Εμπειρίες Erasmus+ εξερχόμενων φοιτητών

ΚΑΛΠΑΚΙΔΗ Φωτεινή, σπουδές Αυστρία, 1/10/2019 - 30/6/2020

Erasmus+  … Για μένα είναι ένα ταξίδι ζωής που ποτέ δεν θα ξεχάσεις!

Αν σου αρέσει να εξερευνείς τον κόσμο, να μαθαίνεις πολιτισμούς και να κάνεις φιλίες από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη είναι η ευκαιρία σου.

Η δική μου επιλογή ήταν ένα εξάμηνο τον χειμώνα του 2019 στην Αυστρία. Ένα εξάμηνο που ήταν εντελώς διαφορετικό από όλα τα άλλα. Ήταν γεμάτο φοιτητές με ενέργεια και κινητικότητα, ταξίδια και ένα καινούργιο πανεπιστήμιο. Παρόλο που ήμουν μόνη μου, μακριά από την οικογένεια μου, δεν το αισθάνθηκα ούτε στιγμή. Η καθημερινότητά μου ήταν πλήρης με δραστηριότητες όπως σκι, ορειβασία, πεζοπορία, ποδηλασία, με μαθήματα και παρουσίες στην σχολή αλλά και πάρτι. Το αποτέλεσμα ήταν να παρατείνω το πρόγραμμα σπουδών μου και το εαρινό εξάμηνο του 2020. Το εξάμηνο αυτό ήταν στην κυριολεξία μοναδικό.

Οι προσδοκίες μου ήταν αντίστοιχες με του προηγούμενου, αλλά ο COVID-19 είχε άλλα σχέδια. Αποφάσισα να παραμείνω και την περίοδο αυτή στην Αυστρία και ήταν πολύ καλή επιλογή. Αν και σταμάτησαν να λειτουργούν τα πάντα και να πανικοβάλλονται όλοι, για εμάς δεν ήταν ακριβώς το ίδιο. Τα μαθήματα του πανεπιστημίου συνεχίστηκαν διαδικτυακά (πλήρη ενημέρωση και άμεση επικοινωνία) και στην χώρα είχαμε την δυνατότητα να βγαίνουμε έξω. Επομένως, ποδήλατο και όσο πιο μακριά μας έβγαζε ο δρόμος. Δεν ήμουν μόνη μου, αφού κάποιοι φοιτητές αποφάσισαν να μείνουν και έτσι οργανώναμε ομαδικά τις ημέρες μας. Έχοντας ο ένας τον άλλον σκεφτόμασταν θετικά και περάσαμε αυτή την δύσκολη περίοδο. Δεν θα σας κρύψω ότι η οικογένεια μου μού έλειψε πάρα πολύ, αλλά με τη χαρά μου χαίρονταν. Αυτό ήταν αρκετό!

Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων στο Ρέθυμνο για αυτή την δυνατότητα. Να προσθέσω ότι από οικονομικής άποψης έλαβα πλήρη στήριξη και οτιδήποτε χρειάστηκα η αρμόδια συνάδελφος για εξερχόμενους φοιτητές Erasmus ήταν εκεί να με βοηθήσει.

Σας ευχαριστώ πολύ,

Καλπακίδη Φωτεινή φοιτήτρια Ιστορίας Αρχαιολογίας.

images.experienceKALPAKIDI.pdf

ΚΟΥΒΑΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ,  πρακτική άσκηση στη Σλοβενία, 16/9/20 - 20/5/20

