Δευτέρα, Δεκεμβρίου 09, 2024

Επιλογή Γλώσσας

DJ-MegaMenu

ΣΟΦΙΑ ΓΙΑΛΕΔΑΚΗ - ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

SG_1.jpg    SG 3    SG 2
ERASMUS  +
ΕΞΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ (STTμέσω Ομίλου Πανεπιστημίου Πειραιώς (ΠΑ.ΠΕΙ.)
στο Armenian National Agrarian University, Γιερεβάν, Αρμενία, Ιούλιος 2023
ΣΟΦΙΑ ΓΙΑΛΕΔΑΚΗ
Προϊσταμένη του Τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών και Έρευνας του Π.Κ. (Ρέθυμνο)
 

Από τη Δευτέρα 17 έως και την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023 συμμετείχα σε εβδομάδα επιμόρφωσης μέσω του Προγράμματος ERASMUS+ στο Armenian National Agrarian University στο Γερεβάν της Αρμενίας, μαζί με τον συνάδελφο Ηλία Κοπανάκη. Στην ίδια εβδομάδα επιμόρφωσης συμμετείχαν επίσης συνάδελφοι από Πανεπιστήμια της Γερμανίας, της Πολωνίας και του Παντείου Πανεπιστημίου.

Ως Προϊσταμένη του Τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών και Έρευνας του Π.Κ., είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω το έργο Τμήματος και να ενημερώσω για τα ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρει το Ίδρυμά μας σε αγγλόφωνους φοιτητές, αλλά και για το ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής μας. Η ενημέρωση έγινε με ηλεκτρονικό αλλά και με έντυπο υλικό. Από τη μεριά τους οι Αρμένιοι συνάδελφοι έδειξαν ενδιαφέρον για συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και υποσχέθηκαν ότι θα καταθέσουν σχετική πρόταση. Με τη σειρά τους μας παρουσίασαν το έργο που επιτελείται στις υπηρεσίες του δικού τους Πανεπιστημίου, τις καινοτομίες που προωθούνται από τα εργαστήριά τους στους τομείς των ενδιαφερόντων τους, καθώς είναι το μόνο στη χώρα τους που εκπαιδεύει ειδικούς στον αγροτοδιατροφικό τομέα, στο σύστημα τυποποίησης προϊόντων και τεχνολογίας τροφίμων.

Εκτός από την επιμόρφωση, οι Αρμένιοι συνάδελφοι οργάνωσαν δυο εκδρομικές εξορμήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μοναστήρια μοναδικής σπουδαιότητας στις οποίες ξεναγηθήκαμε:

-Στον Καθεδρικό Ναό του Etchmiadzin του 4ου  αιώνα.

-Στον ναό του Garni, μια ακρόπολη-φρούριο που οικοδομήθηκε το 77 μ.Χ. και θεωρείται ένα από τα θαύματα της ελληνιστικής εποχής.

-Στο Ghegardavank, το μοναδικό λαξευμένο σε βράχο μοναστήρι στην Αρμενία, το οποίο χρονολογείται  τον 13ο  αιώνα και αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Στις εξορμήσεις μας την ευκαιρία να θαυμάσουμε την τέχνη των χαρακτηριστικών αρμένικων πέτρινων σταυρών «χατσκάρ» και να δούμε τη θέα του βιβλικού όρους Αραράτ, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία, προσάραξε η Κιβωτός του Νώε.

Επίσης, με τον συνάδελφο Ηλία Κοπανάκη επισκεφθήκαμε το Μουσείο Ματενανταράν, το οποίο είναι το μεγαλύτερο αποθετήριο αρμένικων χειρογράφων και από τα σημαντικότερα στον κόσμο. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε δια ζώσης εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης σπάνιων χειρογράφων με ειδικές τεχνικές επεξεργασίας για την αναπαλαίωση.

Εν κατακλείδι, επιστρέψαμε με ανανεωμένη διάθεση από την ολιγοήμερη αυτή επίσκεψη στους πρόποδες του Καυκάσου, σε ένα πανεπιστήμιο καλά οργανωμένο και με πλούσιο παρελθόν. Στη συναναστροφή μας με ομάδες συναδέλφων από άλλα Πανεπιστήμια μας δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και εμπειρίες πάνω σε θέματα του άμεσου υπηρεσιακού μας ενδιαφέροντος και πιστεύουμε ότι  θα μας βοηθήσει να ανταπεξέλθουμε καλύτερα στις προκλήσεις της δικής μας υπηρεσίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τέλος, μας δόθηκε η ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τον πλούσιο πολιτισμό της Αρμενίας και ευελπιστούμε στην θεμελίωση νέων συνεργασιών με το Πανεπιστήμιο που μας φιλοξένησε.

© 2018 Τμήμα Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστήμιο Κρήτης Σύνδεση χρήστη
Υποστήριξη: MiSUoC/ΚΥΥΤΠΕ