ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Στη δυτική παραλία της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, ανάμεσα στο λιμάνι και το βενετσιάνικο κάστρο, τη Φορτέτσα, και δίπλα στον περιφερειακό δρόμο, επί της Νικ. Πλαστήρα 4α, βρίσκεται το ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου Κρήτης. 
Το νότιο τμήμα του κτιρίου (επί της οδού Δαμβέργη 28) ήταν ένα παλιό αρχοντικό, που αναπαλαιώθηκε. Ενώ το βορινό τμήμα είναι καινούριο, και χτίστηκε σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, συμπληρώνοντας το πρώτο, με μελέτη – επίβλεψη, διακόσμηση και εξοπλισμό της Τεχνικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ονομάστηκε το ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ για να συμβολίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σκοπός της δημιουργίας του είναι να λειτουργεί ως ξενώνας και  να φιλοξενεί πανεπιστημιακούς, ερευνητές, ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, Έλληνες και ξένους, που έχουν προσκληθεί για επίσκεψη ή συνεργασία από τους αρμόδιους φορείς του Πανεπιστημίου Κρήτης.

 

Λειτουργεί όλες τις εποχές του χρόνου από τον Οκτώβρη του 1998 και διαθέτει:

 

  • Εννέα δωμάτια ύπνου με διπλό κρεβάτι (συζυγικό) και δυο μονόκλινα με τη δυνατότητα προσαρμογής σε δίκλινα. Όλα τα δωμάτια διαθέτουν ένα πλήρως εξοπλισμένο λουτρό, τηλεόραση, γραφείο, κομοδίνο και κλιματισμό, με καθημερινή καθαριότητα και αλλαγή κλινοσκεπασμάτων. Ορισμένα από τα δωμάτια έχουν μπαλκόνι ή παράθυρα που βλέπουν στη θάλασσα, τις δυο εσωτερικές αυλές ή τη νότια πλευρά του δρόμου που συνορεύει.
  • Κοινή αίθουσα υποδοχής εξοπλισμένη με γραφείο και καθιστικό.
  • Αίθουσα βιβλιοθήκης και συναντήσεων για 14 άτομα, με δυνατότητα παρακολούθησης 10 επιπλέον ατόμων.
  • Αίθουσα καθιστικού με καφενείο, τηλεόραση και μουσική.
  • Κουζίνα για προετοιμασία του πρωινού.
  • Αίθουσα τραπεζαρίας για 16 έως 20 άτομα.
  • Δυο εσωτερικές αυλές και μια κοινόχρηστη βεράντα με θέα τη θάλασσα. Στους χώρους αυτούς, όσοι φιλοξενούνται το καλοκαίρι μπορούν να απολαύσουν τον ήλιο, παίρνοντας εκεί το πρωινό τους ή τη βραδινή δροσιά διαβάζοντας. Στην κεντρική αυλή διατηρείται εξώστης με πέτρινη σκάλα, και στη νότια αυλή διατηρείται επίσης ένα πετρόκτιστο μαγκανοπήγαδο. 
  • Στη διάθεση των φιλοξενουμένων υπάρχουν πάντα δυο άνθρωποι, πρόθυμοι να τους εξυπηρετήσουν, να κάνουν τη διαμονή τους ευχάριστη, και να τους πληροφορήσουν για τις δυνατότητες που προσφέρει η πόλη.

 

 (67)
 (72)
 (71)
 (69)
 (74)
 (87)
 (86)
 (77)
 (75)