Εμπειρίες Erasmus+ εξερχόμενων φοιτητών

ΖΩΗ ΝΤΑΙΦΩΤΗ, ΠΜΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗ FRAYBA (ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΣΙΑΠΑΣ, ΜΕΞΙΚΟ, 11/2022-07/2023)

1. Ομάδα Φραυμπα και γυναίκες από κοινότητες και οργανώσεις  2. Πορεία για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη  3. Ακτεάλ  4. Φεμινιστική διαδήλωση 8 Μάρτη  5. Ζαπατίστας

Erasmus+ KA103 2020-2023 
ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΞΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ  ΜΕΣΩ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΟΜΙΛΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
 

Η εμπειρία της πρακτικής μου στο Μεξικό, στα πλαίσια του Μ.Π.Σ. Κοινωνιολογίας, ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2022 και χάρη στην παράταση της χρηματοδότησης μου, συνεχίστηκε μέχρι και τον Ιούλιο του ‘23. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποίησα την πρακτική μου στην οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Fray Bartolomé de las Casas (FRAYBA) στην πόλη San Cristóbal de las Casas, στην πολιτεία Τσιάπας. Πρόκειται για μια ιστορική οργάνωση, ανεξάρτητη από το κράτος, που από το 1989 υποστηρίζει ιθαγενικές και μη, κοινότητες και κοινωνικές οργανώσεις στη διεκδίκηση και προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Βασισμένοι στο δικαίωμα των ατόμων και των λαών στην αυτοδιάθεση, την αυτονομία, την πολιτιστική πολυμορφία και την αξιοπρεπή ζωή, οι άνθρωποι και οι κοινότητες οργανώνονται, υπερασπίζονται και δημιουργούν νέες πρακτικές για την άσκηση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η FRAYBA συνοδεύει τους ανθρώπους σε αυτές τις διαδικασίες, ενώ παράλληλα καταγράφει, συστηματοποιεί, τεκμηριώνει και διεκδικεί τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πολιτεία Τσιάπας, ιδιαίτερα σε αυτόχθονες περιοχές, με έμφαση στα θέματα των εξωδικαστικών εκτελέσεων, βασανιστηρίων, αυθαίρετων κρατήσεων, εξαφανίσεων, αναγκαστικών εκτοπίσεων, επιθέσεων σε υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραβιάσεις του δικαιώματος στη γη και την επικράτεια των αυτόχθονων πληθυσμών. Πρόκειται κατά τη γνώμη και εμπειρία μου για μια οργάνωση συνεπή στη δέσμευση της να βαδίζει μαζί με τις κοινότητες και όχι μπροστά, που μοιράζεται αντισυστημικές, αντικαπιταλιστικές και αντιπατριαρχικές αρχές, ταυτίζοντας την με πολιτικές και ειρηνικές προτάσεις, όπως η Έκτη Διακήρυξη της Ζούγκλας Λακαντόνα του EZLN.

Μέσα από τη συμμετοχή μου στην οργάνωση είχα την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά τη δουλειά με τις κοινότητες, τόσο εντός γραφείου, όσο και εκτός, γνωρίζοντας μεγάλο μέρος της Τσιάπας. Συνέβαλα στην συστηματοποίηση πληροφοριών σχετικά με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην οργάνωση των υποθέσεων παραβιάσεων που αναλαμβάνει η οργάνωση. Συμμετείχα μαζί με την ομάδα σε εργαστήρια για την προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πραγματοποιήθηκαν στο πεδίο με κοινότητες, κοινωνικές οργανώσεις και ομάδες με σκοπό τη συνοδεία στην κοινωνικοπολιτική οργάνωση τους. Ακόμα, είχα τη δυνατότητα να συμμετέχω σε συναντήσεις εκπαίδευσης, ανάλυσης της κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας και σχεδιασμού δράσεων, μαζί με την ομάδα της οργάνωσης, αλλά και σε συναντήσεις μαζί με άλλες οργανώσεις της πόλης, για ανάλυση της πραγματικότητας και τον σχεδιασμό κοινών δράσεων.

Πρόκειται για εμπειρίες που μου πρόσφεραν την δυνατότητα να μάθω και να γνωρίσω από κοντά την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα και την ιστορία της Τσιάπας. Τις συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το κράτος και το παρακράτος, το πεδίο μάχης εγκληματικών οργανώσεων για τον έλεγχο σε μια περιοχή πέρασμα μεταναστών και διακίνησης ναρκωτικών, τις επιθέσεις σε ζαπατίστας και σε υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ατιμωρησία των παραβιάσεων και την υπονόμευση της αυτονομίας των ιθαγενικών κοινοτήτων. Όμως παράλληλα, είχα την πολύτιμη ευκαιρία να δω σε μια πραγματικότητα ολοένα και πιο βαθιάς κοινωνικής απορρύθμισης, τα χωριά να συνεχίζουν να οργανώνονται και να διεκδικούν την αυτονομίας τους, την κοινωνικοπολιτική οργάνωση από τα κάτω και την ανάληψη δράσης, τη δύναμη της κοινότητας και την ενδυνάμωση μέσα από πρακτικές και τελετουργίες της ιθαγενικής κουλτούρας σε συνδυασμό με τον καθολικισμό, μια ιδιαιτερότητα της περιοχής. Είδα στην πράξη την επιρροή της θεολογίας της απελευθέρωσης και της παιδαγωγικής της απελευθέρωσης, θεμελιώδη κινήματα της Λατινικής Αμερικής. Περπάτησα σε ανακτημένα εδάφη από τον Στρατό των Ζαπατίστας για την Εθνική Απελευθέρωση, EZLN. Μοιράστηκα στιγμές με ανθρώπους και χωριά που συνεχίζουν να αγωνίζονται και να διεκδικούν τα δικαιώματα τους, βαδίζοντας με ανθρώπους με κοινό όραμα.

