Υποτροφίες και Βραβεία
19 Ιουνίου, 2024 2024-09-04 15:55Υποτροφίες και Βραβεία
Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης χορηγούνται, μέσω κληροδοτημάτων, δωρεών και ίδιων πόρων του Ιδρύματος, οι ακόλουθες υποτροφίες.
Δωρεά εν ζωή ‘Ζωής Δημητριάδη’ – ακίνητο επί της Βενιζέλου
Η Dr Ζωή Δημητριάδη, αφυπηρετήσασα Καθηγήτρια ΑΕΙ, δώρισε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κατά πλήρη κυριότητα ένα επαγγελματικό χώρο (γραφείο) επί της οδού Βενιζέλου 20 στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με σκοπό οι πρόσοδοι (που προκύπτουν από την εκμίσθωσή του) να αξιοποιούνται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης για τη χορήγηση Βραβείων Αριστείας σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες και/ή μεταδιδάκτορες του Πανεπιστημίου Κρήτης για δημοσίευση κατά το προηγηθέν ακαδημαϊκό έτος απονομής του βραβείου ως πρώτος συν-συγγραφέας (first author) σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά κορυφαίας βαθμίδας [Q1 journals, e.g. amongst the top 25% of the journals in the list], ευρετηριαζομένων στις ακόλουθες πέντε Βιβλιογραφικές Βάσεις (Λίστες): (i) Emerging Sources Citation Index (ESCI) (ii) Science Citation Index Expanded (SCIE) (iii) Social Sciences Citation Index (SSCI) (iv) Association of Business Schools (ABS) ή/και (v) Arts and Humanities Citation Index (AHCI). Το ελάχιστο ποσό κάθε ετήσιου βραβείου αριστείας δεν θα υπολείπεται του ποσού των δύο χιλιάδων (2.000) Ευρώ, εφόσον αρκούν οι πρόσοδοι του ακινήτου.
Δωρεά εν ζωή ‘Ζωής Δημητριάδη - ακίνητο επί της Τσιμισκή 99
Η Dr Ζωή Δημητριάδη, αφυπηρετήσασα Καθηγήτρια ΑΕΙ, δώρισε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κατά πλήρη κυριότητα ένα ακίνητο επί της οδού Τσιμισκή 99 στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με σκοπό οι πρόσοδοι (που προκύπτουν από την εκμίσθωσή του) να αξιοποιούνται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης για τη χορήγηση υποτροφιών σε άπορους προπτυχιακούς φοιτητές/τριες όλων των Σχολών / Τμημάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι οποίες θα χορηγούνται εκ περιτροπής σε κάθε Σχολή του ΠΚ κάθε έτος, με τις εξής προϋποθέσεις: Οι υποψήφιοι θα πρέπει: 1) Να έχουν Ελληνική ιθαγένεια και ηλικία μέχρι τριάντα έξι (36) ετών. 2) Να έχουν συμπληρώσει το δεύτερο έτος του προγράμματος σπουδών τους. 3) Να έχουν δείκτη προόδου 7 (όπου δείκτης προόδου θα υπολογίζεται από τον μέσο όρο βαθμολογίας σταθμισμένο με τον λόγο των πιστωτικών (ECTS) μονάδων που έχει συγκεντρώσει ο υποψήφιος με αυτές που θα έπρεπε να είχε συγκεντρώσει, σύμφωνα με τον οδηγό σπουδών, έως τον αντίστοιχο χρόνο σπουδών του. Κατά προτεραιότητα σε: α) ΑμεΑ, β) Ορφανά τέκνα και από τους δύο γονείς, γ) Μέλη πολύτεκνων οικογενειών / ορφανά τέκνα από ένα γονέα / μέλη μονογονεϊκών οικογενειών. Σε περίπτωση ισοβαθμίας οι υποτροφίες θα κατανέμονται ισόποσα μεταξύ των δικαιούχων. Το ποσό κάθε ετήσιας υποτροφίας θα ανέρχεται κατ’ ελάχιστο στις 2.000 Ευρώ και θα καταβάλλεται για χρονικό διάστημα 8 μηνών με ισόποσες καταβολές των 250 ευρώ.
Υποτροφία Χριστίνα Σπυράκη
Θεσπίστηκε βάσει της Απόφασης της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Κρήτης στη συνεδρία 248/08-12-2006, στη μνήμη της Καθηγήτριας Χριστίνας Σπυράκη.
