Φωτογραφική Ομάδα

Η ομάδα άρχισε να συγκροτείται το έτος 2007, και διαμορφώθηκε κατά την κατάληψη και τις κινητοποιήσεις εναντίον της αναθεώρησης του άρθρου 16 και της ψήφισης του νέου Νόμου Πλαισίου, οπότε και έκανε τις πρώτες της εκδηλώσεις. Ζητούμενο ήταν, πέραν της ενασχόλησης με την τέχνη της φωτογραφίας, το άνοιγμα προς στην κοινωνία του Ρεθύμνου και προς νέους ενδιαφερόμενους. Οι εκδηλώσεις μας λαμβάνουν χώρα στην πόλη του Ρεθύμνου, και σκοπό έχουν να φέρουν σε επαφή με την τέχνη της φωτογραφίας, εκτός από την πανεπιστημιακή κοινότητα, και την τοπική κοινωνία, μέσω εκθέσεων φωτογραφίας, σεμιναρίων, διαλέξεων και workshops. 

 

Μερικές από τις μέχρι τώρα δράσεις της ομάδας είναι οι εξής:

 

• Έκθεση φωτογραφίας των Νίκου Οικονομόπουλου, Κωνσταντίνου Μάνου και Γιάννη Δήμου, στην αίθουσα του Πυροβολικού, στη Φορτέτσα από 22-30 Ιουνίου 2011, σε συνεργασία με την Φωτοθέατρον και την Apeiron Photos, και ομιλία του φωτογράφου Γιάννη Δήμου με θέμα τα έργα της έκθεσης.
• “Eβδομάδα Φωτογραφίας” 22 – 29 Νοεμβρίου 2010, η οποία περιελάμβανε τις εξής εκδηλώσεις: Σεμινάριο «προετοιμασία Portfolio», από τον Γεώργιο Δεπόλλα, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ατομική έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Γκιζινού στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, προβολή ντοκιμαντέρ: «Annie Leibovitz: Life through a lens» και «James Nachtwey: War Photographer» στο Σπίτι του Πολιτισμού Ρεθύμνου.
• Έναρξη λειτουργίας του σκοτεινού θαλάμου και φωτογραφικών σεμιναρίων στο νέο «Στέκι των Πολιτιστικών Ομάδων Ρεθύμνου» (Νικηφόρου Φωκά 82, Π. Πόλη), 
(Απρίλιος 2010).
• Στα πλαίσια της «Εβδομάδας Φωτογραφίας» 20 – 26 Νοεμβρίου 2009, σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, έκθεση φωτογραφίας του Viktor Koen με τίτλο “Dark Peculiar Toys” από 20/11 με 18/12, στο χώρο του Μουσείου. Επίσης στο «Σπίτι του Πολιτισμού Ρεθύμνου» διοργανώθηκαν τα εξής: ομιλία του φωτογράφου Γιώργου Δεπόλλα, ομιλία του Άρη Τσαντηρόπουλου «Η φωτογραφία ως μνημείο», προβολή της ταινίας: «Το πορτραίτο: Η αλλόκοτη ματιά της Νταϊάνα Άρμπους», προβολή των Ντοκιμαντέρ: «Ο φωτογράφος Henri – Cartier Bresson, Just Plain Love» και «Ένα πορτραίτο: Robert Frank, fire in the east», «Ο φωτογράφος Robert Capa, In love and war» και της Γαλλικής ταινίας μικρού μήκους «La Jetée».
• Προβολή φωτογραφιών με θέμα το Αφγανιστάν στα πλαίσια συνεργασίας με την πολιτιστική ομάδα Δρόμοι της Ανατολής και την Αντιρατσιστική ομάδα, στο σπίτι του πολιτισμού, στις 1-3 Απριλίου του 2009.
• Έκθεση φωτογραφίας των μελών της φωτογραφικής ομάδας, σε συνεργασία με τη θεατρική ομάδα «Σκηνή και Σαπούνι», η οποία σχετίζεται με το θεατρικό κείμενο της Sarah Kane «4:48 Ψύχωση». 
• Διοργάνωση έκθεσης του φωτογράφου Βασίλη Κοντοπίδη στην αίθουσα του πυροβολικού, στη Fortezza (Νοέμβριος 2007). 
• Διοργάνωση φωτογραφικού εργαστηρίου στα πλαίσια του φεστιβάλ των πολιτιστικών ομάδων Ρεθύμνου (Μάιος 2007).
• Διοργάνωση έκθεσης φωτογραφιών των μελών της ομάδας στον εκθεσιακό χώρο «Ξενία», συνοδευόμενη από ζωντανή μουσική, σε συνεργασία με τα μέλη της μουσικής ομάδας (Απρίλης 2007).
• Μαθήματα φωτογραφίας και τεχνικών σκοτεινού θαλάμου για αρχάριους.
• Προβολή φωτογραφιών των μελών της φωτογραφικής ομάδας, στα πλαίσια εκδήλωσης σε μαγαζί της πόλης, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες πολιτιστικές ομάδες του Ρεθύμνου (Μάρτης 2007).
• Παρουσίαση «Το γυμνό στην καλλιτεχνική φωτογραφία» (Andre Kertesz, Man Ray, Henry Cartier Bresson, Robert Mapplethorpe, Bill Brandt, Sally Mann κ.α.), στο πανεπιστήμιο (Φλεβάρης 2007).
• Παρουσίαση φωτογραφικών πορτραίτων γνωστών φωτογράφων (August Sander, Bill Brandt, Paul Strand, Dorothea Lange, Julia Margaret Cameron, Diane Arbus, Νίκος Οικονομόπουλος κ.α.) στο πανεπιστήμιο (Φλεβάρης 2007).

 

 (67)
Συγχρηματοδοτούμενα Έργα (92)
 (72)
 (93)
 (71)
 (69)
 (90)
 (89)
Κέντρο Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης (88)