Οι πόλεις Ρέθυμνο και Ηράκλειο

Ρέθυμνο-Ηράκλειο

Ρέθυμνο

Η Παλιά πόλη του Ρεθύμνου είναι χτισμένη πάνω στο ακρωτήρι της βόρειας παραλίας.

Το Ιστορικό Κέντρο της διατηρεί, σε ένα μεγάλο τμήμα του, τον πολεοδομικό ιστό των χρόνων της Ενετοκρατίας, με δυο κεντρικές οδούς και μικρά στενάκια που οδηγούν σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια και κάποιες μικρές πλατείες.

Η περίοδος της Τουρκοκρατίας άφησε τα δικά της αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά καθώς στα κτίρια προστέθηκαν κιόσκια, στα θυρώματα σύμβολα της μουσουλμανικής πίστης και επιγραφές, τα ενετικά μοναστήρια μετατράπηκαν σε τζαμιά με μιναρέδες, ενώ κτίστηκαν κρήνες και λουτρά δίνοντας έτσι στην πόλη ένα νέο χαρακτήρα.

Από τα μνημεία της Παλιάς Πόλης ξεχωρίζουν: η Φορτέτσα (Βενετσιάνικο φρούριο), η Λότζια (ενετική λέσχη), η κρήνη Ριμόντι (με το οικόσημο του Βενετού κυβερνήτη Ριμόντι), η πύλη Guora (Μεγάλη πόρτα) η κεντρική είσοδος του χερσαίου τείχους των Ενετών, ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Φραγκίσκου, το γραφικό ενετικό λιμάνι, τα τζαμιά του Καρά Μουσά Πασά, της Νερατζέ και άλλα.

Το Ρέθυμνο, αποτελεί ένα μνημείο αρχιτεκτονικής και παράδοσης. Η φιλοξενία και η ζεστασιά των κατοίκων, οι ποικίλες εκδηλώσεις, τα καλόγουστα μπαράκια στα στενά του ιστορικού κέντρου, τα ρακάδικα με τους κρητικούς μεζέδες, το ενετικό λιμάνι με τα μαγαζιά κρητικής κουζίνας, το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, και η εξαιρετική φυσική ομορφιά κάνουν το Ρέθυμνο μια ελκυστική πολιτεία.

(http://www.rethymno.gr)

 

Ηράκλειο

Το σύγχρονο Ηράκλειο προσφέρει πολλές δραστηριότητες και ευχάριστη καθημερινή ζωή. Τα αξιοθέατα είναι πολλά και μέσα σε αυτά συγκαταλέγονται τα αρχαιότερα μνημεία και δείγματα του πρώτου πολιτισμού της Ευρώπης. Νότια της σημερινής πόλης, βρίσκονται τα ανάκτορα της Κνωσού.

Στο κέντρο του Ηρακλείου βρίσκονται πολλά μνημεία των μεσαιωνικών χρόνων της Κρήτης, που δείχνουν την μεγάλη του ακμή στα χρόνια αυτά, όπως η Λότζια, που στεγάζει σήμερα μέρος των Υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου, η βασιλική του Αγίου Μάρκου που κτίστηκε το 1239 και ήταν ο καθεδρικός Ναός της Κρήτης (σήμερα στεγάζει τη Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου), το περίτεχνο σιντριβάνι γνωστό με το όνομα «Λιοντάρια» που κτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα από τον Φραγκίσκο Μοροζίνι, το Μεσαιωνικό Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης που υπήρξε το Κρητικό Πανεπιστήμιο του Μεσαίωνα, ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Μηνά.

Στο κέντρο επίσης βρίσκεται και το μεγάλο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κρήτης-με πολλές χιλιάδες επισκεπτών- που έχουν τη δυνατότητα να δουν θησαυρούς των Μινωικών, των αρχαίων, των κλασικών, των Ελληνιστικών και των Ρωμαϊκών χρόνων της Κρήτης, ενώ δυτικά από το λιμάνι βρίσκεται το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, όπου φυλάσσονται θησαυροί των Βυζαντινών, των Μεσαιωνικών, και των νεωτέρων χρόνων της Μεγαλονήσου.

Η πόλη  περιβάλλεται  από τα  ενετικά τείχη, το μεγαλύτερο οχυρωματικό έργο κατά την ενετοκρατία, ενώ στο λιμάνι βρίσκονται τα Νεώρια και ο Κούλες . Εκκλησίες, κρήνες, προμαχώνες  και μεσαιωνικοί δρόμοι χαρακτηρίζουν  το Ηράκλειο, πόλη με έντονη ζωή.

(http://www.heraklion.gr)

Ηράκλειο

 

 (67)
Συγχρηματοδοτούμενα Έργα (92)
 (72)
 (93)
 (71)
 (69)
 (90)
 (89)
Κέντρο Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης (88)