Επέλεξα να πραγματοποιήσω πρακτική άσκηση στο Τμήμα Αρχαιολογίας, στο Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα, θέλοντας να αξιοποιήσω το πρόγραμμα Erasmus+ και τις δυνατότητές του. Πριν την έναρξη της περιόδου κινητικότητας για πρακτική άσκηση και μέσω της επικοινωνίας με το πανεπιστήμιο και την υπεύθυνη καθηγήτρια, κατάλαβα πως θα ήταν μια εμπειρία συναρπαστική και τα οφέλη της πλούσια, σε επίπεδο ακαδημαϊκό και εμπειριών.
Η πρακτική ξεκινούσε τον Σεπτέμβριο, με μια ανασκαφή που διήρκησε 2 βδομάδες και έπειτα συνεχίστηκε με έρευνα στο εργαστήριο, συμμετοχή σε επιλεγμένα μαθήματα και σε διάφορες δραστηριότητες, περιλαμβάνοντας συνέδρια, εκμάθηση καινούριων τεχνικών ως προς την ανάπτυξη του τομέα της Αρχαιολογίας, όπως και εκπαιδευτικά ταξίδια σε όλη την Σλοβενία.
Όσον αφορά το ίδιο το πρόγραμμα: το κλίμα στο Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα ήταν εξαιρετικό, με διάθεση βοήθειας και διευκόλυνσης και με σχετικό ενδιαφέρον όσων εμπλέκονταν στην πρακτική μου. Συγκεκριμένα, η ασχολία μου βασίστηκε στην έρευνα - ανάλυση ευρημάτων, σχεδιασμού των ευρημάτων και καταγραφή τους αλλά και συμμετοχή σε δημοσιεύσεις που είχαν σχέση με την πρακτική μου άσκηση.
Μέσα από αυτό το σύνολο δραστηριοτήτων, κατάφερα να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου, να εκπαιδευτώ σε αντικείμενα που θα συμβάλλουν στη συνέχιση της ακαδημαϊκής μου πορείας, να αποκτήσω χρήσιμες δεξιότητες και να γνωρίσω τις ομορφιές της χώρας, καθώς πρόκειται για ένα μέρος του κόσμου με απαράμιλλη φυσική ομορφιά.
Αυτή η εμπειρία μού προσέφερε τόσο πολλά, ώστε αποφάσισα να επεκτείνω το πρόγραμμα της πρακτικής άσκησης Erasmus στη Λιουμπλιάνα. Ωστόσο, δεν κατέστη εφικτό να φτάσει ως το τέλος, καθώς η κατάσταση με τον CoViD-19, με ανάγκασε να επιστρέψω στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, είχα τη δυνατότητα να ολοκληρώσω την πρακτική μου ηλεκτρονικά ακόμη και αν δεν βρισκόμουν εκεί, διευκόλυνση την οποία μού παρείχαν τόσο το Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα, όσο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Εν κατακλείδι, η συνολική εμπειρία που έζησα και τα οφέλη που αποκόμισα αποτελούν καθοριστικό παράγοντα, ώστε να προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους τη συμμετοχή στα προγράμματα Erasmus. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να έρθουν σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες και ανθρώπους, να ζήσουν στο εξωτερικό και να αξιοποιήσουν την εμπειρία δεξιοτήτων για μελλοντικές σπουδές σε μια άλλη χώρα.

Βάττη Αναστασία- πρακτική άσκηση στην Ισπανία 1/10/2019 – 31/1/2020

Η αξιοποίηση του προγράμματος Erasmus ήταν ένας από τους βασικούς στόχους των σπουδών μου. Επέλεξα να κάνω την πρακτική μου στην Ελληνική Κοινότητα της Καταλονίας (Βαρκελώνη) στο Τμήμα των Νέων Ελληνικών για Ενήλικες.

 Το ενδιαφέρον των στελεχών του ανωτέρω Τμήματος υπήρξε αμείωτο καθ΄όλη την διάρκεια της μετακίνησής μου και όχι μόνο. Η επικοινωνία μας ήταν συνεχής και τα εφόδια που έλαβα δίπλα τους ήταν πολλά και χρήσιμα. Η πρακτική άσκηση διήρκεσε 4 μήνες και περιείχε πληθώρα καθηκόντων (συμμετοχή σε γλωσσολογικό ερευνητικό πρόγραμμα, παρατήρηση διδασκαλίας, δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού, διδασκαλία, παρουσίαση σεμιναρίων κ.α) τα οποία έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων μου και στον εμπλουτισμό του βιογραφικού μου.  Με βοήθησαν να προσαρμοστώ γρήγορα στην Κοινότητα και στην πόλη. Με την βοήθειά τους κατάφερα να βρω και part-time απασχόληση, ώστε να μπορώ να καλύπτω μέρος των εξόδων μου. Μέσω της πρακτικής άσκησης γνώρισα διάφορες κατευθύνσεις και προοπτικές του επαγγέλματός μου, γεγονός που με οδήγησε στο να επιλέξω ένα από τα μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης. Για όλους τους παραπάνω λόγους, χαίρομαι ιδιαιτέρως που δεν άφησα αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη.

 Η ζωή σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα και η αξιοποίηση των ευκαιριών μας (θετικών ή αρνητικών) δίνει περισσότερα εφόδια από όσα αναλογιζόμαστε, ακόμα και όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα φανταζόμαστε. Η δυνατότητα χρηματοδότησης για σπουδές ή για πρακτική στο εξωτερικό μέσω του προγράμματος Erasmus είναι ένα πρόσθετο κίνητρο για έναν φοιτητή που θέλει να γνωρίσει πώς λειτουργούν τα εκπαιδευτικά πανεπιστήμια και πώς εξελίσσονται οι επιστήμες στο εξωτερικό, δίνοντας την ευκαιρία στον εαυτό του να έρθει αντιμέτωπος με προκλήσεις και να δει τις επιλογές που υπάρχουν.