Τέλος, κατά διάρκεια της διαμονής μου στο San Cristóbal, ήρθα σε επαφή και γνώρισα τη μεξικανική κουλτούρα, καθώς και μέρος της κουλτούρας Μάγια, που διατηρείται μέσα από τις πρακτικές των ιθαγενικών κοινοτήτων. Γνώρισα και συναναστράφηκα με ανθρώπους από το Μεξικό, αλλά και από πολλές διαφορετικές χώρες που επισκέπτονται και μένουν στην Τσιάπας, λόγω του κοινωνικοπολιτικού ενδιαφέροντος της περιοχής και ταξίδεψα όσο είχα τη δυνατότητα, γνωρίζοντας έτσι μεγαλύτερο μέρος του πολιτισμού της χώρας.

https://frayba.org.mx/

Φωτογραφίες: 
  1. Ομάδα Φραυμπα και γυναίκες από κοινότητες και οργανώσεις που συνοδεύει η Φραυμπα, μετά από Συνάντηση/Εργαστήρι 
  2. Πορεία/Προσκύνημα στο Simojovel, ενάντια στη βία, για την προώθηση της ειρήνης και της δικαιοσύνης στις κοινότητες 
  3. Acteal - Εκδήλωση μνήμης για τα 25 χρόνια από τη σφαγή στο Acteal και 30 χρόνια ζωής της οργάνωσης Abejas de Acteal 
  4. Φεμινιστική διαδήλωση στο Σαν Κριστόμπαλ για την 8 Μάρτη
  5. Καρακόλ Ζαπατίστας Jacinto Canek, CIDECI, Σαν Κριστόμπαλ 

ΓΡΗΓΟΡΙΑ ΜΙΧΑΛΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ, ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ, ΠΤΔΕ, SEK INTERNATIONAL SCHOOL, ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ, ΙΣΠΑΝΙΑ, 01/09/2022-22/06/2023

AT
Erasmus+ KA103 2020-2023 
ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΞΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ  ΜΕΣΩ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΟΜΙΛΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
 
Η εμπειρία μου στο Erasmus+ αν και ξεκίνησε για 4 μήνες κατέληξε να διαρκέσει ολόκληρη τη σχολική χρονιά.

Πραγματοποίησα τη πρακτική μου στο Sek Cataluña ένα διεθνές σχολείο έξω από τη Βαρκελώνη. Η εμπειρία μου ήταν πολύ θετική. Μια από τις καλύτερες χρονιές της ζωής μου. Λόγω του ότι ξεκίνησα Σεπτέμβρη, ήμουν βοηθός μόνο μιας τάξης, οπότε έζησα μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία σαν δασκάλα. Η συνεργασία μου με τη δασκάλα ήταν άψογη. Με βοήθησε πάρα πολύ, μου έδωσε χώρο στη τάξη να οργανώσω και να διδάξω μαθήματα. Όσον αφορά τη χώρα, η Ισπανία, και συγκεκριμένα η Βαρκελώνη, είναι υπέροχη. Καταφέραμε να ταξιδέψουμε και να επισκεφτούμε πολλές πόλεις κατά τη διάρκεια της παραμονής μας εκεί. Γνώρισα υπέροχα άτομα, με τα οποία δέσαμε κατευθείαν και ήδη μου λείπουν αρκετά.

Συνοψίζοντας, θεωρώ πως για ένα άτομο που θέλει να διδάξει, επιθυμεί να εργαστεί ως δάσκαλος/α, το πρόγραμμα αυτό του Erasmus είναι μια πολύ καλή ευκαιρία. Είναι μία ευκαιρία να γνωρίσεις κόσμο, να ταξιδέψεις, να δεις κάτι διαφορετικό. 

Προσωπικά μου δημιούργησε την επιθυμία να θέλω να δουλέψω σε διεθνή σχολεία, και μάλιστα εξαιτίας του Erasmus+ θα έχω την ευκαιρία φέτος να δουλέψω επίσημα σε διεθνές σχολείο σαν κανονική δασκάλα αυτή τη φορά.
 
Οπότε αν το σκέφτεστε, σταματήστε και απλά δηλώστε συμμετοχή!!
 
Υ.Γ. Μια από τις πιο αγαπημένες μου φωτογραφίες.
Τελευταία μέρα του σχολείου, παίζουμε με μπουρμπουλήθρες και γελάω με τα «μικρά» μου που προσπαθούν μανιωδώς να δημιουργήσουν φούσκες ώστε να βγει καλή η φωτογραφία!

