Εμπειρίες Erasmus+ εισερχόμενων φοιτητών

Η πόλη του Ρεθύμνου και η «πράσινη» προοπτική του αστικού περιβάλλοντος μέσα από τα μάτια δύο νέων φοιτητριών Erasmus

synenteyksi erasmus 118-06-2021  

Δύο φοιτήτριες, η Sara Domenichelli από την Ιταλία, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια και η Sarah Sophie Wögerbauer από την Αυστρία, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, αποφάσισαν να έρθουν στο Ρέθυμνο και να φοιτήσουν στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) κατά το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2020/2021 στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+.

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Τμήματος ΠΤΔΕ, κ. Μαριάννα Καλαϊτζιδάκη, προώθησε την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση στο πλαίσιο του μαθήματος “Αστική Περιβαλλοντική Εκπαίδευση”. Επέλεξε να διδάξει το μάθημα εξ ’ολοκλήρου στα αγγλικά, ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι 2 φοιτήτριες να συμμετάσχουν ενεργά. Παρόλο που το μάθημα γινόταν με τηλεδιασκέψεις, λόγω της πανδημίας, αυτό δεν εμπόδισε τις φοιτήτριες να οργανώσουν με ενθουσιασμό μια «πράσινη» δράση, όταν τους ζητήθηκε.

Σύμφωνα με την κ. Καλαϊτζιδάκη, «[…] Οι φοιτήτριές μας ως περιβαλλοντική δράση, διοργάνωσαν καθαρισμό στην παραλία του Ρεθύμνου, όπου διαπίστωσαν πως παρά τον υποτιθέμενο καθαρισμό της (τον Απρίλιο), αρκετά απορρίμματα ήταν θαμμένα στην άμμο, ακόμη και καρέκλα, ένα μεγάλο δίχτυ ψαρέματος αλλά και ρούχα». Οι φοιτήτριες εξέφρασαν προβληματισμό ως προς την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας αλλά και αισιοδοξία για το μέλλον, τονίζοντας την ανάγκη βαθύτερης κατανόησης του περιβαλλοντικού προβλήματος τόσο από τους ντόπιους όσο και από τους επισκέπτες της πόλης.

Οι παραπάνω φοιτήτριες φεύγουν από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και από την πόλη του Ρεθύμνου με τις καλύτερες εντυπώσεις. Όπως είπαν και οι ίδιες, απέκτησαν καλούς φίλους τόσο από την κοινότητα/ομάδα των εισερχόμενων φοιτητών Erasmus όσο και από την τοπική κοινωνία. Οι δεσμοί φιλίας που δημιούργησαν ήταν το «δίχτυ ασφαλείας» που τις έκανε να νοιώσουν ευπρόσδεκτες και προστατευμένες παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν λόγω της πανδημίας και του πολύμηνου lockdown.  Περισσότερες πληροφορίες δείτε ΕΔΩ 

Αρραβώνας Erasmus στην υψηλότερη κορφή της Κρήτης

Φωτογραφία από stellamelinaΜε χαρά πληροφορηθήκαμε ότι οι φοιτητές Erasmus της Ιατρικής Σχολής Annika και Espen από το Πανεπιστήμιο Nikolaus Copernicus της Πολωνίας ορκίστηκαν να περάσουν την υπόλοιπη ζωή τους μαζί…στην κορφή του Ψηλορείτη! Όπως πολλοί άλλοι εισερχόμενοι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο Espen και η Annika μαγεύτηκαν από τα ιδιαίτερη φυσική ομορφιά του νησιού, και μας υποσχέθηκαν ότι θα ξανάρθουν…