Νατάσα Βάττη

 

ΑΓΑΠΑΚΗΣ ΜΑΝΟΣ, πρακτική άσκηση Γερμανία, 1/12/19 - 28/2/20

Πριν την απόφασή μου να κάνω αίτηση για Erasmus plus, μου έλεγαν συνέχεια πως πρόκειται για κάτι το οποίο θα μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη μου για αρκετά χρόνια και μπορώ να πω πως επιβεβαιωθήκαν. Ήταν Μάρτιος του 2019 όταν έγινα δεκτός, στο Ελληνικό Προξενείο Στουτγάρδης και σχεδόν αμέσως ξεκίνησαν οι διαδικασίες για να βρω το σπίτι που θα μείνω, τους βροχερούς αλλά και από τους πιο όμορφους 3 (και κάτι)  μήνες της ζωής μου,  Δεκέμβριο του 2019 μέχρι Μάρτιο του 2020. Έχοντας στο παρελθόν εξαιρετικές εμπειρίες από ταξίδια στο εξωτερικό, το να ζήσω για 3 μήνες σε μια τόσο Ευρωπαϊκή χώρα όπως η Γερμανία, έχοντας μαζί  δύο από τους φίλους και μελλοντικά συνάδελφους στο Προξενείο, με έκανε να μετράω τις μέρες ώστε να εγκατασταθώ προσωρινά εκεί. Η αλήθεια είναι πως στην αρχή δυσκολεύτηκα αρκετά, κυρίως στο εργασιακό μου περιβάλλον καθώς ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα  να αναλαμβάνω ευθύνες σε μία διπλωματική Αρχή όπως το Ελληνικό Προξενείο Στουτγάρδης. Αργά ή γρήγορα όμως γνώρισα εξαιρετικά άτομα όχι μόνο  από τον εργασιακό μου χώρο, αλλά  από ολόκληρο τον  κόσμο. Η ζωή μου είχε αλλάξει ριζικά και νόμιζα πως έπαιζα σε ταινία καθώς κάθε μέρα κάναμε και κάτι καινούργιο. Επίσης μου δόθηκε η ευκαιρία να ταξιδέψω αρκετά και να ανοίξουν ακόμα περισσότερο οι ορίζοντες μου, Γαλλία, Ελβετία και πολλές άλλες πόλεις της Γερμανίας ήταν κάποιοι από τους προορισμούς.

Τελειώνοντας, αυτό που θεωρώ σημαντικό από όλη αυτήν την εμπειρία, είναι το ότι πραγματικά βγήκα έξω από το comfort zone μου, κάτι το οποίο με βοήθησε αρκετά στο να γνωρίσω καινούργιους ανθρώπους, νέες εμπειρίες, νέες κουλτούρες και κυρίως να σέβομαι την διαφορετικότητα. Στην Ελλάδα επιστρέψαμε λίγο πριν το lockdown, μόλις πάτησα το πόδι μου, ένιωσα σίγουρα καλύτερος από τότε που έφυγα και μπορώ να πω με βεβαιότητα πλέον, πως είμαι άλλος άνθρωπος. Ήδη λησμονώ αρκετές στιγμές από τη ζωή μου εκεί στα ξένα όμως δεν απογοητεύομαι, εφόσον ήδη αναζητώ το μέρος για να κάνω το επόμενο Erasmus plus, ως μεταπτυχιακός φοιτητής αυτή τη φορά.


Εις το επανιδείν λοιπόν, και είμαι σίγουρος πως κάποια μέρα θα επιστρέψω στη Γερμανία ως ένα ώριμο και μεγάλο παιδί πλέον αναζητώντας τον επόμενο σταθμό της εργασιακής μου καριέρας. 
AGAPAKIS
Μια φωτογραφία όπως η παραπάνω θα ήταν πολύ φτωχή για να περιγράψει τι βιώσαμε εκείνους  τους μήνες!!

Μαρίνα Κουφάκη, φοιτήτρια ΠΤΠΕ, πρακτική στην Ισπανία (2016-17)

Εγώ είχα πάει για erasmus πρακτική στην Μαδρίτη το 2016-2017 και δούλεψα σε ένα παιδικό σταθμό εκεί για 3 μήνες...το Εrasmus μου άλλαξε την ζωή ή όπως λέω μετά το Εrasmus ξεκίνησα να ζω...μου άλλαξε την ζωή από πολλές απόψεις...και με εξέλιξε σαν προσωπικότητα, μου άνοιξε τους ορίζοντες, ανακάλυψα την μαγεία των ταξιδιών, έμαθα καινούργια πράγματα σχετικά με το αντικείμενο της δουλειάς μου και πολλά περισσότερα... σίγουρα μέσα από την διαδικασία του Erasmus καλείται κάνεις να ανταπεξέλθει σε διάφορες καταστάσεις με αποτέλεσμα όλα αυτά να σε κάνουν να πιστεύεις πάρα πολύ στον εαυτό σου ...και φυσικά βοήθησε επαγγελματικά... προφανώς γιατί εμπλούτισε το ήδη υπάρχον βιογραφικό μου σαν προϋπηρεσία...συν ότι όλα αυτά που ανέφερα παραπάνω στην εξέλιξη της προσωπικότητας, είναι στοιχεία που φαίνονται σε μια συνάντηση συνέντευξης για δουλειά ...τον Ιούλιο του 2017 πήρα το πτυχίο του Πανεπιστημίου (ΠΤΠΕ) και μέσα σε 2 εβδομάδες βρήκα δουλειά (μερική απασχόληση) σε ένα παιδότοπο όπου εργάστηκα για 9 μήνες και σταμάτησα διότι βρήκα δουλειά(Μάιο του 2018) σε ένα παιδικό ιδιωτικό σταθμό, όπου δουλεύω ενάμιση χρόνο πλέον.