ΚΡΙΣΤΙΑΝΑ ΣΑΛΙΑΣΙ, ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ, ΣΠΟΥΔΕΣ, METROPOLITAN UNIVERSITY OF PRAGUE, ΤΣΕΧΙΑ, Ε.Ε. 2022-2023

 KR.SA.2   KR.SA5   KR.SA.1  KR.SA.4  KR.SA.3      

Ξεκινώντας την φοιτητική μου ζωή, το πρώτο πράγμα που υποσχέθηκα στον εαυτό μου ήταν να μου κάνω δώρο αυτήν την ξεχωριστή εμπειρία! Έφτασε ο καιρός που την πραγματοποίησα, έχω πλέον γυρίσει και συγκεντρώσει τις πιο όμορφες και πρωτόγνωρες αναμνήσεις! Μη έχοντας καμία επαφή με το εξωτερικό ( καθώς αυτό ήταν το πρώτο μου ταξίδι), ομολογώ πως τα κατάφερα περίφημα!! Η διαμονή μου στη Πράγα ήταν πραγματικά μοναδική, όλη η ατμόσφαιρα και η κουλτούρα σε ταξιδεύουν σε άλλες δεκαετίες και έχεις την εντύπωση οτι αυτή η πόλη είναι βγαλμένη απο παραμύθι!! Είναι μία πόλη γεμάτη ζωή, πανέμορφα ιστορικά τοπία, αρχιτεκτονική και εννοείται νυχτερινή ζωή στο τέρμα!! Στο σημείο αυτό θέλω να προσθέσω, γιατί πραγματικά αξίζει να αναφερθεί, ότι οι εγκαταστάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς ήταν ΑΨΟΓΕΣ, κατατοπιστικότατες και εύκολο να τις κατανοήσει οποισδήποτε!!

Όσον αφορά στη συνεργασία μου με το Πανεπιστήμιο ήταν αρκετά ικανοποιητική, οι καθηγητές (όχι όλοι βέβαια) ήταν βοηθητικοί και όσο το δυνατόν περισσότερο επιεικείς, τα μαθήματα ωστόσο -για να λέμε και του στραβού το δίκαιο-  ήταν απαιτητικά, αλλά δε χρειάζεται να σε φοβίζει τίποτα, γιατί με οργανωμένη μελέτη τα καταφέρνεις μία χαρά!! Επιπλέον η επικοινωνία με καθηγητές, γραμματεία, σχετικά με διευκρινήσεις, γραφειοκρατία ή οποιαδήποτε άλλη απορία κατά τη διάρκεια της διαμονής μου εκεί ήταν πολύ εύκολη, άμεση και εξυπηρετική!! Η διεξαγωγή των εξετάσεων ήταν επίσης πολύ εύκολη, καθώς έχεις 3 ευκαιρίες να δώσεις το κάθε μάθημα! 

Και σαφώς δε θα λείψουν και οι όμορφες γνωριμίες, οι νέες φιλίες ,και οι απίστευτα οικονομικές ευκαιρίες για εκδρομές σε άλλες χώρες (θα με θυμηθείς). Τελειώνοντας όμως, θέλω να έχεις αυτό κατά νου: όπως κάθε νέο ξεκίνημα, έτσι και εδώ μην περιμένεις να είναι όλα ρόδινα και στρωμένα με ροδοπέταλα! Θα αντιμετωπίσεις μικρές ή μεγάλες δυσκολίες, αλλά στο κάτω κάτω αυτό είναι το ωραίο, να ξεπερνάς τα όρια σου, να ρισκάρεις να δεις τις αντοχές σου και να αντιμετωπίζεις την κάθε πιθανή πρόκληση... να δεις λίγο πιο πέρα ρε αδερφέεεε!! Τι είναι το Erasmus χωρίς λίγο challenge? Boring !! Αν με ρωτάς θα το ξανάκανα άλλες 10 φορές χωρίς κανέναν ενδοιασμό, χωρίς καμία δεύτερη σκέψη!! 

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΜΟΥ;;  Κάνε το βήμα, ζήστο και απόλαυσε το, ταξίδεψε και αποκόμισε όσες περισσότερες γνώσεις και εμπειρίες μπορείς!! Θα γυρίσεις πίσω με το πιο όμορφο συναίσθημα... αυτό της περηφάνιας !

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ, ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΣΠΟΥΔΕΣ, UNIVERSITY OF PADOVA, ΙΤΑΛΙΑ, Χ.Ε. 2022-2023

ΖΚ1


Η εμπειρία μου στην Πάντοβα της Ιταλίας κατά τη διάρκεια του Erasmus ήταν σίγουρα πολύ ξεχωριστή. Έφτασα εκεί χωρίς πολλές σκέψεις για το τι θα συναντήσω, όπως έτσι αυθόρμητα είχα κάνει και την αίτηση για να συμμετάσχω στο πρόγραμμα. Κατά την παραμονή μου εκεί έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος και από τα μαθήματα και από τις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου. Όσον αφορά τη ζωή στην Ιταλία, η συγκατοίκηση με Ιταλούς και ο ιταλικός τρόπος ζωής ήταν σίγουρα κάτι πολύ διαφορετικό που έκανε αυτό το εξάμηνο ακόμα πιο ιδιαίτερο. Επίσης, οι δράσεις του Erasmus Student Network (ESN) ήταν καθοριστικής σημασίας στη διασκέδασή μας εκεί, και σίγουρα κάθε επόμενος ερασμίτης θα πρέπει να συμμετέχει σε αυτές όσο το δυνατόν περισσότερο. Τέλος, όλους αυτούς τους μήνες, το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Ρεθύμνου ήταν στη διάθεσή μας όποτε είχαμε ανάγκη, βοηθώντας μας άμεσα σε όποια δυσκολία προέκυπτε.