Χορηγείται το ποσό των 600 € μηνιαίως για ένα έτος,
Δικαιούχοι:
Μεταπτυχιακό/η φοιτητή(τρια) του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Νευροεπιστημών ο οποίος:
1) θα έχει την μεγαλύτερη βαθμολογία κατά το πρώτο έτος των μεταπτυχιακών του σπουδών.
B) για την υποτροφία 2ου έτους
1) θα έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στα 2 έτη (επικύρωση από ΓΣΕΣ μέχρι 31 Οκτωβρίου).
2) θα έχει τον μεγαλύτερο βαθμό στο ΜΔΕ( Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης) ο οποίος θα πρέπει να είναι ΑΡΙΣΤΑ
3) θα συνεχίζει για διδακτορικό (έγκριση έναρξης διατριβής μέχρι 31 Μαρτίου του επόμενου έτους από την ολοκλήρωση του ΜΔΕ)
4) δεν θα αμείβεται για την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής από άλλη πηγή. (Πληροφορίες από τη γραμματεία των μεταπτυχιακών σπουδών της Ιατρικής Σχολής)
Υποτροφίες Επιτροπής Ερευνών
Οι υποτροφίες αυτές θεσπίστηκαν βάσει της Απόφασης της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Κρήτης στη συνεδρία 144/07-12-1999.
Δικαιούχοι:
Μεταπτυχιακοί φοιτητές (β΄ κύκλος σπουδών) και Υποψήφιοι διδάκτορες (γ΄ κύκλος σπουδών), των ακαδημαϊκών Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής, της Σχολής Επιστημών Αγωγής και της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών.
Οι υποτροφίες χορηγούνται ετησίως, μετά από διαδικασία Πρόσκλησης, υποβολής αιτήσεων και αξιολόγησης από το Τμήμα με βάση τα κριτήρια κάθε Πρόσκλησης και σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό Υποτροφιών του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
(Πληροφορίες από τις Γραμματείες των Τμημάτων)
Υποτροφία Αλέξανδρου Καραβίτη
Η υποτροφία χορηγείται από τα έσοδα της Δωρεάς Αλεξάνδρου Καραβίτη σύμφωνα με την 269η/17-09-2009 απόφαση της Συγκλήτου.
Η διάρκεια της υποτροφίας είναι ένα ακαδημαϊκό έτος και το ποσό καθορίζεται μετά από απόφαση της Κοσμητείας της εκάστοτε Σχολής, βάσει των εσόδων της δωρεάς.
Η τελική έγκριση διορισμού του υποτρόφου πραγματοποιείται από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος.
Δικαιούχοι:
Οι προπτυχιακοί φοιτητές των Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής, της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σύμφωνα με απόφαση των Κοσμητόρων των τριών Σχολών του Ρεθύμνου:
- Η υποτροφία μοιράζεται σε όλα τα τμήματα της εκάστοτε Σχολής που δικαιούται την υποτροφία.
- Η υποτροφία χορηγείται σε τριτοετείς φοιτητές, συνυπολογιζομένης και της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου.
- Οι φοιτητές θα πρέπει να έχουν εξεταστεί επιτυχώς κατά τα έτη σπουδών τους τουλάχιστον στα 2/3 του συνόλου των μαθημάτων τους και να κατέχουν την υψηλότερη βαθμολογία.
- Σε περίπτωση ισοβαθμίας την υποτροφία λαμβάνει ο φοιτητής με τον μεγαλύτερο αριθμό μαθημάτων.
(Πληροφορίες από την Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Ευγενία Μπαλάφα, τηλ. 2810 393620)
Υποτροφία Χρύσανθου & Αναστασίας Καρύδη
Η υποτροφία χορηγείται από το Κληροδότημα Χρύσανθου και Αναστασίας Καρύδη, το οποίο θεσπίστηκε στις 17-06-2008
Η διάρκεια της υποτροφίας είναι ένα ακαδημαϊκό έτος και το ποσό καθορίζεται μετά από απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης, βάσει των εσόδων του κληροδοτήματος.
Η υποτροφία προκηρύσσεται ετησίως και αναρτάται στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης και των αντίστοιχων Τμημάτων και δημοσιεύεται στον Τύπο. Η τελική έγκριση διορισμού του προτεινόμενου από το Πανεπιστήμιο Κρήτης υποτρόφου πραγματοποιείται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης – Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών.
Δικαιούχοι:
Οι πρωτοετείς φοιτητές των Τμημάτων της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, που αποφοίτησαν από Λύκειο του Νομού Ηρακλείου ή Λασιθίου, με κριτήριο αξιολόγησης το βαθμό πρόσβασής τους και πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
- Είναι Έλληνες υπήκοοι.
