Τρίτη, Οκτωβρίου 15, 2024

Επιλογή Γλώσσας

DJ-MegaMenu

Μετακίνηση για επιμόρφωση στο BME – Budapest University of Technology and Economics στην Ουγγαρία

Στα πλαίσια του προγράμματος «Erasmus+ Κινητικότητα για επιμόρφωση προσωπικού ακαδημαϊκού έτους 2020-2021», πραγματοποίησα την επίσκεψή μου στο BME – Budapest University of Technology and Economics στην Ουγγαρία, το διάστημα 25 έως και 27 Αυγούστου 2021. Συγκεκριμένα, επισκέφτηκα το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας “BRIDGE” – BME Research, Innovation and Development Gateway Entity του Κέντρου Συνεργασίας Πανεπιστημίου – Βιομηχανίας “FIEK – Center for University-Industry Cooperation”. Το Κέντρο FIEK ιδρύθηκε πριν τέσσερα χρόνια με κύριο στόχο να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ της ανώτατης εκπαίδευσης και της βιομηχανίας.

Τις δύο πρώτες ημέρες της παραμονής μου είχα συνεργασία με τους Andras Jokuti, Chief Intellectual Property Advisor και Endre Halasi, Innovation Manager του Γραφείου BRIDGE.

Συζητήσαμε κυρίως θέματα αξιοποίησης τεχνογνωσίας του Πανεπιστημίου και ειδικότερα με ενημέρωσαν για τον τρόπο που ενθαρρύνουν τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθηγητές και φοιτητές, να αποκαλύψουν την ανακάλυψή τους, για την αξιολόγηση μίας εφεύρεσης, τη διαδικασία υποβολής αίτησης για προστασία διπλώματος ευρεσιτεχνίας, την κατοχύρωση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και αδειοδότησης, τη δυνατότητα αναζήτησης συνεργατών – επενδυτών και γενικότερα την παροχή υποστήριξης προς τους ερευνητές για την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων. Από την πλευρά μου τους ενημέρωσα για την Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΠΚ και ειδικότερα τις ενέργειες που κάνει ως προς την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και των καινοτόμων προϊόντων που παράγονται στο Πανεπιστήμιο, όπως επίσης και για την υποστήριξη μελών ΔΕΠ και ερευνητών στην ίδρυση spin off εταιρειών.

BME visit MT   BME BRIDGE 2

Την τρίτη ημέρα επισκέφτηκα το BME Z10 start-up Center. Το Ζ10 είναι η θερμοκοιτίδα του Πανεπιστημίου στη Βουδαπέστη. Ο κόμβος αυτός δημιουργήθηκε για να προωθήσει την καινοτομία που παράγεται στο Πανεπιστήμιο και να ενισχύσει την επιχειρηματική νοοτροπία εντός του ακαδημαϊκού χώρου. Κυρίως όμως, στόχος του είναι να ενθαρρύνει τους φοιτητές να φέρουν στην επιφάνεια καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες και να τους υποστηρίξει, μέσω συνεργασιών που έχει με εταιρείες και επενδυτές, να γίνουν οι ίδιοι επιχειρηματίες. Πέρα από τον χώρο που προσφέρει σε φοιτητές για την εγκατάσταση μίας start up εταιρείας, η θερμοκοιτίδα έχει το δικό της πρωτότυπο εργαστήριο, το Z10 FABLAB, όπου τα πάντα, από ένα κατσαβίδι έως έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή, χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη προϊόντων.

Στο Ζ10 συναντήθηκα με τον Gémesi Zsolt, Διευθυντή του BME Z10 Start-up Center, ο οποίος εκπαιδεύει τους φοιτητές για την ίδρυση νεοσύστατων εταιρειών και τον Rusz Bertalan, incubation manager, οι οποίοι μου έκαναν μία ξενάγηση στον χώρο του εργαστηρίου Z10 FABLAB και μου εξήγησαν πως λειτουργεί γενικά ο χώρος του start-up center.

Η δημιουργία και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ενός χώρου αντίστοιχου με αυτόν του Z10 start-up Center του Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης θα ήταν μία εξαιρετική ενέργεια. Ένας τέτοιος χώρος θα μπορούσε να γίνει κέντρο συνάντησης φοιτητών με επιχειρηματίες που αναζητούν συνεργασία και με επενδυτές που ενδιαφέρονται να υποστηρίξουν καινοτόμες ιδέες, να διεξάγονται σεμινάρια επιχειρηματικότητας αλλά και να φιλοξενούνται start up εταιρείες που ιδρύουν οι φοιτητές.

-- Μαρία Τσίκα

BME University Z10 start up center 1 Z10 start up center 2

© 2018 Τμήμα Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστήμιο Κρήτης Σύνδεση χρήστη
Υποστήριξη: MiSUoC/ΚΥΥΤΠΕ