BIP EUROPEAN CITIZENSHIPS, ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ LUMIERE LYON 2, ΓΑΛΛΙΑ, ΜΑΙΟΣ 2023

  

BIP all 2png ΧΜ BIP1jpg ΧΜ BIP2jpg  
  viber image 2023 07 15 21 16 08 668    
BIP all 4png BIP all 3png BIP all 5png  

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗΣ

To ταξίδι στη Λυών με το BIP European Citizenships αποτελεί για μένα την πιο σημαντική ακαδημαϊκή δραστηριότητα μέσα στα τρία χρόνια σπουδών μου. Πέρα από την ομορφιά της πόλης - με την σπουδαία αρχιτεκτονική της και τα γραφικά σοκάκια της ανάμεσα σε δύο ποταμούς – η επαφή με το σημαντικό πανεπιστήμιο Université Lumière Lyon 2 ήταν μοναδική. Οι καθηγητές και οι φοιτητές ήταν πολύ φιλόξενοι και υποστηρικτικοί. Εμβαθύναμε σε κρίσιμες ακαδημαϊκές συζητήσεις σχετικά με το θέμα της ευρωπαϊκής υπηκοότητας, οι οποίες περιείχαν πολλές διαφορετικές οπτικές από όλους τους συμμετέχοντες. Η αλληλεπίδραση με άτομα από διαφορετικές περιοχές της Ευρώπης σε μια ειδυλλιακή πόλη είναι η πιο σημαντική παρακαταθήκη για όλους τους συμμετέχοντες. Συστήνω ανεπιφύλακτα αυτήν την εμπειρία προκειμένου οι συμφοιτητές μου να καλλιεργήσουν την πολιτισμική ενσυναίσθηση και να αποκτήσουν μοναδικές εμπειρίες στο εξωτερικό.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ

Γενικά ήταν ενδιαφέρον πρόγραμμα με ενδιαφέρουσες προοπτικές. Το εργαστήριο άφηνε ελευθερίες ως προς την σύνθεση και τη διαμόρφωση του τελικού πρότζεκτ. Οι πρωινές διαλέξεις λειτουργούσαν ως έμπνευση και καθοδήγηση για το τελικό αποτέλεσμα. Το πανεπιστήμιο της Λυών ήταν πολύ φιλόξενο. Από την άλλη πλευρά ο αριθμός των Πολωνών φοιτητών ήταν πολύ μεγαλύτερος από των Γάλλων και των Ελλήνων με αποτέλεσμα να είναι δύσκολα επιτεύξιμη μια συζήτηση με ίσους όρους. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΛΛΙΑΡΑΚΗΣ

Το ταξίδι μέσω του Erasmus+ για εμένα ήταν γεμάτο νέες εμπειρίες. Αρχικά, το πρόγραμμα στοοποίο συμμετείχα ήταν BIP (blended intensive program ) καθώς συνδύαζε την εξ αποστάσεως διδασκαλία με την δια ζώσης παρουσία στη Λυών και έλαβε χώρα από τον Απρίλιο μέχρι και τον Μάιο του 2023. ήταν η πρώτη φορά που είχε διοργανωθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα και λογικό ήταν να είχα κάποιο άγχος για το πως θα εξελισσόταν και τι οργάνωση θα είχε εφόσον ήταν κάτι πρωτόγνωρο και για τους διοργανωτές. Όμως, το τμήμα διεθνών σχέσεων του πανεπιστημίου μας διαχειρίστηκε άρτια την διαδικασία για το πρόγραμμα, από οικονομικής πλευράς έλαβα πλήρη στήριξη και οποιαδήποτε απορία είχα η κάποιο ζήτημα, η αρμόδια συνάδελφος για εξερχόμενους φοιτητές ήταν εκεί για να με βοηθήσει. Το πρόγραμμα είχε εστιάσει με διαλέξεις καθηγητών του πανεπιστημίου Lumiere 2 και του Πανεπιστημίου μας στην ανάλυση της έννοιας του πολίτη διαχρονικά. Οι φοιτητές κληθήκαμε οι ίδιοι να δώσουμε το στίγμα μας και να αναλύσουμε το ζήτημα του πολίτη και τις προοπτικές του στον 20ο αιώνα μέσω ομαδικών παρουσιάσεων. Επιπλέον έλαβε χώρα και ενα ‘παιχνίδι’ για όλους τους συμμετέχοντες φοιτητές στο οποίο καλούμασταν να αναλάβουμε τα ηνία ενός κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να το εκπροσωπήσουμε στα καυτά ζητήματα που ταλανίζουν την Ευρώπη όπως την Μετανάστευση , την διαχείριση της Frontex και την οργάνωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης . Σε έμενα είχε ανατεθεί το Ιταλικό χαρτοφυλάκιο και έπρεπε να ερευνήσω τη θέση της κυβέρνησης της Ιταλίας μέσω άρθρων και νομοθεσιών για τα παραπάνω ζητήματα. Όλη αυτή η εμπειρία ήταν άκρως διδακτική για εμένα καθώς εξελίχθηκα, γνώρισα νέα άτομα και περιηγήθηκα σε διαφορετικά τοπία από τα δικά μας , καθώς η Γαλλία έχει έντονο Μεσαιωνικό πολιτισμό και πόλεις που αξίζει να επισκεφθείτε.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΡΔΑΒΑΝΗ

Παρά τη σύντομη χρονική του διάρκεια, η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα BIP του Πανεπιστημίου της Λυών ήταν ανέλπιστα γεμάτη και ζωντανή. Εξαρχής με είχε προσελκύσει η βραχυπρόθεσμη φύση του, αφού μου επέτρεψε να συνδυάσω μία εμπειρία μετακίνησης χωρίς να δεσμεύσω ένα ολόκληρο ακαδημαϊκό εξάμηνο. Τόσο το προπαρασκευαστικό κομμάτι όσο και η περίοδος της φυσικής μας παρουσίας, μου χάρισαν την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με απόψεις, προσεγγίσεις και ακαδημαϊκές παραδόσεις πολύ διαφορετικές από εκείνες που είχα συνηθίσει να διαχειρίζομαι. Παρά τις ενίοτε εντάσεις που ήταν δεδομένο ότι θα επέφερε η συζήτηση γύρω από ένα θέμα τόσο φλέγον όσο αυτό της ευρωπαϊκής ταυτότητας, εκτίμησα την ευκαιρία να ανταλλάξω εμπειρίες με συνομηλίκους μου από άλλες χώρες και να καταλάβω καλύτερα πως αυτές επηρεάζουν τις θέσεις τους. Στο τέλος της δραστηριότητας σίγουρα αισθανόμουν πιο σίγουρη για τον εαυτό μου και τις ικανότητες μου να πλοηγηθώ σε ένα διεθνές περιβάλλον και να επικοινωνήσω τις ιδέες μου σε ένα αντίστοιχο κοινό.
 
Η ίδια η πόλη της Λυών μας επιβράβευσε και με το παραπάνω. Στις έξι μέρες που είχαμε την ευκαιρία να την γνωρίσουμε, παρουσιάστηκε σε εμάς ως μία πόλη ζωντανή, δραστήρια, γεμάτη θερμούς ανθρώπους όλων των ηλικιών που χάρηκαν νας μας προσεγγίσουν και να μας αγκαλιάσουν. Τόσο η ποιότητα ζωής που πρόσφερε όσο και το ίδιο το πανεπιστήμιο της θα με έκανε να την επιλέξω και να την προτείνω για κινητικότητα μεγαλύτερης διάρκειας. Συνολικά η διαμονή μου στη Λυών μου χάρισε μία καλή γεύση της πλούσιας κουλτούρας της, αλλά και με έπεισε πως οφείλω να της αφιερώσω μία ακόμη επίσκεψη. 
 

ΙΩΑΝΝΑ ΣΤΑΘΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ, ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ANIMUS ASSOCIATION FOUNDATION - CRISIS CENTRE, ΣΟΦΙΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, 13/03/2023-15/05/2023

  

ΣΙ1 ΣΙ2 ΣΙ3

 

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΞΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ  ΜΕΣΩ ΟΜΙΛΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Η Σόφια είναι μία πανέμορφη πόλη με πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Ο συνδυασμός του αστικού τοπίου με τις πλατιές λεωφόρους, τα τραμ, τις κιτς διαφημίσεις και τα ψηλά κτήρια μπρουταλιστικής αρχιτεκτονικής απο τη μία, η Βίτοσα το βουνό 2,2 χιλιαδων μέτρων ύψους στα 15 λεπτά από το κέντρο της πόλης, ορατό σχεδόν από παντου σε αυτή, από την άλλη, τα σοβιετικά μπλοκς και τα κατεστραμμένα πεζοδρόμια, ο απέραντός ουρανός με τα διαφορετικά χρώματα κάθε απόγευμα και οι κήποι γεμάτοι τριανταφυλιές μου έδωσαν μια ποιητική γεύση από τη πρώτη στιγμή που έφτασα εδώ (από άποψη πολεοδομίας και επισκευής των δρόμων τα πράγματα είναι πολύ κακά στις περισσότερες περιοχές, και η οδηγική συμπεριφορά δεν είναι η καλύτερη, οπότε κρίνω πως θα ήταν δύσκολο για άτομα με συγκεκριμένες αναπηρίες, να κινηθούν με ασφάλεια στη πόλη χωρίς συνοδό). Όσο περισσότερο χρόνο περνούσα εδώ, συνειδητοποιούσα όλο και πιο ξεκάθαρα πως πρόκειται για μία πόλη που χρειάζεται να τη ζήσει κανείς ώστε να εκτιμήσει σε βάθος την ομορφιά της, καθώς τα σημεία που μπορείς να εξερευνήσεις δεν περιορίζονται στο κέντρο της με τις μεγάλες εκκλησίες και τα μνημεία, αλλά είναι διασκορπισμένα σε διαφορετικά σημεία της. Σε κάθε γειτονιά υπάρχουν τεράστια καταπράσινα πάρκα που για τα δεδομένα της Ελλάδας θα χαρακτηρίζονταν άλση ή δάση και πλατείες γεμάτες με πολύχρωμα ντυμένες γιαγιάδες με εξτράβαγκαντ κουρέματα που κανουν βόλτες αδιάκοπα κρατώντας τσάντες με λουλούδια για το σπίτι. Μια πόλη γεμάτη ζωή από νωρίς το πρωί μέχρι αργά τη νύχτα με πράγματα να κάνει κανείς για κάθε γούστο, καθώς όντας πρωτεύουσα είχε πολλές επιλογές. Ταυτόχρονα, η φύση είναι κάτι που χαρακτηρίζει τόσο το εσωτερικό της πόλης, όσο και όλη τη Βουλγαρία, με πρόσβαση σε μικρά ξεχασμένα χωριουδάκια, βουνά με καταράκτες και πυκνά δάση μέχρι και παραλίες σε λίγη/ες ώρα/ες απόσταση από την πόλη.  Η κουζίνα και το φαγητό εδώ ήταν ακόμη μία ευχάριστη έκπληξη καθώς τα υλικά και οι γεύσεις ήταν πολύ κοντά στις ελληνικές και έτσι δεν μου έλειψαν πολλά πράγματα, αλλά αντιθέτως δοκίμασα διαφορετικόυς συνδυασμούς υλικών που γνωρίζω κι αγαπώ αλλά και κάποια νέα πιάτα.