- Η ηλικία τους δεν υπερβαίνει το 36ο έτος.
- Είναι κάτοχοι απολυτηρίου Λυκείου με βαθμό τουλάχιστον Λίαν Καλώς.
- Δε λαμβάνουν άλλη υποτροφία για τις ίδιες σπουδές από το ίδιο ή άλλο Κληροδότημα, Κληρονομία ή Δωρεά και δεν έχουν χάσει από δική τους υπαιτιότητα προηγούμενη υποτροφία.
Δικαιολογητικά:
- Αίτηση
- Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας
- Υπεύθυνη δήλωση του Ν1599/1986
- Αντίγραφο απολυτηρίου Λυκείου
- Βεβαίωση συμμετοχής στις Πανελλαδικές εξετάσεις.
Την υποτροφία δύναται να λάβουν, με απλή αίτησή τους, όλοι οι κληρονόμοι των αδελφών του συζύγου της διαθέτιδος Χρύσανθου Ε. Καρύδη που έχουν εισαχθεί στη Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, ανεξαρτήτως βαθμού πρόσβασης.
(Πληροφορίες από τις Γραμματείες των Τμημάτων της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών και από την Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Ευγενία Μπαλάφα, τηλ. 2810 393620)
Υποτροφία Εμμανουήλ Σακλαμπάνη
Η υποτροφία χορηγείται από το Κληροδότημα Εμμανουήλ Σακλαμπάνη, το οποίο θεσπίστηκε στις 17-01-2007.
Η διάρκεια της υποτροφίας ορίζεται σε ένα ακαδημαϊκό έτος και το ποσό καθορίζεται μετά από απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης, σύμφωνα με τα όρια χορήγησης υποτροφιών του Υπουργείου Οικονομικών, για μεταπτυχιακές σπουδές σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας ή του εξωτερικού.
Η υποτροφία προκηρύσσεται ετησίως και αναρτάται στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης και των αντίστοιχων Τμημάτων του και δημοσιεύεται στον Τύπο. Η τελική έγκριση διορισμού του προτεινόμενου από το Πανεπιστήμιο Κρήτης υποτρόφου πραγματοποιείται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης – Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών.
Δικαιούχοι:
Οι πτυχιούχοι όλων των Τμημάτων της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, για μεταπτυχιακές σπουδές, δευτέρου και τρίτου κύκλου, στο γνωστικό πεδίο της «Διδακτικής», σε Πανεπιστήμια της Ελλάδος ή του Εξωτερικού, και πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
- Είναι Έλληνες υπήκοοι.
- Η ηλικία τους δεν υπερβαίνει το 36ο έτος.
- Είναι κάτοχοι πτυχίου με βαθμό τουλάχιστον Λίαν Καλώς.
- Δε λαμβάνουν άλλη υποτροφία για τις ίδιες σπουδές από το ίδιο ή άλλο Κληροδότημα, Κληρονομία ή Δωρεά και δεν έχουν χάσει από δική τους υπαιτιότητα προηγούμενη υποτροφία.
- Έχουν γίνει δεκτοί από αναγνωρισμένο Πανεπιστήμιο του εξωτερικού.
Δικαιολογητικά:
- – Αίτηση
- Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας
- – Υπεύθυνη δήλωση του Ν1599/1986
- Αντίγραφο πτυχίου
- Έγγραφο αποδοχής από το Πανεπιστήμιο του εξωτερικού
(Πληροφορίες από τις Γραμματείες των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης και από την Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Ευγενία Μπαλάφα, τηλ. 2810 393620)
Υποτροφία Μαρίας Μιχαήλ Μανασσάκη
Η υποτροφία χορηγείται από το Κληροδότημα Μαρίας Μανασσάκη, το οποίο θεσπίστηκε στις 25-07-2000.
Η διάρκεια της υποτροφίας ορίζεται σε ένα έτος και το ποσό καθορίζεται μετά από απόφαση της Επιτροπής Χορήγησης Υποτροφιών του Κληροδοτήματος, σύμφωνα με τα όρια χορήγησης υποτροφιών του Υπουργείου Οικονομικών για μεταπτυχιακές σπουδές, δευτέρου και τρίτου κύκλου, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Η υποτροφία προκηρύσσεται ετησίως και αναρτάται στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης και των αντίστοιχων Τμημάτων και δημοσιεύεται στον Τύπο. Η τελική έγκριση διορισμού του προτεινόμενου από το Πανεπιστήμιο Κρήτης υποτρόφου πραγματοποιείται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης – Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών.
