Νέα και Ανακοινώσεις

Απονομή Τίτλου Επίτιμου Διδάκτορα στον Καθηγητή Michael P. Czech

Εικόνα4---
Δελτία TύπουΠρόσφαταΤελετές

Απονομή Τίτλου Επίτιμου Διδάκτορα στον Καθηγητή Michael P. Czech

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης απένειμε την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2025, τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα στον διακεκριμένο επιστήμονα Καθηγητή Michael P. Czech, PhD, Καθηγητή Μοριακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής Chan του Πανεπιστημίου Μασαχουσέτης (Η.Π.Α.) η οποία πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο Μεταπτυχιακών, Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών, στο Ηράκλειο.

Την προσφώνηση έκανε η Αντιπρύτανηςτου Πανεπιστημίου Κρήτης Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής κ. Σοφία Σχίζα και ακολούθησε χαιρετισμός από την Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγήτρια Ελένη Παπαδάκη

Την παρουσίαση του τιμώμενου έγινε από τον Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Δημήτριο Καρδάση. Ακολούθησε Ανάγνωση των κειμένων του Ψηφίσματος, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος από την Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολήςτου Πανεπιστημίου Κρήτης Καθηγήτρια Ελένη Παπαδάκη. Την περιένδυση του τιμώμενου με την τήβεννο και το επιτηβέννιο της Σχολής και επίδοση των τίτλων και του μεταλλίου του Πανεπιστημίου Κρήτης πραγματοποιήσε η Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής κ. Σοφία Σχίζα.

Ακολούθησε αντιφώνηση και ομιλία του τιμώμενου με θέμα: Lessons from a Life in Science(Μαθήματα απο μια ζώη αφιερώμένη στην Επιστήμη)

Ο Καθηγητής Michael P. Czech κατέχει την Έδρα Ιατρικής Έρευνας στο Πρόγραμμα Isadore and Fannie Foxman, στην Ιατρική Σχολή Chan του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης. Το εργαστήριο του Καθηγητή Czech εφαρμόζει τεχνολογίες RNAi και CRISPR για τη μελέτη των μηχανισμών διαβίβασης σημάτων της ινσουλίνης, της μεταβολικής ρύθμισης και της αντίστασης στην ινσουλίνη στην παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2, ενώ ανακάλυψε ότι η πρωτεΐνη CIDEC ελέγχει τη δυναμική των λιπιδικών σταγονιδίωνκαι η πρωτεΐνη RIP140 ρυθμίζει τον ενεργειακό μεταβολισμό και την ανοχή στη γλυκόζη. Ως αποτέλεσματης έρευνάς του εφαρμόστηκαν νέες θεραπευτικές στρατηγικές αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2.

Την τελετή τίμησε με την παρουσία του εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής Κρήτης και ο διοικητής της 7ης ΥΠΕ κ. Παπαβασιλείου.

Πρόσκληση και βιογραφικό του Τιμώμενου https://news.uoc.gr/news/2025/07-10/%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%A3%CE%9A%CE%9B%CE%97%CE%A3%CE%97.pdf

Αφίσα https://news.uoc.gr/news/2025/07-10/%CE%91%CE%A6%CE%99%CE%A3%CE%91.pdf

Κατηγορίες