Η πρακτική μου στο Κέντρο Υποστήριξης και Στέγασης Γυναικών και Παιδιών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας διεύρυνε τους ορίζοντες μου με τρόπους που δεν περίμενα. Γνώρισα υπέροχους ανθρώπους με αγάπη και πάθος για τη δουλεία τους που μου έδωσαν όλα τα δυνατά εφόδια για να μπορέσω να είμαι βοηθητική με ουσιαστικό τρόπο. Γνώρισα επίσης υπέροχους ανθρώπους, που έχουν υποφέρει πολύ κι όμως ακόμη επιμένουν στη ζωή με δύναμη και λάμψη. Ζορίστηκα ψυχολογικά στη προσπάθεια μου να είμαι χρήσιμη και να παραμένω δυνατή αντικρύζοντας και όντας μέρος τόσο δύσκολων συνθηκών για τις ζωές άλλων, που αναπόφευκτα επηέαζαν και τη δική μου ζωή. Οι άνθρωποι εδώ φιλικόι και φιλόξενοι, με έκαναν να νιώσω ζεστασία και ασφάλεια, ακόμη κι όταν  δεν μιλούσαμε καμία κοινή γλώσσα, ελπίζω να κατάφερα να προσφέρω κι εγώ.

Η αρμοδιότητα μου ουσιαστικά ήταν να βρίσκομαι στο Κέντρο Κρίσης και να βοηθάω με ό,τι προκύπτει (σε ρόλο κάπως γραμματέα αλλά και όχι μόνο). Αυτό μπορεί να ήταν το να αρχειοθετώ φακέλους ανθρώπων που έχουν στεγαστεί εκεί, να βοηθάω πολλές φορές κοπέλες που έπρεπε να φτιάξουν κάποιο βιογραφικό ή να αναζητούμε μαζί εργασία, να τις συνοδεύω στο σουπερ μαρκετ ή όταν πήγαιναν να δουν ένα σπίτι προς ενοικίαση. Στο μη τυπικό κομμάτι ήταν ότι πολλές φορές κάποιο περιστατικό εφτανε απρόσμενα στο κέντρο και με καλούσαν εκτός των ωρών εργασίας μου για να βοηθήσω με την εγκατάσταση πχ μιας γυναίκας με πολλά παιδιά στο κέντρο, επίσης τις ώρες που δεν υπήρχε να γίνει κάτι, απλά μπορεί να καθόμουν με τα κορίτσια στο κέντρο, μου μιλούσαν για τα προβλήματα τους ή παίζαμε με τα παιδιά τους.
Κάποιες κοπέλες μιλούσαν μόνο αγγλικά οπότε αισθάνονταν πιο άνετα να εκφραστούν μαζί μου σε σχέση με άλλες κοιν. λειτουργούς που δεν μιλούσαν αγγλικά, επιπλέον το ότι γνωρίζω λίγα βουλγάρικα βοήθησε να συνεννοηθώ σε καταστάσεις που δεν υπήρχε κοινή γλώσσα και σίγουρα τα βουλγάρικά μου βελτιώθηκαν πολύ μέσα από αυτό.
Το πιο δύσκολο κομμάτι συναισθηματικά ήταν να βλέπω γυναίκες που κακοποιούνταν φυσικά και συναισθηματικά από τους συντρόφους τους να εκφράζουν συναισθήματα αγάπης προς τους κακοποιητές του, να αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στο θέλω να ζήσω ανεξάρτητη και στο θέλω να επιστρέψω, πολλές φορές να επιλέγουν να επιστρέψουν, παιδιά που έχουν απεγνωσμένη ανάγκη για προσοχή και την αναζητούν με κάθε τρόπο, πολλές φορές γυναίκες να προβάλουν τον θυμό που έχουν απωθήσει προς τον κακοποιητή τους στα παιδιά τους και να τα χτυπάνε.

Η εμπειρία της πρακτικής μου σε μία ξένη χώρα μου έδωσε τόσο ανεκτίμιτης αξίας επαγγελματικά εφόδια και δεξιότητες επίλυσης πρακτικών προβλημάτων στην πραγματική ζωή, όσο και αμέτρητες εικόνες κι εμπειρίες που σίγουρα θα θυμάμαι για πάντα. Θέλω να πω κι εγώ με τη σείρα μου ευχαριστώ σε εσάς που βοηθήσατε στο να μου δοθεί αυτή η ευκαιρία να συμμετέχω σε κάτι τόσο ενδιαφέρον.
Για περισσότερες φωτογραφίες δείτε εδώ.

ΣΟΦΙΑ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗ, ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ, ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, 03/04/2023-30/06/2023

ΤΣ1   ΤΣ2

Η εμπειρία μου στην πρακτική μέσω Erasmus+ ήταν ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που έκανα κατά τη διάρκεια των σπουδών μου. Κατάφερα να βγω από το comfort zone μου ζώντας 3 μήνες στο πολυπολιτισμικό Βερολίνο και ταξιδεύοντας σε πολλές πόλεις της Γερμανίας. Με αυτόν τον τρόπο είδα σε μεγάλο βαθμό την κουλτούρα της χώρας και πήρα πράγματα που θα κρατήσω και στην μετέπειτα ζωή μου. Η πρακτική μου στην Ελληνική κοινότητα Βερολίνου ήταν μια πολύ ευχάριστη και εποικοδομητική εμπειρία. Είχα την δυνατότητα να γνωρίσω αξιόλογους ανθρώπους και να βοηθήσω στην ενσωμάτωση των ελληνόφωνων μεταναστών. Τέλος, προτρέπω όσους θέλουν να κάνουν Erasmus, να το κυνηγήσουν όσο μπορούν γιατί είναι μία απίστευτη εμπειρία που μια φορά συμβαίνει.

ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ, ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ, ΠΤΔΕ, SEK INTERNATIONAL SCHOOL, ΜΑΔΡΙΤΗ, ΙΣΠΑΝΙΑ, 09/01/2023-23/06/2023

ΠΣ2  ΠΣ1

Erasmus+ KA103 2020-2023 

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΞΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ  ΜΕΣΩ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΟΜΙΛΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

¡Hola! ¿Qué tal? 

Εύχομαι να είστε όλοι και όλες καλά!! Είμαι η Στέλλα και αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στην Ισπανία για πρακτική άσκηση σε ένα από τα κολέγια SEK. Συγκεκριμενα στο SEK El Castillo στη Μαδρίτη! Είναι πραγματικά μία απίστευτη εμπειρία... Νιώθω πολύ τυχερή που βρίσκομαι εδώ και σας προτρέπω να το δοκιμάσετε!! Μη σας απασχολεί τίποτα... Τόσο το γραφείο Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης, όσο και ο φορέας υποδοχής είναι δίπλα μας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση, μας βοηθάει με τη γραφειοκρατία κλπ. Όσο για την εμπειρία και τη συνεργασία με το σχολείο είναι πραγματικά πολύ καλή, γεμάτη νέες προσλαμβάνουσες, νέες μεθόδους διδασκαλίας, τεχνικές, διδακτικά μέσα κλπ.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να είστε ορεξάτοι και ορεξάτες, με κέφι για δουλειά και ανοιχτό μυαλό και μάτια φυσικά για να κερδίσετε όσα περισσότερα μπορείτε από μία τέτοια μοναδική εμπειρία!! Να θυμάστε πάντα βέβαια ότι πουθενά δεν είναι όλα τέλεια... Οπότε όσο ταξιδεύει κανείς, συγκρίνει και γεμίζει νέες εμπειρίες, υιοθετεί και συνδυάζει μέσα μεθόδους και τεχνικές χτίζοντας το δικό του προσωπικό (επαγγελματικό και μη) προφίλ. 

Όσο για τη διαμονή οι χώροι είναι πολύ ικανοποιητικοί, άνετοι και φιλικοί. Παρέχουν πολλούς κοινόχρηστους χώρους για μελέτη, χαλάρωση, μαγειρική και "παρεόνια" (σινεμά, πινκ πονκ, αίθουσα με σαλόνια για χαλάρωσω και για αγωνες ποδοσφαίρου κλπ).

Και μια τελευταία συμβουλή!!!  Χρησιμοποιήστε έξυπνα τη χρηματοδότηση και κάντε ένα καλό προγραμματισμό για να γυρίσετε για να ταξιδέψετε όσο πιο πολύ μπορείτε στην πόλη/ χώρα στην οποία βρίσκεστε ή θα βρεθείτε. Εγώ κατάφερα μέσα στους έξι αυτούς μήνες να επισκεφτώ Μαδρίτη, Μαδέιρα, Λισαβόνα, Βαρκελώνη, Σεβίλλη, Κόρδοβα, Μάλαγα, Γρανάδα, Κάντιθ, Ίμπιζα, Ταραγόγα, Γιρόνα, Βαλενθια, Τολέδο, Σεγκόβια, Κουένκα, Σαλαμάνκα, Άβιλα, Αλκαλά ντε Ενάρες, Γουαδαλαχάρα, Παρίσι, Α Σαντιάγκο, και Α Κουρούνια. Υπάρχουν απίστευτα τοπία, ομορφιές, καλλιτεχνικά δρώμενα, εικαστικές εγκαταστάσεις και νέες γεύσεις που δεν πρέπει να χάσετε!! Πάρτε λοιπόν κι εσεις την απόφαση να μετακινηθείτε για σπουδές ή πρακτική άσκηση και θα με θυμηθείτε!!

Και για να σας ξεσηκώσω λίγο παραπάνω, εδώ θα βρείτε φωτογραφίες από το σχολείο μου και τις εκδρομές που πραγματοποίησα!! 

Φιλιά πολλά!!

Τα λέμε Ελλάδα (ή/και Ισπανία) !!!

¡Hasta luego amigos!

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΟΜΠΟΡΟΖΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ, ATHENA HELLENIC SCHOOL, ΣΙΚΑΓΟ, ΗΠΑ, 06/03/2023-03/06/2023

Εικόνα2 Εικόνα3 Εικόνα1KV


Erasmus
+ KA103 2020-2023 ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΞΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ  ΜΕΣΩ ΟΜΙΛΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Η εμπειρία μου στο Σικάγο μέσω του Erasmus+.

Η εμπειρία μου στις ΗΠΑ μέσω του Erasmus+ ήταν μοναδική. Αποδόμησα τόσα πολλά, τόσο επαγγελματικά όσο και κοινωνικά, γυρίζοντας με πολλές εμπειριες και έχοντας δει κάτι διαφορετικό . Στην Αμερική όλα είναι εντελώς διαφορετικά από την Ευρώπη και αξίζει να μετακινηθεί καποιος φοιτητής. Οι δραστηριότητες και αυτά που πρέπει να δει καποιος πηγαίνοντας στην Αμερική είναι παρά πολλά αλλά και μόνο η ικανότητα να δει κανεις πως ζουν οι άνθρωποι εκεί είναι μοναδική . Είναι αρκετά ενδιαφέρον οι διαφορετικές κουλτούρες και το οτι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν διαφορετική καταγωγή και το πως καταφέρνουν να συνυπάρχουν με ενότητα.