Δικαιούχοι:
Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές, δευτέρου και τρίτου κύκλου σπουδών, της Ιατρικής Σχολής και της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης που έχουν αριστεύσει στις σπουδές τους και πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
- – Είναι Έλληνες υπήκοοι.
- – Η ηλικία τους δεν υπερβαίνει το 36ο έτος.
- – Είναι κάτοχοι πτυχίου με βαθμό τουλάχιστον Λίαν Καλώς.
- – Δε λαμβάνουν άλλη υποτροφία για τις ίδιες σπουδές από το ίδιο ή άλλο Κληροδότημα, Κληρονομία ή Δωρεά και δεν έχουν χάσει από δική τους υπαιτιότητα προηγούμενη υποτροφία.
Δικαιολογητικά:
- – Αίτηση
- – Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας
- – Υπεύθυνη δήλωση του Ν1599/1986
- – Αντίγραφο πτυχίου
- – Πρόσθετα δικαιολογητικά που ορίζονται από τα Τμήματα
(Πληροφορίες από τις Γραμματείες των Τμημάτων της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, τη Γραμματεία της Ιατρικής Σχολής και από την Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Ευγενία Μπαλάφα, τηλ. 2810 393620)
Υποτροφίες χορηγίας Α.Δ.Μ.Η.Ε.
Οι υποτροφίες θεσπίστηκαν βάσει της 432/28-05-2020 απόφασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης και αποτελούν χορηγία του ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΑΔΜΗΕ) ΑΕ. Οι υποτροφίες χορηγούνται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές (φοιτητές Μεταπτυχιακών – επιπέδου 2 και Διδακτορικών Προγραμμάτων Σπουδών – επιπέδου 3) της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης για την ερευνητική τους ενασχόληση σε θέματα σχετιζόμενα με την Ενέργεια και το Περιβάλλον. Το ύψος των υποτροφιών καθώς και η κατανομή τους στα τμήματα της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης ορίζεται κάθε έτος με απόφαση της Κοσμητείας της Σχολής.
(Πληροφορίες από τη Γραμματεία της Κοσμητείας της ΣΘΕΤΕ , τηλ.:28310-393200, και την Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, τηλ.: 2810-393620)
Βοήθημα ενοικίου «Ελένης Καλαντζοπούλου»
Το βοήθημα χορηγείται από το Κληροδότημα Ελένης Καλαντζοπούλου, το οποίο θεσπίστηκε στις 12-06-1997 Η διάρκεια του βοηθήματος ενοικίου είναι για ένα ακαδημαϊκό έτος και το ποσό καθορίζεται μετά από απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης, βάσει των εσόδων του κληροδοτήματος.
Το βοήθημα προκηρύσσεται ετησίως και αναρτάται στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης και των αντίστοιχων Τμημάτων και δημοσιεύεται στον Τύπο. Η τελική έγκριση επιλογής του προτεινόμενου από το Πανεπιστήμιο Κρήτης υποψηφίου πραγματοποιείται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης – Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών.
Δικαιούχοι:
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν άπορες φοιτήτριες προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών προγραμμάτων των Σχολών του Ρεθύμνου που διαμένουν μόνιμα στην Αθήνα και τη λοιπή, εκτός Κρήτης, Ελλάδα. Εξ’ ορισμού αποκλείονται οι διαμένουσες στις Φοιτητικές Κατοικίες του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Δικαιολογητικά:
- Αίτηση
- Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας από την οποία να προκύπτει η ηλικία, όχι μεγαλύτερη των 36 ετών και η Ελληνική ιθαγένεια.
- Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
- Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας της υποψηφίου.
- Δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) για τα οικογενειακά και ατομικά εισοδήματα.
- Φωτοαντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος εφορίας των γονέων των υποψηφίων και του ιδίου εφόσον υπάρχει.
- Πιστοποιητικό σπουδών, ανάλογα με το έτος και τη βαθμίδα φοίτησης, και αναλυτική βαθμολογία, με βαθμό στο προηγούμενο έτος σπουδών τουλάχιστον «Λίαν καλώς».
(Πληροφορίες από την Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Ευγενία Μπαλάφα, τηλ. 2810 393620)
Βραβείο «Ελισάβετ Καραμίντζου»
Το βραβείο Ελισάβετ Καραμίντζου θεσπίστηκε βάσει της 468/16-09-2021 απόφασηςτης Συγκλήτου.
