσπάθεια αναμένεται να συμβάλει στη δημιουργία ιδρυματικής πολιτικής και ενός σχεδίου δράσης, που θα στοχεύουν στην αποδοτικότερη κατανάλωση ενέργειας. Επιπλέον, η εγκατάσταση φωτοβολταικών για την παραγωγή ενέργειας και ο συντονισμός αυτής μέσω της έξυπνης κατανομής φορτίου θα οδηγήσει αφενός σε περαιτέρω μείωση των προαναφερθέντων παραγόντων αφετέρου δε θα αυξάνει το ποσοστό συνεισφοράς στην παραγωγή ενέργειας απο ΑΠΕ.

35 + 1 Χρόνια Θ.Ο.Π.Κ

Η ΝΕΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ Π.Κ.                                                                                             από 5 έως 9 Μαΐου στο Θέατρο «Μαρία Μανασσάκη» στις Βούτες

Φέτος η ομάδα των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης (Σχολές Ηρακλείου), θέλοντας να γιορτάσει τα 36 χρόνια λειτουργίας της, παρουσιάζει ένα αφιέρωμα από μεγάλες θεατρικές στιγμές της μέχρι τώρα πορείας της. Με πολύ δουλειά και αγάπη τους τελευταίους μήνες έγινε μια σύνθεση με αποσπάσματα από παραστάσεις που ανέβηκαν στο παρελθόν και σκηνές από εργαστήρια της, όπως:

Εσωτερικές ειδήσεις -Μάριος Ποντίκας

Ο Γλάρος - Τσέχωφ

Αντιγόνη - Ζαν Ανουίγ

Το Πανηγύρι - Ζαν Κοκτώ

Ο Ζωολογικός Κήπος - Έντουαρντ Άλμπι

Ο Μικρός Πρίγκιπας - Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

Πρόβα ΤζενεράλεΕρωτήσεις του Τζούλιαν Μπεκ

Χάρτινα Λουλούδια – Έγκον Γουλφ

Ματωμένος Γάμος – Φεντερίκος Γκαρθία Λόρκα

Τι Φάση? – Σύνθεση κειμένων των μελών της ομάδας

 

Παράλληλα με τα κομμάτια υποκριτικής θα παρουσιαστούν χορογραφίες και αυτοσχεδιασμοί από τα παρακάτω έργα:

Ο Μικρός Πρίγκιπας - Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

Οδυσσεβάχ – Ξένια Καλογεροπούλου

Όρνιθες - Αριστοφάνης

Η Χώρα χωρίς Γάτες – Ευγένιος Τριβιζάς

Λυσιστράτη – Αριστοφάνης

Η Λέξη Πρόοδος στο Στόμα της Μητέρας μου Ηχούσε πολύ φάλτσα – Ματέι Βιζνιέκ

Παραμύθι χωρίς Όνομα – Ιάκωβος Καμπανέλλης

Τι Φάση? - Σύνθεση κειμένων των μελών της ομάδας

 

Στη φετινή παραγωγή συμμετέχουν 40 φοιτητές.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Γιώργος Αντωνάκης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Παναγιώτης Γεωργαντής

Χορογραφίες – Επιμέλεια παλαιότερων Χορογραφιών: Στεφανία Σπυροπούλου

Φωτισμοί – Ήχος: Βαγγέλης Παντούλας & Βάιος Ωραιόπουλος

Αφίσα – Πρόγραμμα: Χρυσόστομος Σπετσίδης

Φωτογραφίες – Βίντεο: Δευκαλίων Μανιδάκης

 

Σας περιμένουμε από 5 έως 9 Μαΐου στις 21.00 το βράδυ, στο Θέατρο Μαρία Μανασσάκη – Φοιτητικό Κέντρου Πανεπιστημίου (Βούτες)

 

Είσοδος Ελεύθερη.

 

Με τη στήριξη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

 

Πρόγραμμα (pdf)

Ημέρα σταδιοδρομίας με την εταιρεία Accenture στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Το Τμήμα Μαθηματικών & Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με τους φοιτητικούς τους  συλλόγους και την εταιρεία Accenture διοργάνωσαν ημερίδα σταδιοδρομίας στις 20 Απριλίου 2018. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο Εκδηλώσεων «Ν. Πετρίδης» στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών, παρουσία των Αντιπρυτάνεων του Πανεπιστημίου Κρήτης, των Προέδρων και των Καθηγητών των δύο Τμημάτων και των Στελεχών της εταιρείας.

 

Δελτίο Τύπου

Κύκλος Ομιλιών 'Ξενάγηση στο Κρητικό Παρελθόν' στο ΜΦΙΚ

Εκδηλώσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης για τα 10 χρόνια λειτουργίας της έκθεσης.

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