 Όσον αφορά την πρακτική μου στο ελληνικό σχολείο, όλα κύλησαν πολύ ομαλά . Ο διευθυντής καθώς και οι υπόλοιποι δάσκαλοι στο σχολείο με κατευθύναν σε πολλά θέματα που ενδεχομένως να αντιμετώπισα και ήταν πολύ βοηθητικοί. Οργάνωσα και βοήθησα σε πολλές δράσεις, οι οποίες θα μου μείνουν αξέχαστες. Είναι μοναδική εμπειρία να μπορείς να έρθεις σε επαφή με Έλληνες τις ομογένειας, διότι τότε βλέπεις και κατανοείς την πατρίδα σου και την αισθάνεσαι περισσότερο. Τα παιδιά μπορούν και μεγαλώνουν ανάμεσα σε δυο κουλτούρες, η αίσθηση της ελληνικής είναι ιδιαίτερη μεγάλη.

Είναι σημαντικό για εμένα που μέσω αυτής της μετακίνησης, μπορώ και έχω μια πόρτα ανοιχτή επαγγελματικά, αφού πάρω το πτυχίο μου.

Βασιλική Κομπορόζου

ΕΙΡΗΝΗ ΚΛΙΝΑΚΗ, ΤΕΤΥ, ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ, Ludwig Boltzmann Institute for Experimental and Clinical Traumatology, 1/7/2022 - 30/9/2022

ΚΛΙΝΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ 2022 2"Το erasmus+ για εμένα ήταν μία μοναδική και καρποφόρα εμπειρία.

Αποτέλεσε μία πολύ καλή ευκαιρία ώστε να έρθω σε επαφή με νέες κουλτούρες και να δω πως εργάζονται άλλοι επαγγελματίες στον κλάδο μου.
Εργάστηκα για τρεις μήνες σε ένα ερευνητικό ινστιτούτο της Αυστρίας, (Ludwig Boltzmann Institute for Experimental and Clinical Traumatology) στο οποίο γνώρισα πολλούς αξιόλογους συναδέλφους και είχα μία ευχάριστη συνεργασία, η οποία οδήγησε και σε μία εκ νέου πρόταση εργασίας μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής μου μέσω του προγράμματος erasmus.

Ήταν μία εμπειρία που με βοήθησε στην ακαδημαϊκή μου πορεία δίνοντάς μου καινούρια εφόδια, έμπνευση και μία πρωτόγνωρη για εμένα προσέγγιση της έρευνας. Θα το συνιστούσα ακόμα και σε φοιτητές οι οποίοι δεν έχουν βλέψεις για εργασία στο εξωτερικό καθότι είναι εντυπωσιακό το πως αλλάζει ο τρόπος σκέψης σου με το να ζήσεις στους ρυθμούς μίας άλλης χώρας."

Ειρήνη Κλινάκη (ΤΕΤΥ, πρακτική άσκηση:1.7.22-30.9.22)

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΙΚΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ & ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ, ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ, NTNU/TRONDHEIM, 6/1/2022-15/6/2022

ΑΥΓΕΝΙΚΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ 2022Η εμπειρία μου στο Trondheim είναι αξέχαστη. Θα μπορούσα να μιλάω ατέλειωτα για το έζησα και το τι έκανα εκεί ωστόσο, θα περιγραψω με λιγα λογια τι εζησα και πως μου μεσω του προγραμματος αυτου, ειχα την ευκαιρια να πραγματοποιήσω και την πρακτικη μου ασκηση. Η χωρα ειναι πανεμορφη, γεματη με φυση, φιορδ, λιμνες και ποταμια. Εφτασα στο Τροντχαιμ τον Ιανουάριο οποτε εζησα τον βαρυ χειμωνα στο σκοταδι πραγμα που σου επιτρεπει να δεις το βορειο σελας και εφυγα τον Αυγουστο οποτε εζησα το ομορφο Νορβηγικο καλοκαιρι με τον 24ωρο ηλιο. Η πολη ειναι γεματη με χειμερινες δραστηριοτητες οσο υπαρχει χιονι και με το που εξαφανιστει, τοτε ξεκινανε οι εκδρομες γυρω απο την χωρο, οι πεζοποριες, το καγιακινγκ και πολλα αλλα. Περα απο τις ομορφιες της, η Νορβηγια μου επετρεψε να βρω δουλεια οσο σπουδαζα για επιπλεον χαρτζιλικι κατι το οποιο μου ανοιγει πολλες πορτες. Ετσι, ξεκινησα να ψαχνω φορεις για να πραγματοποιήσω την πρακτικη προς το τελος των σπουδων μου εκει. Καταφερα να βρω φορεα οχι μονο και στην πολη που σπουδαζα αλλα και σε αλλες πολεις και χωρες. Υπαρχουν πολλες ευκαιριες στο εξωτερικο και με το προγραμμα Ερασμους πιστευω πως ειναι ο καλυτερος τροπος να ξεκινησεις την περιπετεια σου και την καριερα σου ταυτοχρονα.

Ελευθέριος Αυγενικού (Σπουδές στο NTNU, Trondheim)