Δικαιούχοι
Οι τρεις πρώτοι σε βαθμολογία πτυχιούχοι κάθε Τμήματος του ΠανεπιστημίουΚρήτης, εφόσον δεν έχουν υπερβεί τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών του οικείουΤμήματος για τη λήψη του πτυχίου, αρχής γενομένης από το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 και μέχρι εξαντλήσεως του ποσού της δωρεάς. Συγκεκριμένα, λαμβάνουν οπρώτος €500.00, ο δεύτερος €400.00 και ο τρίτος €300.00.
Η απονομή του βραβείου γίνεται κατά την ορκωμοσία του Ιουλίου. Οι δικαιούχοι,την ημέρα της αποφοίτησης, λαμβάνουν τιμητικό δίπλωμα.
Βραβείο στη μνήμη του αποφοίτου Τμήματος Βιολογίας Ιωάννη Κωστίκα
Το Τμήμα Βιολογίας έχει θεσπίσει το βραβείο «Ιωάννη Κωστίκα».
Το βραβείο ανέρχεται στο ποσό των 500€.
Δικαιούχοι:
Το βραβείο απονέμεται στον/στην πρωτεύσαντα/σασα φοιτητή/τρια Α΄ κύκλου σπουδών της ορκωμοσίας του Ιουλίου, που α) έχει συμπληρώσει τα τέσσερα έτη σπουδών από τη στιγμή εισαγωγής του /της στο Τμήμα και β) ο βαθμός πτυχίου του/της είναι άνω του 8,00. Σε περίπτωση που κανένας υποψήφιος/φια πτυχιούχος δεν πληροί τα ανωτέρω, εξετάζονται οι υποψήφιοι της τελετής του Νοεμβρίου με τα ίδια κριτήρια.
(Πληροφορίες από την Γραμματεία του Τμήματος)
Βραβείο "Διονυσίου Ξυδιά"
Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών έχει θεσπίσει το βραβείο «Διονυσίου Ξυδιά».
Δικαιούχοι:
Το βραβείο απονέμεται στον/στην πρωτεύσαντα/σασα φοιτητή/τρια Β΄ κύκλου σπουδών της ορκωμοσίας του Ιουλίου, με μοναδικό κριτήριο την αριστεία, να έχει δηλαδή την μεγαλύτερη βαθμολογία σε σχέση με τους συν-αποφοιτήσαντες της ορκωμοσίας του Ιουλίου, με έναρξη το ακαδημαϊκό έτος 2022- 2023. Σε περίπτωση ισοβαθμίας το ποσό μοιράζεται.
(Πληροφορίες από την Γραμματεία του Τμήματος)
Βραβείο "Ιωάννη Ταμιωλάκη"
Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών θεσπίζει το βραβείο «Ιωάννη Ταμιωλάκη».
Το βραβείο ανέρχεται στο ποσό των 500€.
Δικαιούχοι:
Το βραβείο απονέμεται στον/στην πρωτεύσαντα/σασα φοιτητή/τρια Α΄ κύκλου σπουδών της ορκωμοσίας του Ιουλίου, με μοναδικό κριτήριο την αριστεία, να έχει δηλαδή την μεγαλύτερη βαθμολογία σε σχέση με τους συν-αποφοιτήσαντες της ορκωμοσίας του Ιουλίου, με έναρξη το ακαδημαϊκό έτος 2020- 2021. Σε περίπτωση ισοβαθμίας το ποσό μοιράζεται.
(Πληροφορίες από την Γραμματεία του Τμήματος)
Βραβείο Αριστείας "Θεώνη Βελλή"
Το ετήσιο Φοιτητικό Βραβείο θεσπίστηκε βάσει της απόφασης της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Κρήτης στη συνεδρία 660/14.12.2020, στη μνήμη της εκλιπούσας Καθηγήτριας Γνωστικής Ψυχολογίας Θεώνης Βελλή.
Δικαιούχοι:
1) Όλοι οι φοιτητές/τριες που έχουν εκπονήσει την Πτυχιακή τους εργασία στα πλαίσια του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η Πτυχιακή εργασία θα πρέπει να έχει ημερομηνία έναρξης όχι μεγαλύτερη των δύο ετών πριν την αίτηση, και ημερομηνία ολοκλήρωσης όχι μεγαλύτερη των 12 μηνών πριν την αίτηση.
2)Φοιτητές/τριες που εκπόνησαν από κοινού την Πτυχιακή τους εργασία. Στην περίπτωση αυτή η αίτηση πρέπει να υπογράφεται και από τους/τις δύο υποψήφιους/ες. Σε περίπτωση βράβευσης της συγκεκριμένης εργασίας το χρηματικό ποσό του βραβείου ισομοιράζεται μεταξύ των υποψηφίων.
Η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά στη Γραμματεία του Τμήματος μέχρι την 12η μεσημβρινή της 1ης Μαΐου εκάστου έτους.
(Πληροφορίες από την Γραμματεία του Τμήματος Ψυχολογίας)
Βραβείο Ειρήνης και Συνεργασίας των Βαλκανικών Λαών- Δωρεά Αλέξη Τσίπρα
Η χορήγηση βραβείου καλύτερης πτυχιακής ή διπλωματικής εργασίας με την ονομασία «Βραβείο Ειρήνης και Συνεργασίας των Βαλκανικών Λαών» θεσπίστηκε βάσει της Απόφασης της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Κρήτης στη συνεδρία 701/29.11.2021.
Ο Προέδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, με την ημερομηνία 10.10.2021 επιστολή του προσέφερε ως δωρεά στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, ποσό συνολικού ύψους 6.000 ευρώ, για τη χορήγηση βραβείου καλύτερης πτυχιακής ή διπλωματικής εργασίας.
Το συνολικό ποσό της δωρεάς επιμερίζεται σε ετήσια βραβεία ύψους 1.000 ευρώ έκαστο
Το βραβείο χορηγείται έπειτα από εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής και απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης.
(Πληροφορίες από την Γραμματεία του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης)
Βραβείο Αριστείας Υποψήφιων Διδακτόρων ΚΕΜΕ-ΠΚ
Το Κέντρο Ερευνών και Μελετών του Πανεπιστημίου Κρήτης για τις Ανθρωπιστικές, τις Κοινωνικές και τις Επιστήμες της Αγωγής (ΚΕΜΕ – ΠΚ) έχει ως έναν από τους βασικούς στόχους του την αναγνώριση και την επιβράβευση της αριστείας στην έρευνα. Σε αυτό το πλαίσιο, το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του ΚΕΜΕ – ΠΚ στην 34/30.03.2022 συνεδρίασή του αποφάσισε τη θέσπιση του ‘Βραβείου Αριστείας Υποψηφίων Διδακτόρων ΚΕΜΕ-ΠΚ’ και την ετήσια προκήρυξή του.
Δικαιούχοι:
Το βραβείο χορηγείται σε υποψήφιους διδάκτορες που εκπονούν τη Διδακτορική Διατριβή τους σε κάποιο από τα συνεργαζόμενα εργαστήρια του ΚΕΜΕ-ΠΚ και έχουν εκπονήσει ερευνητική εργασία άριστης ποιότητας και υψηλής απήχησης στο πεδίο τους, την οποία θα παρουσιάσουν με τη μορφή είτε προφορικής είτε αναρτημένης ανακοίνωσης σε εθνικό ή Ευρωπαϊκό/διεθνές συνέδριο με κριτές. Η εργασία μπορεί να αποτελεί είτε μέρος της Διδακτορικής Διατριβής είτε να αφορά σε ολόκληρη τη Διδακτορική Διατριβή.
Η προκήρυξη του βραβείου δημοσιεύεται την 1η Φεβρουαρίου εκάστου έτους.
(Πληροφορίες από την Γραμματεία του ΚΕΜΕ-ΠΚ)
Βραβείο “William Stanley Moss”
Το βραβείο ‘William Stanley Moss’ για την καλύτερη εργασία στο δεύτερο ή στον τρίτο κύκλο σπουδών θεσπίστηκε βάσει της Απόφασης της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Κρήτης στη συνεδρία 432/11.07.2014, στη μνήμη του William Stanley Moss, αξιωματικού του βρετανικού στρατού κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, με συνεισφορά στην απαγωγή του Γερμανού στρατηγού Heinrich Kreipe, κατόπιν γνωστού συγγραφέα και δημοσιογράφου.
Δικαιούχοι:
Μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες των τμημάτων Φιλολογίας, Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών.
Χορηγείται ετησίως, μετά από διαδικασία Πρόσκλησης, υποβολής αιτήσεων και αξιολόγησης από τα ανωτέρω τμήματα.
(Πληροφορίες από τις Γραμματείες των Τμημάτων Φιλολογίας, Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών)